IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Mercedes E-Class Sedan & Estate: Ο κανόνας της πολυτέλειας
Με νέους αποδοτικούς κινητήρες, νέα συστήματα υποβοήθησης και μία νέα σχεδιαστική γλώσσα, η Mercedes ανανέωσε πλήρως την E-Class και επεκτείνει την ηγετική της θέση στην κατηγορία των πολυτελών αυτοκινήτων ακόμη πιο πολύ.
Επιμέλεια: Δημήτρης Σπυράκης
Η ισχυρή αυτή εξέλιξη της E-Class αντανακλάται στον σχεδιασμό της. Ενσαρκώνει νέο σχεδιασμό, αποδοτικότητα και έντονο συναισθηματισμό. Η Mercedes έχει ανανεώσει περισσότερο από ποτέ όλες τις σειρές μοντέλων της E-Class κάνοντας τις τελευταίες τεχνολογικές εξελίξεις πράξη. Αυτός είναι ο λόγος που κάνει χρήση χαρακτηριστικών από τη νέα S-Class. Επιπλέον, η νέα E-Class προσφέρει ένα πολύ αιχμηρό σχεδιασμό με μια κομψή, σπορ εμφάνιση, καθώς και σημαντικά βελτιωμένη άνεση, υψηλής ποιότητας εξοπλισμό, αποτελεσματικότητα και οδηγική απόλαυση. Συνεπώς, η E-Class συνεχίζει να εδραιώνει την ηγετική της θέση στην κατηγορία πολυτελών αυτοκινήτων. Αυτό πιστοποιείται από τα 11 νέα ή βελτιστοποιημένα συστήματα υποβοήθησης που κάνουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους εδώ.
 
Τα νέα μοντέλα συνδυάζουν μια σειρά από χαρακτηριστικά άνεσης και ασφάλειας, που η Mercedes ονομάζει intelligent drive. Επιπλέον περιλαμβάνουν συστήματα το οποία για πρώτη φορά μπορούν να βοηθήσουν στην πρόληψη των ατυχημάτων με διερχόμενα οχήματα ή πεζούς, το Active Lane Assist που βοηθάει σε συνθήκες κυκλοφοριακής συμφόρησης, ή τους προβολείς anti-glare. Ως εκ τούτου η Mercedes υπογραμμίζει την ηγετική θέση που θέλει να διατηρεί, ως πρωτοπόρος στην ασφάλεια. Η νέα E-Class κάνει ένα σημαντικό βήμα μπροστά, όσον αφορά στην αποδοτικότητα και την οικολογία, με νέους, ισχυρούς, 4-κύλινδρους βενζινοκινητήρες BlueDIRECT και εξελιγμένη τεχνολογία άμεσου ψεκασμού.
 
Αναβαθμισμένος σχεδιασμός
Χάρη σε έξυπνες τροποποιήσεις στο σχεδιασμό, η νέα E-Class διαθέτει ένα νέο μπροστινό τμήμα, καθώς και νέες αναλογίες. Όσον αφορά στις τροποποιήσεις, οι σχεδιαστές «πάντρεψαν» τη νέα σχεδιαστική γραμμή Mercedes με τις κλασσικές αξίες της μάρκας. Ως αποτέλεσμα, έχουμε μια ανώτερη και εξευγενισμένη, σπορ εμφάνιση. Οι προβολείς είναι πλέον ενιαίοι και ενσωματώνουν όλες τις φωτιστικές λειτουργίες. Όσον αφορά στο φωτισμό και την ορατότητα, η νέα E-Class θέτει νέα πρότυπα. Τόσο η μεσαία σκάλα προβολέων όσο και τα φώτα ημέρας, διαθέτουν τεχνολογία LED ως στάνταρ. Οι Full LED προβολείς είναι επίσης διαθέσιμοι προαιρετικά για πρώτη φορά σ’ αυτή την κατηγορία.
 
