IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Caterham Aero Seven Concept: Με γονίδια Formula 1
Η Caterham Cars έκανε την Παρασκευή 20 Σεπτεμβρίου 2013 τα αποκαλυπτήρια του Aero Seven Concept στο Grand Prix της Φόρμουλα 1 στη Σιγκαπούρη, ένα συναρπαστικό νέο πρωτότυπο αυτοκίνητο δρόμου υψηλών επιδόσεων.
Επιμέλεια: Δημήτρης Σπυράκης
Όπως και το πρώτο μοντέλο που σχεδιάστηκε με σημαντική συμβολή από όλους τους εξειδικευμένων δραστηριοτήτων βραχίονες του ομίλου Caterham, το Aero Seven Concept σηματοδοτεί τις προθέσεις της μάρκας από την άποψη των διαδικασιών μηχανικής προϊόντος, ταχύτητας στην αγορά, καθώς και μια υπόδειξη για να την κατεύθυνση του στιλ της για τα μελλοντικά μοντέλα, συμπεριλαμβανομένου του νέο σπορ μοντέλου που αναπτύχθηκε σε συνεργασία με τη Renault και αναμένεται να κυκλοφορήσει στις αρχές του 2016. Το Aero Seven Concept, το οποίο στηρίζεται σε μεγάλο βαθμό στις μεθόδους που χρησιμοποιούνται από την ομάδα F1, θα είναι το πρώτο μοντέλο Caterham εφοδιασμένο με σύστημα ελέγχου πρόσφυσης. Χάρη σε ένα νέο σύστημα διαχείρισης του κινητήρα (Caterham Engine Management System), οι οδηγοί θα είναι σε θέση να απολαμβάνουν το πλήρως ρυθμιζόμενο traction και launch control.
 
Βασισμένο στην επικαιροποιημένη ερμηνεία της εγκωμιαστικής πλατφόρμας ΕΚΕ του Seven, το πρωτότυπο όχημα με αμάξωμα από ανθρακονήματα, το οποίο θα ανέλθει στα 100 χ.α.ώ. σε κάτω από 4’’, αντλεί τη δύναμή του από τον προδιαγραφών ρύπων EU6 κινητήρα των 240 ίππων, που αναπτύχθηκε από την CTI (Caterham Technology & Innovation), που ξεκίνησε πρόσφατα στο Caterham Seven 485. Άλλοι κινητήρες αξιολογούνται για την καταλληλότητα. Στο Aero Seven Concept στοιβάζονται χαρακτηριστικά εμπνευσμένα από τους αγώνες αυτοκινήτων, που περιλαμβάνει την αεροδυναμική, ένα αποκλειστικό τιμόνι με οδηγοκεντρική λειτουργικότητα και μια διαισθητική πλήρως ενεργή γραφική μονάδα οθόνης (GDU).
 
Ο κ. Graham Macdonald, διευθύνων σύμβουλος της Caterham Cars, δήλωσε: «Τα επόμενα χρόνια θα πρέπει να επεκτείνουμε το φάσμα των σπορ αυτοκινήτων, καθώς προσβλέπουμε να καλύψουμε τις διαφορετικές ανάγκες και τις επιθυμίες των δυνητικών πελατών, από τον lifestyle πελάτη μέχρι τον οδηγό που αναζητάει την απόλυτη συγκίνηση. Το Aero Seven Concept είναι το πρώτο μοντέλο σ’ αυτό το ταξίδι». Οι παραδώσεις των αυτοκινήτων της έκδοσης παραγωγής του μοντέλου θα αρχίσουν το φθινόπωρο του 2014.
 
Διαχρονικό όσο και σύγχρονο εξωτερικό στιλ
Το πλήρες στιλ αμαξώματος του αυτοκινήτου δείχνει τις πιο εντυπωσιακές διαφορές από τα προϊόντα Caterham του παρελθόντος. Η εκπληκτική σχεδίαση του διθέσιου λειτουργεί έτσι ώστε να αυξήσει την κάθετη δύναμη, ενώ βελτιώνει κατά πολύ τον συντελεστή οπισθέλκουσας. Το νέο σχήμα του αμαξώματος μεταδίδει επίσης ελαφρά διαφορετικά χαρακτηριστικά στο χειρισμό για να συμπληρώσει το αναθεωρημένο πλαίσιο. Χρησιμοποιώντας εισροές από την ομάδα Caterham F1 του διευθυντή επιδόσεων John Iley και της ομάδας σχεδιασμού CTI, δημιουργήθηκε το θεμελιώδες σχήμα του αυτοκινήτου.
 
Η συνεχής βελτιστοποίηση συνεχίζει να λαμβάνει χώρα με βάση την εμπειρία της Computational Fluid Dynamics από την αεροδυναμική εμπειρία της ομάδας F1, σε συνδυασμό με τις δοκιμές σε πίστα και στη σήραγγα αεροδυναμικής. Το Aero Seven Concept ενσωματώνει μια εντελώς νέα δομή, για την ενίσχυση της ασφάλειας, τη βελτίωση της αεροδυναμικής απόδοσης και την ενίσχυση της αισθητικής. Σε κάθε γωνιά, το Aero Seven Concept κάθεται στα γνωστά ελαστικά Avon CR500, ένα εμπνευσμένο από τους αγώνες υψηλής απόδοσης ελαστικό που έχει τοποθετηθεί σε μια σειρά από υψηλής απόδοσης μοντέλα Seven της Caterham.
 
