IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Η VW αγοράζει την Alfa Romeo;!
 
Φήμες αυτή την εβδομάδα (23-29/08/2010) αναφέρουν ότι η VW μπορεί να αγοράσει την ζημιογόνο Alfa Romeo. Ο λόγος είναι προφανής. Η Fiat έχει καταγεγραμμένο ένα κακό εμπορικά παρελθόν από τότε που αγόρασε τη μάρκα, το 1986, όχι επειδή ήθελε το σήμα, αλλά να αποτρέψει την εξαγορά της από την Ford, η οποία θα γινόταν ένας σκληρός ανταγωνιστής της μέσα στην ίδια την Ιταλική αγορά. Υπήρξε πάντα μια κακή χημεία μεταξύ της Fiat και της Alfa Romeo. Η εστίαση της Fiat στις μαζικές πωλήσεις δεν ταιριάζει με την μεγάλη ιστορία της Alfa Romeo, την τεχνολογική καινοτομία και την εξαιρετική απόδοση. Σε σχεδόν 25 χρόνια, η Fiat έχει δημιουργήσει μόνο δύο πραγματικά επιτυχημένα μοντέλα για λογαριασμό της Alfa Romeo, τη σειρά μεγάλων σεντάν 164 και τις 156 μεσαίου μεγέθους σεντάν και βάγκον που εξήγαγε στις ΗΠΑ 10 χρόνια αργότερα, οπότε η Fiat δεν μπορεί να ισχυριστεί ότι έχει φροντίσει σωστά την Alfa Romeo.
Περίπου πριν από μία 10ετία, ο Ferdinand Piech (πρόεδρος της VW), επανατοποθέτησε την Ισπανική μάρκα Seat μέσα στο γκρουπ VW ως ανταγωνιστή της Alfa Romeo. Για να πετύχει ο σκοπός αυτός, προσελήφθη ο διευθυντής σχεδιασμού της Alfa Romeo, Walter de Silva, για να δώσουν στα αυτοκίνητα Seat νέα σπορ εμφάνιση. Ο De Silva είχε δημιουργήσει τις 156 σεντάν, που σημειωτέον ήταν και το «Αυτοκίνητο της Χρονιάς 1998» για την Ευρώπη. Αλλά η VW απέτυχε με την Seat, όπως ακριβώς και η Fiat με την Alfa Romeo. Και τα δύο αυτά εμπορικά σήματα παραμένουν παθητικά σε βάθος χρόνου.
Αν η VW έπρεπε να αγοράσει την Alfa Romeo, ο Piech θα μπορούσε να μετατρέψει τη θρυλική μάρκα, που στο στενό του περιβάλλον έχει εκμυστηρευτεί ότι αγαπάει, σε έναν σοβαρό αντίπαλο για την BMW, και να επανεστιάσει την Audi, το σήμα-«παιδί» του με το οποίο πέρασε το πρώτο μέρος της θρυλικής του καριέρας, έναντι της Mercedes-Benz. Επί του παρόντος, η Audi έχει να παλέψει ταυτόχρονα απέναντι στον σπορ χαρακτήρα των αυτοκινήτων της BMW και στην πολυτέλεια και άνεση των μοντέλων της Mercedes. Αυτή η χρονική στιγμή είναι ιδανική για την VW να αγοράσει την Alfa Romeo. Η Ιταλική μάρκα έχει ένα διετές κενό μέχρι την παρουσίαση του αντικαταστάτη της 159 και ενός crossover που αναμένονται να μπουν στην αγορά στα τέλη του 2012. Αυτό θα επιτρέψει στη VW να έχει χρόνο μπροστά της στο να σχεδιάσει τη δική της γκάμα Alfa Romeo.
Η VW μπορεί να αντέξει οικονομικά την αγορά της Alfa Romeo, καθώς το αποθεματικό της μέχρι τις 30 Ιουνίου (2010) ήταν περί τα 17,5 δις ευρώ. Η Fiat θα μπορέσει να χρησιμοποιήσει τα χρήματα για την κάλυψη του χρέους των 3,7 δις ευρώ. Μόνο η Ιταλική υπερηφάνεια θα μπορούσε να εμποδίσει την πώληση της Alfa Romeo σε έναν Γερμανό αντίπαλο. Ακόμη και ο Marchionne, που είναι κατά το ήμισυ Ιταλός, δεν θα ήθελε να δει την Alfa Romeo πετυχημένη υπό την κηδεμονία της VW. Για τον Marchionne, μια Κινεζική αυτοκινητοβιομηχανία όπως η Geely, ο νέος ιδιοκτήτης της Volvo, θα μπορούσε να είναι η καλύτερη απάντηση στο δίλημμα Alfa Romeo. Αλλά η προσφορά της VW είναι η μόνη πάνω στο τραπέζι. Και ο Marchionne, θα πρέπει να σκεφτεί διπλά πριν το αρνηθεί. (πηγή Automotive News)
  
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Opel
ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΑΕ

Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
2ο χλμ. Τρίπολης-Άργους, 221 00 Τρίπολη
Τηλ.: +302710242858, Fax: +302710241115
E-mail: tzavaras-sa@tri.forthnet.gr, Website: www.tzavaras.com.gr
 
Χρήσιμα