IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Οι Σουηδοί στο Trollhaettan ελπίζουν στους Κινέζους για την Saab


Αυξάνονται οι ελπίδες για την Saab στη Σουηδική πόλη-έδρα της, το Trollhaettan, για άλλη μία αναγέννηση της μάρκας, πάνω από ένα χρόνο μετά την πτώχευσή της. Η νέα μητρική της Saab, που ανήκει σε Κινεζική εταιρία επενδύσεων σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, προτίθεται να ξεκινήσει την παραγωγή ενός 9-3 sedan και cabrio τον Αύγουστο (2013), σύμφωνα με επιστολή που απέστειλε στους προμηθευτές εξαρτημάτων και ελήφθη από το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg. Οι πωλήσεις των diesel οχημάτων προορίζονται να βοηθήσουν με κεφάλαια τη μετατροπή της Saab σε κατασκευαστή ηλεκτρικών οχημάτων. Στο Trollhaettan, η έδρα της Saab, έχει καιρό που οι γραμμές συναρμολόγησης σταμάτησαν σχεδόν πριν 2 χρόνια. Περίπου 3.400 άνθρωποι, 7% του πληθυσμού της πόλης, εργαζόταν εκεί για τη Saab πριν από την πτώχευσή της. Ο χώρος στο κάποτε πολύβουο εργοστάσιο εγκαταλείφθηκε.
 
«Ακόμη και στις πιο σκοτεινές και πιο δύσκολο στιγμές, νέες ελπίδες μπορεί να ξυπνήσουν μέσα από νέες δυνατότητες», δήλωσε ο κ. Birgitta Simson, ένας 52χρονος διάκονος στη Σουηδική Εκκλησία του Trollhaettan. «Πρέπει να πιστέψουμε ότι ο Θεός νοιάζεται για την πόλη μας κι αυτό στις πιο σκοτεινές στιγμές, η δυνατότητα μπορεί να προέλθει από την πιο απροσδόκητη κατεύθυνση». Η General Motors είχε πρόβλημα στο να βρει έναν αγοραστή για την Saab μετά την απόφαση να πουλήσει την εταιρία στα τέλη του 2008. Ένα χρόνο αργότερα, κι ενώ ο εξοπλισμός στο εργοστάσιο του Trollhaettan είχε συσκευαστεί, η Ολλανδική κατασκευάστρια πολυτελών σπορ αυτοκινήτων Spyker, όρμησε με μία προσφορά της τελευταίας στιγμής, σφραγίζοντας τη συμφωνία το Φεβρουάριο του 2010. Μέχρι τον Ιούνιο του 2011, όταν η προσπάθεια είχε ξεθυμάνει, η έλλειψη μετρητών ανάγκασε την Spyker να σταματήσει την παραγωγή.
 
Οι νέοι ιδιοκτήτες είναι να παράσχουν στην Κίνα ηλεκτρικά οχήματα. Μετά την προσθήκη του 9-3X αργότερα το 2013 και το ηλεκτρικό 9-3 το 2014, στόχος είναι να παράγει 120.000 αυτοκίνητα το χρόνο έως το 2016, σύμφωνα με την επιστολή από τη NEFS (National Electric Vehicle Sweden), η οποία αγόρασε τη Saab μετά την πτώχευση τον Αύγουστο του 2012. Αυτό ο στόχος θα έρθει κοντά στην κορυφαία επίδοση της μάρκας το 2006 με 133.000 αυτοκίνητα. «Η πιθανότητα αυτού του έργου να μετατραπεί σε επιτυχία είναι πολύ μικρή», είπε ο κ. Ferdinand Dudenhoeffer, διευθυντής του Κέντρου Ερευνών για την αυτοκινητοβιομηχανία στο Πανεπιστήμιο της Γερμανίας του Duisburg-Essen. «Ακόμη και στην Κίνα, το να πουλάς ηλεκτρικά αυτοκίνητα είναι μια πολύ δύσκολη επιχείρηση».


 
Παρά το γεγονός ότι ο στόχος παραγωγής της Saab υπερβαίνει τα 107.200 ηλεκτρικά οχήματα που συναρμολογήθηκαν σε όλο τον κόσμο το 2013, σύμφωνα με την εταιρία ερευνών IHS Automotive, δεν περιβάλει τον ενθουσιασμό στο Trollhaettan. «Το επιχειρηματικό σχέδιο είναι καλά μελετημένο και εντελώς ρεαλιστικό», δήλωσε ο κ. Paul Aakerlund, ένας από τους 3 δημάρχους της πόλης, ο οποίος οδηγεί ένα Saab 9-3 και εργάστηκε εκεί για πάνω από 30 χρόνια. «Φανταστείτε αν η πρώτη μεγάλης κλίμακας στον κόσμο επιχείρηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεκινήσει σε λίγο στο Trollhaettan. Είναι αναμφίβολα πολύ συναρπαστικό».
 
