IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Προϋποθέσεις ανάπτυξης της παραοικονομίας στην Ελλάδα


Με τις «ευλογίες» των διεθνών «επιτηρητών» (τρόικα) και τις αποφάσεις των «διαχειριστών» της Ελληνικής οικονομίας, μεθοδεύονται συστηματικά οι προϋποθέσεις ανάπτυξης της παραοικονομίας και συναφών αυτής δραστηριοτήτων.
Του Δημήτρη Σπυράκη
Οι αντιρρήσεις της τρόικας για ισοδύναμα μέτρα και η ασυμφωνία των κομμάτων της (τρόικας) όσον αφορά την κρατική εξυγίανση μέσω των απολύσεων των δημοσίων υπαλλήλων και των επιμέρους περικοπών και δαπανών, μοιραία οδηγεί σε αύξηση των φορολογικών βαρών, η οποία δεν θα επιμερισθεί δικαία (ως συνήθως) στις διαφορές εισοδηματικές και κοινωνικές ομάδες. Ξεκινήσαμε να συζητάμε για πακέτων μέτρων 11,5 δις ευρώ αρχές καλοκαιριού και τα νούμερα έχουν εκτιναχθεί προς τα πάνω μέσα σε ελάχιστους μήνες. Τώρα, έχουν προκύψει άλλα σχεδόν 2,9 δις ευρώ πρόσθετοι φόροι, που θα επιβληθούν στα εισοδήματα του 2012 και θα πληρωθούν το ακόλουθο έτος (2013). Τη μεγαλύτερη επιβάρυνση θα υποστούν κυρίως οι ελεύθεροι επαγγελματίες, οι μισθωτοί και συνταξιούχοι με ετήσιο εισόδημα 20.000-40.000 ευρώ και οι αγρότες. Αλλά, επειδή τα μέτρα έχουν πάνω απ’ όλα «κοινωνικό χαρακτήρα», προβλέπονται μειώσεις φόρου για τα υψηλά εισοδήματα άνω των 50.000 ευρώ.
 
Τιμωρείσαι γιατί είσαι ελεύθερος επαγγελματίας
Τη μεγαλύτερη φορολογική επιβάρυνση θα έχουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες. Κατά την προσωπική μου άποψη, αυτοί στηρίζουν κάθε φορά τον κρατικό προϋπολογισμό, παρά τα όσα εσφαλμένα βγαίνουν προς τα έξω, περί δήθεν σκόπιμης φοροδιαφυγής, καθώς οι στατιστικές αναλύσεις όσον αφορά τα εισοδήματά τους ερμηνεύονται λανθασμένα. Σύμφωνα με αυτά (τα στατιστικά στοιχεία), σχεδόν το 85% των ελεύθερων επαγγελματιών δήλωνε μέχρι σήμερα εισόδημα κάτω από το (πρώην πλέον) αφορολόγητο όριο. Και πού είναι το παράξενο; Υπάρχουν (εντάξει, υπήρχαν, τώρα είναι πολλοί λιγότεροι) εκατοντάδες χιλιάδες ελεύθεροι επαγγελματίες, εντός των οποίων συμπεριλαμβάνονται ναι μεν οι βιομήχανοι, αλλά και οι μικροί καταστηματάρχες. Σε τι ποσοστό είναι η κάθε πλευρά όμως, κανείς δεν έψαξε να δει.
 
Ένας λιανοπωλητής, ένας ιδιοκτήτης εμπορικού καταστήματος, που φέρει στις πλάτες του και τα όποια οικογενειακά του βάρη, εκ των πραγμάτων δεν μπορεί να συγκριθεί με έναν γιατρό, έναν δικηγόρο, έναν εργοστασιάρχη και πάει λέγοντας, που και τα επαγγέλματα που παραδειγματικά αναφέρουμε εδώ, δεν μπορούν να έχουν τα ίδια εισοδήματα. Ένας γιατρός παθολόγος πολύ πιθανό να μην μπορέσει ποτέ να φτάσει τα εισοδήματα ενός εν ενεργεία χειρουργού. Ως ελεύθεροι επαγγελματίες ορίζονται όλοι, από τη στιγμή που δεν έχουν εξαρτώμενη σταθερή απασχόληση για λογαριασμό τρίτων (πχ. έμμισθοι γιατροί νοσοκομείων).
 