Το καπό και ο μπροστινός προφυλακτήρας έχουν επίσης επανασχεδιαστεί πλήρως. Με ρέουσες γραμμές του, το καπό ακολουθεί τη νέα σχεδίαση. Ο προφυλακτήρας νέου σχήματος είναι απαλλαγμένος από όλες τις λειτουργίες φωτισμού, έχει μια μοντέρνα εμφάνιση και, μαζί με τα πλευρικά σπόιλερ, υπογραμμίζει διακριτικά τα σπορ διαπιστευτήρια της E-Class. Στο πίσω μέρος, τα φώτα και ο προφυλακτήρας έχουν ανανεωθεί. Τα νέα οριζόντια πίσω φώτα LED, με νέα εμφάνιση και διχρωμία, τονίζουν το πλάτος και παραπέμπουν σε ένα χαρακτηριστικό σχέδιο φωτισμού.
 
Υψηλής ποιότητας εσωτερικό
Το εσωτερικό της E-Class έχει εμφανώς επανασχεδιαστεί, καθώς εναρμονίζεται πλήρως με τη νέα πνοή στο εξωτερικό. Υψηλής ποιότητας υλικά και εξευγενισμένες, υποπεριοχές με αιχμηρές καμπύλες υπογραμμίζουν την υψηλή ποιότητα ενός ευρύχωρου εσωτερικού. Ένα νέο χαρακτηριστικό είναι ο νέος διάκοσμος δύο μερών που εκτείνεται σε ολόκληρο το ταμπλό. Μπορεί να επιλεγεί ξύλο ή αλουμίνιο, ανεξάρτητα από τις γραμμές εξοπλισμού. Επίσης νέος είναι ο σχεδιασμός των οπών αέρα, καθώς κι ένα αναλογικό ρολόι μεταξύ των δύο κεντρικών αεραγωγών. Το εσωτερικό χαρακτηρίζεται από την επανασχεδιασμένη κεντρική κονσόλα χωρίς επιλογέα, καθώς κι ένα νέο τιμόνι πολλαπλών λειτουργιών με μοχλό και χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων Direct Select σε συνδυασμό με αυτόματο κιβώτιο ταχυτήτων.
 
Πακέτα σχεδιασμού
Υπάρχουν ελκυστικά πακέτα σχεδιασμού για την ενίσχυση οπτικά, τόσο εξωτερικά όσο και στο εσωτερικό. Εκτός από τις βασικές γραμμές εξοπλισμού, υπάρχει επίσης η επιλογή Elegance και Avantgarde, με την δεύτερη να τονίζει το σπορ χαρακτήρα των μοντέλων Sedan και Estate. Επίσης, η νέα E-Class προσφέρει μια ποικιλία από επιλογές εξατομίκευσης, μοναδικές σε αυτήν την κατηγορία και ανεξάρτητες από την γραμμή εξοπλισμού. Έτσι, κάθε όχημα μπορεί να γίνει μοναδικό. Μία E-Class Sedan ή Estate μπορεί να είναι τελείως κλασική στο εξωτερικό, αλλά ταυτόχρονα να έχει ένα έντονα σπορ χαρακτήρα στο εσωτερικό.
 
Intelligent Drive με νέα συστήματα υποβοήθησης
Αυτό που ξεκίνησε με το Pre-Safe σύστημα και συνεχίστηκε με το Distronic Plus, οδήγησε στο να συγχωνευτούν άνεση και ασφάλεια, κάτι που η Mercedes αναφέρει ως Intelligent Drive. Στην E-Class, μια ολόκληρη σειρά νέων ή βελτιωμένων συστημάτων από τη νέα S-Class γιορτάζουν την παγκόσμια πρεμιέρα τους, καθιστώντας την οδήγηση πιο άνετη και πιο ασφαλή. Αισθητήρες, όπως η στερεοσκοπική Multi-Purpose κάμερα κοντά στον κεντρικό καθρέφτη που παρέχει τρισδιάστατη προβολή του χώρου έως και περίπου 50 μέτρα μπροστά από το όχημα, αποτελούν τη βάση για όλα τα συστήματα υποβοήθησης. Ευφυείς αλγόριθμοι συγκεντρώνουν τα δεδομένα της κάμερας, τα αναλύουν μαζί με τα στοιχεία από τα εγκατεστημένα ραντάρ και κάνουν μία αξιολόγηση της τρισδιάστατης εικόνας, ώστε να ανιχνεύουν αυτοκίνητα που προπορεύονται, διασταυρώνονται ή βρίσκονται στο αντίθετο ρεύμα, καθώς και πεζούς και μια ποικιλία σημάτων κυκλοφορίας «διαβάζοντας» ένα μεγάλο οπτικό πεδίο. Οι αλγόριθμοι ταξινομούν επίσης αντικείμενα που κινούνται στο χώρο.
 
