IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Honda FCX Clarity - Αυτοκίνηση με μηδενικούς ρύπους
Είναι τελικά ένα πραγματικό γεγονός η αυτοκίνηση με μηδενικούς ρύπους. Οι κατασκευαστές έδωσαν τον καλύτερο εαυτό τους και παρουσιάζουν μοναδικές προτάσεις, όπως η Honda με το FCX Clarity.
 
Η Honda πιστή στη δέσμευση της για την παραγωγή αυτοκινήτων με χαμηλή ή μηδενική εκπομπή καυσαερίων στο περιβάλλον παρουσίασε το νέο Honda FCX Clarity που δεν εκπέμπει ρύπους, παρά μόνο καθαρούς υδρατμούς και θα διατίθεται για μακροχρόνια μίσθωση (leasing) στην Αμερική από φέτος το καλοκαίρι και στην Ιαπωνία το Φθινόπωρο. Το FCX Clarity είναι ένα υδρογονοκίνητο όχημα μηδενικών εκπομπών ρύπων επόμενης γενιάς, βασισμένο σε μία εντελώς νέα πλατφόρμα κυψελών καυσίμου, Honda V Flow fuel cell platform και αντλεί ισχύ από μία πολύ αποδοτική και ισχυρή συστοιχία κυψελών καυσίμου, Honda V Flow fuel cell stack. Το πρόσφατο FCX Clarity επιτυγχάνει εκπληκτικές βελτιώσεις στην αυτονομία, ισχύ, βάρος και απόδοση και διαθέτει δυναμική και σοφιστικέ εμφάνιση, πρωτοφανή για όχημα κυψελών καυσίμου, λόγω μείωσης του μεγέθους της συστοιχίας των κυψελών καυσίμου. Το FCX Clarity αποτελεί σημαντικό ορόσημο, καθώς η Honda συνεχίζει να αυξάνει τις επιδόσεις σε πραγματικές συνθήκες και την απήχηση του υδρογονοκίνητου οχήματος κυψελών καυσίμου.
Και το όνομα αυτού...
Η Honda επέλεξε αυτό το όνομα για να δηλώσει ότι η εταιρία δημιουργεί ένα όχημα κυψελών καυσίμου που θα αντιπροσωπεύει μία σαφή λύση στις προκλήσεις του μέλλοντος, βοηθώντας την κοινωνία να επιτύχει μία βιώσιμη κινητικότητα (sustainable mobility).
Πώς λειτουργεί...
Το FCX Clarity χρησιμοποιεί τη συστοιχία V Flow της Honda σε συνδυασμό με μία νέα, συμπαγή και αποδοτική μπαταρία ιόντων λιθίου και ένα ρεζερβουάρ αποθήκευσης υδρογόνου, σαν πηγή ενέργειας για τον ηλεκτροκινητήρα του οχήματος. Η συστοιχία κυψελών καυσίμου λειτουργεί σαν κύρια πηγή ισχύος του οχήματος. Το υδρογόνο ενώνεται με το οξυγόνο της ατμόσφαιρας στη συστοιχία κυψελών καυσίμου, όπου η ενέργεια από την αντίδραση μετατρέπεται σε ηλεκτρική ισχύ, η οποία χρησιμοποιείται για την κίνηση του οχήματος. Πρόσθετη ενέργεια παράγεται επίσης με τη ανάκτηση της κινητικής ενέργειας από το φρενάρισμα του οχήματος και την επιβράδυνση (regenerative braking), η οποία αποθηκεύεται μαζί με την περίσσεια ενέργεια της κυψέλης στη μπαταρία ιόντων λιθίου, και χρησιμοποιείται για τη συμπλήρωση της ισχύος από την κυψέλη καυσίμου, όταν χρειάζεται. Μοναδική εκπομπή είναι το νερό.
