IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Η(Οι) ακριβότερη(οι) της Ευρώπης!
 
Μετά την πρόσφατη παρουσία μας στη Γενεύη για το πολυφημισμένο διεθνές σαλόνι αυτοκινήτου, διαπιστώσαμε το μέγεθος της ακρίβειας που παρατηρείται στη χώρα μας, σε σχέση με μία χώρα που θεωρείται από τις πλουσιότερες του κόσμου, την Ελβετία...
Αν θες να περάσεις ευχάριστα χωρίς να ξοδέψεις μια ολόκληρη περιουσία, δεν έχεις παρά να κάνεις έξυπνες αγορές. Σε κάποια πράγματα όμως, δεν έχεις και πολλές επιλογές, όπως τα καύσιμα, για παράδειγμα. Οι περισσότερες χώρες, μέχρι σήμερα, είχαν ακριβότερα κάποια προϊόντα σε σχέση με τα αντίστοιχα στην Ελληνική αγορά. Παρά το γεγονός αυτό όμως, παρέμεναν ακριβά στη χώρα μας.
Ο λόγος είναι ένας και μοναδικός. Δεν υπάρχουν ακριβά ή φτηνά προϊόντα, αλλά υψηλές ή χαμηλές τιμές, οι οποίες όμως αντικατοπτρίζουν το προφίλ των ίδιων των προϊόντων και υπηρεσιών των εταιριών που τα(τις) προσφέρουν. Τα πάντα είναι συνάρτηση του ύψους των οικονομικών μας αποδοχών. Όταν ένας εργαζόμενος δεν αμείβεται καλά, όποια τιμή κι αν του δώσεις για ένα προϊόν θα την χαρακτηρίσει από ακριβή έως απαγορευτική. Σε αντίθετη περίπτωση, δεν θα έχουμε αυτό το φαινόμενο.
Κατά τα παραπάνω, η λύση στην όποια δυσπραγία και οικονομική στένευση υφίσταται ένας λαός, έχει να κάνει με το πόσο γενναία και κοινωνικής πολιτικής κυβέρνηση έχει, ώστε να αυξήσει τους μισθούς και να δώσει την ευκαιρία στους πολίτες της να ανακάμψουν και να συνεχίσουν να είναι δεινοί καταναλωτές, ώστε να μην χαλάσει το εύρος του κύκλου χρήματος και να μην κλονιστεί η οικονομία. Αλλά αυτό, είναι από άλλο... ανέκδοτο.
Κατά την παρουσία μας λοιπόν στη Γενεύη, αναλώσαμε ένα πλήρες 4-ήμερο (2 ημέρες αποκλειστικά στην έκθεση αυτοκινήτου) και γίναμε ένα με τον κόσμο. Ρωτήσαμε ανθρώπους για την κατάσταση της, για πολλούς εύρωστης, χώρας, επισκεφθήκαμε κι άλλες πόλεις κοντά στα Γαλλο/Ελβετικά (ελεύθερα πλέον) σύνορα, πήγαμε στα μαγαζιά, είδαμε τις τιμές και φυσικά, θέλοντας και μη, συγκρίναμε τις τιμές των προϊόντων πρώτης ανάγκης.
 
 
Στα τρόφιμα οι διαφορές έχουν να κάνουν (όπως πάντα) με το κόστος συσκευασίας, προβολής και διαφήμισης (συμπεριλαμβάνεται κι αυτό πάντα στην τιμή των προϊόντων), αλλά και της πολιτικής προώθησης και πώλησης που εφαρμόζει η κάθε παραγωγός ή εμπορική εταιρία. Βρήκαμε λοιπόν ακριβό σε σχέση με την Ελλάδα το ψωμί, αλλά φθηνότερα άλλα προϊόντα, όπως οι σοκολάτες, από 0,45 Ελβετικά φράγκα. Δηλαδή, 0,30 ευρώ. Ερχόμενοι στην Ελλάδα ψάξαμε στα Super Markets να βρούμε σοκολάτες 100 γραμματίων σ’ αυτή την τιμή αλλά σχεδόν όλες κυμαίνονται κοντά στο 1,00 ευρώ. Το εμφιαλωμένο νερό, για να πάμε σ’ ένα πολύ βασικό αγαθό, ξεκινάει από 0,30 φράγκα το μπουκάλι του 1,5 λίτρων (0,20 ευρώ) εκτός οικονομικής συσκευασίας (1,28 ευρώ στην Ελλάδα σε συσκευασία 6 τεμαχίων).
Κι αφήσαμε το καλύτερο για το τέλος. Η τιμή της βενζίνης στην Ελβετία, είναι πλέον χαμηλότερη απ’ την Ελλάδα. Όπως μπορείτε να δείτε κι από μόνοι σας, τα πρατήρια υγρών καυσίμων πωλούν την αμόλυβδη βενζίνη στα 1,129 ευρώ/λίτρο, τιμή σαφώς χαμηλότερη της αντίστοιχης στη χώρα μας. Δείτε όμως με προσοχή τη διαφορά μεταξύ της αμόλυβδης και της σούπερ-αμόλυβδης, για να διαπιστώσετε το μέγεθος της κοροϊδίας (επιεικώς, για να μην πούμε, κλοπής). Η διαφορά τιμής είναι μόλις 0,03 φράγκα/λίτρο (0,02 ευρώ/λίτρο), σε αντίθεση με τη διαφορά στη χώρα μας που μπορεί να φτάνει και τα 0,15 ευρώ/λίτρο!!!
Μετά τη διαπίστωση της κοροϊδίας (ή κλοπής), καλό είναι πλέον να αποφεύγετε το «παραμύθι» της σούπερ-αμόλυβδης, η οποία περιέχει ένα ειδικό πρόσθετο για αύξηση των οκτανίων σε αναλογία ενός λίτρου για κάθε 6.000 λίτρα. Και φυσικά, το ίδιο (χημικά) καύσιμο πωλείται σ’ ολόκληρη την Ευρώπη, οπότε, δικαιολογίες του τύπου: «το δικό μας καύσιμο έχει υποστεί άλλη επεξεργασία», είναι ένα τρανό ψέμα. Αρχίστε λοιπόν να ψάχνετε σχολαστικά τις τιμές των καυσίμων και θα διαπιστώσετε και μόνοι σας το ανεξέλεγκτο «πανηγύρι» τιμών, για να μην πούμε και για την ποιότητα, που πιστοποιημένα (από την Γερμανική DEKRA) είναι από τις χειρότερες (αν όχι η χειρότερη) της Ευρώπης.
 
Δημήτρης Σπυράκης 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Jeep
ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ ΑΕ

Έκθεση - Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Κουτουμάτσα Αρχαίας Κορίνθου, 201 00 Κόρινθος
Τηλ.: +302741076100, Fax: +302741074155
E-mail: moustakas@kor.forthnet.gr

 

 
Χρήσιμα