IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
BMW X5 - Τίποτα λιγότερο από το... τέλειο!
Ήρθε η ώρα της αναβάθμισης. Δεν θα ήταν απαραίτητο να ισχυριστεί κανείς κάτι τέτοιο. Η BMW πάντως «φρεσκάρισε» για τα καλά την Χ5, θέλοντας να βρίσκεται τουλάχιστο στην κορυφή της κατηγορίας της.
 
Συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο, η νέα BMW X5 είναι 18,7 εκατ. μακρύτερη και 6,8 φαρδύτερη. Στο εσωτερικό του, αυτή η αύξηση σημαίνει σημαντικά αναβαθμισμένη άνεση και λειτουργικότητα, ενώ εξωτερικά, το 5θυρο SAV της BMW εξακολουθεί να αποπνέει μία αισθητική δυναμικής κομψότητας. Οι σχεδιαστές αμαξώματος της BMW κατάφεραν να βελτιώσουν τις αναλογίες του νέου SAV, δίνοντας ακόμα μεγαλύτερη έμφαση στην αίσθηση ευελιξίας. Αυτή η εντύπωση δεν δημιουργείται μόνον από τους κοντούς προβόλους μπροστά/πίσω αλλά και από τους μεγαλύτερους τροχούς. Ταυτόχρονα, η οπτική ισορροπία μεταξύ εμπρός και πίσω τμήματος χαρίζει στη νέα X5 ακόμα πιο αρμονικές αναλογίες που παραπέμπουν απευθείας στην AWD τεχνολογία του οχήματος. Χάρη στο μακρύτερο μεταξόνιο, η νέα BMW X5 επιτυγχάνει σημαντικά υψηλότερα πρότυπα ευστάθειας και αισθητικής. Στο προφίλ του αυτοκινήτου κυριαρχούν οι δυναμικές κολόνες D, ενώ χαρακτηριστική είναι η συνάντηση των γραμμών όλων των κολόνων για τη δημιουργία μιας χαμηλής γραμμής οροφής, αναδεικνύοντας την κομψή αισθητική. Ένα κλασικό σχεδιαστικό χαρακτηριστικό της BMW στο πλάι είναι η γραμμή στο ύψος των χειρολαβών των θυρών, η οποία και ανασηκώνεται ελαφρώς προς τα πίσω. Ξεκινώντας πίσω από τα τόξα των εμπρός τροχών, αυτή η χαρακτηριστική γραμμή αγκαλιάζει ολόκληρο το πίσω τμήμα και δεν διακόπτεται ούτε από τα συγκροτήματα των πίσω φώτων.
Adaptive Drive με μεταφορά δεδομένων μέσω Flex Ray.
Η νέα BMW X5 είναι το πρώτο μοντέλο SAV στον κόσμο που διατίθεται προαιρετικά με Adaptive Drive για άριστα συντονισμένη συνεργασία αντιστρεπτικών δοκών και αποσβεστήρων. Με τη βοήθεια των αισθητήρων του αυτοκινήτου, το Adaptive Drive παρακολουθεί συνεχώς και υπολογίζει δεδομένα με βάση την ταχύτητα του αυτοκινήτου, τη γωνία διεύθυνσης, την διαμήκη και πλευρική επιτάχυνση, την επιτάχυνση αμαξώματος και τροχών καθώς και τα επίπεδα ύψους. Στη συνέχεια, με την επεξεργασία αυτών των πληροφοριών, το σύστημα ελέγχει τους περιστρεφόμενους ηλεκτροκινητήρες των αντιστρεπτικών δοκών και τις ηλεκτρομαγνητικές βαλβίδες των αποσβεστήρων, ρυθμίζοντας επομένως τις κλίσεις του αμαξώματος και την απόσβεση σύμφωνα με τις εκάστοτε συνθήκες. Το σημαντικό είναι ότι το Adaptive Drive προσφέρει στη νέα BMW X5 ένα πρότυπο υπεροχής στο δρόμο απαράμιλλο για την κατηγορία του. Πατώντας απλά ένα κουμπί, ο οδηγός μπορεί να επιλέξει είτε μία σπορ είτε μία πιο άνετη βασική ρύθμιση του Adaptive Drive. Το σύστημα μεταφοράς δεδομένων υψηλής ταχύτητας Flex Ray χρησιμοποιείται για πρώτη φορά για ταχύ και αξιόπιστο συντονισμό όλων των λειτουργιών του Adaptive Drive. Προϊόν εξέλιξης μιας ομάδας ειδικών υπό τη διεύθυνση της BMW, το σύστημα αυτό προσφέρει ένα πρωτοφανές επίπεδο ευρυζωνικής μεταφοράς δεδομένων, ανταλλάσσοντας τώρα δεδομένα του οχήματος ταχύτερα από ποτέ μεταξύ των διαφόρων συστημάτων ελέγχου ανάρτησης και διασφαλίζοντας ακόμα μεγαλύτερη ακρίβεια στη διαδικασία. Η νέα BMW X5 είναι το πρώτο αυτοκίνητο στον κόσμο με τεχνολογία Flex Ray.
