IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Ford Focus - Αναβάθμιση στα σημεία
Το Ford Focus γιορτάζει τη 10η επέτειό του με ένα δυναμικό νέο μοντέλο. Σημαντικές βελτιώσεις που αφορούν στην ποιοτική αναβάθμιση, αλλά κυρίως στην περιβαλλοντική ευαισθησία.
 
«Το σημείο στο οποίο εστιάσαμε κατά την εξέλιξη του νέου Focus ήταν απόλυτα σαφές. Να του χαρίσουμε μία έξοχη εμφάνιση, ανάλογη της οδηγικής εμπειρίας που προσφέρει. Επιπλέον, θέλαμε να εισάγουμε μερικές από τις νέες τεχνολογίες από μεγαλύτερα αυτοκίνητά μας και περαιτέρω βελτίωση της οδηγικής ποιότητας. Το κόστος χρήσης ήταν ανέκαθεν σημαντικός παράγοντας αγοράς για ένα Focus, γι’ αυτό και θέσαμε ως προτεραιότητα τη βελτίωση της οικονομίας και, ειδικότερα, την περιβαλλοντική συμβατότητα, ώστε να διατηρήσουμε το νέο Focus στην κορυφή της κατηγορίας του».
Gunnar Herrmann, C-Car Vehicle Line Director, Ford Ευρώπης
 
Ανανεωμένο εξωτερικό, στοιχεία «κινητικής σχεδίασης», αναβαθμισμένο εσωτερικό, νέα χαρακτηριστικά και τεχνολογίες, συνδυάζονται με τα διαπιστευτήρια περιβαλλοντικής συμβατότητας και τη δυναμική συμπεριφορά με στόχο το Focus να κρατηθεί στην κορυφή της μεσαίας κατηγορίας αυτοκινήτων. Από το 1998, που λανσαρίστηκε το 1ης γενιάς Focus, περίπου 5.000.000 οχήματα έχουν κατασκευαστεί στην Ευρώπη. Η επιρροή του στο κόσμο του αυτοκινήτου ήταν σημαντική, καθώς ήταν το πρώτο και μέχρι σήμερα το μοναδικό αυτοκίνητο στον κόσμο που ονομάστηκε Αυτοκίνητο της Χρονιάς σε Ευρώπη και Β. Αμερική, και έχει κερδίσει πάνω από 80 βραβεία μόνο στην Ευρώπη. Το Focus έχει γίνει δημοφιλές μοντέλο της Ford στην Ασία, όπου τώρα παράγεται σε αρκετές αγορές, μεταξύ των οποίων και η Κίνα. Το νέο Ford Focus άρχισε να βγαίνει από τις γραμμές παραγωγής στα τέλη του 2007 σε 3θυρες και 5θυρες εκδόσεις hatchback και wagon. Στη συνέχεια, η γκάμα του θα επεκταθεί περαιτέρω στις αρχές του 2008, με την προσθήκη του νέου 4θυρου sedan, του Focus Coupé-Cabriolet και του σπορ μοντέλου υψηλών επιδόσεων Focus ST.
«Κινητική Σχεδίαση» Ford
Η πιο εντυπωσιακή αλλαγή για το νέο Ford Focus είναι η ανανεωμένη αισθητική του. Αντί να αλλάξει ένα προφυλακτήρα ή μία μάσκα όπως πολλοί κατασκευαστές, η ομάδα σχεδίασης της Ford Ευρώπης, υιοθέτησε μία μέθοδο συνολικής μεταμόρφωσης, εφαρμόζοντας τη φιλοσοφία κινητικής σχεδίασης στο εξωτερικό, με αποτέλεσμα ένα σχεδόν νέο αμάξωμα. Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Martin Smith, που ηγείται του τμήματος σχεδίασης της Ford Ευρώπης, η φίρμα επιθυμούσε να διασφαλίσει ότι το νέο μοντέλο θα παρέμενε αδιαμφισβήτητα ένα Focus, και παράλληλα αναγνωρίσιμος εκπρόσωπος μιας νέας γενιάς Ford. Όντως, το νέο Focus, έχει πιο εντυπωσιακή παρουσία και πιο έντονες γραμμές που ενισχύουν τα προσόντα δυναμικής συμπεριφοράς του. Όπως το νέο Mondeo, έτσι και το μοντέλο αυτό αντανακλά τη φιλοσοφία της εταιρίας «ενέργεια σε κίνηση».