V Flow FC Stack
Η V Flow FC Stack έχει μία εντελώς να δομή κυψέλης που επιτυγχάνει υψηλότερη απόδοση 100kW, μικρότερο μέγεθος και χαμηλότερο βάρος, με 50% βελτίωση στην πυκνότητα ισχύος ανά όγκο και 67% αύξηση πυκνότητας ισχύος ανά μάζα, συγκριτικά με την προηγούμενη συστοιχία Honda FC. Η βελτιωμένη αποστράγγιση νερού χάρη στη δομή της κυψέλης V Flow παρέχει καλύτερη ισχύ αμέσως μετά την εκκίνηση. Ο μειωμένος όγκος ψυκτικού και η σχεδίαση «single-box» που έγιναν εφικτά χάρη στους διαχωριστήρες κυματοειδών καναλιών ροής, έχουν σαν αποτέλεσμα τη μείωση της μάζας κατά 40% σε σχέση με τις προηγούμενες συστοιχίες. Έτσι, η εκκίνηση επιτυγχάνεται τώρα ακόμα και από πολύ χαμηλές θερμοκρασίες της τάξεως των -30° C. Η επαναστατική νέα πλατφόρμα V Flow του FCX Clarity φιλοξενεί την εξαιρετικά συμπαγή, ελαφριά και ισχυρή συστοιχία κυψέλης καυσίμου Honda V Flow στο κεντρικό τούνελ του αυτοκινήτου ανάμεσα στα δύο εμπρός καθίσματα. Το συμπαγές μέγεθος της νέας V Flow FC Stack προσφέρει τη δυνατότητα ενός πιο ευρύχωρου εσωτερικού και πιο αποτελεσματική διάταξη των άλλων εξαρτημάτων του συστήματος κίνησης, κάτι που θα ήταν ανέφικτο σε ένα κομψό και χαμηλό sedan.
Σχεδίαση στο ύψος των περιστάσεων
Κάτι παραπάνω από ένα απλό όχημα κυψελών καυσίμου – το FCX Clarity απεικονίζει το όραμα της Honda για το μέλλον της σχεδίασης και των επιδόσεων του αυτοκινήτου, απαλλαγμένων από τους περιορισμούς των κινητήρων με συμβατικής τεχνολογίας. Η πλατφόρμα του τετράθυρου sedan του FCX Clarity έχει αμάξωμα με κοντό ρύγχος και ευρύχωρη καμπίνα που φιλοξενεί με άνεση τέσσερα άτομα και τις αποσκευές τους. Σημαντικά εξαρτήματα του κινητήρα – όπως ο ηλεκτροκινητήρας, η συστοιχία κυψελών καυσίμου, το πακέτο της μπαταρίας και το ρεζερβουάρ υδρογόνου – έχουν γίνει πιο συμπαγή και κατανέμονται σε όλο το αυτοκίνητο για την περαιτέρω βελτιστοποίηση του χώρου, της άνεσης και των συνολικών επιδόσεων του αυτοκινήτου.
Προηγμένα υλικά και εξαρτήματα
Σύμφωνα με τη φιλοσοφία ενός περιβαλλοντικά προηγμένου αυτοκινήτου, το FCX Clarity φέρει ταπετσαρία καθισμάτων και επενδύσεις θυρών από Bio-Fabric της Honda, ένα νέο υλικό φυτικής προέλευσης, που μειώνει τις εκπομπές CO2 και αποτελεί μία εναλλακτική λύση έναντι των παραδοσιακών υλικών εσωτερικού, προσφέροντας έξοχη αντοχή στις ζημιές και τις φθορές ακόμα και από την ηλιακή ακτινοβολία. Σχεδιασμένο για να προσελκύσει προοδευτικούς πελάτες που αναζητούν το απόλυτο στις επιδόσεις οχημάτων εναλλακτικών καυσίμων και μηδενικών εκπομπών ρύπων, το FCX Clarity εφοδιάζεται επίσης με μία ολοκληρωμένη γκάμα προηγμένων χαρακτηριστικών ασφάλειας, άνεσης και ευκολιών. Μεταξύ αυτών είναι ένα προηγμένο σύστημα πλοήγησης με θέσεις σταθμών ανεφοδιασμού υδρογόνου, κάμερα οπισθοπορείας, Adaptive Cruise Control (ACC), Collision Mitigation Brake System (CMBS), ένα premium ηχοσύστημα, κλιματιζόμενα καθίσματα και συνδεσιμότητα Bluetooth. Άλλες βελτιώσεις όπως, σύστημα διεύθυνσης με ηλεκτρική υποβοήθηση (EPS), και ένα νέας σχεδίασης ταμπλό με ευανάγνωστη ένδειξη για την κατανάλωση υδρογόνου αυξάνουν την απήχηση στους πελάτες και την ευκολία λειτουργίας.
