IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων: Σημαντική μείωση τη διετία 2011-2012
Σημαντική μείωση καταγράφει το συνολικό μέγεθος αγοράς, σε αξία, των ενοικιάσεων αυτοκινήτων το 2011 και 2012, σύμφωνα με σχετική έρευνα που πραγματοποίησε και ανακοίνωσε η εταιρία ερευνών ICAP Group.
Επιμέλεια: Δημήτρης Σπυράκης
Ο κλάδος των ενοικιάσεων αυτοκινήτων, βραχυχρόνιων ή μακροχρόνιων, θα λέγαμε ότι είναι λίγο παρεξηγημένος, από την πλευρά κυρίως αυτών που δεν γνωρίζουν πώς λειτουργεί και πώς μπορεί να φανεί χρήσιμος στους καταναλωτές. Οι βραχυχρόνιες (τουριστικές) ενοικιάσεις αυτοκινήτων αυξήθηκαν το 2011, ενώ αντίθετα, οι μακροχρόνιες μισθώσεις εμφάνισαν πτώση λόγω της οικονομικής κρίσης. Το 2012 εκτιμάται ελαφρά μείωση της ζήτησης για βραχυχρόνιες ενοικιάσεις αυτοκινήτων, ενώ στον τομέα των μακροχρόνιων μισθώσεων η πτώση συνεχίστηκε, ως αποτέλεσμα της βαθειάς ύφεσης που πλήττει την οικονομία της χώρας.
 
Πάνω από 2.000 εταιρίες του κλάδου
Σε ολόκληρη τη χώρα εκτιμάται ότι λειτουργούν περισσότερες από 2.000 επιχειρήσεις ενοικιάσεων αυτοκινήτων. Η συγκεκριμένη αγορά ωστόσο εμφανίζει υψηλό βαθμό συγκέντρωσης, γεγονός που οφείλεται στην κυριαρχία λίγων εταιριών και ιδιαίτερα αυτών που κατά κύριο λόγο εκπροσωπούν διεθνή εμπορικά σήματα. Έντονη είναι επίσης και η γεωγραφική συγκέντρωση των επιχειρήσεων του κλάδου, καθώς η πλειοψηφία τους εδρεύει σε τουριστικές περιοχές της χώρας και κυρίως στην Κρήτη, τα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ιονίου. Τα παραπάνω προκύπτουν από την κλαδική μελέτη «Ενοικιάσεις Αυτοκινήτων» που εκπόνησε πρόσφατα η διεύθυνση οικονομικών μελετών της ICAP Group. Αυτή η μελέτη εξετάζει την αγορά των βραχυχρόνιων, τουριστικών ενοικιάσεων και την αγορά των μακροχρόνιων μισθώσεων.
 
Τα πρώτα επί μέρους στοιχεία
Σχετικά με τη διάρθρωση και την εξέλιξη της αγοράς, η διευθύντρια οικονομικών κλαδικών μελετών της ICAP Group, κα. Σταματίνα Παντελαίου, δήλωσε: «Η συνολική αγορά των ενοικιάσεων αυτοκινήτων (σε αξία) παρουσιάζει μέσο ετήσιο ρυθμό αύξησης της τάξης του 4% την περίοδο 2001-2011, καταγράφοντας ωστόσο δραστική επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης από το 2008 και πτώση το 2011 σε σχέση με το 2010 κατά 14% περίπου. Αναφορικά με την ποσοστιαία συμμετοχή της κάθε κατηγορίας στο σύνολο της αγοράς, το 2011 οι μακροχρόνιες μισθώσεις αντιπροσωπεύουν το μεγαλύτερο μερίδιο (περίπου 72%) έναντι των τουριστικών, βραχυχρόνιων ενοικιάσεων που κατέλαβαν το υπόλοιπο 28%. Οι 10 μεγαλύτερες επιχειρήσεις του κλάδου καλύπτουν από κοινού το 74% περίπου της συνολικής αγοράς ενοικιάσεων αυτοκινήτων το 2011, γεγονός το οποίο αντικατοπτρίζει τη συγκέντρωση της αγοράς.
 
Επιρροή από τη διακύμανση του τουρισμού
Ο σημαντικότερος προσδιοριστικός παράγοντας της ζήτησης για μακροχρόνιες μισθώσεις είναι η διάδοση του θεσμού του εταιρικού αυτοκινήτου, σε συνδυασμό με την τάση του outsourcing (εκχώρηση συγκεκριμένων λειτουργιών μιας επιχείρησης σε τρίτους). Από την άλλη πλευρά, το μέγεθος της τουριστικής κίνησης αποτελεί το βασικότερο παράγοντα προσδιορισμού της ζήτησης για τις τουριστικές ενοικιάσεις. Ο εισερχόμενος τουρισμός σημείωσε αύξηση 9,5% το 2011 σε σχέση με το 2010.
 
Μείωση πωλήσεων και κερδοφορίας
Στα πλαίσια της συγκεκριμένης μελέτης έγινε εκτεταμένη χρηματοοικονομική ανάλυση των επιχειρήσεων του κλάδου βάσει 20 επιλεγμένων αριθμοδεικτών. Επίσης, συνετάχθη ομαδοποιημένος ισολογισμός από 42 αντιπροσωπευτικές επιχειρήσεις του κλάδου για τις χρήσεις 2010 και 2011. Όπως προέκυψε από την εν λόγω ανάλυση, μείωση κατά 10,6% καταγράφουν οι συνολικές πωλήσεις το 2011 σε σχέση με το 2010, ενώ ανάλογη ήταν και η μείωση για το μικτό κέρδος, στο 11,4%. Αναφορικά με το τελικό καθαρό αποτέλεσμα, καταγράφεται δραστική μείωση των κερδών το 2011 που άγγιξε το 90,5%, σε συνέχεια της πτώσης του λειτουργικού αποτελέσματος.
 
Ποια είναι η ICAP
H ICAP Group, με 1.300 εργαζομένους, είναι ο μεγαλύτερος όμιλος παροχής υπηρεσιών σε επιχειρήσεις στην Ελλάδα, με ισχυρή παρουσία στην Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Κύπρο. Μετά την εξαγορά της από το SEEF Fund της Global Finance, παρέχει μεγάλο εύρος υπηρεσιών και προϊόντων που ομαδοποιούνται σε 4 κατηγορίες, Credit Risk Services, Marketing Solutions, Management Consulting και People Solutions.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 24/01/2013, 11:26 μμ.) 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Mitsubishi
ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ

Έκθεση - Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Κουτουμάτσα Αρχαίας Κορίνθου, 201 00 Κόρινθος
Τηλ.: +302741074154, +302741074072, Fax: +302741074155
E-mail: moustakas@kor.forthnet.gr
 
Χρήσιμα