Ποιοτική αναβάθμιση στο εσωτερικό
Στο εσωτερικό του νέου Focus, η έμφαση δόθηκε στη βελτίωση της ποιότητας των υλικών και στην αύξηση των επιπέδων άνεσης. Αυτό είναι κάτι που το βλέπεις και το νοιώθεις, χάρη στην απαλή αίσθηση των άνω επενδύσεων των θυρών, στο νέο ταμπλό οργάνων, στο ανανεωμένο κεντρικό τμήμα του ταμπλό και στους ανασχεδιασμένους διακόπτες παραθύρων και καθρεπτών. Νέο, υψηλής ποιότητας δέρμα διατίθεται επίσης για τα συγκεκριμένα μοντέλα, ενώ η κορυφαία έκδοση της σειράς Titanium X εφοδιάζεται με μπλε φιμέ κρύσταλλα. Μία νέα επένδυση οροφής αποτελεί βασικό εξοπλισμό στις 3θυρες και 5θυρες εκδόσεις Ghia και Titanium (χωρίς ηλιοροφή). Μία νέα Premium κεντρική κονσόλα έχει σχεδιαστεί με έμφαση στη βελτιωμένη σχεδίαση και λειτουργικότητα. Προσφέρεται στον βασικό εξοπλισμό με τα μοντέλα Ghia, Titanium και ST, ή προαιρετικά με τα Trend και σαν στοιχείο του πακέτου Sport. Η Premium κονσόλα περιλαμβάνει κινητό υποβραχιόνιο με διαδρομή 80 χλστ., 4 λίτρα αποθηκευτικό χώρο και επιπλέον 2 ανοιχτές ποτηροθήκες με ελαστικό πάτο, κερματοθήκη και καρτοθήκη. Η προς τα πίσω όψη της κονσόλας προσφέρει πρόσθετο αποθηκευτικό χώρο για τους πίσω επιβάτες ή (ανάλογα την παραγγελία των πελατών) μία προαιρετική πρίζα 230 volt που παρέχει ρεύμα για laptop, εκτυπωτές, ηλεκτρικές σκούπες και άλλες συσκευές, ισχύος κάτω των 150W. Η κονσόλα επίσης φιλοξενεί το προαιρετικό μπουτόν Ford Power, το οποίο έχει τοποθετηθεί κοντά στον επιλογέα ταχυτήτων, ενώ κατόπιν παραγγελίας διατίθεται μία νέα μονάδα σύνδεσης, η οποία περιλαμβάνει μία θύρα USB, aux και iPod. Το νέο Focus κυκλοφορεί σε 5 εκδόσεις. Η έκδοση Ambiente είναι το βασικό μοντέλο, ακολουθεί το Trend και στην κορυφή βρίσκεται το Ghia, για κλασική πολυτέλεια και το Titanium, για αίσθηση «techno», μαζί με την έκδοση υψηλών επιδόσεων ST. Οι πελάτες μπορούν να αναβαθμίσουν και εξατομικεύσουν περαιτέρω τα οχήματά τους με τα προαιρετικά πακέτα «X» στα μοντέλα Ghia και Titanium και μία πληθώρα προαιρετικών, θεματικών πακέτων που ικανοποιούν ειδικές ανάγκες πελατών (Sport, Comfort, Style και Business).