Τεχνολογία xDrive AWD
Το ηλεκτρονικά ελεγχόμενο, μεταβλητό σύστημα xDrive της BMW εγγυάται ακόμα υψηλότερη ακρίβεια από πριν στη νέα BMW X5. Το ιδιαίτερο πλεονέκτημα αυτού του έξυπνου συστήματος AWD που λανσάρισε η BMW είναι η ικανότητά του να βελτιώνει σημαντικά την πρόσφυση και σε ανώμαλα εδάφη και τη δυναμική συμπεριφορά κάτω από όλες τις συνθήκες. Υπό κανονικές οδηγικές συνθήκες, οι κινητήριες δυνάμεις κατανέμονται εμπρός/πίσω σε μία αναλογία 40/60. Αντιδρώντας εξαιρετικά γρήγορα και με ακρίβεια, το xDrive διασφαλίζει μεταβλητή κατανομή ισχύος εμπρός/πίσω μόλις μία συγκεκριμένη οδηγική κατάσταση ή οδική επιφάνεια απαιτήσει κάτι τέτοιο. Μέσω ενός διαχωριστή ισχύος με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο πολύδισκο συμπλέκτη, το xDrive κατανέμει την κινητήρια ισχύ με ακρίβεια στους τροχούς όπου μπορεί να χρησιμοποιηθεί καλύτερα και πιο αποτελεσματικά. Σαν αποτέλεσμα, το AWD σύστημα της BMW προάγει τη δυναμική συμπεριφορά με μοναδικό τρόπο, εξουδετερώνοντας οποιαδήποτε τάση υπερστροφής ή υποστροφής στις στροφές αμέσως μόλις εμφανιστεί. Ένα ακόμα πλεονέκτημα είναι ότι το xDrive υποστηρίζει την πρόσφυση και τις επιδόσεις του αυτοκινήτου σε συνθήκες off-road, διασφαλίζοντας μέγιστη πρόσφυση και σε δύσκολες επιφάνειες, με την άμεση και μεταβλητή κατανομή της κινητήριας ισχύος στους τροχούς με τον υψηλότερο συντελεστή τριβής.
Υποδειγματικοί κινητήρες, ακούραστα κιβώτια
Αναμφισβήτητα, ένα premium SAV απαιτεί μία κινητήρια μονάδα που να προσφέρει εντυπωσιακή ροπή και ισχύ σε συνδυασμό με πολιτισμένη λειτουργία. Γι’ αυτό ακριβώς, η νέα BMW X5 διατίθεται με δύο βενζινοκινητήρες κι έναν πετρελαιοκινητήρα που πληρούν απόλυτα αυτές τις απαιτήσεις. Ιδιαίτερα ο 8κύλινδρος βενζινοκινητήρας της X5 4.8i προσφέρει ένα νέο επίπεδο επιδόσεων. Ως κορυφαίος της σειράς, αποδίδει 355 ίππους και 475 Nm ροπής στις 3.400-3.800 σ.α.λ. Η επιτάχυνση των 0-100 χ.α.ώ. γίνεται σε 6,5’’ και η τελική ταχύτητα περιορίζεται (ηλεκτρονικά) στα 240 χ.α.ώ. Παρά την αύξηση της ισχύος κατά 11 %, η κατανάλωση μειώνεται 5 % (12,5 λίτρα/100 χλμ. με προκαταρκτικά δεδομένα στο μικτό κύκλο EU), συγκριτικά με το προηγούμενο μοντέλο. Τέλος, ο V8 των 4.8 λίτρων πληροί τις προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro 4 και τις αντίστοιχες Αμερικανικές ULEV II.
