IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Βαλεντίνο: Ο άγιος του μάρκετινγκ;


Κάθε χρόνο στις 14 Φεβρουαρίου γιορτάζεται η μέρα των ερωτευμένων και ο «Άγιος του Έρωτα» Βαλεντίνο. Τελικά, πρόκειται για αναγνωρισμένο άγιο, ή για άγιο του μάρκετινγκ, χάρη της εμπορευματοποίησης των πάντων;
Του Δημήτρη Σπυράκη
Του αγίου Βαλεντίνου, γιορτή των ερωτευμένων, και να ακόμη μία ευκαιρία για ψώνια, εμπόριο, μάρκετινγκ, διακίνηση χρήματος. Τελικά, πρόκειται για ακόμη μία γιορτή ακόμη ενός αγίου, ή για άλλη μία εμπορευματοποιημένη αγιοσύνη; Το νόμισμα έχει δύο πλευρές. Αν μιλάμε για Χριστιανούς Καθολικούς, ναι, υπάρχει άγιος Βαλεντίνο (και όχι Βαλεντίνος) στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Αν μιλάμε για Χριστιανούς Ορθόδοξους, πουθενά στο εορτολόγιο της Ορθόδοξης Ανατολικής Εκκλησίας δεν υπάρχει τέτοιος άγιος. Για να ξεκαθαρίσουμε τα πράγματα, αν κάποιοι από εσάς που διαβάζετε αυτή τη στιγμή το άρθρο αυτό, είστε Χριστιανοί Ορθόδοξοι, μπορείτε να συνεχίσετε παρακάτω. Αν είστε πιστοί άλλης θρησκείας, με γεια σας, με χαρά σας, η συνέχεια πιθανό να σας είναι αδιάφορη. Αν είστε Χριστιανοί Καθολικοί, πάλι με γεια σας, με χαρά σας. Αν σας λένε και Βαλεντίνο, τότε, χρόνια σας πολλά. Η ανάγνωση πάντως, είναι προαιρετική για όλους.
 
Ο χρησμός του Αγίου
Εστιάζοντας τώρα στους Χριστιανούς Ορθόδοξους, ας δούμε πότε ονομάζεται κανείς άγιος και με ποια διαδικασία. Σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαμε με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Αθηνών και πιο συγκεκριμένα με τον πατήρ Ιωάννη, εισηγητή του Πρωτοσύγκελου Αρχιμανδρίτη Μάξιμου Παπαγιάννη, Γενικού Διευθυντή των Υπηρεσιών της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, πήραμε όλες τις εξηγήσεις που χρειαζόμασταν για το πώς ονομάζεται και αναγνωρίζεται κάποιο πρόσωπο ως Άγιος.
 
Άγιος χρήζεται κανείς στη συνείδηση του λαού, ως πρόσωπο ενάρετο, για τη δράση του και την προσφορά του στους συνανθρώπους μας κατά τη διάρκεια του βίου του. Κατόπιν, πιστοποιείται από θαύματα, που έχουν προκύψει από επίσημες μαρτυρίες ανθρώπων, είτε μέσα από οράματα που οδήγησαν σε ανεξήγητα, πάντα ευχάριστα και θετικά γεγονότα, που αποκαλούνται από το ευρύ κοινωνικό σύνολο ως θαύματα, όπως η θεραπεία χρόνιων παθήσεων που η επιστήμη και η ιατρική δεν μπόρεσαν να αντιμετωπίσουν, ή πραγματικά καταγεγραμμένα γεγονότα ανάλογου χαρακτήρα.
 
Στη συνέχεια, το Οικουμενικό Πατριαρχείο, συλλέγει όλα τα σχετικά στοιχεία από όπου κι αν προέρχονται (μαρτυρίες, καταγεγραμμένα περιστατικά κλπ.), τα αξιολογεί σχολαστικά και μετά από χρόνια της κοιμήσεως του εξεταζόμενου προσώπου, μπορεί να καταλήξει στην αναγνώρισή του ως Άγιος (ή Αγία), θεσπίζοντας και μία ημερομηνία όπου θα εορτάζεται η μνήμη του. Η διαδικασία της αξιολόγησης και της τελικής πιστοποίησης της Αγιοσύνης ενός προσώπου από το Οικουμενικό Πατριαρχείο είναι πολυετής και μπορεί να διαρκέσει ακόμη και 50 χρόνια. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή τελείται υπό εξέταση η αγιοποίηση του Γέροντα Παΐσιου, γνωστού πνευματικού σε πολλούς πιστούς Χριστιανούς Ορθόδοξους (και μη).
 
Η ονομασία του Αγίου
Η ονομασία ενός προσώπου που το Οικουμενικό Πατριαρχείο θα καταλήξει στην αγιοποίησή του, είναι μία διαδικασία ιδιαίτερα σχολαστική, μιας και κατοχυρώνεται το άγιο όνομά του για πάντα. Στην περίπτωση που το αγιοποιημένο πρόσωπο ονοματιζόταν στον εν ζωή βίο του με όνομα που ήδη περιλαμβάνεται στο εορτολόγιο των αγίων της Ανατολικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τότε προστίθεται συμπληρωματικά ως όνομα, είτε το επίθετό του, είτε ονομασία που προσδιορίζει τη γενέτειρά του, τον τόπο ζωή του και δράσης του, ή την ιδιότητα που είχε στο διάστημα αυτό. Δηλαδή, Άγιος τάδε (όνομα) ο Ασκητής, ο Ιωαννίτης, ο εξ Αγράφων κοκ.
 
Ο έρωτας γιορτάζεται συνεχώς και δια παντός
Ο έρωτας δεν είναι κάτι που απορρίπτει η Ορθοδοξία, το αντίθετο μάλιστα. Είναι ένα δυνατό συναίσθημα που ενισχύει την αγάπη, την οποία διδάσκει και συνιστά ο Χριστιανισμός γενικότερα, ως το μέσο αδελφοσύνης μεταξύ των ανθρώπων όλου του κόσμου, ανεξαρτήτως ιδεολογίας, πίστης και αφοσίωσης. Επομένως, ο έρωτας είναι κάτι καλό για τον άνθρωπο και για τον Χριστιανισμό. Έρωτα μπορεί να νιώθουμε για φυσικά πρόσωπα, αλλά και για άλλα πράγματα, όπως η εργασία μας, το χόμπι μας, ή οτιδήποτε μας κάνει να νοιώθουμε μία ψυχική γαλήνη, ηρεμία, αδρεναλίνη, σωματική υγεία, ευεξία και οτιδήποτε μας αφήνει ένα ευχάριστο συναίσθημα. Ο έρωτας λοιπόν είναι παντού και πάντα, και δεν χρειάζεται να τον γιορτάζουμε μία συγκεκριμένα ημέρα του χρόνου. Τέλος, για το τυπικό της ενημέρωσης, ανήμερα Πέμπτη 14 Φεβρουαρίου του 2013, το εορτολόγιο των Ελληνορθόδοξων Χριστιανών είναι υπέρ Αυξεντίου, Μάρωνος οσίου. Να είμαστε όλοι καλά και καλή δύναμη σε όλους.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 14/02/2013, 05:32 μμ.) 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Seat
Θ. ΚΑΛΕΣΟΠΟΥΛΟΣ ΙΚΕ

Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Αναγνωστοπούλου 13, 383 34 Βόλος
Τηλ.: +302421061602, +302421065858, Fax: +302421066102
E-mail: seat-service-volos@hotmail.gr
 
Χρήσιμα