Εντυπωσιακές νέες τεχνολογίες
Το νέο Focus περιλαμβάνει μία πληθώρα νέων τεχνολογιών με στόχο να αναβαθμίσουν περαιτέρω την οδηγική εμπειρία. Το νέο Focus ωφελείται εμφανώς από την εξέλιξη των μεγάλων και πολυτελών οχημάτων Ford, καθώς πολλές από τις βασικές τεχνολογίες έχουν μεταφερθεί από το νέο Mondeo, S-MAX και Galaxy στη σειρά Focus. Ένα παράδειγμα είναι η εισαγωγή του συστήματος ανεφοδιασμού χωρίς τάπα Ford Easyfuel (στάνταρ στο νέο Focus) και βοηθά στην αποφυγή ανεφοδιασμού με λάθος καύσιμο, ένα από τα πιο δαπανηρά προβλήματα που μπορεί να αντιμετωπίσουν οι ιδιοκτήτες των σημερινών αυτοκινήτων. Επίσης εκείνο που διατίθεται με την Premium κεντρική κονσόλα είναι το μπουτόν εκκίνησης «Ford Power» για εύκολη ενεργοποίηση του αυτοκινήτου χωρίς κλειδί. Το νέο Focus προσφέρει επίσης νέα επίπεδα τεχνολογίας για δυνατότητα σύνδεσης και συστημάτων αυτοκινήτων. Οποιαδήποτε φορητή συσκευή ήχου μπορεί να συνδυαστεί με τα ηχοσυστήματα του αυτοκινήτου είτε μέσω ενός συμβατικού βύσματος 3,5 χλστ. (καρφί) ή τώρα, με μία νέα θύρα USB. Η 2η είναι ιδιαίτερα σημαντική για χρήστες Apple iPod players σύγχρονης γενιάς, καθώς αυτή η σύνδεση επιτρέπει πλήρη έλεγχο των λειτουργιών της μονάδας μέσω του κεντρικού ηχοσυστήματος. Το νέο Focus είναι επίσης το πρώτο μοντέλο της Ford Ευρώπης που προσφέρει ένα προαιρετικό δέκτη Digital Audio Broadcasting (DAB) με τα υψηλής ποιότητας Sony ηχοσυστήματά του. Αυτός υπόσχεται βελτιωμένη ένταση σήματος και ανώτερη ποιότητα επιπέδου CD για τους λάτρεις του ραδιοφώνου. Συνδεσιμότητα Bluetooth και Voice Control (Φωνητικός Έλεγχος) διατίθενται επίσης, μαζί με ένα προσιτό, νέο σύστημα πλοήγησης, που περιλαμβάνει μία έγχρωμη οθόνη 5-ιντσών και (για πρώτη φορά) μία υποδοχή κάρτας SD που επιτρέπει πρόσβαση σε αρχεία MP3. Μελετημένη επιλογή είναι και η πρίζα 230 volt για την premium κεντρική κονσόλα.
Αναβαθμισμένη ασφάλεια
Βασικό πλεονέκτημα του νέου Ford Focus ήταν ανέκαθεν η έμφαση στον τομέα της ασφάλειας, που υποστηρίζεται από το Ford Intelligent Protection System και 6 αερόσακους. Αναβαθμίζοντας το συνολικό πακέτο ασφαλείας Focus, το νέο μοντέλο περιλαμβάνει τώρα στάνταρ Ηλεκτρονικό Σύστημα Ελέγχου Ευστάθειας ESP με Έλεγχο Πρόσφυσης (Traction Control) στις περισσότερες Ευρωπαϊκές αγορές. Επίσης, όταν διαθέτει το Σύστημα Προσαρμοζόμενου Εμπρόσθιου Φωτισμού της Ford AFS ή προβολείς HID Bi-Xenon, το νέο Focus θα φέρει πίσω φώτα LED, πιο ισχυρά και εντυπωσιακά, σε όλα τα 3θυρα και 5θυρα hatchback, καθώς και στις εκδόσεις wagon. Επιπλέον, το νέο Focus διατίθεται προαιρετικά με σύστημα Ανίχνευσης Απώλειας Πίεσης Ελαστικών DDS, ενώ όλα τα μοντέλα Focus διαθέτουν σύστημα αυτόματης ενεργοποίησης φώτων αλάρμ, το οποίο προειδοποιεί τους οδηγούς που ακολουθούν για φρεναρίσματα ανάγκης. Το νέο Focus διατηρεί το βασικό πακέτο χαρακτηριστικών ενεργητικής και παθητικής ασφάλειας, με την οποία έχει κερδίσει 5 αστέρια στο θεσμό EuroNCAP, και η οποία περιλαμβάνει στάνταρ ABS, EBA (Emergency Brake Assist) και άκαμπτο, ενισχυμένο κλωβό επιβατών. Μία πλούσια γκάμα προαιρετικού εξοπλισμού που προάγει το βασικό πακέτο ασφαλείας, περιλαμβάνει σύστημα προβολέων αλογόνου AFS, θερμαινόμενο εμπρός παρμπρίζ Quickclear της Ford, και προβολείς Xenon-High Intensity Discharge που προσφέρουν σχεδόν διπλάσια ένταση φωτισμού σε σχέση με τους συμβατικούς προβολείς.