Παράλληλα με τη στερεοσκοπική Multi-Purpose κάμερα, η Mercedes παρουσιάζει βελτιωμένες εκδόσεις του ραντάρ με σύστημα αισθητήρων πολλαπλών βαθμίδων. Τόσο τα Sedan όσο και τα Estate μοντέλα είναι εξοπλισμένα με το σύστημα Collision Prevention Assist, που λειτουργεί μέσω ραντάρ και τα προσαρμοζόμενα συστήματα υποβοήθησης πέδησης. Το σύστημα αυτό μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο οπίσθιας σύγκρουσης. Επίσης, στο βασικό εξοπλισμό τους περιλαμβάνεται το ακόμη πιο εξελιγμένο σύστημα Attention Assist, το οποίο είναι πλέον σε θέση να προειδοποιεί για απόσπαση προσοχής και υπνηλία σε μεγαλύτερο εύρος ταχυτήτων ενώ ταυτόχρονα ενημερώνει τον οδηγό για το επίπεδο της κόπωσής του και το χρόνο που έχει περάσει από το τελευταίο διάλειμμα που έκανε. Επιπλέον προσφέρει ένα ρυθμιζόμενο επίπεδο ευαισθησίας.
 
Επιπρόσθετα, στον προαιρετικό εξοπλισμό διατίθεται μία πλούσια γκάμα συστημάτων υποβοήθησης που είτε είναι εντελώς νέα, είτε διαθέτουν σημαντικά διευρυμένες λειτουργίες. Το Distronic Plus με σύστημα υποβοήθησης διεύθυνσης, μπορεί να ξεκουράσει τον οδηγό, όταν το όχημα διατηρεί τη λωρίδα του και παρακολουθεί ημιαυτόματα την κυκλοφορία. Για πρώτη φορά, η υποβοήθηση πέδησης Bas Plus με σύστημα Junction Assist, είναι σε θέση να ανιχνεύσει την κυκλοφορία και τη διέλευση των πεζών και να ενισχύσει ανάλογα την ισχύ του φρεναρίσματος που εφαρμόζει ο οδηγός.
 
Το σύστημα φρένων Pre-Safe μπορεί να ανιχνεύσει την κίνηση των πεζών και να επέμβει αυτόνομα στο σύστημα πέδησης ώστε να αποφευχθεί μια σύγκρουση με ταχύτητα έως 50 χ.α.ώ. Επίσης, μπορεί να αναγνωρίσει μια επικείμενη οπίσθια σύγκρουση. Ο οδηγός του οχήματος που ακολουθεί προειδοποιείται από την ενεργοποίηση των πίσω φώτων φρένων με αυξανόμενη συχνότητα (δεν ισχύει για τις ΗΠΑ και τον Καναδά). Το σύστημα Pre-Safe ενεργοποιεί στη συνέχεια μέτρα για την προστασία των επιβατών, ώστε να μειώσει τις δυνάμεις που δέχονται οι επιβάτες. Επίσης μπορεί να επέμβει δυνατά στα φρένα του οχήματος, όταν αυτό είναι σταματημένο, ώστε σε περίπτωση οπίσθιας σύγκρουσης, να αποφευχθούν άλλα ατυχήματα. Το Active Lane Keeping Assist μπορεί τώρα να εντοπίσει πότε η διπλανή λωρίδα είναι κατειλημμένη, καθώς και να ανιχνεύσει την κυκλοφορία στο αντίθετο ρεύμα. Όταν υπάρχει κίνδυνος σύγκρουσης, το σύστημα μπορεί να αποτρέψει την ακούσια αλλαγή λωρίδας, αφού επεμβαίνει στα φρένα της μίας πλευράς. Με αυτόν τον τρόπο υποστηρίζει ιδανικά το σύστημα Blind Spot Assist.
 
