IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Πιθανό κλείσιμο εργοστασίων της GM σε Αγγλία και Γερμανία

Οι διευθυντές της Opel θα υποβάλουν ένα επιχειρηματικό σχέδιο την Τετάρτη 28 Μαρτίου 2012 στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρίας που πιθανόν θα περιλαμβάνει το κλείσιμο 2 εργοστασίων στην Ευρώπη για τη μείωση της ικανότητας παραγωγής κατά περίπου 30%, σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν το σκεπτικό της εταιρίας. Τα εργοστάσια της GM στο Bochum της Γερμανίας και στο Ellesmere Port της Αγγλίας, είναι οι πιο πιθανοί υποψήφιοι για κλείσιμο, από τις 7 Ευρωπαϊκές μονάδες της αυτοκινητοβιομηχανίας του οχήματος, σύμφωνα με τα μέσα ενημέρωσης. Η ύφεση στην Ευρωπαϊκή οικονομία και την αγορά αυτοκινήτων έχει αναγκάσει την GM να επιταχύνει τις προσπάθειές της ανάκαμψης στην περιοχή. Η GM έχασε 747.000.000 δολάρια στην Ευρώπη το 2011, η 12η ετήσια απώλειά της, διαμορφώνοντας τις σωρευτικές απώλειές της στην περιοχή στα 12,4 δις δολάρια.
«Η GM έχει πει επανειλημμένα ότι με πλεονάζουσα ικανότητα ισοδύναμη με 500.000 αυτοκίνητα το χρόνο, έχουμε 2 εργοστάσια περισσότερα απ’ ότι χρειαζόμαστε και ο νέος επικεφαλής στο κατασκευαστικό κομμάτι έχει τη μια επίσκεψη μετά την άλλη στα εργοστάσια, παίζοντας το παιχνίδι τους, του ενός εναντίον του άλλου», είπε ένα μέλος του εποπτικού συμβουλίου από την πλευρά της εργασίας, ο οποίος ζήτησε να μην κοινοποιηθεί το όνομά του. «Γνωρίζουμε τα κύρια σημεία του επιχειρηματικού σχεδίου που μπορεί να παρουσιαστεί την Τετάρτη (28 Μαρτίου 2012) και προβλέπει το κλείσιμο εργοστασίων που δεν αναπτύσσεται η εταιρία. Αν τεθεί σε ψηφοφορία, τότε ολόκληρο το εργατικό δυναμικό θα καταψηφίσει αυτό το σχέδιο», δήλωσε χαρακτηριστικά το μέλος του διοικητικού συμβουλίου την Πέμπτη 22 Μαρτίου (2012).
Οι εκπρόσωποι των εργαζομένων δεν μπορούν να εμποδίσουν οποιαδήποτε απόφαση από υψηλόβαθμα στελέχη της GM που διοικούν την Opel, επειδή δεν διαθέτουν την πλειοψηφία. Ένας εκπρόσωπος της GM αρνήθηκε να σχολιάσει το κλείσιμο μονάδων, αλλά επανέλαβε την προηγούμενη δήλωση της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ, ότι τα στελέχη συνεργάζονται στενά με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις και το συμβούλιο των εργαζομένων για τη βελτίωση των κερδών. Το εργοστάσιο του Bochum παρήγαγε 131.326 μονάδες Astra και Zafira το 2011, σύμφωνα με την Opel. Το εργοστάσιο του Ellesmere Port κατασκεύασε 139.882 Astra. Ένα άτομο στα γραφεία της εταιρίας είπε ότι δεν είχε ληφθεί απόφαση σχετικά με το κλείσιμο εργοστασίων στην Ευρώπη, αλλά το περιθώριο στη διοίκηση για συμβιβασμό περιορίζεται όλο και περισσότερο από τις εξαιρετικά σκληρές συνθήκες στην αγορά. Ο διευθύνων σύμβουλος της GM, κ. Dan Akerson, είναι όλο και πιο ανυπόμονος με τις χρόνιες απώλειες στην Ευρώπη. Είπε νωρίτερα αυτό το μήνα (Μάρτιος 2012) ότι μπορεί να πάρει 2 χρόνια στην εταιρία μέχρι να επανέλθει και πάλι η κερδοφορία.