Μηδενικές εκπομπές ρύπων
Μοναδική εκπομπή του FCX Clarity είναι το νερό. Οι εκπομπές CO2 που σχετίζονται με την παραγωγή υδρογόνου ποικίλουν ανάλογα με την πηγή. Ωστόσο, από την παραγωγή μέχρι την κατανάλωση (well-to-wheel) οι εκπομπές CO2 χρησιμοποιώντας υδρογόνο που προέρχεται από φυσικό αέριο, την πιο διαδεδομένη μέθοδο παραγωγής σήμερα, είναι λιγότερες από τις μισές από αυτές ενός συμβατικού βενζινοκίνητου οχήματος. Με την παραγωγή υδρογόνου από νερό μέσω ηλεκτρόλυσης, οι εκπομπές CO2 μπορούν να μειωθούν περαιτέρω και να φτάσουν σε μηδενικά επίπεδα, αν ο ηλεκτρισμός προέρχεται από βιώσιμες πηγές όπως ηλιακή, αιολική, υδάτινη και κυματική ενέργεια. Στον τομέα της ηλιακής τεχνολογίας, η Honda έχει εξελίξει τις δικές της ηλιακές κυψέλες, με τις μισές εκπομπές CO2 στο στάδιο παραγωγής συγκριτικά με τις συμβατικές κυψέλες κρυσταλλικού πυριτίου. Και έχουν ξεκινήσει μαζική παραγωγή και πωλήσεις λιανικής αυτής της τεχνολογίας στην Ιαπωνία για εμπορική και οικιακή χρήση. Αυτά τα panel χρησιμοποιούνται επίσης για την παραγωγή ηλεκτρισμού για τον R&D σταθμό ανεφοδιασμού του Torrance.
Ηγετική μορφή στις κυψέλες καυσίμου
40 χρόνια τώρα η Honda εργάζεται σκληρά για να μειώσει τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις των αυτοκινήτων, συμπεριλαμβανομένων και των προσπαθειών για μείωση των εκπομπών ρύπων και αύξηση της απόδοσης καυσίμου ενώ τώρα, είναι πρωτοπόρος στην προώθηση του υδρογονοκίνητου οχήματος κυψελών καυσίμου, μιας τεχνολογίας και ενός τύπου καυσίμου με τη βοήθεια των οποίων η Honda πιστεύει ότι μπορεί να κρατήσει ακέραιη την υπόσχεσή της για ένα καθαρό και βιώσιμο μέλλον μεταφορών. Στα πρωτοποριακά επιτεύγματα της Honda στον τομέα αυτό περιλαμβάνονται: η 1η Αμερικανική πιστοποίηση Environmental Protection Agency (EPA) και California Air Resources Board (CARB) οχήματος κυψελών καυσίμου (2002), η 1η μακροχρόνια μίσθωση οχήματος κυψελών καυσίμου (2002), το 1ο όχημα κυψελών καυσίμου με κατάταξη κατανάλωσης καυσίμου από την EPA (2002), ο 1ος πελάτης σε περιοχή με ψυχρό κλίμα (2004) και οι 1οι και ακόμα μοναδικοί πελάτες λιανικής (2005, 2007).
Τεχνικές προδιαγραφές Honda FCX Clarity
Μήκος
4,835 μέτρα
Πλάτος
1,845 μέτρα
Ύψος
1,47 μέτρα
Θέσεις
4
Βάρος
1.625 κιλά
Ισχύς ηλεκτροκινητήρα
100kW (136 ίπποι)
Ροπή ηλεκτροκινητήρα
256 Nm
Τελική ταχύτητα
160 χ.α.ώ.
Αποθήκευση ενέργειας
Μπαταρία ιόντων λιθίου
Ρεζερβουάρ
171 λίτρα
Τύπος καυσίμου
Συμπιεσμένο αέριο υδρογόνο 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΑΤΤΙΚΗΣ
ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΒΑΡΑΓΚΟΥΛΗΣ

Γενικό Συνεργείο Αυτοκινήτων
Δημητρίου Βερελλή 47, 165 62 Γλυφάδα
Τηλ.: +302109603459
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.
 
Χρήσιμα