IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Όταν κοιτάς τον Ήλιο... (είναι καλύτερα)
 
Τη στιγμή που οι περισσότεροι έχουν σκυμμένο το κεφάλι και ψάχνουν (ακόμη) τον «χρυσό άνθρακα» και κάθε λογής ορυκτά ενεργειακής εκμετάλλευσης, κάποιοι άλλοι έχουν ήδη στρέψει το βλέμμα τους στον Ήλιο. Μήπως είναι καλύτερα;
 
Η οικονομική κρίση είναι η βιτρίνα ενός «πολέμου» με σκοπό την εκμετάλλευση της ενέργειας που πηγάζει από τη Γη. Έτσι λοιπόν, κάθε χώρα της οποίας η οικονομία δεν είναι για «όσκαρ» αλλά ο ορυκτός της πλούτος είναι άφθονος, γίνεται στόχος όλων αυτών που θέλουν να πάρουν στα χέρια τους την ενέργεια για το ενεργοβόρο μέλλον της ανθρωπότητας. Το χειρότερο εδώ είναι ότι θέλουμε να εξαντλούμε κάθε πηγή ενέργειας, πριν την αναζήτηση κάποιας επόμενης. Κι ενώ υπάρχουν τρόποι για την παραγωγή ενέργειας αξιοποιήσιμης για τις ανάγκες του ανθρώπου, που δεν επηρεάζουν το οικοσύστημα, δεν προκαλούν ρύπανση στο περιβάλλον, δεν δημιουργούν κοινωνικές και οικονομικές ανισότητες, εμείς συνεχίζουμε να έχουμε σκυμμένο το κεφάλι και να αναζητούμε την εξάντληση των παραδοσιακών πηγών ενέργειας, όπως ο λιγνίτης (βλέπε ΔΕΗ) και τα ραδιενεργά υλικά (βλέπε Ιαπωνική πυρηνική καταστροφή).
Την ίδια στιγμή όμως, κάποιοι δεν σκύβουν το κεφάλι. Δεν χρειάζεται πλέον. Έχουν στρέψει το βλέμμα τους ψηλά και κοιτάζουν τον Ήλιο στα «μάτια». Το πιο πρόσφατο παράδειγμα είναι η Renault, η οποία σχεδιάζει να αξιοποιήσει κάθε στεγασμένη (και μη) επιφάνεια των εργοστασίων της και γενικότερα των εγκαταστάσεών της. Η Γαλλική βιομηχανία αυτοκινήτων, πιστή στη δέσμευσή της για ανανεώσιμες πηγές ενέργειας και πλήρως οικολογικά αυτοκίνητα στο άμεσο μέλλον, θέλησε να εκμεταλλευτεί όσο το δυνατό περισσότερες από τις οροφές των κτιριακών της εγκαταστάσεων στις μονάδες παραγωγής αυτοκινήτων, ακόμη και στους χώρους στάθμευσης του προσωπικού της εταιρίας.
Μία ανάλογη ιδέα θα μπορούσε να βρει εφαρμογή σε κάθε αντίστοιχο χώρο. Σκεφθείτε λοιπόν πόση από την απαιτούμενη ενέργεια για την λειτουργία του διεθνούς αεροδρομίου των Σπάτων (δεν αντέχω άλλο να το αποκαλώ Ελ Βενιζέλ) σήμερα, θα μπορούσε να αντλείται από συστήματα συλλογής των ηλιακών ακτινών και την αξιοποίησή τους για παραγωγή ηλεκτρικού ρεύματος, τοποθετημένα στον τεράστιο χώρο στάθμευσης των αυτοκινήτων. Μία τόσο μεγάλη έκταση η οποία μένει ανεκμετάλλευτη (όσον αφορά τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας). Οι κτιριακές εγκαταστάσεις επίσης. Και κατ’ επέκταση, τα γήπεδα και τα αθλητικά κέντρα. Τα δημόσια κτίρια. Κάθε, στεγασμένος και μη, χώρος, μπορεί να είναι αξιοποιήσιμος και υπολογίσιμος, μεμονωμένα ή συνολικά.
Το παράδειγμα της Renault πιστεύω ότι θα ακολουθήσουν κι άλλοι κατασκευαστές αυτοκινήτων. Κι άλλες μεγάλες βιομηχανίες. Κάθε εταιρία που κάνει χρήση Γης σε τεράστια έκταση. Μήπως, τελικά, ήρθε η ώρα να σηκώσουμε κι εμείς το κεφάλι και να δούμε «κατάματα» τον Ήλιο. Λέω, μήπως;
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 13/06/2011, 11:20 μμ.)
 
Δημήτρης Σπυράκης 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΤΣΑΚΗΣ

Φανοποιείο Αυτοκινήτων, Βαφείο, Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Γρα Λυγιάς, 722 00 Ιεράπετρα Κρήτης
Τηλ.: +302842023495, Fax: +302842023993
E-mail: hkartsakis@yahoo.gr

 

 
Χρήσιμα