Το σχέδιο για την Κίνα, βασίζεται στο ότι η κυβέρνηση σχεδιάζει να δημιουργήσει 400.000 σταθμούς επαναφόρτισης σε 20 πόλεις μέχρι το 2015, σύμφωνα με το 5ετές σχέδιο ανάπτυξης για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα. Στόχος της Κίνας είναι να αυξήσει τις πωλήσεις των εναλλακτικών οχημάτων ενέργειας σε 500.000 μέχρι το 2015, από 12.791 το 2012, λέει η Ένωση Κατασκευαστών Αυτοκινήτων της Κίνας. «Η Κίνα συνειδητοποιεί την ανάγκη να ανταποκριθεί στις προκλήσεις του κλίματος μέσω ηλεκτρικών οχημάτων», είπε ο κ. Mikael Oestlund, ένας εκπρόσωπος της NEFS. Η εταιρία νωρίτερα ανακοίνωσε ότι η Κινεζική πόλη Qingdao θα επενδύσει 2 δις κορώνες (230.000.000 ευρώ) σε αντάλλαγμα για ένα μερίδιο 22% της NEFS, με περαιτέρω επενδύσεις που πρέπει να γίνουν μέσα από μια κοινοπραξία στην Κίνα. Η NEFS σχεδιάζει να κατασκευάσει ένα 2ο εργοστάσιο στο Qingdao, όταν η παραγωγή φθάσει στα όρια στο Trollhaettan. Η NEFS ανήκει στην National Modern Energy Holdings Ltd. από το Χονγκ Κονγκ, που ελέγχει επίσης την State Power Group, που χτίζει εργοστάσια ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, η οποία το 2012 άνοιξε εργοστάσιο μπαταριών οχημάτων στο Πεκίνο.


 
Saab και Trollhaettan και είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Στη δεκαετία του 1980, αυτοκόλλητα «Made in Trollhaettan from Trolls» έγιναν δημοφιλή μεταξύ των οπαδών της μάρκας. Αντίγραφα εξακολουθούν να είναι διαθέσιμα στο eBay για περίπου 7 δολάρια (5,20 ευρώ). Μετά την πτώχευση της Saab, η ανεργία στην Trollhaettan εκτοξεύθηκε στο 16%, το υψηλότερο επίπεδο στη Σουηδία και σχεδόν διπλάσιο από τον εθνικό μέσο όρο, σύμφωνα με την πόλη. Η ανεργία των νέων ανέρχεται σήμερα στο 32%. Το σχέδιο ανάκαμψης θα μπορούσε να δημιουργήσει 2.500 θέσεις εργασίας στο εργοστάσιο, σε προμηθευτές κι άλλες εταιρίες του χώρου, είπε ο κ. Aakerlund. Οι Σουηδοί κατασκευαστές εξαρτημάτων υποστηρίζουν την ιδέα, αν και υπέστησαν ζημιές από την πτώχευση της Saab.

Η επιστροφή της παραγωγής αυτοκινήτων στην Trollhaettan θα μπορούσε να ενισχύσει τις προοπτικές για τη βιομηχανία αυτοκινήτων της χώρας, η οποία επί του παρόντος εξαρτάται από την Volvo Car Corporation, που τώρα ανήκει στην Κινεζική Zhejiang Geely Holding Group Co., και τις κατασκευάστριες φορτηγών Volvo AB και Scania AB, δήλωσε ο Fredrik Sidahl, επικεφαλής του οργανισμού προμηθευτών της Σουηδίας FKG. «Πρέπει να έχουμε μια δυναμική στη Σουηδία από την άποψη των υλικών και εξαρτημάτων και μια 2η αυτοκινητοβιομηχανία από πίσω θα ασκήσει δυναμική», δήλωσε ο κ. Sidahl. «Η αγορά είναι εντελώς νεκρή σήμερα».
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 26/01/2013, 09:06 μμ.) 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Volkswagen
ΓΕΩΡΓΙΟΣ Μ. ΤΖΕΦΕΡΑΚΟΣ

Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ (Πωλήσεις Αυτοκινήτων)
Αμαρουσίου Χαλανδρίου 12, 151 25 Μαρούσι
Τηλ.: +302106180529, +302106196297, Τηλ. & Fax: +302106196328
E-mail: georgejeferakos@gmail.com
Δείτε μας στο παγκόσμιο χρυσό οδηγό AiYellow.
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.
 
Χρήσιμα