 
Ο εν σειρά 6κύλινδρος βενζινοκινητήρας της νέας X5 3.0si, 3.0 λίτρων, συνδυάζει την ομαλή, άμεση και εύστροφη απόκριση με την πολιτισμένη λειτουργία. Η μέγιστη απόδοσή του είναι 272 ίπποι, και η μέγιστη ροπή 315 Nm στις 2.750 σ.α.λ. Με ένα στροφαλοθάλαμο από μαγνήσιο/αλουμίνιο, ο νέος 6κύλινδρος κινητήρας ζυγίζει μόλις 161 κιλά (10 κιλά ελαφρύτερος από τον προκάτοχό του), πλεονέκτημα που διευκολύνει την αρμονική κατανομή φορτίου άξονα και, κατ’ επέκταση, την ευελιξία του οχήματος, και ταυτόχρονα συμβάλλει στη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Η X5 3.0si έχει τα 0-100 χ.α.ώ. σε 8,1’’ και τελική ταχύτητα 225 χ.α.ώ. (ή, αντίστοιχα, 210 χ.α.ώ. με ελαστικά H-spec). Η κατανάλωση καυσίμου στο μικτό κύκλο EU είναι 10,9 λίτρα/100 χλμ., 14 % χαμηλότερη από του προηγούμενου μοντέλου, παρά την αύξηση ισχύος κατά 18 %. Η πετρελαιοκίνητη έκδοση της νέας BMW X5 προσφέρει επίσης όλα τα χαρακτηριστικά ενός premium SAV με πραγματικά υποδειγματική ισχύ και επιδόσεις. Ζυγίζοντας τώρα 25 κιλά λιγότερο από την προηγούμενη μονάδα χάρη στον αλουμινένιο στροφαλοθάλαμο, ο εν σειρά 6κύλινδρος κινητήρας των 3.0 λίτρων αποδίδει 231 ίππους, επωφελούμενος τα πλεονεκτήματα της τεχνολογίας άμεσου ψεκασμού common rail με πιεζοηλεκτρικά μπεκ.
 
Η μέγιστη ροπή των 520 Nm εμφανίζεται μεταξύ 2.000 και 2.750 σ.α.λ. Αυτή η σημαντική ισχύς στις χαμηλές στροφές οφείλεται στο νέο υπερσυμπιεστή καυσαερίων, που διαθέτει τουρμπίνα μεταβλητής γεωμετρίας και ηλεκτρική ρύθμιση. Με τεχνολογία common rail 3ης γενιάς, ο εν σειρά 6κύλινδρος κινητήρας της X5 3.0d υιοθετεί επίσης το πιο προηγμένο σύστημα ψεκασμού που διατίθεται αυτή τη στιγμή για πετρελαιοκινητήρα. Τα πιεζοηλεκτρικά μπεκ ψεκάζουν το καύσιμο αποτελεσματικά και με ακρίβεια σε 6 θαλάμους καύσης με πίεση 1.600 bar. Έτσι διασφαλίζεται μία ιδιαίτερα ισχυρή, οικονομική αλλά και καθαρή διαδικασία καύσης. Τέλος ένα φίλτρο σωματιδίων που τοποθετείται κοντά στον κινητήρα καθώς και ένας οξειδωτικός καταλύτης στην ίδια μονάδα διασφαλίζουν διαχείριση καυσαερίων σύμφωνα με τις προδιαγραφές EU4. Η νέα X5 3.0d έχει τα 0-100 χ.α.ώ. σε 8,3’’ και τελική ταχύτητα 216 χ.α.ώ. (ή 210  με ελαστικά H-spec). Η κατανάλωση είναι μόλις 8,7 λίτρα diesel ανά 100 χλμ. στο μικτό κύκλο EU (-7% από το προηγούμενο μοντέλο), παρά την αύξηση ισχύος κατά 8%. Η ισχύς μεταδίδεται στη στάνταρ διάταξη της νέας BMW X5 μέσω ενός αναβαθμισμένου 6τάχυτου αυτόματου κιβωτίου που αλλάζει τις ταχύτητες με απαράμιλλη ταχύτητα, ακρίβεια και απόδοση, ενώ η νέα τεχνολογία του μετατροπέα και το αποτελεσματικό λογισμικό μειώνουν τους χρόνους αντίδρασης και αλλαγής σε σχέση με ένα συμβατικό αυτόματο κιβώτιο, μέχρι 50%.
