IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
BMW M3 Concept - Η ιστορία συνεχίζεται...
Αποτελεί σύμβολο κορυφαίων επιδόσεων στις αγωνιστικές πίστες και στην καθημερινή πραγματικότητα. Η M3, 2 10ετίες τώρα, ενσαρκώνει το αθλητικό πνεύμα της μάρκας στην πιο βασική και λιτή μορφή του.
 
Ο πρωταγωνιστικός ρόλος της στο μηχανοκίνητο αθλητισμό και η υπέρτατη οδηγική εμπειρία που προσφέρει είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Τα προσόντα τα οποία πέτυχαν αυτό το συνδυασμό, έχουν χαρίσει στη M3 το εξαιρετικό κύρος που απολαμβάνει σε όλο τον κόσμο. Στη BMW M GmbH, οι μηχανικοί επιμένουν στη συνέχιση αυτής της ιστορίας επιτυχίας με την παρουσίαση του νέου πρωτοτύπου BMW M3 Concept. Αυτή η σχεδιαστική μελέτη που πρωτοπαρουσιάστηκε στο κοινό στο φετινό σαλόνι της Γενεύης (8-18 Μαρτίου) δίνει μία πρώτη γεύση από την αισθητική μιας μελλοντικής BMW M3. Η βασική μορφή του πρωτοτύπου BMW M3 προέρχεται από τη νέα BMW Σειρά 3 Coupé. Τα νέα εξαρτήματα που υιοθετήθηκαν απευθείας από το μοντέλο παραγωγής είναι οι προβολείς και τα πίσω φώτα, όπως και τα μοναδικά στοιχεία του αμαξώματος, οι 2 πόρτες και πορτμπαγκάζ. Σε όλους τους υπόλοιπους τομείς, η M3 Concept, που είναι βαμμένη σε χαρακτηριστική απόχρωση των πρωτοτύπων της BMW M GmbH, Chrome Shadow, είναι εμφανώς ένα σπορ αυτοκίνητο με ιδιαίτερη προσωπικότητα και έμφαση στην τεχνολογία.
Εξατομικευμένη φιλοσοφία αμαξώματος με συναισθηματικά στοιχεία
Σύμφωνα με την παράδοση, οι μηχανικοί της BMW M GmbH δημιούργησαν το πρωτότυπο M3 Concept σαν ένα πολύ εξατομικευμένο όχημα. Η ισχυρή δέσμευσή τους σ’ αυτή τη φιλοσοφία αποδεικνύεται σαφώς από το αμάξωμά της. Αν και βασίζεται στις διαστάσεις και στο υπάρχον σχήμα της BMW Σειράς 3 Coupé, σχεδόν όλα τα στοιχεία του αμαξώματος είναι νέα και έχουν σχεδιαστεί εξ αρχής. Εκτός από το βασικό πλαίσιο του οχήματος, μόνον οι πόρτες και το πορτμπαγκάζ είναι δανεισμένα από το μοντέλο μαζικής παραγωγής. Όλα τα υπόλοιπα σχεδιάστηκαν ειδικά για τη μελέτη M3 Concept, προσφέροντας στο όχημα μία μοναδική αισθητική που τονίζει την ανώτερη δύναμή του. Χαρακτηριστικά που το καθιστούν άμεσα αναγνωρίσιμο είναι ο ειδικός εξοπλισμός μπροστά και πίσω, το θολωτό καπό με τους 2 αεραγωγούς, οι 2 πλαϊνές σχισμές εισαγωγής αέρα στα πάνελ, οι πλαϊνές ποδιές και οι εξωτερικοί καθρέπτες σε τυπική σχεδίαση BMW M.
