IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Συγκέντρωση διαμαρτυρίας των Σωμάτων Ασφαλείας
Στα πλαίσια των αιτιολογημένων (και μη) περικοπών των μισθών και των συντάξεων όλων των επαγγελματικών κλάδων, συγκαταλέγονται και τα Σώματα Ασφαλείας, των οποίων η κορύφωση της αντίδρασής τους είναι η προγραμματισμένη για την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου και ώρα 3:30 μμ., ένστολη συγκέντρωση διαμαρτυρίας.

Του Δημήτρη Σπυράκη

Έχοντας πολλά χρόνια στο ρεπορτάζ και αρκετά δίπλα στους ένστολους πολίτες, κάνοντας παράλληλα και το ρεπορτάζ της ΕΛ.ΑΣ., γνωρίζω από την καλή την κατάσταση των Σωμάτων Ασφαλείας. Βέβαια, η γενικότερη οικονομική κατάσταση της Ελλάδας αυτή την περίοδο δεν επιτρέπει τα «περιττά», αλλά όταν πρόκειται για την ασφάλεια και την τάξη των πολιτών, τα περιθώρια «διόρθωσης» δεν είναι μεγάλα. Και δεν έχει να κάνει με τους «παχυλούς» μισθούς ή τα αναρίθμητα επιδόματα. Ούτως ή αλλιώς, αυτά έχουν ήδη «ψαλιδιστεί» εδώ και καιρό. Όμως, όλα τα Σώματα Ασφαλείας έχουν ιδιαιτερότητες στο καταστατικό λειτουργίας τους, ενώ σε πολλές περιπτώσεις υπάρχει και υψηλός βαθμός επικινδυνότητας για τις ζωές των ένστολων, ανάλογα τη θέση και τις επιχειρησιακές ανάγκες.

Το άρθρο αυτό αποτελεί το ερέθισμα από την επιστολή-πρόσλκηση των Σωμάτων Ασφαλείας για τη μεγάλη προγραμματισμένη συγκέντρωση διαμαρτυρίας την Τρίτη 28 Φεβρουαρίου (2012) στην πλατεία Κολοκοτρώνη στο κέντρο της Αθήνας στις 3:30 μμ. Πρόκειται για μία επιστολή που συνυπογράφουν οι πρόεδροι όλων των Σωμάτων Ασφαλείας και πιο συγκεκριμένα οι κκ. Χρήστος Φωτόπουλος, για λογαριασμό της ΠΟΑΣΥ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αστυνομικών Υπαλλήλων), Δημήτριος Γεωργατζής, για την ΠΟΑΞΙΑ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας), Νικόλαος Αθάνατος, για την ΠΟΕΥΠΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος), Γεώργιος Δριβάκος, για την ΠΟΕΠΛΣ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Ενώσεων Προσωπικού Λιμενικού Σώματος), Φίλιππος Παντελεάκος, για την ΕΑΠΣ (Ένωση Αξιωματικών Πυροσβεστικού Σώματος) και Δημήτριος Σαϊτάκης, για την ΠΕΑΛΣ (Πανελλήνια Ένωση Αξιωματικών Λιμενικού Σώματος), επιστολή την οποία αναρτούμε αυτούσια (συνημμένο αρχείο).

