IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Οι αμοιβές των Ελλήνων βουλευτών (υπηρετών του λαού)
 
Χρόνια τώρα υπάρχει μία μεγάλη μυστικότητα σχετικά με τις αμοιβές των Ελλήνων βουλευτών, γεγονός που σε καμία περίπτωση δεν θα έπρεπε να υφίσταται. Ας ρίξουμε όμως μια ματιά στο «πορτοφόλι» των υπηρετών του λαού.
Του Δημήτρη Σπυράκη
Πριν αναφέρω οτιδήποτε άλλο, σας ενημερώνω ότι το μεγαλύτερο μέρος (αν όχι όλο) αυτού του δημοσιεύματος είναι βασισμένο σε μελέτη και σχετικό άρθρο του συλλόγου Έλληνες Φορολογούμενοι, του οποίου στελέχη μας ενημέρωσαν γι’ αυτό το τόσο σημαντικό, όσο και επίκαιρο, θέμα, και φυσικά δεν θα μπορούσαμε να μην προβούμε σε αναδημοσίευση των ομολογουμένως ενδιαφερόντων στοιχείων που προκύπτουν. Άλλωστε, στη χώρα που γέννησε τη Δημοκρατία, η ισότητα, η αξιοκρατία και κυρίως η διαφάνεια, είναι μερικά απ’ τα στοιχεία που κάνουν αυτό το πολίτευμα τόσο ξεχωριστό.
 
Αθόρυβα ένα σημαντικό έργο
Οι Έλληνες Φορολογούμενοι διενεργούν εδώ και καιρό σημαντικές έρευνες και μελέτες, με σκοπό την πληρέστερη και αντικειμενική ενημέρωση των φίλων και μελών τους. Μία εξ αυτών είναι κι αυτή που σας παρουσιάζουμε εδώ, τα στοιχεία αμοιβής των βουλευτών στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ως μέρος μίας έρευνας που έχει ξεκινήσει νωρίτερα για το ευρύτερο κόστος από τη λειτουργία των πολιτικών κομμάτων και του κοινοβουλευτικού θεσμού. Στα τέλη Ιανουαρίου του 2013, θα κυκλοφορήσει το 2ο μέρος της μελέτης «Το Κόστος της Δημοκρατίας», το οποίο θα αναφέρεται αναλυτικά τόσο στις αμοιβές, τα συνταξιοδοτικά σχήματα, τα διάφορα προνόμια και το ζήτημα της ασυλίας των βουλευτών στις 27 χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και στα κόστη λειτουργίας των Κοινοβουλίων στις χώρες αυτές.
 
Διεθνές προνόμιο η μυστικότητα
Το «ταμπού» γύρω από την αμοιβή των βουλευτών, δεν είναι μόνο Ελληνικό φαινόμενο, όπως προκύπτει από την έρευνα και μελέτη του συλλόγου Έλληνες Φορολογούμενοι. Η μυστικότητα που επικρατεί όσον αφορά την πραγματική μισθοδοσία και τις παροχές που απολαμβάνουν οι βουλευτές, είναι ένα φαινόμενο που παρατηρείται και σε πολλά άλλα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αν και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα έπρεπε να έχει ρόλο «μητρός» του θεσμού της Δημοκρατίας, με όλα τα χαρακτηριστικά που συνοδεύουν αυτό το πολίτευμα, δεν είναι τελικά τυχαίο ότι, αντίθετα με ό,τι συμβαίνει σε άλλα θέματα, δεν υπάρχει ένας πλήρης συγκριτικός πίνακας με τις αμοιβές και τα άλλα προνόμια των βουλευτών, στις διάφορες χώρες της Ευρώπης. Το γεγονός αυτό, δυσχεραίνει κατά πολύ το έργο κάποιου ερευνητή να συγκεντρώσει και να παραθέσει τα στοιχεία αυτά.
 
 
Οι καλοπληρωμένοι και οι «πεινασμένοι»
Οι καλύτερα αμειβόμενοι βουλευτές, με βάση τη «βασική αμοιβή», είναι οι Ιταλοί, με 11.703 ευρώ το μήνα, ενώ, αντίθετα, οι χειρότερα αμειβόμενοι είναι οι Ούγγροι, με μόλις 850 ευρώ τη μήνα. Οι χειρότερα αμειβόμενοι βουλευτές κράτους της Ευρωζώνης είναι οι Σλοβάκοι με 1.961 ευρώ το μήνα. Σ’ όλες σχεδόν τις χώρες, η αμοιβή των βουλευτών αποτελείται από δύο σκέλη, τη βασική αμοιβή και τη συμπληρωματική με τη μορφή εξόδων παράστασης, επιδόματα, αποζημιώσεις για διάφορες δαπάνες κλπ. Σε αρκετές περιπτώσεις, η συμπληρωματική αμοιβή είναι υψηλότερη της βασικής.