Εμπρός τμήμα με πρόσθετες εισαγωγές αέρα, θολωτό καπό
Πιστοί στην αρχή «η σχεδίαση ακολουθεί την λειτουργικότητα», οι σχεδιαστές της BMW M GmbH χρησιμοποίησαν στοιχεία που όχι μόνο τονίζουν οπτικά τον σπορ χαρακτήρα του αυτοκινήτου αλλά εξυπηρετούν και τεχνικούς σκοπούς. Οι 3 ελκυστικοί, εμπρός μεγάλοι αεραγωγοί κάτω από τη μάσκα, προσφέρουν αρκετή ψύξη. Στιβαρά κάθετα στοιχεία περιβάλλουν τους αεραγωγούς, αναδεικνύοντας το χαρακτηριστικό τους στυλ. Το αλουμινένιο καπό υιοθετεί θολωτό σχήμα. Πλαισιωμένο από τους αεραγωγούς, αφήνει αιχμές για τις έξοχες δυνατότητες που υπόσχεται η κινητήρια μονάδα μιας BMW M3. Η M3 Concept έχει έναν υψηλόστροφο V8 κινητήρα που θα χρησιμοποιηθεί στο μοντέλο μαζικής παραγωγής όταν μπει στην παραγωγή. Οι καμπύλες του θόλου και οι εισαγωγές αέρα εναρμονίζονται με το κεκλιμένο καπό και εντάσσονται στη συνολική σχεδίαση του εμπρός τμήματος, που είναι μακρύτερο από της BMW Σειράς 3 Coupé. Σε συνδυασμό με την τυπική διπλή μάσκα BMW και τους επίπεδους προβολείς, χαρίζουν στη μελέτη M3 Concept ένα πολύ δυναμικό χαρακτήρα.
Παραδοσιακή «μυώδης» σχεδίαση
Οι μυώδεις θόλοι των εμπρός τροχών της M3 Concept συμβολίζουν το υψηλό επίπεδο ευελιξίας και οδηγικής ευστάθειας που επιτυγχάνει το αυτοκίνητο. Μαζί με τις ζάντες 19 ιντσών από σφυρήλατο αλουμίνιο σε κλασική Υ σχεδίαση ακτινών, τονίζουν το φαρδύ μετατρόχιο, ενώ μία ματιά στις ακτίνες των ζαντών αποκαλύπτει τα συνθετικά, υψηλής απόδοσης φρένα που δημιουργούνται αποκλειστικά για οχήματα M. Τα ανοίγματα πίσω από τους θόλους (οι σχεδιαστές τα ονομάζουν «βράγχια») φέρουν μια τρισδιάστατη σχεδίαση που χωρίζεται από μια διακριτική χρωμιωμένη βάση για τα φλας και το λογότυπο Μ3. Δύο τοξοειδείς επιφάνειες διαμορφώνουν τις έντονες πλαϊνές ποδιές, δημιουργώντας ένα δυναμικό παιχνίδι φωτοσκίασης. Χαμηλώνοντας οπτικά το προφίλ, οι πλαϊνές ποδιές χαρίζουν στο αυτοκίνητο μία πιο ανάλαφρη, σπορ εμφάνιση από αυτή τη γωνία. Καθώς πέφτει το φως πάνω στο αιχμηρό φτερό και τον τροχό, τονίζεται ο δυναμικός χαρακτήρας αυτού του οχήματος και υπογραμμίζεται οπτικά η πίσω κίνηση. Η σχεδίαση της πλαϊνής ποδιάς μιμείται το σχήμα της έντονης μεσαίας γραμμής. Το παιχνίδι της φωτοσκίασης ανάμεσα στις παράλληλες αυτές γραμμές δείχνει μία σχεδιαστική στιβαρότητα, δίνοντας ακόμα πιο έντονη έμφαση στην ατομικότητα της M3 Concept. Αποκλειστικοί εξωτερικοί καθρέπτες που δημιουργήθηκαν για το πρωτότυπο αυτό, φέρουν διπλά μαύρα μπράτσα που θυμίζουν φτερά αεροσκάφους. Ακόμα κι αυτή η μικρή λεπτομέρεια εκφράζει τη βασική αρχή του μοντέλου. Με την οριζόντια γραμμή και την εξωτερική τους κλίση, οι εξωτερικοί καθρέπτες όχι μόνο συμβάλλουν στη συνολική εντύπωση του αυτοκινήτου, αλλά παράλληλα, το αεροδυναμικό σχήμα τους, βελτιστοποιημένο σε μία σήραγγα αεροδυναμικής, προσφέρει πλεονέκτημα στην αεροδυναμική αντίσταση. Το πίσω τμήμα της πρωτότυπης BMW M3 ακολουθεί την αισθητική γραμμή του εμπρός