IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Nissan NV200 Taxi: Το ταξί του αύριο, σήμερα
Το Nissan NV200 Taxi αναμένεται να ταράξει τα νερά στην κατηγορία των ταξί στην Ελλάδα. Κορυφαία άνεση για οδηγό και επιβάτες, εργονομία, οικονομία καυσίμου και φιλικότητά στο περιβάλλον, αποτελούν τα απόλυτα πλεονεκτήματά του.
Επιμέλεια: Δημήτρης Σπυράκης
Πρόσφατα η Nissan αποκάλυψε στην πόλη του Λονδίνου το όραμά της για το ταξί του αύριο. Το NV200 Taxi προσφέρει σημαντικά μειωμένες εκπομπές CO2 σε σύγκριση με τα σημερινά μοντέλα ταξί που κυκλοφορούν στο Λονδίνο, γεγονός που επικροτείται από τη δημοτική αρχή της πόλης, στο πλαίσιο της στρατηγικής της για καλύτερη ποιότητα  αέρα στο Λονδίνο. Αξίζει να σημειωθεί ότι τόσο ο δήμαρχος του Λονδίνου όσο και οι σύλλογοι ατόμων με αναπηρίες, καθώς και η ένωση των αυτοκινητιστών του Λονδίνου, καλωσόρισαν με μεγάλη θέρμη το λανσάρισμα του Nissan NV200 Taxi. Οι εκδόσεις ταξί του NV200 έχουν ήδη παρουσιαστεί στο Τόκιο, ενώ το γεγονός ότι  έχει επιλεγεί ως το ταξί του μέλλοντος της Νέας Υόρκης, το οποίο και θα κυκλοφορεί κατά αποκλειστικότητα στους δρόμους της, επιβεβαιώνει την υπεροχή της Nissan και στον συγκεκριμένο τομέα.
Ειδικά διαμορφωμένη εξωτερική σχεδίαση
Το καινοτόμο NV200 Taxi, έχει σχεδιαστεί εκμεταλλευόμενο πλήρως την χρηστικότητα του NV200, σε συνδυασμό με εμπλουτισμένα, φιλικά προς τους επιβάτες, εξωτερικά χαρακτηριστικά. Χάρη στην μεγάλη καμπίνα των επιβατών που διαθέτει, το NV200 Taxi μπορεί να φιλοξενήσει 5 επιβάτες με άνεση, ενώ οι συμπαγείς διαστάσεις του, θα επιτρέψουν στον επαγγελματία οδηγό του να κινηθεί με περίσσεια άνεση και στους πιο δύσκολους δρόμους των πόλεων. Ο καθαρά λειτουργικός σχεδιασμός του NV200 Taxi, συνδυάζει μια σειρά από μοναδικά χαρακτηριστικά, όπως μεγάλα πλευρικά παράθυρα που εκτείνονται σε όλο το μήκος του οχήματος  και προσφέρουν βελτιωμένη ορατότητα στους επιβάτες.
Το εμπρόσθιο άκρο διαθέτει μια τολμηρή εμφάνιση που ενσωματώνει την τελευταία σχεδιαστική γλώσσα της Nissan. Συγκεκριμένα, οι εντυπωσιακά εκτεταμένοι θόλοι των τροχών, εκτός της δυναμικότητας που προσδίδουν, φιλοξενούν και το φαρδύτερο μετατρόχιο του αυτοκινήτου με την τροποποιημένη ανάρτηση και το σύστημα διεύθυνσης, ικανό να ανταποκριθεί στο απαιτητικό έργο της μεταφοράς επιβατών. Στο NV200 Taxi, οι εμπρός προβολείς έχουν εγκατασταθεί στο κάτω μισό του προφυλακτήρα και προς τα εξωτερικά άκρα του οχήματος, ενώ έχουν ενσωματωθεί σε αυτούς και LED φώτα ημέρας.
Εύκολη πρόσβαση στο εσωτερικό
Ένα άλλο βασικό πλεονέκτημα του NV200 Taxi, είναι η πρόσβαση των επιβατών μέσω 2 συρόμενων θυρών. Οι πόρτες αυτές είναι μεγάλες, εύκολες στη χρήση και μπορούν να ανοίξουν χωρίς να απειλείται η ασφάλεια των επιβατών και του οχήματος από τη διερχόμενη κυκλοφορία. Επιπλέον, το μεγάλο άνοιγμα και η ψηλή οροφή καθιστούν πολύ πιο εύκολη για τους επιβάτες, τη μεταφορά  μεγάλων αποσκευών. Για την περαιτέρω βελτίωση της πρόσβασης για όλες τις κατηγορίες επιβατών, το αριστερό άνοιγμα της πόρτας έχει διευρυνθεί, προκειμένου να πληροί τις απαιτήσεις των χρηστών αναπηρικών αμαξιδίων. Στο πίσω μέρος, το NV200 Taxi έχει 2 πρακτικές πόρτες φόρτωσης με άνοιγμα 70/30. Αυτές δίνουν πρόσβαση σε ένα μεγάλο χώρο αποσκευών που μπορεί να μεταβληθεί με την ολίσθηση των μονάδων του καθίσματος είτε προς τα πίσω ή και προς τα εμπρός.