Το σύστημα Adaptive Highbeam Assist Plus επιτρέπει στη μεγάλη σκάλα των φώτων να είναι διαρκώς ενεργοποιημένη χωρίς να τυφλώνονται οι άλλοι οδηγοί, καθώς προσαρμόζονται αυτόνομα και αυτόματα. Το σύστημα ενεργής υποβοήθησης στάθμευσης επιτρέπει την αυτοματοποιημένη στάθμευση με ενεργή επέμβαση στο σύστημα διεύθυνσης και πέδησης για παράλληλο ή/και κάθετο παρκάρισμα. Πέραν των ορίων ταχύτητας, το σύστημα υποβοήθησης Traffic Sign Assist μπορεί να ανιχνεύσει και να εμφανίσει ζώνες όπου απαγορεύεται το προσπέρασμα και τις αντίστοιχες πινακίδες που υποδεικνύουν το τέλος αυτών των ζωνών. Όπου υπάρχουν πινακίδες που απαγορεύουν την πρόσβαση, παρέχει ηχητικά και οπτικά προειδοποιητικά σήματα. Η 360 μοιρών κάμερα καλύπτει όλες τις πλευρές του οχήματος, επιτρέποντας έτσι στον οδηγό να έχει σφαιρική εικόνα, καθώς και πλασματική εικόνα bird view του οχήματος και του άμεσου περιβάλλοντός του. Με δυναμικές γραμμές κατεύθυνσης, η κάμερα βοηθά στο παρκάρισμα και τους ελιγμούς.
 
Κινητήρες υψηλής απόδοσης και οικονομίας
Τόσο η E-Class Sedan όσο και η Estate, είναι διαθέσιμες με ένα ιδιαίτερα ευρύ φάσμα ισχυρών και αποδοτικών βενζινοκινητήρων και πετρελαιοκινητήρων. Όλα τα μοντέλα είναι εξοπλισμένα με τη λειτουργία ECO start/stop και είναι ιδιαίτερα αποδοτικά. Ένα νέο στοιχείο είναι η επέκταση της οικογένειας βενζινοκινητήρων BlueDIRECT με την προσθήκη ενός τετρακύλινδρου κινητήρα βενζίνης με μπεκ άμεσου ψεκασμού, που στηρίζεται στην πλέον προηγμένη τεχνολογία που χρησιμοποιείται στην τελευταία γενιά των 6-κύλινδρων και 8-κύλινδρων κινητήρων της Mercedes. Το τεχνολογικό τους πακέτο περιλαμβάνει ταχείας δράσης πιεζοηλεκτρικά μπεκ για πολλαπλό ψεκασμό, ανάφλεξη με πολλαπλούς σπινθήρες, turbο, εκκεντροφόρους εισαγωγής και εξαγωγής μεταβλητής ρύθμισης, όπως και ελεγχόμενη αντλία λαδιού.
 
Επίσης, για πρώτη φορά στον 4-κύλινδρο κινητήρα χρησιμοποιείται στρωματοποιημένη καύση σε συνδυασμό με την επανακυκλοφορία καυσαερίων. Έτσι, η Ε-Class επιτυγχάνει ιδανικές τιμές κατανάλωσης (5,8 λίτρα/100 χλμ. και 135 γραμμ./χλμ. CO2), και αποτελεί το μόνο όχημα αυτής της κατηγορίας που επιτυγχάνει να έχει αποδοτικότητα κλάσης Α. Οι νέοι 4-κύλινδροι βενζινοκινητήρες BlueDIRECT ήδη πληρούν το πρότυπο EU6 που θα ισχύσει από το 2015. Η γκάμα βενζινοκινητήρων BlueDIRECT ολοκληρώνεται με τους γνωστούς κινητήρες V6 και V8. Μια νέα προσθήκη είναι ο 6-κύλινδρος κινητήρας που διατίθεται για πρώτη φορά στην E400 με σύστημα biturbo. Με τις επιδόσεις και τα εξαιρετικά υψηλά επίπεδα ροπής στις χαμηλές στροφές, ο κινητήρας αυτός θέτει νέα πρότυπα και πληροί τη νόρμα εκπομπής ρύπων ΕU6. Όλοι οι βενζινοκινητήρες BlueDIRECT της νέας E-Class συνδυάζουν μια «σπιρτόζικη» διάθεση και υποδειγματική απόδοση της ισχύος τους ενώ το ποσοστό εκπομπής ρύπων είναι το καλύτερο στην κατηγορία τους.
 
