IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Η κρίση κάνει καλό στην... υγεία!
 
 
 
Σύμφωνα με μελέτη του κλάδου του φαρμάκου που μας έστειλε η εταιρία ερευνών ICAP, η αγορά φαρμάκου αυξήθηκε την περίοδο 2000-2009, αλλά το 2010 υποχώρησε 15,7% σε σχέση με το 2009. Λιγότερα φάρμακα, περισσότερη υγεία;

Του Δημήτρη Σπυράκη

Ο τίτλος του θέματος δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα, αλλά μπήκε προς διασκέδαση της κατάστασης, της οικονομικής φυσικά, που έχει επηρεάσει σχεδόν τα πάντα γύρω μας. Αλλά, με τόσο φορτισμένη (αρνητικά) ατμόσφαιρα γύρω μας, προσπαθούν να είμαστε αισιόδοξοι, ή/και να «φορτίζουμε» τα γεγονότα με θετική ενέργεια, για το καλό όλων μας. Η
ICAP, την Τετάρτη 8 Φεβρουαρίου (2012) μας απέστειλε την κλαδική της μελέτη σχετικά με τον φαρμακευτικό χώρο, που φαίνεται πως περνάει κι αυτός τη δική του «αρρώστια». Ακολουθεί λοιπόν αναλυτικά η έκθεση της εταιρίας ερευνών για έναν κλάδο ιδιαίτερα σημαντικό για τη χώρα μας, μιας και η σχέση του Έλληνα με τα φάρμακα είναι στενή και μακροχρόνια.

Το κλίμα ύφεσης στην Ελληνική Οικονομία και η μείωση των τιμών, είχαν ως αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της αγοράς φαρμάκου, έπειτα από μια μακρά περίοδο ανοδικής πορείας. Οι τελευταίες μεταβολές και προοπτικές εξέλιξης του συγκεκριμένου κλάδου παρουσιάζονται στην 2η έκδοση της κλαδικής μελέτης που κυκλοφόρησε πρόσφατα από τη Διεύθυνση Οικονομικών Μελετών της
ICAPGroupAE. Το προφίλ υγείας και το ποσοστό γήρανσης του πληθυσμού αποτελούν τους κύριους παράγοντες, οι οποίοι επηρεάζουν τη ζήτηση για φάρμακα και παραφαρμακευτικά είδη. Οι μακροχρόνιες προβολές πληθυσμού της Ελληνικής Στατιστικής Αρχής (ΕΛ.ΣΤΑΤ.) δείχνουν αύξηση του ποσοστού του πληθυσμού άνω των 65 ετών μέχρι το έτος 2050.

Στην Ελληνική αγορά φαρμάκου δραστηριοποιείται ήδη αξιόλογος αριθμός επιχειρήσεων (τόσο σε επίπεδο παραγωγής όσο και εισαγωγής) με μακρόχρονη και ισχυρή παρουσία και δυναμική, ορισμένες εκ των οποίων αποτελούν θυγατρικές ισχυρών πολυεθνικών ομίλων.
Ως εκ τούτου, ο κλάδος χαρακτηρίζεται από έντονο ανταγωνισμό, ενώ οι στρατηγικές κινήσεις, οι οποίες καταγράφονται και στην Ελληνική επικράτεια, είναι κυρίως αποτέλεσμα της διεθνούς τάσης για συγχωνεύσεις και εξαγορές. Αν και ο εξεταζόμενος κλάδος απαρτίζεται στην πλειοψηφία του από εισαγωγικές επιχειρήσεις, ολοένα και μεγαλύτερη καθίσταται η συνεισφορά της Ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, καθώς τα εγχώριας παραγωγής φάρμακα αυξήθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό 12% την περίοδο 2002-2009.

