IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Το ελαστικό Goodyear Spring Tire πάει στη Σελήνη
 
Το Goodyear Spring Tire, που αναπτύχτηκε σε συνεργασία με την Εθνική Αεροναυτική & Διαστημική Υπηρεσία των ΗΠΑ (NASA), αντιπροσωπεύει μια μελλοντική φιλοσοφία ελαστικών που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για να εξερευνήσει τα εξωτερικά όρια του διαστήματος και ενδεχομένως τις πλέον σκληρές και αφιλόξενες περιοχές εδώ στη Γη. Το Spring Tire διαθέτει 800 περιφερειακά ελατήρια φόρτωσης και έχει σχεδιαστεί για να μεταφέρει βαριά οχήματα σε πολύ μεγαλύτερες αποστάσεις σε σχέση με τα ελαστικά τύπου συρμάτινου πλέγματος που χρησιμοποιήθηκαν στο σεληνιακό τηλεκατευθυνόμενο όχημα Απόλλων (LRV), στην σχεδίαση και την κατασκευή των οποίων συνέβαλε επίσης η Goodyear το 1971.
Αυτό το χωρίς αέρα ελαστικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί για την ευρεία εξερεύνηση και την πιθανή ανάπτυξη μελλοντικών βάσεων στο φεγγάρι, ή να επιτρέψει ενδεχομένως σε ειδικά οχήματα να ταξιδέψουν στις απόμακρες περιοχές της γης, όπου τα σημερινά ελαστικά δεν θα μπορούσαν ποτέ να αντέξουν. «Αυτό το ελαστικό είναι εξαιρετικά ανθεκτικό και με ιδιαίτερα υψηλή ενεργειακή απόδοση. Το σχεδιαστικό περίγραμμα των ελατηρίων του ελαστικού παρέχει σε οποιαδήποτε επιφάνεια τη μέγιστη δυνατή πρόσφυση. Όλη η ενέργεια που χρησιμοποιείται για την παραμόρφωση του ελαστικού επιστρέφει πίσω με την εκτόνωση των ελατηρίων, με συνέπεια να μην παράγεται θερμότητα όπως σε ένα ελαστικό με αέρα», λέει ο κ. Joe Lettieri, επικεφαλής του ερευνητικού τμήματος της Goodyear στο πρόγραμμα των Spring Tires.
 
 
Ενώ ένα σκληρό χτύπημα θα ανάγκαζε ένα ελαστικό με αέρα να τρυπήσει και να ξεφουσκώσει, οποιοδήποτε χτύπημα στο ελαστικό Spring Tire πιθανώς θα έβλαπτε μόνο ένα από τα 800 φέροντα ελατήρια. Παράλληλα με αυτό το εξαιρετικό χαρακτηριστικό, το Spring Tire εμφανίζει ένα συνδυασμό γενικής ακαμψίας και ευελιξίας, που επιτρέπει στα εκτός δρόμου οχήματα να ταξιδεύουν γρήγορα πάνω από τραχιές επιφάνειες, με σχετικά ελάχιστη από αυτή την ενέργεια να μεταφέρεται στο όχημα. Σύμφωνα με τη NASA και τους μηχανικούς της Goodyear, η ανάπτυξη των αρχικών ελαστικών της σεληνιακής αποστολής του Απόλλων, και του νέου Spring Tire οδηγήθηκε από το γεγονός ότι τα παραδοσιακά λαστιχένια, γεμισμένα με αέρα ελαστικά που χρησιμοποιούνται στη Γη, θα είχαν ελάχιστη χρησιμότητα στο φεγγάρι.
Αυτό επειδή οι ιδιότητες του λάστιχου μεταβάλλονται σημαντικά κατά τη διάρκεια των ακραίων ψυχρών και θερμών θερμοκρασιών που επικρατούν στις σκιασμένες και άμεσα ηλιοφώτιστες περιοχές του φεγγαριού. Επιπλέον, η αφιλτράριστη ηλιακή ακτινοβολία θα αλλοιώσει τη σύνθεση του λάστιχου, και τα ελαστικά αέρος θα μπορούσαν εύκολα να ξεφουσκώσουν στο φεγγάρι. Το 2010, η Goodyear τιμήθηκε με βραβείο έρευνας και ανάπτυξης για την τεχνολογία Spring Tire. Η εταιρία συνεχίζει τις δοκιμές στο Spring Tire στα εργαστήριά της για να καθορίσει τις πιθανές παράπλευρες εφαρμογές αυτής της τεχνολογίας.
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 24/03/2012, 04:14 μμ.)
 
  
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Smart
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΑΞΟΥΡΙΣΤΟΣ

Εισαγωγή & Εμπορία Μεταχειρισμένων Ανταλλακτικών & Αξεσουάρ
Λιοσίων 194 & Μωραϊτίνη, 104 45 Κάτω Πατήσια (Αθήνα)
Τηλ.: +302108542663, Fax: +302114110346
E-mail: kostas_ax@windowslive.com,
Website: www.smartaxouristos.com, www.axouristos.car.gr
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.
 
Χρήσιμα