Όλοι οι παραπάνω όμως, με τη νέα φορολογική ρύθμιση θα καλούνται να πληρώσουν 35% φόρο από το 1ο κιόλας ευρώ του εισοδήματος τους, σε ό,τι δηλώσουν. Δηλαδή, τη στιγμή που υπολογίζεται ως τεκμήριο διαβίωσης το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως (λίγο πάνω από 400 ευρώ/μήνα), θα πρέπει να έχει καλύψει ο ελεύθερος επαγγελματίας 1.750 ευρώ φόρο, άρα θα πρέπει να μπορέσει να ζει με 140 ευρώ λιγότερα χρήματα από τα ελάχιστα υπολογιζόμενα ως απαραίτητα για τη διαβίωσή του.
 
Είσαι συνταξιούχος; Καλά να πάθεις!
Αυξημένους φόρους θα κληθούν να πληρώσουν μισθωτοί και συνταξιούχοι, τα συνήθη φορολογικά «υποζύγια» δηλαδή, τουλάχιστο όσοι θεωρείται(;!) ότι έχουν «εισόδημα». Η τροποποίηση της φορολογικής κλίμακας και της μείωσης των κλιμακίων, φέρνει ένα κοινωνικά άδικο αποτέλεσμα. Τα εισοδήματα που θα κυμαίνονται μεταξύ 20.000 και 40.000 ευρώ  θα επιβαρυνθούν επιπρόσθετα με 1.000-1.800 ευρώ ετησίως. Στα εισοδήματα 40.000-55.000 ευρώ, η φορολογική επιβάρυνση δεν αλλάζει (ήδη υψηλή). Αυτών το εισόδημα που θα είναι άνω των 60.000 ευρώ, θα επιβαρυνθεί λιγότερο(!) αντί περισσότερο, καθώς ο φόρος θα είναι μειωμένος περίπου 2.000 ετησίως. Δηλαδή, δήλωσε πολλά για να πληρώσεις λιγότερα, την ίδια στιγμή που η νέα κυβέρνηση της Γαλλίας, του κ. Φρανσουά Ολάντ, μεθοδεύει τη φορολόγηση με 75% στα άνω του 1.000.000 ευρώ ετήσια εισοδήματα.
 
Ανέκαθεν υπήρχε συγκεκριμένος λόγος που οι πρώτοι που έπεφταν πάντα στη «φορολογική μέγγενη» ήταν οι μισθωτοί και οι συνταξιούχοι, καθώς είναι οι μοναδικές κατηγορίες πολιτών που δεν μπορούν να είναι ευέλικτοι στις φορολογικές «παγίδες». Οι όποιες παροχές ερχόντουσαν σταδιακά δημιουργώντας μία «πελατειακή» σχέση με τα κυβερνόντα κόμματα, ροκανίζονταν στη συνέχεια με αργούς ρυθμούς. Τώρα που η κατάσταση είναι πραγματικά δύσκολη, δεν ροκανίζονται αλλά κατασπαράζονται. Ο κ. Γιώργος Σ., συνταξιούχος, αξιώθηκε να δει τη σύνταξή του να προσεγγίζει τα 980 ευρώ μηνιαίως μετά από περισσότερα από 20 χρόνια, αλλά κλήθηκε μέσα στο 2012 να πληρώσει 837 ευρώ φόρο.


 
Έχεις παιδιά; Πέταξέ τα!
Την ίδια στιγμή που λόγω της υπογεννητικότητας, που εξακολουθεί να υφίσταται στην Ελλάδα, υπήρχαν για τις οικογένειες φορολογικές ελαφρύνσεις, ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων, δεκάδες χιλιάδες οικογένειες διαφόρων εισοδηματικών κατηγοριών θα αναγκαστούν να πληρώσουν περισσότερα, καθώς καταργείται η ελάφρυνση λόγω τέκνων. Κι εντάξει, όταν έχεις κάποιο ακίνητο ή κάποιο άλλο φορολογούμενο αγαθό, πχ. αυτοκίνητο ή σκάφος, το πουλάς, με όποια χασούρα, και ξενοιάζεις, αν δεν μπορείς να σηκώσεις το φορολογικό βάρος. Στην περίπτωση των παιδιών, τι πρέπει να κάνουν οι γονείς; Να πετάξουν στα σκουπίδια τα παιδιά τους; Να τα πουλήσουν; Να τα χαρίσουν;
 