Όλοι οι 6-κύλινδροι πετρελαιοκινητήρες της E-Class είναι BlueTEC και είναι εξοπλισμένοι με την τεχνολογία SCR (Selective Catalytic Reduction), που πληρούν τις προδιαγραφές εκπομπών ρύπων EU6. Η ολοκληρωμένη γκάμα κινητήρων συμπληρώνεται με την E 300 BlueTEC Hybrid. Συνδυάζει τον 4-κύλινδρο κινητήρα diesel απόδοσης 204 ίππων με έναν ηλεκτροκινητήρα 20 kW (27 ίππων). Η E 300 BlueTEC Hybrid έχει κατανάλωση 4,1 λίτρα/100 χλμ. και παράγει εκπομπές CO2 μόλις 107 γραμμ./χλμ. Ως εκ τούτου, καταλαμβάνει την 1η θέση μεταξύ των πιο οικονομικών μοντέλων στην ανώτερη μεσαία κατηγορία.
 
Μετάδοση για δυναμική και οικονομική οδήγηση
Η Mercedes προσφέρει επίσης δύο συστήματα μετάδοσης κίνησης για την E-Class, ένα 6-τάχυτο μηχανικό κιβώτιο με «κοντές» ταχύτητες, εύκολες στην αλλαγή τους, και το 7G-Tronic Plus, ένα αυτόματο κιβώτιο με μοχλό επιλογής και χειριστήρια αλλαγής ταχυτήτων Direct Select. Αυτό το σύστημα είναι το πιο πρόσφατα εξελιγμένο στο κιβώτιο 7G-Tronic Plus και παρέχει σημαντικά πλεονεκτήματα, τόσο όσον αφορά στην αποτελεσματικότητα όσο και στην ευκολία συντήρησης. Ένα νέο χαρακτηριστικό είναι η λειτουργία «σύντομου» M. Αν ο οδηγός έχει αλλάξει χειροκίνητα ταχύτητα, είτε την έχει ανεβάσει, είτε την έχει κατεβάσει, μετά από ένα ορισμένο χρονικό διάστημα, η ταχύτητα περνά στην αυτόματη, οικονομικά αποδοτικότερη λειτουργία ώστε να εξασφαλιστεί η εξοικονόμηση καυσίμου. Επιπλέον, η πρόσφυση και η οδηγική σταθερότητα μπορεί να βελτιωθεί με το σύστημα 4-κίνησης 4MATIC, ιδιαίτερα όταν οι οδικές συνθήκες είναι απαιτητικές.
 
Πλαίσιο και ανάρτηση για κορυφαίο κράτημα
Για τη νέα E-Class, η Mercedes προσφέρει 4 διαφορετικές αναρτήσεις. Η βασική έκδοση, όπως και η Elegance, είναι εξοπλισμένες με την ανάρτηση Direct Control, που διαθέτει σύστημα επιλεκτικής απόσβεσης και έχει ρυθμιστεί για οδηγική άνεση. Η σπορ ανάρτηση Direct Control με σύστημα επιλεκτικής απόσβεσης είναι τοποθετημένη 15 χλστ. χαμηλότερα και συμπεριλαμβάνεται στη έκδοση Avantgarde. Η χαμηλωμένη σπορ ανάρτηση Direct Control διατίθεται σε συνδυασμό με τα πακέτα Exterior Sports και AMG Sports. Η αερανάρτηση Airmatic με ηλεκτρονικά ελεγχόμενο σύστημα απόσβεσης περιλαμβάνεται στο βασικό εξοπλισμό των μοντέλων με V8 κινητήρα. Το Estate μοντέλο είναι εξοπλισμένο με αερανάρτηση στον πίσω άξονα με ενσωματωμένο έλεγχο επιπέδου. Οι παραλλαγές των αμορτισέρ, εκτός από εξαιρετική ευαισθησία και οδηγική άνεση, συμβάλλουν σημαντικά στην εξασφάλιση της οδηγικής ασφάλειας.
 