 
Και η άμεση ανίχνευση της κατάλληλης απαιτούμενης σχέσης επιτρέπει την υπερπήδηση μιας ή περισσοτέρων ταχυτήτων στο κατέβασμα, χωρίς να χάνεται πρόσθετος χρόνος. Με τη δυναμική διαδικασία αλλαγής ταχυτήτων και την άμεση σύνδεση με τον κινητήρα, το νέο αυτόματο κιβώτιο προάγει ενεργά το σπορ και δυναμικό χαρακτήρα της νέας BMW X5. Ταυτόχρονα, συμβάλλει στη διασφάλιση άνετων, ξεκούραστων και οικονομικών ταξιδιών, με χαμηλές στροφές κινητήρα. Το αυτόματο κιβώτιο ελέγχεται από ένα νέο, ηλεκτρονικό επιλογέα ταχυτήτων που λανσάρεται για πρώτη φορά στη νέα BMW X5. Ενώ το σχέδιο αλλαγής ταχυτήτων είναι το ίδιο με ενός συμβατικού αυτόματου κιβωτίου, ο επιλογέας επιστρέφει στη θέση εκκίνησής του μετά από κάθε χρήση. Η διαχείριση της μετάδοσης δεν γίνεται πλέον μηχανικά αλλά επιτυγχάνεται μέσω ηλεκτρικών σημάτων. Για τη μηχανική αλλαγή σχέσεων, επομένως, το μόνο που πρέπει να κάνει ο οδηγός είναι να πιέσει τον επιλογέα προς τα αριστερά και να αλλάζει τις ταχύτητες με το χέρι. Εκτός από την κοντή και εργονομική διαδρομή του επιλογέα που διασφαλίζει ένα υψηλό πρότυπο άνεσης, προσφέρεται και το πλεονέκτημα των πρόσθετων αποθηκευτικών χώρων στην κεντρική κονσόλα.
iDrive με 8 μπουτόν προτίμησης
Η νέα BMW X5 υιοθετεί την πρωτοποριακή φιλοσοφία ελέγχου iDrive για τη ρύθμιση των λειτουργιών Πλοήγησης, Κλιματισμού, Ψυχαγωγίας και Επικοινωνίας. Οι ρυθμίσεις άνεσης και επικοινωνίας γίνεται με περιστροφή, πίεση και πάτημα του iDrive Control στην κεντρική κονσόλα, ενώ οι λειτουργίες και οι ρυθμίσεις που επιλέγονται εμφανίζονται στην Οθόνη Ελέγχου. Αυτό το νέο, αντιθαμβωτικό μόνιτορ που ρυθμίζει αυτόματα τη φωτεινότητα σύμφωνα με τις συνθήκες φωτισμού περιβάλλοντος τοποθετείται σε άριστη εργονομική διάταξη στο ταμπλό, επιτρέποντας στον οδηγό να διαβάσει τις πληροφορίες που προβάλλονται οποιαδήποτε στιγμή, χωρίς να στρίβει το κεφάλι του ή να παίρνει τα μάτια του από το δρόμο. 8 μπουτόν προτίμησης για να επιλέγει ο οδηγός τις αγαπημένες του λειτουργίες, διευκολύνουν περαιτέρω τη διαδικασία ελέγχου. Πατώντας το ένα από αυτά μία φορά, ο οδηγός μπορεί να ανακαλεί τις πιο συχνές λειτουργίες όπως σημαντικά τηλεφωνικά νούμερα, συνήθεις προορισμούς ή έναν αγαπημένο ραδιοφωνικό σταθμό. Προαιρετικά, πληροφορίες πολύ χρήσιμες για τον οδηγό μπορούν να προβάλλονται στην οθόνη Head-Up Display (μοναδική στην κατηγορία SAV), σε πολύ βολικό σημείο στο παρμπρίζ. Επομένως, η ταχύτητα του αυτοκινήτου, οι οδηγίες πλοήγησης, τα δεδομένα ελέγχου ταχύτητας καθώς και οι προειδοποιήσεις που εκδίδει το σύστημα Check/Control προβάλλονται στο άμεσο πεδίο ορατότητας του οδηγού. Προηγμένα συστήματα πλοήγησης και ηχοσυστήματα, αναβαθμίζουν περαιτέρω την άνεση στο ταξίδι με τη νέα BMW X5.