Οδηγική ευχαρίστηση και άνεση
Το Ford Focus ήταν ανέκαθεν διάσημο για την οδηγική του ποιότητα και κυρίως για τη δυναμική του και η νέα σειρά παραμένει πιστή σ’ αυτή την κληρονομιά. Με μελετημένες αλλαγές, το Focus έγινε πιο αθόρυβο, κυρίως στα μοντέλα diesel. Τα μηχανικά κιβώτια ωφελούνται από τη μειωμένη τριβή χάρη στη χρήση μιας νέας βαλβολίνης χαμηλού ιξώδους, η οποία όχι μόνο συμβάλλει στην καλύτερη οικονομία καυσίμου, αλλά βοηθά και στη μείωση των δυνάμεων που απαιτούνται για μία αλλαγή σχέσης μέχρι 14%. Το νέο Focus είναι το πρώτο μοντέλο της Ford Ευρώπης που εισάγει ένα νέο, προαιρετικό σύστημα μετάδοσης, το οποίο συνδυάζει την απόδοση και τη δυναμική ενός μηχανικού με την ευκολία ενός ποιοτικού αυτόματου. Το νέο κιβώτιο Ford PowerShift, το οποίο πρόκειται να λανσαριστεί στο Focus από τις αρχές του 2008 είναι ένα πρωτοποριακό, νέο 6άρι αυτόματο κιβώτιο με 2 συμπλέκτες και θα διατίθεται με τους κινητήρες 2.0 Duratorq TDCi common rail diesel 136 και 110 ίππων.
Με ευαισθησία στο περιβάλλον
Το Ford PowerShift αποδεικνύει επίσης ότι ένα ανώτερο επίπεδο οδηγικής άνεσης δεν συνεπάγεται απαραίτητα υψηλές εκπομπές CO2. Τα χαμηλά επίπεδα εκπομπών ρύπων αποτελούν προτεραιότητα για ένα σημαντικό νέο μέλος της σειράς Focus, το νέο Focus ECOnetic. Η νέα οικογένεια οχημάτων ECOnetic της Ford Ευρώπης αποδεικνύουν ότι με τη χρήση συμβατικής τεχνολογίας κι ενός έξυπνου συνδυασμού μέτρων οικονομίας καυσίμου, μπορούν να επιτευχθούν πολύ καλά επίπεδα κατανάλωσης και, κατά συνέπεια, σημαντικά μειωμένες εκπομπές CO2. Έχοντας κινητήρα τον επιτυχημένο 1.6 Duratorq TDCi 109 ίππων με στάνταρ φίλτρο σωματιδίων Diesel Particulate Filter (DPF), η μέση κατανάλωση αυτού του οχήματος έχει πιστοποιηθεί στα 4.3 λ./100 χλμ., που αντιστοιχεί σε μέσες εκπομπές CO2 μόλις 115 γραμμ./χλμ. κορυφαίο αποτέλεσμα για συμβατικό όχημα της κατηγορίας του. Με την έκδοση των 90 ίππων του ίδιου κινητήρα, οι εκπομπές CO2 πέφτουν στα 114 γραμμ./χλμ.
