IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Suzuki SX4: Αυτοκίνητο για όλες τις... δουλειές
Συμπαγές, δυναμικό, με εξαιρετικές εκτός δρόμου δυνατότητες, οικονομικό, άνετο, αξιόπιστο και με σύγχρονη αισθητική, το SX4 ως αυτοκίνητο για όλες τις χρήσεις, κερδίζει την εμπιστοσύνη του κοινού.
Η ιστορία της Suzuki είναι γεμάτη με 4-κίνητα αυτοκίνητα που έγραψαν ιστορία. Το πρώτο Jimny το 1970, το Vitara το 1988, το Grand Vitara και το νέο Jimny το 1998, το SX4 το 2006. Όλα δημιούργησαν νέες δημοφιλείς κατηγορίες ή επέκτειναν τις ήδη υπάρχουσες, προσφέροντας στους οδηγούς δυνατότητες που έως την παρουσίασή τους απλώς δεν υπήρχαν. Το νεότερο παράδειγμα του SX4 είναι χαρακτηριστικό. Συμπαγές, σπορ και αισθητικά σύγχρονο, το μοντέλο υπήρξε το πρώτο crossover στην μικρή/μεσαία κατηγορία και άνοιξε το δρόμο σε μια πλειάδα μοντέλων που σήμερα κυκλοφορούν στους δρόμους. Ωστόσο, ο προσεκτικός συνδυασμός πολλών πλεονεκτημάτων επιμέρους κατηγοριών που διαθέτει το SX4 δεν έγινε κατορθωτό να ξεπεραστεί από τον ανταγωνισμό.
Στην πόλη ελίσσεται και σταθμεύει με ευκολία, ταξιδεύει άνετα, χωρά οτιδήποτε μπορεί να χρειαστεί μια οικογένεια και κινείται σε κάθε είδους έδαφος, με τη μέγιστη ασφάλεια. Παράλληλα, παρά την ύπαρξη του έξυπνου συστήματος 4-κίνησης iAWD και του κινητήρα των 1.6 λίτρων, το κόστος του παραμένει στα πλαίσια των συμβατικών εκπροσώπων της μικρής/μεσαίας κατηγορίας. Έτσι, από το 2006 που παρουσιάστηκε έως και σήμερα, το SX4 έχει διατεθεί στην Ελληνική αγορά σε πολλές χιλιάδες μονάδες, συνεχίζοντας τη διαχρονική επιτυχία των τετρακίνητων Suzuki και βάζοντας τις βάσεις της δημιουργίας μια εντελώς νέας και ιδιαίτερα χρηστικής κατηγορίας αυτοκινήτων. Το νέο SX4 για το 2010 διατηρεί την πολύ επιτυχημένη αρχική συνταγή, εξοπλισμένο με νέα στοιχεία που αναβαθμίζουν τον πολυχρηστικό χαρακτήρα του και τη δυναμική του προσωπικότητα.
«Πράσινη» δύναμη
Ο ισχυρός και οικονομικός κινητήρας VVT 1.6 λίτρων ήταν ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματά του SX4, καθώς προσέφερε ικανοποιητικές επιδόσεις με περιορισμένη κατανάλωση καυσίμου. Στο νέο SX4 ο κινητήρας απέκτησε σύστημα μεταβολής του μήκους των αυλών εισαγωγής, μεγαλύτερη συμπίεση, διαφορετικά ελατήρια για μείωση της τριβής των εμβόλων, νέο καταλύτη και μεγαλύτερο βύθισμα βαλβίδων. Όλα τα παραπάνω συνεισέφεραν μια εντυπωσιακή αύξηση 13 ίππων στην ισχύ (120 από 107) και 11 Nm στην ροπή (156 από 145). Ωστόσο, ο στόχος δεν θα ήταν ολοκληρωμένος χωρίς την ταυτόχρονη μείωση της κατανάλωσης και των ρύπων.
