IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης 2010: Μετακινούμαστε έξυπνα, ζούμε καλύτερα
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης (16-22 Σεπτεμβρίου 2010) αποτελεί μία εκστρατεία ευαισθητοποίησης των πολιτών για τη χρήση των δημόσιων μέσων μεταφοράς, της χρήσης ποδηλάτου και της πεζής κίνησης.
Του Δημήτρη Σπυράκη
Σκοπός της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης είναι να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες να δράσουν ενάντια στη μόλυνση του αστικού περιβάλλοντος από τις μετακινήσεις, βελτιώνοντας ταυτόχρονα της ποιότητα της αστικής ζωής. Συγκεκριμένα προβλέπει την προώθηση των εναλλακτικών μορφών μετακίνησης εκτός του αυτοκινήτου, την αύξηση της ευαισθητοποίησης των πολιτών σχετικά με τη μόλυνση και την προβολή της πόλης σε διαφορετικές συνθήκες, ιδιαίτερα με την απαγόρευση κυκλοφορίας των αυτοκινήτων σε συγκεκριμένες περιοχές. Είναι μια ευκαιρία για τις πόλεις που συμμετέχουν, να δοκιμάσουν τις πολιτικές μετακίνησης και να τις παρουσιάσουν στους πολίτες.
Αφιερωμένη στο περιβάλλον και τον άνθρωπο
Η Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης είναι μία εβδομάδα αφιερωμένη στην προσπάθεια προώθησης τρόπων μετακίνησης πιο φιλικών προς το περιβάλλον και πιο αποδοτικών όσον αφορά την ποιότητα ζωής του πολίτη. Το Υπουργείο Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων, το Υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας & Κλιματικής Αλλαγής, μαζί με τον Όμιλο ΟΑΣΑ, ( ΕΘΕΛ, ΗΣΑΠ, ΗΛΠΑΠ, ΑΜΕΛ, ΤΡΑΜ, ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ), τον Δήμο Αθηναίων, τον Εμπορικό Σύλλογο Αθηνών, το Διεθνές Αεροδρόμιο Ελευθέριος Βενιζέλος, την Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων & Αναπλάσεις, τον Οργανισμό Ρυθμιστικού Σχεδίου Αθήνας, το Σύλλογο Ελλήνων Συγκοινωνιολόγων, το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς, τη ΜΚΟ Επιβάτης, το Ecocity και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων, στο πλαίσιο αυτής της εβδομάδας, οργανώνουν δράσεις σ’ όλη την Αθήνα, με στόχο την ευαισθητοποίηση των πολιτών, που κορυφώνονται το Σάββατο 18 Σεπτεμβρίου (2010) με εκδηλώσεις στην πλατεία Συντάγματος και την οδό Πανεπιστημίου, η οποία θα δοθεί στο κοινό από τις 11 το πρωί μέχρι τις 4 το απόγευμα. Με σύνθημα «Μετακινούμαστε έξυπνα, ζούμε καλύτερα», φορείς και οργανώσεις επιχειρούν μια μόνιμη προσπάθεια βελτίωσης της ζωής των πολιτών, μέσω της προώθησης αειφόρων τρόπων μετακίνησης και της συνετής χρήσης του αυτοκινήτου κατά τρόπο οικονομικό, ασφαλή και περιβαλλοντικά φιλικό. Στη φετινή Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μετακίνησης συμμετέχουν 1.468 πόλεις. Η Ελλάδα συμμετέχει επισήμως με 5 πόλεις (Θεσσαλονίκη, Λαμία, Πανόραμα Θεσσαλονίκης, Γιαννιτσά, Βέροια).
