IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Πολιτική χειραφέτηση σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες


Ο βουλευτής του κόμματος Νέα Δημοκρατία και πρώην υπουργός, κ. Άδωνις Γεωργιάδης, εθεάθη να κάνει εκπομπή προώθησης βιβλίων σε τηλεοπτικό σταθμό παιδικών προγραμμάτων, εκφράζοντας συνάμα πολιτικό λόγο και άποψη.
Του Δημήτρη Σπυράκη
Το να προωθείς τις εκδόσεις βιβλίων και μάλιστα ιστορικού περιεχομένου σε μέσο μαζικής ενημέρωσης που απευθύνεται σε μικρά παιδιά, δεν είναι κατακριτέο. Το να πολιτικολογείς όμως ταυτόχρονα, είναι κολάσιμο, ίσως και αξιόποινο(;). Αλλά ας πάρουμε τα πράγματα με τη σειρά κι από την αρχή. Τη Δευτέρα 5 Νοεμβρίου 2012 και ώρα 11:00 μμ. είδαμε στον τηλεοπτικό σταθμό «0-6», του οποίου το πρόγραμμα εξ ολοκλήρου απευθύνεται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας και λίγο μεγαλύτερα, τον βουλευτή του κόμματος Νέα Δημοκρατία, κ. Άδωνη Γεωργιάδη, να κάνει εκπομπή τηλεπώλησης βιβλίων ιστορικού περιεχομένου, ασκώντας παράλληλα πολιτική, εκφράζοντας τον πολιτικό του λόγο, στα πλαίσια της εισαγωγής του, πριν ξεκινήσει την παρουσίαση των βιβλίων.
 
Ο κάθε πολιτικός μπορεί να δυσκολεύεται να απομονώσει τα πολιτικά του φρονήματα και τον πολιτικό του λόγο από την καθημερινότητά του, όμως, όταν απευθύνεται δημόσια σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες όπως οι ανήλικοι και κυρίως τα μικρά παιδιά, κάθε λόγος πολιτικού χαρακτήρα ελέγχεται ηθικά, ίσως και νομικά. Η Ελληνική νομοθεσία δε νομίζουμε να επιτρέπει την πολιτική χειραφέτηση κοινωνικών ομάδων των οποίων δεν τους αναγνωρίζεται το δικαίωμα του εκλέγειν και του εκλέγεσθαι, κι αυτές είναι οι κάτω των 18 ετών. Πόσο μάλλον όταν πρόκειται για «τρυφερές» ηλικίες.
 
Ο κ. Γεωργιάδης μπορεί να ελέγχεται πολιτικά και ηθικά για τις εκπομπές σ’ έναν τηλεοπτικό σταθμό κατ’ εξοχήν έως και απολύτως για παιδιά προσχολικής ηλικίας, ειδικά όταν πολιτικολογεί, νομικά όμως είναι λίγο απροσδιόριστο το πλαίσιο που θα μπορούσε να προστατεύει τα μικρά παιδιά από τον δημόσιο πολιτικό λόγο πολιτικών προσώπων, όπως μας ανέφερε σε τηλεφωνική επικοινωνία η κα Αντιγόνη Περιφάνου, διευθύντρια νομικού τμήματος της Βουλής των Ελλήνων, παραπέμποντάς μας σε έμπειρο νομικό.
 
Πάντως, όσον αφορά τη νομοθεσία που προστατεύει τους καταναλωτές και περισσότερο την ευαίσθητη κοινωνική ομάδα που είναι τα μικρά παιδιά, σύμφωνα με το Ν.2251/1994 περί προστασίας του καταναλωτή κι όσον αφορά τους ανήλικους με την προσθήκη του άρθρου 7A, προστίθεται διάταξη σχετικά με τη προστασία της ψυχικής υγείας των ανηλίκων, όπου αναφέρεται ρητά ότι δεν επιτρέπονται «προϊόντα που μπορούν να ενέχουν κινδύνους για την ψυχική, πνευματική και ηθική ανάπτυξη των ανηλίκων θεωρούνται αυτά που προκαλούν φόβο και ανασφάλεια των ανηλίκων».
 
Αναφερόμαστε στην ψυχολογική βία, καθώς ο κ. Γεωργιάδης τάχθηκε υπέρ της κυβέρνησης και του πρωθυπουργού, κάνοντας καθαρά πολιτικό λόγο, σ’ ένα κοινό τόσο τρυφερό, που σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αξιολογήσει και να καταλάβει τέτοιου είδους κουβέντες. Βέβαια, δεν κατέστη δυνατό να έχουμε επικοινωνία με το Ε.Σ.Ρ. (Εθνικό Συμβούλιο Ραδιοτηλεόρασης), για να δούμε τι κανονισμοί είναι σε ισχύ κι αν παραβιάζεται κάποιος/κάποιοι από τον βουλευτή της ΝΔ κ. Γεωργιάδη (αξιοπεριέργως η ιστοσελίδα του ΕΣΡ δεν ήταν σε λειτουργία). Το γεγονός ότι η μετάδοση της επίμαχης εκπομπής γινόταν 11:00 μμ. και μετά, ίσως να εμπεριέχει μία σκοπιμότητα, για την κάλυψη των κανονισμών του ΕΣΡ.

Συνοψίζοντας, ακούγεται αστείο μέχρι και παιδαριώδες, ένας πολιτικός με το αξίωμα του κ. Γεωργιάδη, να κάνει εκπομπή πώλησης βιβλίων σε τηλεοπτικό σταθμό που απευθύνεται αποκλειστικά σε μικρά παιδιά σε ώρα ακατάλληλη γι’ αυτά. Ορισμένες ημέρες μάλιστα, τέτοια ώρα ούτε καν είναι σε λειτουργία ο τηλεοπτικός σταθμός «0-6», οπότε, σε ποιο κοινό απευθυνόταν ο παρουσιαστής; Ή μήπως νομίζει ότι οι γονείς των παιδιών παρακολουθούν το κανάλι για λογαριασμό των παιδιών τους την ώρα που (λογικά) θα πρέπει να κάνουν άλλα... «πράγματα»; Μπορεί η δικαιοσύνη να μην τον κρίνει, όμως κρίνεται από τους πολίτες, πολύ περισσότερο τους γονείς μικρών παιδιών, που πρέπει να προστατεύουν τα παιδιά τους από τέτοιου είδους «μηνύματα».
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 12/11/2012, 01:40 πμ.) 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Opel
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΚΑΝΕΛΛΑΚΟΣ

Συνεργείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Χαμαρέτου 91, 231 00 Σπάρτη
Τηλ.: +302731089291, Fax: +302731089250
Τηλ. εκτάκτου ανάγκης: +306976880298
E-mail: kanellakos.service@gmail.com

 

 
Χρήσιμα