Οι φαρμακευτικές επιχειρήσεις δίνουν ιδιαίτερη βαρύτητα στην εξάπλωση του συνεργαζόμενου δικτύου διανομής τους (φαρμακαποθήκες), προκειμένου να προωθήσουν τα παραγόμενα/εισαγόμενα προϊόντα και να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις της αγοράς για επάρκεια. Επιπρόσθετα, διαθέτουν αξιόλογα κεφάλαια για Έρευνα και Ανάπτυξη (
R&D) και πραγματοποιούν επενδύσεις με σκοπό την ανανέωση και τον εκσυγχρονισμό του μηχανολογικού τους εξοπλισμού και της παραγωγικής διαδικασίας.
 

 

Αναφερόμενη στην πορεία και στην εξέλιξη της αγοράς, η Διευθύντρια Οικονομικών-Κλαδικών Μελετών της ICAP Group, κ. Σταματίνα Παντελαίου, τόνισε τα εξής: «Το συνολικό μέγεθος της αγοράς φαρμάκου κινήθηκε ανοδικά την περίοδο 2000-2009 με μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης 14,1%. Η μείωση των τιμών με τα διαδοχικά Δελτία Τιμών Φαρμάκων, τον Ιούνιο και Σεπτέμβριο του 2010, στα πλαίσια της δημοσιονομικής προσαρμογής, οδήγησε σε μείωση των αποθεμάτων και επέφερε πτώση των πωλήσεων, με αποτέλεσμα η εν λόγω αγορά να υποχωρήσει κατά 15,7% το 2010 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Η αξία των εισαγόμενων φαρμακευτικών προϊόντων σημείωσε μείωση 9,7% το 2010/09, ενώ η αξία των εξαγωγών φαρμάκων συνέχισε την ανοδική της πορεία, εμφανίζοντας αύξηση κατά 9,2% το 2010 σε σχέση με το προηγούμενο έτος».

Από τη σύνταξη του ομαδοποιημένου ισολογισμού 23 παραγωγικών φαρμακευτικών εταιριών προκύπτει ότι το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του δείγματος, παρουσίασε μείωση 24,5% το 2010 σε σχέση με το 2009. Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος μειώθηκαν επίσης κατά 16,1% το 2010 σε σχέση με το 2009, ενώ και το μικτό κέρδος υποχώρησε κατά 33,8%. Από την άλλη πλευρά αύξηση παρουσίασαν τόσο οι χρηματοοικονομικές δαπάνες (κατά 68,3%) όσο και τα λειτουργικά έξοδα (κατά 146,4%). Εάν εξαιρεθεί μία εταιρεία (οι υπέρογκες ζημίες της οποίας επηρεάζουν δραστικά τα συνολικά αποτελέσματα του δείγματος), τα κέρδη προ φόρων των λοιπών εταιρειών μειώθηκαν κατά 69,4% το 2010/09.

Τέλος, από τη σύνταξη του ομαδοποιημένου ισολογισμού 31 εισαγωγικών φαρμακευτικών εταιρειών προκύπτει ότι το σύνολο του ενεργητικού των επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασε οριακή αύξηση (0,8%) το 2010 σε σχέση με το προηγούμενο έτος. Οι συνολικές πωλήσεις των επιχειρήσεων του δείγματος παρουσίασαν μείωση κατά 13,9% το 2010 σε σχέση με το 2009, ενώ και το μικτό κέρδος μειώθηκε κατά 26,3% την ίδια περίοδο. Μείωση παρουσίασαν τόσο οι χρηματοοικονομικές δαπάνες (κατά 34,3%) όσο και τα λειτουργικά αποτελέσματα (κατά 105,7%), ενώ το τελικό καθαρό αποτέλεσμα ήταν ζημιογόνο το 2010.

(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 09/02/2012, 08:41 μμ.)
 
  
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Smart
ΧΑΡΗΣ ΚΑΝΟΥΠΑΚΗΣ & ΣΙΑ ΕΕ

Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ (Γενική Εμπορία Αυτοκινήτων)
Φρε (Λιβάδια Αγ. Ιωάννη), 713 34 Χανιά
Τηλ.: +302821094222, +302821092008, Fax: +302821099540
E-mail: kanoypakis@cha.forthnet.gr
Δείτε μας στο παγκόσμιο χρυσό οδηγό AiYellow.
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.
 
Χρήσιμα