Αποδεκατισμένοι όλοι

Για να σας δώσουμε την πραγματική εικόνα της κατάστασης μέσα στα Σώματα Ασφαλείας, θα σας περιγράψω μία πρόσφατη εμπειρία μου από την Τροχαία Ελληνικού. Κάποιες ημέρες πριν, όταν επέστρεφα από την εργασία μου στο σπίτι αργά το βράδυ, χρειάστηκε να περάσω κάθετα επί της λεωφόρου Βουλιαγμένης στο Ελληνικό, ακριβώς στο ύψος των εγκαταστάσεων της πιο πάνω υπηρεσίας (Τροχαία Ελληνικού). Οι φωτεινοί σηματοδότες παρουσίαζαν βλάβη, με μόνιμο πράσινο χρώμα για τα διερχόμενα οχήματα επί της ανωτέρω λεωφόρου. Όπως καταλαβαίνετε, οι οδηγοί των οχημάτων που ήθελαν να ακολουθήσουν άλλη πορεία στο επίμαχο σημείο, αναγκάζονταν να παραβιάζουν τους παρακείμενους σηματοδότες, με όλους τους κινδύνους που εγκυμονεί κάτι τέτοιο. Εγώ από την πλευρά μου, επισκέφθηκα την Τροχαία Ελληνικού, και αναφέροντας τη βλάβη, που ήδη γνώριζαν, ζήτησα να παρέμβουν για την ασφαλέστερη διαχείριση της κυκλοφορίας, σ’ ένα σημείο μάλιστα όπου οι ταχύτητες των διερχόμενων οχημάτων, νομίμως ή όχι, είναι υψηλές.

Δεν υπήρχε ούτε ένας διαθέσιμος ένστολος να αναλάβει, μέχρι οι αρμόδιες τεχνικές υπηρεσίες να αποκαταστήσουν τη βλάβη. Και το χειρότερο, σύμφωνα με πληροφορίες που στη συνέχεια αντλήσαμε εκ των έσω, η δύναμη της εν λόγω υπηρεσίας, που καλύπτει 13 Δήμους (από Δάφνη μέχρι και Λαγονήσι), είναι μόλις 77 εγγεγραμμένοι ένστολοι, όταν πριν από χρόνια η (τότε) Τροχαία Γλυφάδας αριθμούσε δυναμικό πάνω από 350 άτομα. Πού πηγαίνουν όλοι οι νέοι ένστολοι που εντάσσονται στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας; Από την άλλη, τα μέσα και ο εξοπλισμός που διαθέτουν, κυρίως οι υπηρεσίες της Τροχαίας, είναι κυριολεκτικά για κλάματα. Μετά λύπης μου ενημερώθηκα ότι σε τροχαίο ατύχημα που είχε γίνει πριν μερικούς μήνες στο 25ο χλμ. της Ν.Ε.Ο. Αθηνών-Κορίνθου στη Μάνδρα Αττικής, προστατευτικούς κώνους για την ασφαλή διαχείριση της κυκλοφορίας στον τόπο του ατυχήματος, προμήθευσε την Τροχαία Εθνικών Οδών το προσωπικό της εταιρίας που διαχειρίζεται την Αττική Οδό.

Δικαιολογημένες αντιδράσεις

Με βάση όλα τα παραπάνω, και πολλών άλλων τραγικών καταστάσεων που συμβαίνουν, τόσο στην ΕΛ.ΑΣ. όσο και στα υπόλοιπα Σώματα Ασφαλείας, τουλάχιστον εγώ προσωπικά, θεωρώ δικαιολογημένες τις αντιδράσεις των ένστολων, που επί της παρούσης μπορεί να έχουν να κάνουν περισσότερο με το μισθολόγιό τους, στην ουσία, μετράνε και οι συνθήκες εργασίας, οι οποίες δεν είναι οι καλύτερες. Καλό είναι λοιπόν να γίνει μια πιο ορθολογική διαχείριση της λειτουργίας των Σωμάτων Ασφαλείας, για να αρχίσουν να λειτουργούν καλύτεροι οι νόμοι και οι θεσμοί του κράτους. Έτσι, θα δημιουργηθούν οι βάσεις για ένα κράτος δικαίου και παροχών στον Έλληνα πολίτη, που θα βοηθήσει στη γρήγορη ανάκαμψη της οικονομίας της χώρας, και στη βελτίωση του βιοτικού μας επιπέδου.

(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 26/02/2012, 05:49 μμ.)
 
  
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Mercedes
Κ. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ ΑΕΒΕ

Έκθεση - Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
9ο χλμ. Ε.Ο. Ιωαννίνων-Αθηνών, 455 00 Ιωάννινα
Τηλ.: +302651085204, +302651085205, Fax: +302651090098

 

 
Χρήσιμα