IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. από τις τράπεζες


Είναι γνωστό πόσο παραβατικές είναι ορισμένες φορές οι τράπεζες στον τρόπο λειτουργίας τους, με κρυφές χρεώσεις και παγίδες που στήνουν στους ανυποψίαστους πελάτες τους. Η παραβατικότητά τους όμως δεν περιορίζεται εκεί, αλλά φτάνει μέχρι και τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας (Κ.Ο.Κ.).
Του Δημήτρη Σπυράκη
Πολλές φορές καταγράφονται παραβάσεις του Κ.Ο.Κ. που αφορούν, είτε σε παράνομες σταθμεύσεις των οχημάτων τους (το λιγότερο), είτε σε κατάληψη οδοστρώματος, κυρίως προς εξυπηρέτηση των οχημάτων χρηματαποστολής τους. Όμως, πέραν από την δική τους διευκόλυνση, σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να παρανομούν, σε βαθμό μάλιστα που να εκθέτει την οδική ασφάλεια των πολιτών. Βέβαια, το τελευταίο πράγμα που προσέχουν τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, είναι το αν και κατά πόσο παρανομούν με τον τρόπο λειτουργίας τους, όσον αφορά το νόμο του Κ.Ο.Κ. και τις διατάξεις του.
 
Η κατάληψη οδοστρώματος είναι η πλέον συνηθισμένη παρανομία των τραπεζών και παράβαση του Κ.Ο.Κ. Κάτι ανάλογο εντοπίσαμε σε υποκατάστημα της τράπεζας Alpha Bank στον παράδρομο της λεωφόρου Βουλιαγμένης στο Ελληνικό (Αττικής). Μεγάλες πινακίδες, μία σύνθεση μετάλλου και τσιμέντου, είχαν τοποθετηθεί πάνω στο οδόστρωμα και μάλιστα σε ιδιαίτερα επικίνδυνο σημείο, με σκοπό να αποτρέψουν τη στάθμευση οχημάτων έξω ακριβώς από το κατάστημα. Καλοπροαίρετα, ενημερώσαμε για την επικινδυνότητα της παράβασης τον (διαθέσιμο τη στιγμή εκείνη) υποδιευθυντή του καταστήματος και η απάντησή του ήταν το λιγότερο αστεία. «Δεν γνωρίζω (την παράβαση), θα στείλω e-mail στα κεντρικά κι ό,τι μου πούνε», ήταν η φράση του.


 
Η επόμενη κίνησή μας ήταν να επισκεφθούμε την αρμόδια υπηρεσία της Τροχαίας, την Τροχαία Ελληνικού, που βρίσκεται ελάχιστα μέτρα από το σημείο του συμβάντος. Ενημερώσαμε την υπηρεσία κι αμέσως, έσπευσε περιπολικό όχημα στο σημείο προς επιβεβαίωση της παράβασης και εκτέλεση του νόμου. Γνωρίζοντας προκαταβολικά την κίνησή μας αυτή, αφού τους είχαμε ενημερώσει, οι άνθρωποι της τράπεζας, όταν φύγαμε από εκεί, φρόντισαν να πάρουν τις επικίνδυνα τοποθετημένες πινακίδες από το οδόστρωμα και να τις τοποθετήσουν στο πεζοδρόμιο, για να αποφύγουν τυχόν «μπλεξίματα». Όταν αντίκρισαν το περιπολικό, κατάλαβαν ότι δεν ήταν μία «κακόγουστη» φάρσα από μέρους μας, αλλά αυτό που κάθε νομοταγής πολίτης όφειλε να κάνει.

Προς συμμόρφωση και άλλων τυχόν παραβατών, σύμφωνα με το άρθρο 48 παράγραφος 1, «η προσωρινή ή διαρκής κατάληψη τμήματος του οδοστρώματος με εγκαταστάσεις ή εμπόδια απαγορεύεται, ιδιαίτερα αν με αυτά παρεμποδίζεται η κυκλοφορία, η επιτρεπόμενη στάση ή στάθμευση οχημάτων ή περιορίζεται η ορατότητα αυτών που χρησιμοποιούν τις οδούς». Επίσης, σύμφωνα με το ίδιο άρθρο (48) παράγραφος 6, «αυτός που παραβαίνει τις διατάξεις του άρθρου αυτού τιμωρείται με διοικητικό πρόστιμο τετρακοσίων (400,00) ευρώ». Σκοπός πάντα δεν είναι βέβαια η καταστολή, αλλά τις περισσότερες φορές λειτουργεί ως μέσω σωφρονισμού. Από την άλλη, ο εύρωστος οικονομικά (πχ. τράπεζες) ίσως να μην πτοείται ιδιαίτερα από κάτι ανάλογο, όμως η επαναλαμβανόμενη παραβατικότητα για τον ίδιο λόγο, επισύρει ακόμη πιο μεγάλες κυρώσεις.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 04/06/2013, 04:24 πμ.) 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Ford
CAR CENTER- ΑΦΟΙ ΚΑΡΑΝΙΚΟΛΑ & ΣΙΑ ΟΕ

Έκθεση: Αμφιθέας 15, 175 64 Π. Φάληρο, τηλ.: +302109428157, Fax: +302109402904
Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ - Κέντρο Μεταχειρισμένων
Πεντέλης 46, 175 64 Π. Φάληρο, τηλ.: +302109428157, Fax: +302109402904
E-mail: service@carcenter.gr, website: www.carcenter.gr
 
Χρήσιμα