IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Γιάννης Ιακωβίδης: Εικόνες βιομηχανικής μνήμης
Για περίπου 2 εβδομάδες, σε πολιτιστικό κέντρο του Δήμου Αθηναίων στο Θησείο, πραγματοποιήθηκε έκθεσης φωτογραφίας του Γιάννη Ιακωβίδη, επί σειρά ετών εμπορικού διευθυντή της μάρκας Nissan.
Του Δημήτρη Σπυράκη
 
 
Χαμένος πίσω από τους στυγνούς αριθμούς των πωλήσεων των αυτοκινήτων, που περνούν τη δική τους κρίση, ο Γιάννης Ιακωβίδης, έβρισκε χρόνο για ένα από τα αγαπημένα του χόμπι, τη φωτογραφία. Τα έντονα συναισθήματα που τον διακατείχαν γύρω από την ιστορία των μεταλλείων του Λαυρίου, τον οδήγησαν στην απόφαση να απαθανατίσει με τον δικό του φωτογραφικό φακό τη σημερινή εικόνα του χώρου που αποτελεί πλέον ένα φυσικό μουσείο, κάνοντας έτσι μία ιστορική αναδρομή στο παρελθόν. Μετά την ολοκλήρωση του έργου του, η ιδέα της δημιουργίας μίας έκθεσης φωτογραφίας γινόταν ολοένα και πιο έντονη, ώσπου τελικά, η ιδέα αυτή πήρε σάρκα και οστά.
 
 
Το χρώμα του χρόνου
«Λαύριο: Εικόνες βιομηχανικής μνήμης-Το χρώμα του χρόνου». Με αυτό τον τίτλο ο Γιάννης Ιακωβίδης, αξιοποιώντας το πάθος του για τη φωτογραφία, διοργάνωσε μία μοναδική έκθεση φωτογραφίας στην αίθουσα Μελίνα (πρώην Πιλοποιείο Πουλόπουλου), Ηρακλειδών 66 & Θεσσαλονίκης στο Θησείο. Με εντυπωσιακή προσέλευση κοινού πραγματοποιήθηκαν τα εγκαίνια της έκθεσης το βράδυ της Τετάρτης 29 Απριλίου 2009. Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους εκπρόσωποι της Πολιτείας και της Τοπικής αυτοδιοίκησης, γνωστοί επιχειρηματίες, μέλη του καλλιτεχνικής κοινότητας, δημοσιογράφοι και φίλοι της τέχνης της φωτογραφίας, ενώ χαιρέτησαν με θερμά λόγια, ο Αντιδήμαρχος Αθηναίων και Πρόεδρος του Πολιτισμικού Οργανισμού κ. Άγγελος Μοσχονάς, ο Νομάρχης Ανατολικής Αττικής κ. Λεωνίδας Κουρής και ο Πρύτανης του ΕΜΠ κ. Κωνσταντίνος Μουτζούρης.
 
 
Το θέμα με λίγα λόγια
Η ιστορία της αρχαίας Αθήνας, αλλά και της νεότερης απ’ τα μέσα, περίπου, του 19ου αιώνα και των αρχών του 20ού, είναι συνυφασμένη με το βιομηχανικό Λαύριο των μεταλλείων και της μεταλλουργίας, στο οποίο οφείλει πολλά. Στην αρχαιότητα το Λαύριο υπήρξε η βάση της άμυνας και του πολιτισμού της Αθηναϊκής Δημοκρατίας, στα νεότερα χρόνια ο τόπος, όπου η βιομηχανική επανάσταση ύψωσε το ρωμαλέο της ανάστημα, το βιομηχανικό καμάρι της Ελλάδας, αλλά και η πόλη των σκληρών συνθηκών εργασίας. Η πυκνή μνήμη στα μεταλλεία, στα αρχαία μεταλλικά εργαστήρια, στα βιομηχανικά κτίρια, στις μηχανές, στις εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα στο καλύτερα σωζόμενο βιομηχανικό μεταλλουργικό συγκρότημα του τόπου, αυτό της πρώην Γαλλικής Εταιρείας Μεταλλείων Λαυρίου, δεν είναι αδρανής, αποτελεί υποκείμενο της ιστορίας που έχει ως στόχο το μέλλον.
 
 
Εκεί συνυπάρχει το Τεχνολογικό-Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου, ένα έργο εν προόδω του Εθνικού Μετσοβίου Πολυτεχνείου, στο οποίο η βιομηχανική κουλτούρα της κοινωνίας του Λαυρίου ήταν και είναι ευαίσθητος και σταθερός σύμμαχος. Πρόκειται για μια ιστορική συνέχεια της τεχνολογίας και του πολιτισμού, αφού αναπτύσσονται σήμερα εκεί δυναμικές τεχνολογίες αιχμής, λειτουργίες τέχνης και είναι υπό ίδρυση το Μουσείο Μεταλλείας-Μεταλλουργίας Λαυρίου, Πανελλήνιας και Ευρωπαϊκής αξίας. Ο Γιάννης Ιακωβίδης, μέσα απ’ τις φωτογραφίες του, μας κάλεσε σ’ έναν πολυσήμαντο διάλογο μ’ αυτόν τον χώρο. Η έκθεση φωτογραφίας «Λαύριο: Εικόνες βιομηχανικής μνήμης-Το χρώμα του χρόνου», που διήρκησε έως τις 14 Μαΐου 2009 στέφτηκε με επιτυχία, «προκαλώντας» τον δημιουργό της για την επόμενη φωτογραφική του εξόρμηση.
  
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Mercedes
ΧΑΡΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΕΕ

Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ (Γενική Εμπορία Αυτοκινήτων)
Φρε (Λιβάδια Αγ. Ιωάννη), 713 34 Χανιά
Τηλ.: +302821094222, +302821092008, Fax: +302821099540
E-mail: kanoypakis@cha.forthnet.gr
Δείτε μας στο παγκόσμιο χρυσό οδηγό AiYellow.
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.
 
Χρήσιμα