Έτσι, ο νέος κινητήρας καταναλώνει κατά μέσο 6,2 και 6,5 λίτρα/100 χλμ. στις εκδόσεις 2WD και 4WD αντίστοιχα αντί 6,8 και 7,1 (βελτίωση κατά 0,6 λίτρα) ενώ οι εκπομπές CΟ2 έχουν περιοριστεί στα 143 και 149 γραμμ./χλμ. από 165 και 173 αντίστοιχα. Ο νέος κινητήρας συνδυάζεται με ένα χειροκίνητο κιβώτιο 5 σχέσεων, στο οποίο έχουν αλλάξει η τελική σχέση μετάδοσης και ο λόγος της 5ης σχέσης, με στόχο την βελτιστοποίηση της κατανάλωσης, αλλά και τη λειτουργία του κινητήρα σε πιο χαμηλές στροφές στις υψηλές ταχύτητες. Οι επιδόσεις παραμένουν ένα από τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα του SX4. Η έκδοση 2WD έχει τελική ταχύτητα 185 χ.α.ώ. (4WD: 175 χ.α.ώ.), ενώ για την επιτάχυνση των 0-100 χ.α.ώ. χρειάζεται μόλις 10,7’’ (11,5’’ το 4WD).
Πολύπλευρος χαρακτήρας
Η δυνατότητα του νέου SX4 να ανταποκρίνεται σε πολλούς διαφορετικούς ρόλους, ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με την τοποθέτηση δισκοφρένων στους πίσω τροχούς. Η λύση αυτή προσφέρει αυξημένη αντοχή στη σκληρή χρήση υπό συνθήκες πλήρους φορτίου, αλλά και πιο σωστή πέδηση στη γρήγορη οδήγηση. Παράλληλα, χωρίς η ανάρτηση να έχει αλλάξει δομικά, η νέα σχέση ελατηρίων/αμορτισέρ έχει αποφέρει μεγαλύτερη ακρίβεια στη γρήγορη οδήγηση και μειωμένες κλίσεις στις στροφές. Φυσικά έχουν διατηρηθεί οι μεγάλες διαδρομές, ώστε να παραμείνουν ακέραιες οι δυνατότητες κίνησης εκτός δρόμου του μοντέλου. Όλα τα παραπάνω, ενισχύουν το δυναμικό χαρακτήρα του νέου SX4 και κάνουν την οδήγησή του ακόμα πιο απολαυστική και συναρπαστική κάτω από όλες τις συνθήκες.
Σημαντικό είναι το γεγονός ότι η προσεγμένη οδική συμπεριφορά του νέου SX4 δεν επετεύχθη εις βάρος της άνεσης. Το αντίθετο μάλιστα, καθώς αυτή ενισχύθηκε ακόμα περισσότερο με την υιοθέτηση έξυπνων λύσεων. Ένα νέο κάλυμμα κινητήρα, νέα στήριξη του άξονα μετάδοσης και δομικές ενισχύσεις του αμαξώματος σε καίρια σημεία, έχουν συμβάλλει ώστε να μειωθεί σημαντικά τόσο ο θόρυβος κύλισης, όσο και αυτός του κινητήρα. Παράλληλα έχουν μειωθεί οι κραδασμοί, ενώ ακόμα και σε σκληρές εκτός δρόμου συνθήκες δεν ακούγονται χτυπήματα από την ανάρτηση.
Σημασία στη λεπτομέρεια
Ο σχεδιασμός του SX4 τονίζει τα χαρίσματα ενός πολυτάλαντου crossover. Το ψηλό αμάξωμα με τη μεγάλη απόσταση από το έδαφος δίνει το στίγμα των εκτός δρόμου δυνατοτήτων του μοντέλου, ενώ το αιχμηρό εμπρός μέρος με τα ευμεγέθη φωτιστικά σώματα αντανακλά το σπορ χαρακτήρα του. Οι πέντε πόρτες εξασφαλίζουν τη μέγιστη πρακτικότητα και οι μεγάλοι τροχοί των 16 ιντσών προσφέρουν σίγουρο πάτημα στο δρόμο. Στο νέο SX4 προσεγμένες σχεδιαστικές πινελιές στο αμάξωμα αναβαθμίζουν τη συνολική εικόνα του χωρίς όμως να αλλάζουν το βασικό σχεδιαστικό μοτίβο.