Εξοπλισμός υψηλής ποιότητας
Η νέα E-Class περιλαμβάνει μία ολοκληρωμένη σειρά εξοπλισμού υψηλής ποιότητας ήδη στη βασική της έκδοση. Επιπλέον, ο προαιρετικός εξοπλισμός περιλαμβάνει τη λειτουργία Hands-Free Access, σε συνδυασμό με το σύστημα Keyless-Go. Αυτό δίνει τη δυνατότητα στο καπό του χώρου αποσκευών να ανοίγει και να κλείνει χωρίς πραγματική φυσική επαφή, απλά κρατώντας το ένα πόδι κάτω από τον προφυλακτήρα και είναι εξαιρετικά βολικό κατά τη φόρτωση και εκφόρτωση του οχήματος. Μια σύγχρονη γκάμα συστημάτων infotainment βοηθούν τον οδηγό να είναι ενήμερος ενώ βρίσκεται στο δρόμο. Έτσι, είναι απόλυτα ενημερωμένος για τα θέματα του ενδιαφέροντός του όσο είναι στο αυτοκίνητο. Επιπλέον, μπορεί να απολαύσει δυνατότητες για μουσική, πλοήγηση (προαιρετικά) και σύνδεση στο Internet.

Οι E-Class Sedan και Estate διαθέτουν το ηχοσύστημα Audio 20 CD στο βασικό τους εξοπλισμό. Έχει έγχρωμη οθόνη TFT 14,7 εκ., διπλό δέκτη, δυνατότητα αναπαραγωγής MP3 player και μία σύνδεση USB στο κεντρικό υποβραχιόνιο. Επίσης, είναι εφικτή η σύνδεση με συσκευές Bluetooth και η προβολή μηνυμάτων SMS. Προαιρετικά, συνδυάζεται με CD changer 6 δίσκων και τη λύση πλοήγησης entry-level Becker Map Pilot, που μπορεί να τοποθετηθεί εκ των υστέρων. Εναλλακτικά, διατίθεται το σύστημα πολυμέσων Comand Online με έγχρωμη οθόνη υψηλής ανάλυσης 17,8 εκ., σύνδεση στο Internet, πλοήγηση μέσω σκληρού δίσκου και δυνατότητα κλήσης έκτακτης ανάγκης, που μπορεί να συνδυαστεί με DVD changer 6 δίσκων. Το Comand Online παρέχει πρόσβαση στο Internet όταν το αυτοκίνητο είναι σταματημένο. Ενσωματωμένες εφαρμογές περιλαμβάνουν το Google Local Search και Weather, καθώς και τη δυνατότητα να κατεβάσετε μία διαδρομή που έχει διαμορφωθεί προηγουμένως στο PC σας μέσω Google Maps. Επιπλέον, διατίθενται εφαρμογές για το Google Streetview και το Google Panoramio.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 08/06/2013, 07:10 μμ.)
 
 
 
  
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΛΑΣΙΘΙΟΥ
ΧΑΡΗΣ ΚΑΡΤΣΑΚΗΣ

Φανοποιείο Αυτοκινήτων, Βαφείο, Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Γρα Λυγιάς, 722 00 Ιεράπετρα Κρήτης
Τηλ.: +302842023495, Fax: +302842023993
E-mail: hkartsakis@yahoo.gr

 

 
Χρήσιμα