IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Opel Adaptive AWD: «Βασιλιάς» στο χιόνι
Ακόμη και οι πελάτες που δεν θα επιλέξουν ένα 4κίνητο SUV, σκέφτονται σοβαρά την επιλογή 4κίνησης και στην περίπτωση αγοράς ενός μεσαίου/μεγάλου sedan. Το Opel Insignia ανταποκρίνεται και σ’ αυτό.
Το Insignia φέρνει νέα πνοή στη μεσαία κατηγορία με την επαναστατική σχεδίαση και την κορυφαία τεχνολογία του. Το Αυτοκίνητο της Χρονιάς 2009 έχει καινοτομίες όπως το νέο σύστημα Opel Adaptive 4x4 το οποίο μέχρι πρότινος υπήρχε μόνο σε πολύ ακριβότερα σπορ αυτοκίνητα ή πολυτελή sedan. Μαζί με το προηγμένο πλαίσιο FlexRide και τον ηλεκτρονικό-υδραυλικό πολύδισκο συμπλέκτη, το Adaptive 4x4 εγκαινιάζει νέα πρότυπα στο χρόνο αντίδρασης των συστημάτων ελέγχου του Insignia. Όταν οι αισθητήρες ανιχνεύσουν μία κρίσιμη κατάσταση, απαιτούνται μόνον 0,080’’ για κατανομή της απαιτούμενης ισχύος στους τροχούς.
Η ισχύς μπορεί να κατανέμεται γραμμικά από 0-100% μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα ή ανάμεσα στους πίσω τροχούς. Αντίθετα με τα συμβατικά μηχανικά συστήματα AWD, οι υδραυλικοί έλεγχοι επιτρέπουν παρέμβαση με ταχύτητα αστραπής. Ήδη περίπου 5% από τα 177.000 Insignia που έχουν παραγγελθεί στην Ευρώπη εφοδιάζονται με AWD. Το νέο αυτό σύστημα διατίθεται με τον υπερτροφοδοτούμενο δίλιτρο βενζινοκινητήρα και είναι στάνταρ στα μοντέλα 2.8 V6 Turbo και OPC.
Έγκαιρη προειδοποίηση
Το σύστημα adaptive all-wheel drive λαμβάνει πληροφορίες από 3 μονάδες ελέγχου, BCM (Body Control Module), ECU (Engine Control Unit) και ESP. Οι πληροφορίες αυτές αποστέλλονται στη μονάδα ελέγχου, αναλύονται και στη συνέχεια η ροπή κατανέμεται ανάλογα σε όλους τους τροχούς. Η κατανομή ισχύος του Insignia 4x4 ξεκινά από το εμπρός διαφορικό και μέσω του κεντρικού άξονα μεταφέρεται στον υδραυλικό πολύδισκο συμπλέκτη Haldex, ο οποίος κατανέμει ηλεκτρονικά τη ροπή 0-100% μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα. Στον πίσω άξονα, η κατανομή ισχύος ελέγχεται επίσης από ένα υδραυλικό πολύδισκο συμπλέκτη, ενώ σχεδόν το 100% μπορεί να μεταδοθεί σε έναν από τους πίσω τροχούς, αν χρειαστεί. Συνεπώς, το Insignia 4x4 μπορεί να διατηρήσει μία ασφαλή πρόσφυση, έχοντας ακόμα και 3 τροχούς πάνω στον πάγο.
Οι μονάδες ελέγχου επεξεργάζονται τα σήματα από τους αισθητήρες που καταγράφουν το συντελεστή περιστροφής αμαξώματος, την επιτάχυνση, τη γωνία του τιμονιού, την ταχύτητα των τροχών, τη θέση του πεντάλ του γκαζιού, τις στροφές του κινητήρα και τη ροπή, και προσαρμόζουν την κατανομή ισχύος στην οδηγική κατάσταση με βάση αυτές τις πληροφορίες. Ακόμα και πριν από την εκκίνηση από στάση, η μονάδα ελέγχου λαμβάνει πληροφορίες για τη θέση του πεντάλ του γκαζιού και τις στροφές του κινητήρα και μπορεί να κατανείμει τη ροπή μεταξύ εμπρός και πίσω άξονα για να αποτρέψει την απώλεια ελκτικής πρόσφυσης του αυτοκινήτου. Αυτό σημαίνει ότι πριν από μία γρήγορη εκκίνηση, η κατάλληλη ροπή μεταφέρεται έγκαιρα στους πίσω τροχούς.
Ο Andreas Holl, επικεφαλής εξέλιξης του πλαισίου του Insignia, σχολιάζει: «Ένα μεγάλο πλεονέκτημα του νέου συστήματος AWD της Opel είναι ότι μία κρίσιμη κατάσταση όπως το σπινάρισμα των εμπρός τροχών αποτρέπεται πριν εμφανιστεί, με την ενεργοποίηση των κατάλληλων διορθωτικών μέτρων».