Ο εμπρός προφυλακτήρας, με τη μάσκα διαφορετικής σχεδίασης, έχει πιο δυναμικό σχήμα . Η εμπρός πινακίδα κυκλοφορίας τοποθετείται πιο χαμηλά, εντός του μαύρου πλαισίου που ορίζεται από τα ανοίγματα αερισμού του κινητήρα. Διαφορετικής σχεδίασης είναι επίσης και τα περιμετρικά πλαστικά προστατευτικά, που έχουν τοποθετηθεί σε καίρια σημεία ώστε να μην κινδυνεύει το αμάξωμα στην εκτός δρόμου οδήγηση. Οι αλλαγές ολοκληρώνονται με τις νέας σχεδίασης ζάντες ελαφρού κράματος.
Όλα εν τάξει
Ο στείρος εντυπωσιασμός δεν ήταν ποτέ προτεραιότητα της Suzuki. Γι’ αυτό και κάθε αλλαγή στο εσωτερικό του νέου SX4 έγινε με γνώμονα τη μέγιστη εργονομία, την πρακτικότητα και την άνεση. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελεί ο πίνακας οργάνων, που πλέον, εκτός του στροφόμετρου, του ταχύμετρου και των δεικτών θερμοκρασίας ψυκτικού και στάθμης καυσίμου, περιλαμβάνει έναν ψηφιακό υπολογιστή ταξιδιού. Οι ενδείξεις του υπολογιστή ταξιδιού που έχει στη διάθεσή του ο οδηγός αφορούν στη στιγμιαία και μέση κατανάλωση, στην αυτονομία και στην εξωτερική θερμοκρασία, ενώ φυσικά δεν λείπουν δύο μερικοί και ένας ολικός χιλιομετρητής. Στη θέση που στο απερχόμενο μοντέλο υπήρχε ψηφιακή οθόνη ενδείξεων, δηλαδή στο άνω κεντρικό τμήμα του ταμπλό, πλέον έχει τοποθετηθεί ένα ηχείο.
Συνολικά, το σύστημα ήχου του SX4, το οποίο έχει τη δυνατότητα ανάγνωσης αρχείων MP3, διαθέτει 9 μεγάφωνα (4 στις εμπρός πόρτες, 4 στις πίσω κι ένα κεντρικό). Σημαντική αναβάθμιση υπέστη και το νέο πάνελ χειρισμού του αυτόματου κλιματισμού, που πλέον διαθέτει ευμεγέθη ψηφιακή οθόνη. Με αυτό τον τρόπο, οδηγός και συνοδηγός έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα των επιλογών μέσω των πρακτικών, περιστροφικών χειριστηρίων και των μεγάλων πιεστικών διακοπτών. Η εργονομία όλων των διακοπτών και των χειριστηρίων παραμένει στο γνωστό, υψηλό επίπεδο της Suzuki, ενώ μια ευχάριστη οπτικά λεπτομέρεια αποτελούν οι νέοι δακτύλιοι χρωμίου των πλευρικών αεραγωγών, καθώς και οι μοχλοί για το άνοιγμα των θυρών στην ίδια απόχρωση. Ο πλούσιος εξοπλισμός (ανάλογα την έκδοση) μπορεί να περιλαμβάνει ESP, 6 αερόσακους, αυτόματο κλιματισμό, ζάντες ελαφρού κράματος 16 ιντσών, σύστημα εισόδου και εκκίνησης του κινητήρα χωρίς κλειδί, 4 ηλεκτρικά παράθυρα και ηλεκτρικούς/θερμαινόμενους καθρέφτες. 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΛΑΨΑΝΗΣ

Γενικό Συνεργείο Αυτοκινήτων, Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Γεωργίου Ψυχογιού 19, 173 41 Αγ. Δημήτριος
Τηλ.: +302109838850, E-mail: d.lapsanis@gmail.com
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.
 
Χρήσιμα