 
τεχνικά χαρακτηριστικά - επιδόσεις
μοντέλο
1.4
1.6
1.6 Ti-VCT
1.8
2.0
2.5 ST
Μήκος
4,337* μέτρα
4,337* μέτρα
4,337* μέτρα
4,337* μέτρα
4,337* μέτρα
4,362 μέτρα
Πλάτος (με καθρέπτες)
2,019 μέτρα
2,019 μέτρα
2,019 μέτρα
2,019 μέτρα
2,019 μέτρα
1,991 μέτρα
Ύψος
1,50* μέτρα
1,50* μέτρα
1,50* μέτρα
1,50* μέτρα
1,50* μέτρα
1,497 μέτρα
Μεταξόνιο
2,64 μέτρα
2,64 μέτρα
2,64 μέτρα
2,64 μέτρα
2,64 μέτρα
2,64 μέτρα
Μετατρόχια Ε/Π
1,535/1,535 μ.
1,535/1,535 μ.
1,535/1,535 μ.
1,535/1,535 μ.
1,535/1,535 μ.
1,535/1,53 μ.
Χώρος αποσκευών
396 λίτρα
396 λίτρα
396 λίτρα
396 λίτρα
396 λίτρα
385 λίτρα
Βάρος
1.150 κιλά
1.150 κιλά
1.150 κιλά
1.150 κιλά
1.230 κιλά
1.315 κιλά
Κυβισμός
1.388 κ.εκ.
1.596 κ.εκ.
1.596 κ.εκ.
1.798 κ.εκ.
1.999 κ.εκ.
2.522 κ.εκ.
Διάμετρος x διαδρομή
76 x 76,5 χλστ.
79 x 81,4 χλστ.
79 x 81,4 χλστ.
83 x 83,1 χλστ.
87,5 x 83,1 χλστ.
83 x 93,2 χλστ.
Σχέση συμπίεσης
11:1
11:1
11:1
10,8:1
10,8:1
9,1:1
Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.)
80/5700
100/6000
115/6000
125/6000
145/6000
225/6000
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
124/3500
150/4000
155/4150
165/4000
185/4500
320/1600-4000
0-100 χ.α.ώ.
14,1’’
11,9’’
10,8’’
10,3’’
9,2’’
6,8’’
50-100 χ.α.ώ.
16,3’’
13,3’’
13,3’’
12,1’’
11,9’’
6,1’’
Τελική ταχύτητα
166 χ.α.ώ.
182 χ.α.ώ.
193 χ.α.ώ.
200 χ.α.ώ.
210 χ.α.ώ.
241 χ.α.ώ.
Κατανάλωση εκτός πόλης
5,4 λ./100 χλμ.
5,5 λ./100 χλμ.
5,4 λ./100 χλμ.
5,6 λ./100 χλμ.
5,4 λ./100 χλμ.
6,8 λ./100 χλμ.
Μικτή κατανάλωση
6,6 λ./100 χλμ.
6,7 λ./100 χλμ.
6,6 λ./100 χλμ.
7 λ./100 χλμ.
7,1 λ./100 χλμ.
9,3 λ./100 χλμ.
Κατανάλωση στην πόλη
8,7 λ./100 χλμ.
8,7 λ./100 χλμ.
8,7 λ./100 χλμ.
9,5 λ./100 χλμ.
9,8 λ./100 χλμ.
13,8 λ./100 χλμ.
Ρεζερβουάρ
55 λίτρα
55 λίτρα
55 λίτρα
55 λίτρα
55 λίτρα
55 λίτρα
CO2 (γραμμ./χλμ.)
157
159
157
167
169
224
* 4,481 και 4,468 μέτρα μήκος και 1,497 και 1,503 μέτρα ύψος αντίστοιχα για τα sedan και wagon. 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΑΤΤΙΚΗΣ
ΑΦΟΙ ΒΥΤΙΝΑΡΟΥ ΟΕ

Πώληση/Τοποθέτηση Ελαστικών - Ευθυγράμμιση/Ζυγοστάθμιση - Τοποθετήσεις Συστημάτων Υγραερίου
Βουλιαγμένης 270, 173 43 Αγ. Δημήτριος Αττικής
Τηλ.: +302109751184, +302109707707, Fax: +302109712710
E-mail: butinaros@gmail.com, Website: www.vitinaroscars.gr

 

 
Χρήσιμα