Και ο πιο αδαής πλέον, καταλαβαίνει ότι σκοπός των φορολογικών μέτρων δεν είναι η οικονομική εξυγίανση της χώρας, αλλά ο αφανισμός της. Αυτό λέγεται εσχάτη προδοσία, που εν καιρώ πολέμου (αυτό έχουμε τώρα), τιμωρείται με θανατική ποινή και μάλιστα με συνοπτικές διαδικασίες, ενώ εν καιρώ ειρήνης, με ισόβια κάθειρξη χωρίς αμνηστία. Θα έπρεπε να κάνετε μια βόλτα στα νοσοκομεία και να δείτε πόσα ζευγάρια, νεαρά και μη, προσπαθούν να τεκνοποιήσουν με τεχνητά μέσα (εξωσωματική γονιμοποίηση), ξοδεύοντας σχεδόν όλο τους το βιός, μόνο και μόνο για ένα παιδί, κι έρχεστε τώρα εσείς, προδότες, να τους το πάρετε μέσα από τα χέρια, πριν το φέρουν καν στον κόσμο. Απορώ πώς δεν έχουν ακόμη ξεσηκωθεί όλοι, γονείς και εν δυνάμει. Πώς δεν έχουν αντιδράσει οι δικαστικές αρχές της χώρας, απέναντι σ’ αυτή τη μεθοδευμένη γενοκτονία κατά των Ελλήνων;
 
Δίκοπο μαχαίρι για τον αγροτόκοσμο
Από τη «φοροτσιμπίδα» δεν θα γλυτώσει κανείς, ούτε και οι αγρότες, οι οποίοι έχουν υποστεί άλλου είδους πιέσεις στα δικά τους εισοδήματα. Εδώ ανακαλύπτουμε όλο και κάτι ακόμη, κάθε φορά που η έρευνα προχωράει σε βάθος. Για τους αγρότες λοιπόν, προβλέπεται φορολόγηση με βάση τα έσοδα από πωλήσεις προϊόντων και τις καλλιεργητικές δαπάνες. Αν λειτουργήσει σωστά ο μηχανισμός υπολογισμού του εισοδήματός τους, το πιθανότερο είναι να οδηγηθούν πολλοί αγρότες στην παρανομία και τη φοροδιαφυγή από πρόθεση. Αν λάβουμε υπόψη το υψηλό κόστος των καλλιεργητικών δαπανών και το συναθροίσουμε στα μειωμένα έσοδα από την παραγωγή των προϊόντων, λόγω της μεθόδευσης από μεσάζοντες και μεγαλέμπορους αγροτικών προϊόντων, χαμηλών τιμών στην αγορά τους. Από τη στιγμή που θα κοπούν όλες οι επιδοτήσεις από τη μια και θα επιβληθεί φορολόγηση από το 1ο ευρώ εισοδήματος, κανένας αγρότης δεν έχει λόγω να συνεχίσει να παράγει, παρά μόνο για προσωπική (οικογενειακή) του χρήση.
 
Εδώ έχουμε ένα παράδειγμα, για να καταλάβετε τι ακριβώς συμβαίνει εδώ και χρόνια. Οι αγρότες παράγουν με υψηλό κόστος, υψηλότερο από το αντίστοιχο ενός άλλου Ευρωπαίου αγρότη, τα προϊόντα τους που θα αγοραστούν από τους μεσάζοντες εμπόρους σε εξευτελιστικές τιμές. Στον τελικό αποδέκτη, καταναλωτή, η τιμή έχει εκτιναχτεί στα ύψη, την ίδια στιγμή που αντίστοιχα εισαγόμενα ανταγωνιστικά προϊόντα πωλούνται σε χαμηλότερες τιμές, οδηγώντας τους τελικούς καταναλωτές μακριά από τα Ελληνικά προϊόντα. Γνωστή εταιρία παραγωγής προϊόντων σάλτσας τομάτας, πριν από λίγα χρόνια, σύμφωνα με ομολογία αγρότη παραγωγού, αγόραζε την πρώτη ύλη (τομάτα) σε τιμή 0,06-0,08 ευρώ/κιλό, όταν στο ράφι των εμπορικών καταστημάτων (super markets) το τελικό προϊόν (ketch-up) έβγαινε προς πώληση στα 0,99 ευρώ η συσκευασία των 250 ml. Αλήθεια, αν η εν λόγω εταιρία προμηθευόταν την πρώτη ύλη από τη γειτονική Ιταλία, για παράδειγμα, θα πλήρωνε χαμηλότερη τιμή; Σίγουρα όχι!
 