Άπλετοι χώροι για επιβάτες
Το ειδικά διαμορφωμένο εσωτερικό του NV200 Taxi θέτει νέα πρότυπα στην άνεση των επιβατών με χαρακτηριστικά τη  φινέτσα και την ευελιξία. Ο κύριος χώρος των επιβατών είναι προσβάσιμος μέσω 2 συρόμενων θυρών, με το άνοιγμά τους να έχει τροποποιηθεί, ώστε να επιτρέπει την πρόσβαση ακόμα και σε αναπηρική καρέκλα. Οι πόρτες αυτές διαθέτουν σύστημα αυτόματης ασφάλισης που εξασφαλίζει ότι δεν θα ανοίξουν, όταν το όχημα βρίσκεται σε κίνηση.
Ευελιξία στον χώρο αποσκευών
Τα καθίσματα ακολουθούν τη φιλοσοφία της 5-θέσιας διάταξης, όπου μια σειρά με 3 θέσεις και 2 αναδιπλούμενα καθίσματα με μέτωπο προς τα πίσω, συνυπάρχουν αντικριστά. Ωστόσο, το μεγάλο πλεονέκτημα στη διάταξη αυτού του τύπου, έγκειται στην αναδίπλωση της πίσω πλάτης με διαίρεση 70/30. Αυτό επιτρέπει πολύ μεγαλύτερη ευελιξία στην καμπίνα, καθώς οι 2 μονάδες των καθισμάτων μπορούν να κινούνται ανεξάρτητα, προκειμένου να φιλοξενηθούν μεγάλες ή ακανόνιστου σχήματος αποσκευές. Το πακέτο πρόσβασης ολοκληρώνεται με τις υψηλής ορατότητας χειρολαβές που έχουν τοποθετηθεί  στις άκρες των ανοιγμάτων κάθε πόρτας.
Άριστα φωτιζόμενο εσωτερικό
Ένα άλλο μοναδικό χαρακτηριστικό του NV200 Taxi, είναι η μεγάλη πανοραμική οροφή από γυαλί, που δίνει στους επιβάτες μια ασύγκριτη θέα του ουρανού και των αξιοθέατων στην πόλη. Το εξαιρετικό σύστημα φωτισμού της καμπίνας, διαθέτει διακόπτη ελέγχου που έχει εγκατασταθεί στην πλέον εργονομική θέση, ενώ υπάρχει και σύστημα επιδαπέδιου φωτισμού που ενεργοποιείται από το άνοιγμα της πόρτας. Ακόμη και οι όψεις των καθισμάτων έχουν σχεδιαστεί ειδικά για χρήση σε ταξί και είναι κατασκευασμένα από ένα ειδικό ανθεκτικό υλικό που είναι εύκολο να καθαριστεί.
Εργονομία και χώροι για μικροαντικείμενα
Και δεν είναι μόνο οι επιβάτες που επωφελούνται  από την ευρύχωρη και πρακτική καμπίνα του NV200 Taxi. Το εμπρός μέρος του οχήματος προσφέρει στον οδηγό του ένα άνετο και καλά εξοπλισμένο χώρο για να διεξάγει καθημερινά την εργασία του. Συγκεκριμένα, η καμπίνα είναι γεμάτη με έξυπνους χώρους και θήκες για μικροαντικείμενα, ενώ οι θήκες στις πόρτες είναι αρκετά μεγάλες για να κρατήσουν 2 βιβλία μεγέθους Α4. Επιπλέον ένα κρυφό σημείο στο ντουλαπάκι του συνοδηγού μπορεί να κρύψει επιμελώς πολύτιμα αντικείμενα. Ο πίνακας οργάνων φιλοξενεί έναν από τους πιο ολοκληρωμένους υπολογιστές ταξιδίου, ενώ δεν λείπουν οι συνηθισμένες ενδείξεις πληροφοριών, όπως η κατανάλωση του καυσίμου, τα διαστήματα service, τα διανυθέντα χιλιόμετρα κ.ά. Ένα άλλο σημαντικό χαρακτηριστικό για τον οδηγό είναι η στάνταρ συνδεσιμότητα κινητού τηλεφώνου με Bluetooth.