Ο κ. John Fetherston που ηγείται των εργαζομένων στο εργοστάσιο του Ellesmere Port, είπε ότι κλείνοντας το τελευταίο εναπομείναν εργοστάσιο της εταιρίας στο Ηνωμένο Βασίλειο θα μπορούσε να διακυβεύσει σοβαρά τις πωλήσεις στην εν λόγω αγορά, αφήνοντας την αδελφή μάρκα της Opel, τη Vauxhall, χωρίς τοπική παραγωγή. «Δεν υπάρχει καμία πραγματική προσπάθεια να ανοίξει ένας διάλογος για την ευκαιρία να κατασκευάζουμε όπου πουλάμε, όπως την κατασκευή των Chevrolet που τώρα εισάγονται στην Ευρώπη, περίπτωση που πιστεύουμε ότι θα οδηγήσει στην αποφυγή του κλεισίματος των εργοστασίων», δήλωσε ο κ. Fetherston, αναφερόμενος στην προτιμητέα λύση της μη χρήσης της δυναμικότητας του εργοστασίου. Το Ηνωμένο Βασίλειο, όπου η GM έχει επίσης ένα εργοστάσιο στο Luton που παράγει επαγγελματικά vans, είναι η 2η μεγαλύτερη αγορά των Opel/Vauxhall, πίσω από την αγορά της Γερμανίας. Η Vauxhall πούλησε 268.275 αυτοκίνητα στο Ηνωμένο Βασίλειο το 2011, σύμφωνα με την εταιρία και η Opel πούλησε 268.375 αυτοκίνητα στη Γερμανία.
Οι πωλήσεις της Opel στην Ευρώπη έχουν πέσει περίπου 20% τους 2 πρώτους μήνες του τρέχοντος έτους (2012), χειρότερα από την πτώση 18% στις μάρκες των Fiat και PSA, αλλά καλύτερα από τη βουτιά 28% της Renault. Τα εργοστάσια της Opel στην Ισπανία και τη Γερμανία που παράγουν το Corsa, μοντέλο που κατατάσσεται σ’ ένα τμήμα της αγοράς που εξαρτάται ιδιαίτερα από τη ζήτηση σε χώρες που πλήττονται από τη λιτότητα, στις νότιες Ευρωπαϊκές αγορές, έχουν υποστεί κι αυτά μείωση της παραγωγής. Κανονικά οι εργαζόμενοι στη γραμμή συναρμολόγησης στο εργοστάσιο του Eisenach στη Γερμανία απασχολούνται 38 ώρες την εβδομάδα, αλλά η απασχόλησή τους έχει μειωθεί σε μόλις 30 ώρες. Το αντίστοιχο Ισπανικό εργοστάσιο στη Σαραγόσα έχει επίσης πει σε ορισμένους από τους υπαλλήλους του να μείνουν στο σπίτι, όπως λένε πηγές της εταιρίας, καθώς η παραγωγική ικανότητα εκεί αναμένεται να πέσει κάτω από 70% φέτος.

(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 26/03/2012, 00:16 πμ.)
 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΑΧΑΙΑΣ
ΑΧΙΛΛΕΑΣ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Συνεργείο Αυτοκινήτων (BMW, Mini, Mercedes-Benz), Μετατροπές & Εμπορία Ανταλλακτικών
Σταματίου Κλεάνθη 38 (φανάρια Αρέθα Ν.Ε.Ο. Πατρών-Αθηνών), 264 42 Πάτρα
Τηλ.: +302610427903, Τηλ. & Fax: +302610429780

 
Χρήσιμα