Ρίζες για την παραοικονομία
Στην Ελλάδα, που κατάντησε πλέον η «Μέκκα της φορολόγησης», είναι πλέον οφθαλμοφανέστατο ότι μεθοδεύεται εξόντωση των φορολογουμένων, αλλά και γενοκτονία σε βάρος των πολιτογραφημένων Ελλήνων. Όταν δεν θα μπορεί κανείς να ζήσει αξιοπρεπώς (και όχι μεγαλοπρεπώς), είναι βέβαιο ότι θα «περάσει απέναντι». Θα ξεπεράσει τους όποιους ηθικούς και κοινωνικούς του φραγμούς, θα παρακάμψει τη «νομιμότητα» και θα αρχίσει να λειτουργεί στο άλλο άκρο, αυτό της παρανομίας, της παραοικονομίας, του παραεμπορίου, με ό,τι μπορεί να συνεπάγεται αυτό για τον τόπο μακροπρόθεσμα. Κι όσοι τολμήσουν κάτι τέτοιο, δεν θα το κάνουν επειδή ξαφνικά ξύπνησαν ένα πρωινό, με άκρως αντίθετο μυαλό και παράλογες αντιλήψεις. Η ανάγκη της επιβίωσης και τα οικογενειακά τους, ασήκωτα πλέον, βάρη, είναι αυτά που θα τους οδηγήσουν σ’ αυτά τα «μονοπάτια», όταν δεν τους παρέχεται η δυνατότητα να τα φέρουν σε πέρας μέσα από ένα αξιοκρατικό νομοθετικό πλαίσιο με κοινωνικό χαρακτήρα.

Δεν θέλω καν να σκεφτώ προσωπικά μία Ελλάδα που στην πλειοψηφία της θα λειτουργεί με τέτοιο τρόπο. Από την άλλη, πολλοί φέρνουν στο μυαλό τους το παράδειγμα της Ρωσίας, όπου μετά τη διάλυση της ΕΣΣΔ, άνθησε για τα καλά η παραοικονομία και η εγκληματικότητα, που μέσα από πέτρινα χρόνια βουτηγμένα στη φτώχεια και την εξαθλίωση για το ευρύ κοινό, επανέρχεται ως μία χώρα με οικονομική ανάπτυξη, αξιοποιώντας τον φυσικό της πλούτο, δημιουργώντας αποθεματικό κοντά 2 φορές το (αποκαλούμενο) εξωτερικό χρέος της Ελλάδας. Αν τελικά χρειαστεί να φτάσουμε στο άλλο άκρο, προκειμένου να δούμε μία ανθηρή Ελλάδα, έτσι όπως την οραματίστηκαν οι τιμημένοι αγωνιστές πρόγονοί μας, τότε, ας αξιωθούμε να ζήσουμε (με όποιο τρόπο) και να δούμε ένα καλύτερο αύριο, που θα κληθούμε με τη σειρά μας να το παραχωρήσουμε στα τεκμήρια-παιδιά μας.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 22/10/2012, 02:01 πμ.) 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Nissan
ΒΑΣ. ΧΑΛΚΙΑΣ & ΣΙΑ ΕΠΕ

Έκθεση - Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Ιλισού 123, 183 45 Μοσχάτο Αττικής
Τηλ.: +302109408150-1, +302109419662, Fax: +302109418755
E-mail: halkias@halkias-nissan.gr, Website: www.halkias-nissan.gr
 
Χρήσιμα