Πέραν των παντός είδους αμοιβών, σε όλες τις χώρες δίνονται κι άλλες παροχές, σε είδος. Οι πιο συνηθισμένες παροχές είναι η τηλεφωνική και η ταχυδρομική ατέλεια, η παροχή βοηθών και συνεργατών για το έργο των βουλευτών και η δωρεάν μεταφορά. Σε κάποιες χώρες, όπως και στην Ελλάδα, οι παροχές αυτές είναι υψηλής χρηματικής αξίας. Ο Έλληνας βουλευτής έχει 3 βοηθούς οι οποίοι πληρώνονται άμεσα από το Κράτος, ενώ ο Γάλλος ομόλογός του μπορεί να έχει έως και 5 βοηθούς. Σε κάποιες άλλες χώρες της Ευρωζώνης οι διάφορες παροχές είναι ασήμαντες.
 
Αφορολόγητοι και μυστικοπαθείς
Σε 19 από τα 27 κράτη-μέλη, η κάθε είδους βουλευτική αμοιβή φορολογείται κανονικά. Σε 5 κράτη φορολογείται ένα μέρος της αμοιβής, συνήθως η βασική, ενώ δε φορολογείται καθόλου στην Εσθονία. Για τη Μάλτα και τη Σλοβενία δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία. Σε όλα σχεδόν τα κοινοβούλια παρέχεται δωρεάν γραμματειακή υποστήριξη στους βουλευτές και χώρος γραφείων στους χώρους του Κοινοβουλίου. Στις ιστοσελίδες 12 Κοινοβουλίων παρέχονται επαρκείς και ικανοποιητικές πληροφορίες για την αμοιβή των βουλευτών, ενώ οι ιστοσελίδες 15 Κοινοβουλίων δεν αναφέρονται στις αμοιβές των βουλευτών τους. Μεταξύ των Κοινοβουλίων που δεν αναφέρονται στοιχεία, μαντέψτε, περιλαμβάνονται της Ελλάδας και της Κύπρου.
 
 
Διαφάνεια σε Γερμανία και Ιρλανδία
Τα Κοινοβούλια με τα πλέον διάφανα στοιχεία είναι της Γερμανίας και της Ιρλανδίας, ενώ υψηλό βαθμό διαφάνειας έχει και η ιστοσελίδα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, σχετικά με τις αμοιβές των Ευρωβουλευτών. Τα στοιχεία για χώρες όπου δεν υπάρχει επίσημη ενημέρωση από τις ιστοσελίδες των Κοινοβουλίων έχουν αντληθεί κυρίως από διάφορα δημοσιεύματα στις ίδιες τις χώρες. Οι χώρες αυτές είναι οι Βέλγιο, Βουλγαρία, Γαλλία, Ελλάδα, Κύπρος, Λιθουανία, Λουξεμβούργο, Μάλτα, Πολωνία, Πορτογαλία, Ρουμανία, Σλοβακία, Σουηδία και Τσεχία. Για τη Σλοβενία δεν έχουν βρεθεί στοιχεία ούτε από σχετικά δημοσιεύματα (προς το παρόν τουλάχιστο).

Οι ιστότοποι των Κοινοβουλίων Ελλάδας και Λουξεμβούργου είναι οι μόνοι σχετικοί δικτυακοί τόποι που εμφανίζουν πληροφορίες μόνον στις εθνικές τους γλώσσες. Η μελέτη, που εκπονείται από τους κκ. Γιάννη Σιάτρα, Μαρία Σαββουλίδη και Κωνσταντίνο Μαντέλλο, είναι σε εξέλιξη. Όταν ολοκληρωθεί, θα συμπεριλαμβάνει στοιχεία που θα έχουν αντληθεί από επίσημες απαντήσεις σε ερωτήματα που έχουν αποστείλει στα Κοινοβούλια όλων των χωρών. Για να δούμε, πόσοι και ποιοι θα ανταποκριθούν...
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 13/11/2012, 00:19 πμ.)
  
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Mercedes
BENZ AUTO SERVICE

Συνεργείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Καλλιφρονά 36, 173 41 Αγ. Δημήτριος Αττικής
Τηλ. & Fax: +302109701618, E-mail: autoservice@yahoo.com

 

 
Χρήσιμα