τμήματος. Οι πλαϊνές γραμμές σβήνουν σταδιακά προς τα πίσω, ενώ τα φτερά τελειώνουν σε ένα κοίλο διαχύτη, δίνοντας έμφαση στην πίσω κίνηση και προβάλλοντας την έξοχη δυναμική του οχήματος. Από όλες τις γωνίες, το πίσω μέρος τονίζει τη θέση των πληθωρικών τροχών. Οι αναλογίες του χαρίζουν αυτοπεποίθηση και μία διακριτική αλλά δυναμική εικόνα. Μια διακριτική αεροτομή στο πορτμπαγκάζ, γνωστή και ως πτερύγιο Gurney, διοχετεύει άριστα τον αέρα στο πίσω μέρος, μειώνοντας και την άνωση του πίσω άξονα. Οι καμπύλες του διαχύτη με διαμορφωμένες μπάρες διαχωρισμού, υιοθετούν το σχήμα των εμπρός εισαγωγών αέρα. Ο διαχύτης και οι διπλές απολήξεις εξαγωγής κοντά στο διαμήκη άξονα του αυτοκινήτου δείχνουν σαν να τραβούν το πίσω μέρος προς το κέντρο, δημιουργώντας μια οπτική ένταση σε συνδυασμό με τις οριζόντιες γραμμές του προφυλακτήρα. Οι απολήξεις της εξαγωγής είναι στρογγυλές και κομμένες κάθετα, τυπικό σχεδιαστικό στοιχείο για τη BMW M GmbH.
Οροφή με ανθρακονήματα
Κανένα άλλο στοιχείο του αμαξώματος της M3 Concept δεν εκφράζει τόσο καλά το επίπεδο της προηγμένης τεχνολογίας όσο η οροφή. Κατασκευάζεται από πλαστικό ενισχυμένο με ανθρακονήματα (CFRP). Ειδικοί στο εργοστάσιο της BMW στο Landshut (Γερμανία), βασίζονται σε μία αποκλειστική μέθοδο παραγωγής, όπου η δομή του υλικού της Formula 1 παραμένει ορατή και η άριστα δομημένη επιφάνεια επικαλύπτεται μόνο με ένα στρώμα διαφανούς βαφής. Σαν ένα πολύ εμφανές εξάρτημα προηγμένης τεχνολογίας, η οροφή CFRP κυριαρχεί στην προηγμένη τεχνικά εμφάνιση της M3 Concept. Σε προφίλ άποψη, η ακμή της οροφής φαίνεται πιο επίπεδη, μειώνοντας οπτικά το ύψος του αμαξώματος. Πέρα από την αποκλειστική εμφάνιση, η οροφή CFRP προσφέρει επίσης ένα πραγματικό, τεχνικό πλεονέκτημα. Είναι πολύ ελαφρύτερη από μία ατσάλινη οροφή. Αυτό όχι μόνο μειώνει το συνολικό βάρος του αυτοκινήτου, αλλά λόγω μείωσης βάρους του ψηλότερου στοιχείου του αμαξώματος, χαμηλώνει και το κέντρο βάρους. Επομένως, η μείωση του βάρους στο σημείο αυτό, ενέχει σημαντικά πλεονεκτήματα για την ευελιξία και τις δυναμικές επιδόσεις του αυτοκινήτου. Η οροφή CFRP αποκαλύπτει ότι ο συνδυασμός των τεχνικών καινοτομιών με μία στρατηγική εξατομικευμένης σχεδίασης αποτέλεσε τον πυρήνα εξέλιξης της M3 Concept. Ακολουθώντας την παράδοση των προηγούμενων τριών γενιών της M3, αυτή η σχεδιαστική μελέτη αντιπροσωπεύει ένα σπορ όχημα υψηλών επιδόσεων, διαμορφωμένο για καθημερινή χρήση, ενώ η κάθε του λεπτομέρεια προδίδει το στόχο που επεδίωξαν οι μηχανικοί. Η BMW M3 Concept είναι ένα όραμα που ενσαρκώνει τις προσπάθειές μας για τη μελλοντική, υπέρτατη, οδηγική εμπειρία. 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Smart
Κ. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ ΑΕΒΕ

Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
9ο χλμ. Ε.Ο. Ιωαννίνων-Αθηνών, 455 00 Ιωάννινα
Τηλ.: +302651085204, +302651085205, Fax: +302651090098

 

 
Χρήσιμα