IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Seat Ibiza ST 1.2 TSI Style: Ο σύμμαχος της οικογένειας
Όλοι μας, όταν οι ανάγκες μας το επιβάλλουν, θέλουμε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο που να έχει συμπαγείς διαστάσεις, πλούσιους και ευέλικτους χώρους, ικανοποιητικές επιδόσεις και άριστη οικονομία. Μήπως ζητάμε πολλά; Όχι!
Του Δημήτρη Σπυράκη
Σε μια προσπάθεια τόνωσης των πωλήσεων της μάρκας και παράλληλα της ενίσχυσης του πιο πετυχημένου μοντέλου της, ο όμιλος VW έδωσε ακόμη ένα μοντέλο στη γκάμα του δημοφιλούς Ibiza, σε έκδοση βάγκον, με πλούσιο πακέτο βασικού εξοπλισμού, συμπαγείς διαστάσεις και την ίδια ευελιξία και άνεση χώρων. Το όλο σύνολο απέκτησε ακόμη πιο μεγάλο ενδιαφέρον, με την προσθήκη στη γκάμα του μοντέλου του μικρού μεν, ουσιαστικού δε, κινητήρα των 1.2 λίτρων με την τεχνολογία TSI. Έτσι, το αυτοκίνητο απέκτησε μεγαλύτερο εν δυνάμει αγοραστικό κοινό, πολύ περισσότερο σε χώρες όπου η παγκόσμια οικονομική κρίση άφησε (και εξακολουθεί να αφήνει) έντονα τα σημάδια της.
Ελκυστική σχεδίαση με λειτουργικότητα και άνεση
Το νέο Ibiza διατηρεί το αναβαθμισμένο DNA στη σχεδίαση της μάρκας, δεν παύει όμως να έχει τη δική του ξεχωριστή προσωπικότητα. Στα ίδια πρότυπα ακολούθησε και το στέισον μοντέλο, προσπαθώντας να διατηρήσει τη σπορ γραμμή της βασικής έκδοσης. Γι’ αυτό και το πίσω μέρος δημιουργεί έντονη κοιλότητα πριν το «κλείσιμο» της σχεδίασης στον πίσω προφυλακτήρα. Παρόλα αυτά όμως, οι εσωτερικές διαστάσεις παραπέμπουν σε μεγαλύτερης κατηγορίας μοντέλο. Η εκμετάλλευση των εσωτερικών χώρων είναι οριακή, τόσο για τους μέχρι 5 επιβάτες, όσο και για τις αποσκευές τους. Κανείς δεν θα μείνει παραπονεμένος. Βέβαια, το ταμπλό είναι λιτό και διατηρεί μόνο τα απολύτως απαραίτητα, για να μην χαρακτηριστεί το μοντέλο φτωχό σε ποιότητα, αίσθηση και ανέσεις.
Το μεγαλύτερο βάρος έπεσε στην οδική συμπεριφορά και την άνεση στο ταξίδι, χάρη και στην ύπαρξη του κινητήρα με υπερπλήρωση. Το σπορ σχεδίασης τιμόνι είναι άμεσο και ακριβές και η εργονομία η γνωστή Γερμανική. Μοναδική παρατονία εδώ η τοποθέτηση ορισμένων λειτουργιών στη βάση της κεντρικής κονσόλας, εμπρός από το λεβιέ ταχυτήτων, όπως τα φώτα alarm, το θερμαινόμενο πίσω τζάμι, η ενεργοποίηση/απενεργοποίηση του κλειδώματος των θυρών εκ των έσω, τα πολυμέσα (AUX) και η απενεργοποίηση του αερόσακου συνοδηγού. Η θέση οδήγηση μπορεί να βολέψει μεγάλο εύρος οδηγών βάση του σωματότυπού τους. Η ορατότητα είναι καλή προς κάθε κατεύθυνση και σ’ αυτό συμβάλλει η σχεδίαση του αμαξώματος, που δεν δημιουργεί μεγάλες γωνίες με «τυφλά» σημεία.
Μικρός αλλά δυνατός κινητήρας
Μπορεί ο κινητήρας να μην είναι μεγάλου κυβισμού, για να μπορεί να «σηκώσει» το φορτίο που του αναλογεί, όμως έχει «σύμμαχο» την υπερπλήρωση. Βέβαια, το αυτοκίνητο δεν βάζει φωτιά στο δρόμο, εισπράττει όμως αυτό ακριβώς που χρειάζεται, για να φέρει σε πέρας ακόμη και την πιο δύσκολη αποστολή, για την κατηγορία και την κλάση του μοντέλου. Οι ονομαστικοί 105 ίπποι (ψιθυρίζεται ότι στην πραγματικότητα υπάρχουν μερικά άλογα ακόμη) αποδεικνύονται «ρωμαλέοι», πάντα με τη συνεργασία της ροπής του κινητήρα, που και ικανοποιητική είναι και διαθέσιμη ανά πάσα ώρα και στιγμή, καθώς η χρήση του μοντέλου, κατά βάση, γίνεται μέσα στο όριο της μέγιστη ροπής (1.550-4.100 σ.α.λ.).