Πρόγραμμα εκδηλώσεων (18/09/2010)
Εκδηλώσεις είναι προγραμματισμένες στην οδό Πανεπιστημίου 11:00-16:00 και στην πλατεία Συντάγματος 10:00-16:00 για τα παιδιά κι όσους αισθάνονται σαν παιδιά. Για την διευκόλυνση της πρόσβασης στο κέντρο της Αθήνας και τη συμμετοχή στις εκδηλώσεις στην Πανεπιστημίου και στο Σύνταγμα θα πυκνώσουν τα δρομολόγια του μετρό, του τραμ και κεντρικών γραμμών λεωφορείων και τρόλεϊ. Η μπάντα του Δήμου Αθηναίων θα γεμίσει την ατμόσφαιρα με τη μουσική της και τα τραπεζάκια των καφέ θα «βγουν» στο δρόμο για να δροσίσουν το κοινό.
Το πρόγραμμα για τα παιδιά
Το Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας Πάνος Μυλωνάς (ΙΟΑΣ) και το Σώμα Ελλήνων Προσκόπων έχουν ετοιμάσει μια σειρά από δραστηριότητες για ένα αξέχαστο Σάββατο πρωί στο ξεκίνημα της σχολικής χρονιάς. Το ΙΟΑΣ θα πραγματοποιήσει το εκπαιδευτικό του πρόγραμμα με τίτλο «Κυκλοφορώ με ασφάλεια» για τα παιδιά του Δημοτικού, θα παρουσιάσει το Ευρωπαϊκό πρόγραμμα HEROES, που αφορά στην υιοθέτηση προτύπων σωστής συμπεριφοράς για τους νέους με έμφαση στις συνέπειες από την κατανάλωση αλκοόλ στην οδήγηση, Έκθεση Αφίσας με θέμα «Συμπεριφορά στο δρόμο» και θα διανείμει υλικό για τη «Συμμαχία για την Ασφάλεια και τον Πολιτισμό». Οι δραστηριότητες του Σώματος των Ελλήνων Προσκόπων περιλαμβάνουν δημιουργικά παιχνίδια που στοχεύουν στην ενημέρωση των παιδιών για την προστασία του περιβάλλοντος και τη χρήση των μέσων μεταφοράς. Λίγο πιο πέρα από την Πανεπιστημίου, στην πλατεία Συντάγματος και από τις 10 το πρωί, ο ΟΡΟΔΑ (Οργανισμός Οδικής Ασφάλειας) του Δήμου Αθηναίων έχει ετοιμάσει σε συνεργασία με το ΙΜΕΤ, τον ΣΕΣ και την Quality & Safety ένα πρόγραμμα για παιδιά και νέους με προσομοιωτές οδήγησης και ανατροπής αυτοκινήτου, καθώς και ειδικό εκπαιδευτικό πρόγραμμα ευαισθητοποίησης των παιδιών σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής και οδικής ασφάλειας μέσω του παιχνιδιού. Επίσης θα υπάρχουν δώρα, αλλά και ξυλοπόδαροι, μουσικές και άλλες εκπλήξεις. Τέλος, τα ΗΛΠΑΠ θα παρουσιάσουν το πρόγραμμά τους «Με λύση για την πόλη» που αφορά στην εξοικείωση των παιδιών του δημοτικού με τις αστικές συγκοινωνίες και ιδιαίτερα τα τρόλεϊ.
Για τους φίλους του ποδηλάτου
Η ΤΡΑΜ ΑΕ, ο Δήμος Ν. Ερυθραίας και το ΜBIKE σχεδίασαν για το κοινό ένα show με ποδήλατα, παιχνίδια δεξιοτεχνίας. Πολλά ποδήλατα θα είναι προς διάθεση για να δοκιμάσει το ενδιαφερόμενο κοινό τις ποδηλατικές του ικανότητες. Για να διευκολυνθεί η συμμετοχή στις εκδηλώσεις, όλη την ημέρα θα επιτρέπεται η μεταφορά ποδηλάτων με το μετρό, τον ηλεκτρικό και το τραμ.
