IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Η Spyker αντικρούει την απόρριψη της GM στην αγωγή για τη Saab


Η Ολλανδική κατασκευάστρια σπορ αυτοκινήτων Spyker NV, η οποία μηνύει τη General Motors για περισσότερα από 3 δις δολάρια για λογαριασμό της Saab, δήλωσε τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου (2012) ότι θα αντιταχθεί στην κίνηση της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ να απορρίψει την υπόθεση. Η GM την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου (2012) απέρριψε τους ισχυρισμούς ότι χρεοκόπησε σκόπιμα τη Σουηδική εταιρία με το φράξιμο μιας συμφωνίας με Κινεζική επενδυτική εταιρία. Σε απάντηση σε αγωγή που είχε κατατεθεί στο περιφερειακό δικαστήριο των ΗΠΑ της Ανατολικής Περιφέρειας του Michigan, η GM δήλωσε ότι είχε το νόμιμο δικαίωμα να εγκρίνει την συναλλαγή της Saab με την Zhejiang Youngman Lotus Automobile Co. Η GM είχε προηγουμένως δηλώσει ότι η αγωγή, που κατατέθηκε τον Αύγουστο (2012) από την Spyker, ήταν χωρίς αξία. Σε δήλωσή της τη Δευτέρα 1η Οκτωβρίου (2012), η Spyker ανακοίνωσε ότι θα αντιταχθεί στην κίνηση για να την απορρίψει, στις 9 Νοεμβρίου (2012), θεωρώντας ότι το δικαστήριο χορηγεί παράταση για την οποία η GM έχει συμφωνήσει.
 
Η Saab, μία από τις πιο γνωστές μάρκες της Σουηδίας, σταμάτησε την παραγωγή τον Μάιο του 2011, όταν πλέον δεν μπορούσε να πληρώσει τους προμηθευτές και τους εργαζόμενους. Πήγε σε πτώχευση τον Δεκέμβριο του 2011, λιγότερο από 2 χρόνια μετά την πώλησή της στην Spyker από την GM. Εδώ και μήνες, ο διευθύνων σύμβουλος της Spyker και πρώην διευθύνων σύμβουλος της Saab, κ. Victor Muller, είχε προσπαθήσει να ανακάμψει η μάρκα μια συμφωνία διάσωσης με διάφορους επενδυτές από Ρωσία, Μέση Ανατολή και Κίνα, συμπεριλαμβανομένων των Youngman και Pang Da Automobile Trade Co Ltd. H GM, η οποία δραστηριοποιείται στην Κίνα σε συνεργασία με την κρατική αυτοκινητοβιομηχανία SAIC Motor Corp Ltd, στα τέλη του περασμένου έτους μπλοκάρισε αποτελεσματικά τις Pang Da και Youngman, δήλωσε η Spyker. Οι προσπάθειες της GM για να σκοτώσει οποιαδήποτε πώληση έγιναν για να εξαλείψει έναν δυνητικό ανταγωνιστή στην Κίνα, δήλωσε στην αγωγή της η Spyker.


 
Η GM είχε πει ότι θα σταματούσε να προμηθεύει οχήματα και τεχνολογία στους νέους ιδιοκτήτες Saab, διότι θα ερχόταν σε αντίθεση με τα συμφέροντα των δικών της μετόχων. Η Spyker χρέωσε την GM για παρέμβαση σε μια προοπτική συμφωνίας με Κινεζικές εταιρίες με τον ισχυρισμό ότι δεν θα είχε πλέον άδεια εκμετάλλευσης της τεχνολογίας της ή για κατασκευή αυτοκινήτων για τη Saab, ακόμη κι αν η τελευταία συμφωνία είχε διαμορφωθεί έτσι ώστε να αποκλείει την πνευματική ιδιοκτησία της αυτοκινητοβιομηχανίας των ΗΠΑ, σύμφωνα με την αγωγή. Η Saab είχε δημιουργήσει δική της πλατφόρμα οχήματος που δεν χρησιμοποιούσε οποιαδήποτε τεχνολογία της GM, έτσι ώστε οι δηλώσεις της GM ότι δεν θα στηρίξει μια συμφωνία ήταν ψευδείς, επειδή αυτή η στήριξη δεν ήταν απαραίτητη, δήλωσε στην αγωγή η Spyker.
 
Στην απάντησή της την Παρασκευή 28 Σεπτεμβρίου (2012), η GM απέρριψε την ιδέα ότι η τεχνολογία της δεν θα μοιραστεί με τους άλλους επενδυτές, σύμφωνα με την προτεινόμενη συμφωνία Spyker. Η Spyker επιδιώκει τουλάχιστον 3 δις δολάρια σε αντισταθμιστικές αποζημιώσεις, καθώς και το ενδιαφέρον και την καταβολή αποζημιώσεων, καθώς και τα νομικά έξοδα. Η δίκη θα χρηματοδοτηθεί από έναν ανώνυμο τρίτο εταίρο, ο οποίος θα μοιραστεί σε κάθε πλευρά, δήλωσε ο κ. Muller. Η Youngman αρνήθηκε να σχολιάσει σχετικά με το αν ασχολήθηκε με την αγωγή, ενώ η Pang Da είπε ότι δεν ασχολήθηκε. Η κοινοπραξία που ονομάζεται National Electric Vehicle Sweden AB (Εθνικό Ηλεκτρικό Όχημα Σουηδίας) νωρίτερα έκλεισε μια συμφωνία για να αγοράσει τα περισσότερα περιουσιακά στοιχεία της Saab για ένα άγνωστο ποσό. Η NEVS σχεδιάζει να κατασκευάσει ηλεκτρικά αυτοκίνητα για την αγορά της Κίνας, με βάση τις πλατφόρμες οχημάτων Saab, ξεκινώντας σε περίπου 18 μήνες.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 05/10/2012, 09:09 πμ.) 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Toyota
ΙΩΑΝΝΗΣ ΑΝ. ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ

Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Νέα Είσοδος, 241 00 Καλαμάτα
Τηλ.: +302721088610, Fax: +302721099760
E-mail: georgiadiservicetoyota@yahoo.gr
Δείτε μας στο παγκόσμιο χρυσό οδηγό AiYellow.
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.

 

 
Χρήσιμα