Χωρίς πλήρες φορτίο και με ιδανικές συνθήκες, θα μπορέσει ο οδηγός του να δει υψηλή τελική ταχύτητα και ανάλογες επιδόσεις στην από στάση επιτάχυνση, πάντα με βάση τα κριτήρια της κατηγορίας του, αλλά δεν είναι τελικά αυτό το ζητούμενο. Οι εν κινήσει επιταχύνσεις (ρεπρίζ) και το «τράβηγμα» του αυτοκινήτου σε συνθήκες οικογενειακών αναγκών είναι αυτά που ενδιαφέρουν εδώ και το αυτοκίνητο δεν παρουσίασε αδυναμίες. Προς πιστοποίηση αυτών, υποβάλαμε το αυτοκίνητο σε δοκιμή με 4-μελή οικογένεια σε συνθήκες καθημερινότητας και μη, χωρίς να εισπράξουμε στο τέλος κάποιο αρνητικό σχόλιο. Αυτό σημαίνει, ότι οι εργοστασιακές επιλογές όσον αφορά το μοντέλο δεν είναι εσφαλμένες.
Πλούσιος εξοπλισμός σε λογική τιμή
Το κατά πόσο είναι συμφέρουσα η αγορά ενός μικρομεσαίου οικογενειακού αυτοκινήτου, περνάει από το επίπεδο εξοπλισμού και φυσικά, την τιμή. Το μοντέλο της δοκιμής μας, διέθετε ένα ικανοποιητικό πακέτο βασικού εξοπλισμού, με μοναδικό πρόσθετο στοιχείο το μεταλλικό χρώμα (+450 ευρώ). Πιο αναλυτικά, ο βασικός εξοπλισμός της έκδοσης Style στο Ibiza 1.2 TSI περιλαμβάνει: αυτόματο κλιματισμό, σύστημα φρένων με εξελιγμένο ABS και EBV (ηλεκτρονική κατανομή πέδησης), ηλεκτρονικό σύστημα αποτροπής της ολίσθησης κατά το κατέβασμα ταχύτητας (MSR), αερόσακους οδηγού/συνοδυγού (με δυνατότητα απενεργοποίησης του δεύτερου), πλευρικούς αερόσακους προστασίας κεφαλής και θώρακα, ηλεκτροϋδραυλικό τιμόνι ρυθμιζόμενο καθ’ ύψος και απόσταση, ηλεκτρικά παράθυρα εμπρός και πίσω με λειτουργία προστασίας, κεντρικό κλείδωμα με τηλεχειρισμό, ηλεκτρικούς και θερμαινόμενους εξωτερικούς καθρέπτες που είναι παράλληλα και ηλεκτρικά αναδιπλούμενοι, ράδιο/CD με δυνατότητα ανάγνωσης ψηφιακών δίσκων MP3 και 6 ηχεία καθώς και χειριστήρια στο τιμόνι, υπολογιστή ταξιδίου, καθίσματα οδηγού και συνοδηγού ρυθμιζόμενα καθ’ ύψος, διαιρούμενο και αναδιπλούμενο πίσω κάθισμα με σύστημα πρόσδεσης παιδικού καθίσματος (isofix), προβολείς ομίχλης εμπρός με λειτουργία γωνίας, ζάντες αλουμινίου 15 ιντσών και σύστημα αυτόματου φωτισμού «coming home». Όλα τα παραπάνω, μαζί με το προαιρετικό μεταλλικό χρώμα, στα 15.040 ευρώ. Λογικό φαίνεται.
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 28/03/2011, 01:44 πμ.)
Seat Ibiza ST 1.2 TSI Style
Διαστάσεις (Μήκος/Πλάτος/Ύψος): 4,225/1,695/1,445 μέτρα
Μεταξόνιο & Μετατρόχια Ε/Π: 2,47 & 1,465/1,455 μέτρα
Χώρος αποσκευών: 430-1.165 λίτρα
Βάρος: 1.080 κιλά
Κυβισμός: 1.197 κυβικά εκατοστά
Διάμετρος x διαδρομή: 71 x 75,6 χλστ.
Σχέση συμπίεσης: 10:1
Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.): 105/5.000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.): 175/1.550-4.100
Επιτάχυνση (0-100 χ.α.ώ.): 10,2’’
Τελική ταχύτητα: 190 χ.α.ώ.
Ελαστικά Ε/Π: 185/50R15
Κατανάλωση σε αστικό κύκλο: 6,8 λίτρα/100 χλμ.
Κατανάλωση σε υπεραστικό κύκλο: 4,5 λίτρα/100 χλμ.
Κατανάλωση σε συνδυασμένο κύκλο: 5,3 λίτρα/100 χλμ.
Χωρητικότητα ρεζερβουάρ: 45 λίτρα
Εκπομπές ρύπων (CO2): 124 γραμμ./χλμ. 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Toyota
Κ. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ ΑΕΒΕ
Έκθεση - Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ - Ασφάλειες
(Ανεξάρτητος Έμπορος Toyota, Επίσημος Επισκευαστής Toyota)
9ο χλμ Ε.Ο. Ιωαννίνων-Αθηνών, 455 00 Ιωάννινα
Τηλ.: +302651085204-5, Fax: +302651085206, E-mail: toyota-ioannina@gartzonikas.gr
5ο χλμ Ε.Ο. Άρτας-Ιωαννίνων, 471 00 Άρτα
Τηλ.: +302681021250, +302681021300, Fax: +302681051700, E-mail: toyota-arta@gartzonikas.gr
Λεωφ. Ιωαννίνων 416, 481 00 Πρέβεζα
Τηλ.: +302682089740, Fax: +302682089758, E-mail: toyota-preveza@gartzonikas.gr
Website: www.toyota.gr/gartzonikas

 

 
Χρήσιμα