IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Προοπτικές ανάπτυξης της αγοράς αυτοκινήτου του Ιράκ

Η 5η σε μέγεθος αποθεμάτων πετρελαίου στον κόσμο χώρα και με έναν πληθυσμό μεγαλύτερο από τη Σαουδική Αραβία, το Ιράκ προσελκύει την προσοχή των παγκόσμιων αυτοκινητοβιομηχανιών όπως η GM, η Ford και ο όμιλος VW. Τα αυτοκίνητα της Δύσης είχαν αποκλειστεί από την Ιρακινή αγορά με την επιβολή κυρώσεων κατά τη διάρκεια της εποχής του Σαντάμ Χουσεΐν. Η έλλειψη σύγχρονων οχημάτων είναι εμφανής στην επιβίωση πολλών VW Passat που στάλθηκαν στο Ιράκ από τη Βραζιλία μεταξύ 1983 και 1990 σε αντάλλαγμα για το πετρέλαιο. Τώρα, η αύξηση των εισοδημάτων και η μείωση της βίας τροφοδοτούν τη ζήτηση για τον τρόπο ζωής της μεσαίας τάξης που περιλαμβάνει αυτοκίνητα, μετά από χρόνια συγκρούσεων μετά την υπό Αμερικανική ηγεσία εισβολή που ανέτρεψε το καθεστώς Χουσεΐν. Ένα από τα δημοφιλή μοντέλα είναι το Dodge Charger του ομίλου Chrysler με το παρατσούκλι «Ομπάμα», μετά από τον πρόεδρο των ΗΠΑ από τους Ιρακινούς.
Τα αυτοκίνητα ήταν πάντα ισχυρά εμβλήματα μιας κοινωνίας. Μια μικρή βιασύνη των διεθνών αυτοκινητοβιομηχανιών στο Ιράκ και η αύξηση των πωλήσεων είναι σημάδια αισιοδοξίας εν μέσω συνεχιζόμενης βίας και πολιτικής αστάθειας. Η οικονομία της χώρας, η οποία ενισχύθηκε από τα έσοδα του πετρελαίου και τις ξένες επενδύσεις, πιθανότατα θα αυξηθεί με ταχύτερους ρυθμούς από 10% αυτό το έτος, ξεπερνώντας όλες τις άλλες χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής, δήλωσε ο κ. Philippe Dauba-Pantanacce, οικονομολόγος της Standard Chartered Bank με έδρα το Ντουμπάι. Τα υψηλότερα εισοδήματα γενικά συνοδεύεται από αύξηση των δαπανών για διαρκή αγαθά όπως αυτοκίνητα, είπε. Η ανάπτυξη στηρίζεται σε ασφαλέστερους δρόμους. Περίπου 1.500 Ιρακινοί πολίτες σκοτώθηκαν από βόμβες, ενέδρες ελεύθερου σκοπευτή και άλλες επιθέσεις το προηγούμενο έτος (2011), σύμφωνα με τον δείκτη του Ινστιτούτου Brookings του Ιράκ. Ενώ αυτό είναι μια μεγάλη απώλεια της ζωής, είναι το χαμηλότερο ποσοστό από την πτώση του Σαντάμ Χουσεΐν το 2003, όταν οι θάνατοι ανήλθαν σε 7.300(!) Το ιστορικό των θανάτων κορυφώθηκε σε 34.500 το 2006.
Τα οικονομικά οφέλη της αναβίωσης του Ιράκ είναι προφανή για τους ανθρώπους εκεί. Τώρα πλέον υπάρχει και πάλι η πρόσβαση σε νέα οχήματα καθώς ο ελάχιστος μισθός έχει αυξηθεί σε περίπου 400 δολάρια το μήνα, από τον αντίστοιχο των 2,6 δολαρίων στην εποχή Χουσεΐν. Με πληθυσμό πάνω από 30.000.000 και μια αναπτυσσόμενη οικονομία, η αγορά αυτοκινήτων του Ιράκ έχει τεράστιες δυνατότητες, δήλωσε ο κ. Stefan