Τροποποιημένη ανάρτηση και σύστημα διεύθυνσης
Για να επιτευχθεί το απαιτούμενο αποτέλεσμα στο σύστημα ανάρτησης του NV200 Taxi, οι μπροστινοί τροχοί έχουν μετακινηθεί 100 χλστ. προς τα έξω. Επιπλέον, η εμπρός ανάρτηση έχει αλλάξει από την τυπική McPherson σε ένα νέο σχεδιασμό που ενσωματώνει χωριστά ακραξόνια που συνδέονται μέσω περιστρεφόμενων εδράνων. Σε συνδυασμό με το φαρδύτερο μετατρόχιο, την  τροποποιημένη κρεμαγιέρα και τα διπλά ημιαξόνια Cardan που ενσωματώνουν 2 καθολικές αρθρώσεις, το NV200 Taxi έχει κύκλο στροφής λιγότερο από 7,62 μέτρα.
Εξελιγμένα συστήματα ανάρτησης και πέδησης
Το νέο σασί είναι τοποθετημένο σε ένα υποπλαίσιο που συνδέεται με το όχημα με ειδικούς ελαστικούς αποσβεστήρες κραδασμών. Αυτοί οι αποσβεστήρες βοηθούν στην  απομόνωση των θορύβων και των κραδασμών, ενώ μια αντιστρεπτική δοκός επιτρέπει τον αποτελεσματικό έλεγχο των κλίσεων του αμαξώματος στις στροφές. Το NV200 Taxi είναι εφοδιασμένο με ένα ηλεκτρικό σύστημα διεύθυνσης  μεταβλητής αίσθησης, που το καθιστά ιδανικό για δύσκολες μανούβρες, ενώ προσφέρει και εξαιρετική αίσθηση στον οδηγό. Ένας άλλος τομέας όπου το NV200 Taxi υπερέχει, είναι στο σύστημα της πέδησης. Το σύστημα αντιμπλοκαρίσματος των φρένων (ABS) είναι στάνταρ, ενώ συμπληρώνεται από το σύστημα υποβοήθησης της πέδησης (Brake Assist), καθώς και τον ηλεκτρονικό κατανεμητή πέδησης (EBD).
Οικονομικός κινητήρας πετρελαίου
Το NV200 Taxi τροφοδοτείται από έναν σύγχρονο, 4-κύλινδρο κινητήρα turbo diesel 1.5 λίτρων, με 2 εκδόσεις σε ισχύος, 89 και 110 ίππων. Ο 1.461 κ.εκ. 8-βάλβιδος κινητήρας συνδυάζει την εξαιρετική οικονομία καυσίμου με χαμηλό κόστος συντήρησης και δυναμικές επιδόσεις. Χαρακτηριστικό του πλεονέκτημα αποτελούν και οι εξαιρετικά χαμηλές εκπομπές CO2, που ξεκινούν από τα 139 γραμμ./χλμ. (για τον 89 ίππων κινητήρα), μέγεθος ασυναγώνιστο στην κατηγορία ταξί. Οι εκδόσεις με τον 89 ίππων κινητήρα εφοδιάζονται με μηχανικό κιβώτιο 5 ταχυτήτων, ενώ στην έκδοση των 110 ίππων υπάρχει κιβώτιο 6 ταχυτήτων. Και οι 2 εκδόσεις κινητήρων είναι πλήρως συμβατές με τις τελευταίες προδιαγραφές εκπομπών ρύπων Euro5. Η Ελληνική εταιρία εκπροσώπησης και εισαγωγής των αυτοκινήτων Nissan στην Ελλάδα (Νικ. Ι. Θεοχαράκης ΑΕ), μέχρι και τη στιγμή που αναρτήθηκε αυτό το θέμα, δεν είχε ανακοινώσει ακόμη κάποια περαιτέρω πληροφορία σχετικά με το NV200 Taxi, όσον αφορά το πότε θα εισαχθεί στη χώρα και την τιμή έναρξης του μοντέλου. Εν αναμονή λοιπόν...
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 22/08/2012, 07:19 μμ.)
  
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Toyota
ΠΑΣΠΑΛΙΑΡΗΣ ΑΕ

Έκθεση - Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά - Ασφάλειες
Λεωφ. Αθηνών 226-230, 124 61 Χαϊδάρι Αττικής, Τηλ./Fax: +302105323700-3
E-mail: paspal@otenet.gr, website: www.toyota.gr/paspaliaris
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.
 
Χρήσιμα