Για όσους αγαπούν την ιστορία και τον Ηλεκτρικό
Στον Πειραιά στο Μουσείο των ΗΣΑΠ που βρίσκεται μέσα στο σταθμό θα περιμένουν συνταξιούχοι εργαζόμενοι της εταιρίας για να σας ξεναγήσουν με χαρά και υπερηφάνεια στην ιστορία του 3ου αστικού σιδηροδρόμου στον κόσμο μετά το Λονδίνο και τη Νέα Υόρκη.
Για όσους θέλουν ν’ αλλάξουν συνήθειες
Σε δύο τροχοφόρα περίπτερα θα μπορεί κανείς να βρει πληροφορίες για τα δρομολόγια και τις υπηρεσίες των Αστικών Συγκοινωνιών της Αθήνας, καθώς επίσης να πάρει πληροφορίες για να συμμετέχει στην κλήρωση του ΟΑΣΑ με έπαθλο δωρεάν μετακινήσεις μέσα στην πόλη. Όλη την ημέρα μπορείτε να μετακινηθείτε με τα δημόσια μέσα μετακίνησης μόνο με 1 ευρώ και για όσους είναι μικροί ή μεγάλοι με 50 λεπτά του ευρώ.
Παράλληλες εκδηλώσεις
Η έκθεση του ECOMOBILITY στον Διεθνή Αερολιμένα Αθηνών εκθέτει τα έργα των παιδιών. Η Έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 14/11/2010. Επίσης, θα μπορεί να επισκεφθεί κανείς το Μουσείο του Ηλεκτρικού Σιδηροδρόμου της Αθήνας (ΗΣΑΠ) στο σταθμό του Πειραιά, ενώ μπορείτε να μάθετε για τις Αστικές Συγκοινωνίες της Αθήνας από τα περίπτερα των ΟΑΣΑ, ΕΘΕΛ και ΗΛΠΑΠ στο Σύνταγμα (απέναντι από τη Βουλή). Το απόγευμα της Τετάρτης 22/9/2010 και ώρα 17:00 στη Μαρίνα Φλοίσβου στο Παλαιό Φάληρο, ξεκινά το πιλοτικό πρόγραμμα δωρεάν διάθεσης ποδηλάτων σε επιβάτες ΜΜΜ που οργανώνει η ΤΡΑΜ ΑΕ, προωθώντας τη συνδυασμένη χρήση μέσων μαζικής μεταφοράς και ποδηλάτου. Τέλος, μπορεί το κοινό να επισκεφθεί το BIKE FESTIVAL στην Τεχνόπολη στο Γκάζι (Πειραιώς 100) που θα υποδέχεται τους φίλους του ποδηλάτου από την Παρασκευή 17/9 μέχρι και την Κυριακή 19/9. Κλείνοντας, καλό θα ήταν να αναφέρουμε ότι οι διοργανωτές της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Μετακίνησης είναι οι: ΥΠΥΜΕΔ, ΥΠΕΚΑ, ΟΑΣΑ, Δήμος Αθηναίων και Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών, με την Υποστήριξη των: ΕΘΕΛ, ΗΛΠΑΠ, ΗΣΑΠ, ΑΜΕΛ, ΤΡΑΜ, ΤΡΑΙΝΟΣΕ (ΠΡΟΑΣΤΙΑΚΟΣ), ΔΑΑ, ΕΑΧΑ, ΟΡΣΑ, ΟΡΟΔΑ, ECOCITY,ΣΕΣ, ΙΟΑΣ, ΕΠΙΒΑΤΗΣ και Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ Η. ΕΥΤΥΧΙΑΚΟΣ

Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ Παντός Τύπου (Φανοποιΐας/Αναλώσιμα) & Μάρκας
Αθηνών 105, 241 00 Καλαμάτα
Τηλ.: +302721020401, Τηλ. & Fax: +302721092221
E-mail: info@eftihiakos.gr, Website: www.eftihiakos.gr

 
Χρήσιμα