Mecha, διευθύνων σύμβουλος της VW για τη Μέση Ανατολή, προβάλλοντας ότι οι πωλήσεις να αυξηθούν κατά το 1/3 το τρέχον έτος (2012) σε 120.000 οχήματα, ενώ η ζήτηση θα μπορούσε να είναι πολύ μεγαλύτερη. Στη γειτονική Σαουδική Αραβία, η οποία έχει πληθυσμό ελάχιστα μικρότερο από το Ιράκ, υπάρχουν περίπου 6.500.000 εγγεγραμμένα αυτοκίνητα, σύμφωνα με την IHS Automotive, περίπου 5 φορές περισσότερα από τα 1.350.000 οχήματα στο Ιράκ, σύμφωνα με τον κ. Hamid Algharbawi, ιδιοκτήτη αντιπροσωπείας αυτοκινήτων στη Βαγδάτη (επίσημα στοιχεία δεν είναι διαθέσιμα).
«Το Ιράκ είναι μια πολλά υποσχόμενη αγορά», δήλωσε ο κ. Larry PreIn, διευθύνων σύμβουλος της Ford για τη Μέση Ανατολή. Η Ford αναμένει τις πωλήσεις να διπλασιαστούν φέτος (2012), μετά τον τριπλασιασμό σε 2.000, το 2011. Η Niva Car Ltd., αντιπρόσωπος της Ford στο Ιράκ, σχεδιάζει να επενδύσει 200.000.000 δολάρια στα επόμενα 3 χρόνια για να ανοίξει νέες αγορές και να εκμεταλλευτεί την αυξανόμενη ζήτηση, δήλωσε ο κ. Mohammad Fuad Alanaswah, επικεφαλής της αντιπροσωπείας. «Είναι μια σκληρή αγορά, αλλά αυξάνεται. Πιστεύουμε στην αγορά μας, γι’ αυτό είμαστε σε επέκταση», δήλωσε ο κ. Alanaswah.
Η GM σχεδιάζει να επενδύσει σε νέες εκθέσεις και κέντρα παροχής υπηρεσιών στο Ιράκ μετά την αρχική είσοδό της στην αγορά το 2003 με τις πωλήσεις προς την κυβέρνηση, τις δυνάμεις των ΗΠΑ και τις οργανώσεις αρωγής, σύμφωνα με τον κ. John Stadwick, επικεφαλής της Μέσης Ανατολής για τις δραστηριότητες της GM. Το 2011 οι πωλήσεις της GM αυξήθηκαν 68% σε 32.000 αυτοκίνητα, καθιστώντας το Ιράκ τη 2η μεγαλύτερη αγορά της στην περιοχή μετά τη Σαουδική Αραβία. Ακόμα, η φτώχεια και η ασφάλεια παραμένουν τα εμπόδια για την περαιτέρω επέκταση. Η οικονομία του Ιράκ πιθανότατα θα αυξηθεί στα 3.528 δολαρίων ανά άτομο φέτος, σύμφωνα με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο. Αυτό συγκρίνεται με τα 20.214 δολάρια στη Σαουδική Αραβία. Η ανεργία είναι ίσως κοντά στο 40%, σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα, πάνω από 3 φορές το επίσημο ποσοστό ανεργίας του 11%.

(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 21/03/2012, 01:28 πμ.)
 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Opel
ΕΛΕΥΘΕΡΙΟΣ ΔΕΝΔΡΙΝΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ

Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Πρωτοπαπαδάκη 17 (προέκταση Γαλατσίου), 111 47 Γαλάτσι Αττικής
Τηλ.: +302102925126, Fax: +302102927095
E-mail: opeldendrinos@gmail.com, Website: www.opeldendrinos.gr
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.
 
Χρήσιμα