IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
ΙΧ αυτοκίνητο MOTORSHOW: Η έντυπη ιστορία της αυτοκίνησης

Όταν η Ελλάδα ταλανιζόταν ακόμη από έντονες πολιτικές αντιπαραθέσεις που έφταναν στα άκρα (εμφύλιος πόλεμος), στην περίοδο της αναζήτησης ταυτότητάς ενός σύγχρονου, μεταπολεμικού κράτους, το άκουσμα και μόνο της ιδέας δημιουργίας ενός περιοδικού, τρόμαζε πολλούς. Πόσο μάλλον ένα κλαδικό έντυπο σ’ έναν χώρο που χαρακτηριζόταν πολυτέλεια για την εποχή εκείνη. Ο Βασίλης Αθανασόπουλος, δημοσιογράφος από την Αχαΐα, είχε σκοπό να δημιουργήσει ένα περιοδικό αυτοκινήτου. Το όλο εγχείρημα δεν ήταν εύκολο. Απαιτούσε υψηλό για την εποχή κόστος και απίστευτα πολύ δουλειά. Η ιδέα του Βασίλη Αθανασόπουλου δεν ήταν της στιγμής. Ήταν μια σκέψη αρκετών ετών. Συγκυρίες δεν ευνόησαν κάτι τέτοιο. Ο πόλεμος διαμόρφωνε άλλες προτεραιότητες στη ζωή. Η περίοδος της αναγέννησης του Έθνους, ήταν η κατάλληλη στιγμή. Τέλος καλοκαιριού του 1949, η σκέψη έγινε πράξη. «Το Ιδιωτικόν ΙΧ αυτοκίνητο MOTOR SHOW».
 

Κάθε αρχή και δύσκολη. Το ίδιο δύσκολη και η συνέχεια. Τα έντυπα της εποχής εκείνης δεν ήταν πολλά. Σήμερα, δεν υπάρχει κανένα άλλο μηνιαίο περιοδικό στην Ελλάδα με συνεχή κυκλοφορία εκείνης της εποχής. Στην αρχή η έκδοση δεν ήταν με περιοδικότητα μήνα. Οι λόγοι φυσικά ήταν κυρίως οικονομικοί και ανεπάρκειας ύλης, γι’ αυτό και τα 60 χρόνια συμπληρώθηκαν με 604 τεύχη. Την εποχή των πρώτων ετών κυκλοφορίας του, η θεματολογία αναφερόταν κατά βάση στα νέα μοντέλα αυτοκινήτων, καθώς και στη σωστή και ασφαλή οδήγηση. Δεν ήταν πολλές οι φίρμες στην Ελληνική αγορά, τόσο μικρή για τα δεδομένα των εργοστασίων κατασκευής, που την θεωρούσαν έως και ανύπαρκτη. Το ενδιαφέρον του κοινού, πέραν των νέων μοντέλων και των τιμών τους, εστιάστηκε και στους αγώνες. Πολλοί αναγνώστες μας περίμεναν πώς και πώς την κυκλοφορία των περιοδικών μετά από σημαντικούς αγώνες, όπως το ράλι Ακρόπολις.

Το περιοδικό, διαγράφοντας μία πορεία 60 ετών και πάνω από 600 τεύχη, ασφαλώς επηρέασε και επηρεάστηκε απ’ όλες τις καταστάσεις γύρω από το αυτοκίνητο. Η εξέλιξη των ΜΜΕ και του Τύπου γενικότερα μπορεί να φανεί μέσα από μερικά απ’ τα εξώφυλλα που παρουσιάζονται εδώ, αρκετά για να δώσουν το στίγμα της εποχής στην οποία ανήκουν.

Στις 26 Μαρτίου 2008 βγήκε στον αέρα η ηλεκτρονική μορφή του εντύπου, παράλληλα με την έντυπη. Στα πλαίσια των ριζικών αλλαγών που έφερε η εξέλιξη των ΜΜΕ με την ηλεκτρονική τεχνολογία και το διαδίκτυο, ενισχυμένη και από τις βίαιες αλλαγές που μοιραία προκάλεσε η παγκόσμια οικονομική συγκυρία, το μέσο ηλεκτρονικοποιήθηκε πλήρως στις αρχές του 2010 και από τον Μάιο του 2012, υπέστη μία εκτεταμένη αναβάθμιση σχεδιαστικά και ποιοτικά, ταυτόχρονα με την έναρξη του προγραμματισμού των πρώτων διαδικτυακών διαδραστικών τηλεοπτικών εκπομπών αυτοκινήτου στην Ελλάδα κι από τις πρώτες σε ολόκληρη την Ευρώπη, παρέχοντας τη δυνατότητα στους ίδιους τους χρήστες του διαδικτύου και επισκέπτες μας, να συμμετέχουν ενεργά και να διαμορφώνουν και οι ίδιοι τα γεγονότα.

Το περιοδικό ΙΧ αυτοκίνητο motor show διοικήθηκε από τον ιδρυτή του, Βασίλη Αθανασόπουλο (1949-1985), τον Γιώργο Σπυράκη (1985-1991) και τον Δημήτρη Σπυράκη (1991-σήμερα). 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΛΛΙΚΟΥΡΤΗΣ

Καθαρισμός Μπεκ (Καρμπυρατέρ/Injection) Μπαταρίες, Λάδια, Μπουζί, Φίλτρα, Μπουζοκαλώδια
Λεωφ. Αθηνών 121 (Ασπρόχωμα) 241 00 Καλαμάτα, Τηλ.: +302721069789

 
Χρήσιμα