Ευστάθεια και έλεγχος
Ιδιαίτερα σε επικίνδυνες καιρικές συνθήκες όπως η δυνατή βροχή, το χιόνι και το χιονόνερο, οι κακής ποιότητας δρόμοι με λακκούβες ενέχουν υψηλές απαιτήσεις από την τεχνολογία του πλαισίου. Τα προηγμένα συστήματα του πλαισίου είναι σχεδιασμένα για να αναγνωρίζουν και να προλαμβάνουν τους κινδύνους το ταχύτερο δυνατόν καθώς και να υποστηρίζουν τον οδηγό σε κρίσιμες καταστάσεις. Κατά συνέπεια, η οδήγηση του Insignia 4x4 είναι απολαυστική, ακόμα και σε πολύ κακές χειμερινές οδηγικές συνθήκες. Ένα παράδειγμα είναι η οδήγηση στο χιόνι. Πολλοί οδηγοί νιώθουν ότι αναπτύσσουν υπερβολικά υψηλή ταχύτητα στην κατηφόρα, όταν σηκώνουν το πόδι τους από το γκάζι και συνειδητοποιούν ότι το όχημά τους πασχίζει να ακολουθήσει την κατεύθυνση του τιμονιού.
Το σύστημα adaptive 4x4 του Insignia υποστηρίζει τον οδηγό σε τέτοιες επικίνδυνες καταστάσεις. Με ένα περίπλοκο σύστημα αισθητήρων, η τεχνολογία AWD μπορεί να μεταφέρει αλλά και να κατανείμει τη ροπή σε κάθε τροχό μόλις ο οδηγός αφήσει το γκάζι (φρένο κινητήρα), αυξάνοντας έτσι τον έλεγχο του αυτοκινήτου. Χάρη στις πολλές διαθέσιμες επιλογές ελέγχου, όπως η κατανομή ροπής και ροπής φρεναρίσματος και ο έλεγχος αποσβεστήρων, το adaptive AWD διαχειρίζεται πολλές κρίσιμες οδηγικές καταστάσεις χωρίς να απαιτείται παρέμβαση του ESP. Το ESP παραμένει πάντα σε ετοιμότητα, σαν «φύλακας άγγελος».
Πρόγραμμα οικονομίας και sportmode
Το σύστημα Adaptive 4x4 του Opel Insignia δεν είναι χρήσιμο μόνο σε κρίσιμες καταστάσεις, αλλά ανιχνεύει και πότε οι συνθήκες δεν απαιτούν ειδική παρέμβαση, όπως σε ταξίδια στον αυτοκινητόδρομο. Σε τέτοιες περιπτώσεις, το σύστημα απενεργοποιεί το σύστημα πίσω κίνησης και κατανέμει την ισχύ στους εμπρός τροχούς για μείωση των τριβών μετάδοσης και αύξηση της οικονομίας καυσίμου. Ο οδηγός μπορεί επίσης να αλλάξει την κατανομή ισχύος με το πάτημα ενός μπουτόν. Με την επιλογή του sport mode, περισσότερη ισχύς αποστέλλεται στον πίσω άξονα για αυξημένη ελκτική πρόσφυση και πιο ευέλικτη συμπεριφορά. Έτσι, οι οδηγοί με σπορ φιλοδοξίες διατηρούν τον απόλυτο και ενεργό έλεγχο ακόμα και ξεπερνώντας ελαφρώς τα όρια οδηγικής ασφάλειας. Το σύστημα Adaptive 4x4 σταθεροποιεί το όχημα μέχρι το όριο πρόσφυσης των ελαστικών, και στο σημείο αυτό, εφόσον κρίνεται απαραίτητο, παρεμβαίνει το ESP.
 
Επεξηγήσεις της φωτογραφίας/σκαρίφημα
1. Κεντρική μονάδα ελέγχου (εγκέφαλος)
2. Πίνακας ελέγχου αμαξώματος (μέσω του συστήματος κατεύθυνσης)
3. Σύστημα ESP
4. Μονάδα ελέγχου AWD
5. Μονάδα μεταφοράς ροπής
6. Διαφορικό περιορισμένης ολίσθησης ηλεκτρονικά ελεγχόμενο 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Ford
CAR CENTER- ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ & ΣΙΑ ΟΕ

Έκθεση: Αμφιθέας 15, 175 64 Π. Φάληρο, τηλ.: +302109428157, Fax: +302109402904
Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ - Κέντρο Μεταχειρισμένων
Πεντέλης 46, 175 64 Π. Φάληρο, τηλ.: +302109428157, Fax: +302109402904
E-mail: service@carcenter.gr, website: www.carcenter.gr
 
Χρήσιμα