Υψηλότατο επίπεδο ασφάλειας
Το σημαντικότερο στοιχείο παθητικής ασφάλειας της νέας BMW X5 είναι ο στιβαρός κλωβός επιβατών. Οι δυνάμεις που επενεργούν στο αυτοκίνητο σε περίπτωση σύγκρουσης περνούν μέσω των βάσεων του κινητήρα και του πλαισίου από διάφορες διαδρομές απόσβεσης φορτίου, ώστε να μην καταπονούνται οι επιμέρους δομές από υπερβολικά φορτία. Στην καμπίνα, η νέα BMW X5 διαθέτει όχι μόνον εμπρόσθιους και πλευρικούς (προστασίας γοφών/θώρακα) αερόσακους, αλλά και αερόσακους κεφαλής τύπου κουρτίνας, σαν στάνταρ χαρακτηριστικά. Οι αερόσακοι αυτοί διογκώνονται από τα καλύμματα των κολόνων A και την επένδυση οροφής για την αξιόπιστη προστασία των επιβατών των πρώτων δύο σειρών από τραυματισμό.
 
Η νέα BMW X5 εφοδιάζεται με ζώνες ασφαλείας τριών σημείων σε όλα τα καθίσματα. Αυτά τα συστήματα συγκράτησης συνοδεύονται από περιοριστές φορτίου και από ένα προεντατήρα στα εμπρός καθίσματα. Τελευταίο και πολύ σημαντικό, βάσεις πρόσδεσης παιδικών καθισμάτων ISOFIX προσφέρονται στάνταρ στη 2η σειρά καθισμάτων. Σε περίπτωση επικείμενης ανατροπής, αισθητήρες ανατροπής στη νέα BMW X5 ενεργοποιούν τους αερόσακους τύπου κουρτίνας και τους προεντατήρες των ζωνών. Οι αισθητήρες αυτοί οι οποίοι επικοινωνούν μέσω δικτύου με το Σύστημα Ελέγχου Δυναμικής Ευστάθειας-DSC (Dynamic Stability Control), εγγυώνται έγκαιρη και κατάλληλη λειτουργία του συστήματος. Επομένως, η νέα BMW X5, χάρη στην υποδειγματική δομή αμαξώματος και στην ολοκληρωμένη φιλοσοφία ασφαλείας που υιοθετεί, παρέχει όλα τα διαπιστευτήρια για την επίτευξη κορυφαίας βαθμολογίας σε όλα τα crash-tests σε παγκόσμια κλίμακα. 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΜΕΣΣΗΝΙΑΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΑΛΛΙΚΟΥΡΤΗΣ

Καθαρισμός Μπεκ (Καρμπυρατέρ/Injection) Μπαταρίες, Λάδια, Μπουζί, Φίλτρα, Μπουζοκαλώδια
Λεωφ. Αθηνών 121 (Ασπρόχωμα) 241 00 Καλαμάτα, Τηλ.: +302721069789

 
Χρήσιμα