IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
«ΟΧΙ» της Εκκλησίας της Ελλάδας στη νέα φορολόγηση
 
Αντιδράσεις στους κόλπους της Εκκλησίας της Ελλάδας προκάλεσαν τα νέα φορολογικά μέτρα που λαμβάνει η νέα κυβέρνηση, καθώς η Διαρκής Ιερά Σύνοδος εξέδωσε σκληρή ανακοίνωση επ’ αυτού, αν και ο Αρχιεπίσκοπος Ιερώνυμος φαίνεται πως είχε δώσει σιωπηρά την συγκατάθεσή του στον πρωθυπουργό. Σύμφωνα με τα πρώτα στοιχεία, η Εκκλησία θα προσβάλλει τις αποφάσεις σε όποιο επίπεδο κριθεί δυνατόν. Οι μητροπολίτες δυσαρεστήθηκαν απ’ τον τριπλασιασμό του συντελεστή του ΕΤΑΚ ειδικά για τα Νομικά Πρόσωπα της Εκκλησίας της Ελλάδος.
Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου, μητροπολίτης Ναυπάκτου Ιερόθεος, ανέφερε σχετικά (και περιέλαβε στην ανακοίνωσή της η Ιερά Σύνοδος) ότι η Εκκλησία δεν αρνήθηκε τη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας της, επιθυμεί όμως ίση φορολογική μεταχείριση με τα υπόλοιπα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου του Ελληνικού κράτους, όποιο περιεχόμενο και εάν αυτή εκάστοτε έχει. Αναφέρεται ακόμη ότι οποιαδήποτε νομοθετική μεταβολή του καθεστώτος σχέσεων Εκκλησίας-Πολιτείας δεν μπορεί να επιχειρείται με σποραδικές νομοθετικές παρεμβάσεις, αποτελεί κεφαλαιώδες ζήτημα διμερούς ενδιαφέροντος κι όπως όλα τα ζητήματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος, προϋποθέτει σοβαρό και υπεύθυνο διάλογο ως και πλήρη συζήτηση των σχετικών παραμέτρων μεταξύ των δύο πλευρών.
Ο σεβασμιότατος μητροπολίτης Ιερόθεος τόνισε ότι από το 2008 η Εκκλησία, οι μητροπόλεις, οι μονές και οι ενορίες καταβάλλουν το ΕΤΑΚ ακόμα και για ακίνητα τα οποία έχουν δεσμευθεί με ρυμοτομικά βάρη και απαλλοτριώσεις, αλλά δεν έχουν καταβληθεί οι απαραίτητες αποζημιώσεις, οπότε παραμένουν στην κυριότητά τους χωρίς να αποδίδουν κανένα μίσθωμα και χωρίς να είναι εφικτή η πώλησή τους στην πραγματική αξία τους. Στην ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου γίνεται ιδιαίτερη αναφορά στο έργο φιλανθρωπίας που επιτελεί η Εκκλησία, ενώ τονίζεται ότι δεν ασκεί «επιχειρηματική δραστηριότητα». Εις αυτού μάλιστα, εισπράττει απ’ αυτά τα μισθώματα τα αναγκαία για τη συντήρηση των πολυάριθμων κοινωφελών ιδρυμάτων και υπηρεσιών της.
Ο εκπρόσωπος της Ιεράς Συνόδου όμως, καλό θα ήταν να μας πει και πώς προήλθε στα χέρια της Εκκλησίας της Ελλάδας μία τόσο μεγάλη ακίνητη περιουσία. Η ιστορία μάς πάει εκατοντάδες χρόνια πίσω, τότε που ο Τούρκος κατακτητής είχε ασπαστεί και δεν καταλάμβανε εκτάσεις που βρίσκονταν στην ιδιοκτησία της Εκκλησίας. Πολλοί μάλιστα γαιοκτήμονες και κυρίως βοσκοί, προκειμένου να σώσουν τις δικές τους περιουσίες και να τις διατηρήσουν ακέραιες για τη χρήση που τις είχαν (καλλιέργειες, κτηνοτροφία), τις έγραφαν στην Εκκλησία κι αυτή με τη σειρά της παραχωρούσε τις εκτάσεις αυτές προς εκμετάλλευσή τους από τους πρώτους.
Στην πάροδο των ετών όμως, πολύ μεγάλο μέρος αυτών, δεν πέρασε και πάλι στα χέρια των πραγματικών τους κατόχων, είτε συναινετικά από τις οικογένειές τους είτε λόγω μη ύπαρξης κάποιου απόγονού τους για την διεκδίκηση εκ νέου των εν λόγω εκτάσεων. Έτσι, όλη αυτή η ακίνητη περιουσία έγινε Εκκλησιαστική, περιουσία που συμπληρωνόταν από τις δωρεές των πιστών.
Πριν από αρκετά χρόνια, εκτιμήθηκε η Εκκλησιαστική περιουσία ως αρκετή για να συντηρήσει ολόκληρο το Ελληνικό έθνος για 100 χρόνια(!!!) Μήπως, σεβασμιότατε μητροπολίτη Ιερόθεε, ήρθε η ώρα, η Εκκλησία της Ελλάδας να φροντίσει να συμβάλλει δραστικά στην ανόρθωση της οικονομίας της χώρας και την μείωση του ελλείμματος και του εθνικού μας χρέους; Λέω! Μήπως;
 
Δημήτρης Σπυράκης
  
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Seat
Θ. ΚΑΛΕΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΚΕ

Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Αναγνωστοπούλου 13, 383 34 Βόλος
Τηλ.: +302421061602, +302421065858, Fax: +302421066102
E-mail: seat-service-volos@hotmail.gr
 
Χρήσιμα