Μία ισχυρή κινητήρια μονάδα
Η επίτευξη μιας λεπτής ισορροπίας μεταξύ της απόδοσης και των αυστηρών κανονισμών εκπομπών ρύπων EU6, ο κινητήρας Ford Duratec των 240 ίππων που τροφοδοτεί το όχημα, παρέχει αρχικά τη μέγιστη ισχύ του στις 8.500 σ.α.λ., ωθώντας το Aero Seven Concept στα 100 χ.α.ώ. από στάση σε λιγότερο από 4’’. Ο κινητήρας, ποίο τροφοδοτεί επίσης το Caterham Seven 485, είναι ένας από τους κινητήρες με την μεγαλύτερη ευστροφία στον κόσμο, συμβατός με την EU6 Κοινοτική Οδηγία εκπομπών ρύπων. Ο 2.0 λίτρων κινητήρας συνδυάζεται με 6-τάχυτο κιβώτιο ταχυτήτων της Caterham που μεταφέρει την κίνηση στους πίσω τροχούς. Κατά τους προσεχείς μήνες, οι μηχανικοί θα αξιολογούν μια σειρά από επιλογές ισχύος για την τελική έκδοση παραγωγής.
 
Δυναμικά χαρακτηριστικά και υψηλή τεχνολογία
Με πείρα που προέρχονται από κάθε γωνιά του ομίλου για την ανάπτυξη του τολμηρού Aero Seven Concept, το νέο αυτοκίνητο διαθέτει μια σειρά από αποκλειστικές τεχνολογίες και χαρακτηριστικά που δεν υπάρχουν σε οποιαδήποτε προηγούμενο Caterham. Βασισμένο στο αναγνωρισμένο σασί Caterham Seven CSR, με πλήρως ανεξάρτητη πίσω και F1 στιλ εσωτερικά εμπρός ανάρτηση, νέα αμορτισέρ, ελατήρια και αντιστρεπτικές δοκούς εναρμονισμένες με τα αεροδυναμικά χαρακτηριστικά του αυτοκινήτου, προσδίδει τη θρυλική ευκινησία, το χειρισμό και τη φινέτσα Caterham. Συστήματα ελέγχου του πλαισίου επικεντρωμένα στον οδηγό κάνουν ντεμπούτο στο Aero Seven Concept και περιλαμβάνουν πλήρως μεταβλητή πρόσφυση της Caterham και λειτουργία launch control. Η Caterham αναλύει επίσης τη δυνατότητα χρήσης αγωνιστικού συστήματος πέδησης με ABS της Bosch. Το Caterham Engine Management System είναι πλήρως ρυθμιζόμενο με χειριστήρια στο τιμόνι, το οποίο μπορεί να απεμπλακεί πλήρως, ενώ έχει αναπτυχθεί από την CTI για να βελτιώσει την απόδοση του μοντέλου, δίνοντας πλήρη έλεγχο στον οδηγό.
 
Εσωτερικό με πλήρως αγωνιστικές καταβολές
Στο εσωτερικό, οι περισσότερες καινοτομίες δίνουν ένα νεύμα της επιχείρησης προς τις μελλοντικές φιλοδοξίες της Caterham. Μία ολοκαίνουργια πλήρως ενεργή γραφική μονάδα απεικόνισης (GDU) που αναπτύχθηκε από την CTI (Caterham Technology & Innovation) ενσωματώνει όλα τα όργανα σε μια υψηλής ανάλυσης οθόνη, τοποθετημένη στην κεντρικά μονάδα. Εμφανίζει πληροφορίες όπως η ταχύτητα του κινητήρα, η επιλογή ταχυτήτων, η ταχύτητα του οχήματος, η έλξη και οι ρυθμίσεις των φρένων, η ένδειξη καυσίμου και το επίπεδο λαδιού, σε μία έξυπνη, επόμενης γενιάς, σε πραγματικό χρόνο, 3D οθόνη. Επιπλέον, το εμπνευσμένο από τους αγώνες τιμόνι, ενσωματώνει τις Road-mode, Flash-to-pass και Pit Lane Speed ​​Limiter λειτουργίες.

Η προεπιλεγμένη ρύθμιση του αυτοκινήτου είναι η Race-mode, το αντίθετο από οποιοδήποτε άλλο όχημα με αγωνιστικό προσανατολισμό. Όταν το κουμπί στο τιμόνι είναι πατημένο, εμπλέκεται η λειτουργία Road-mode, αλλοιώνοντας τον χαρακτήρα του κινητήρα και μειώνοντας την μέγιστη ισχύ μέσω ενός μειωμένου ορίου στροφών. Η κατασκευή και ο εξοπλισμό των στοιχείων για το πρωτότυπο Aero Seven θα μοιραστεί μεταξύ της CTI στο Hingham, στο Norfolk & Leafield του Oxon, όπου εδρεύει η Caterham F1 Team. Τα μοντέλα παραγωγής θα κατασκευαστούν στο εργοστάσιο της Caterham Cars στο Dartford της Βρετανίας.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 21/09/2013, 04:18 πμ.) 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΛΑΡΙΣΑΣ
ΙΩΑΝΝΗΣ Θ. ΚΑΡΑΓΚΟΥΝΗΣ

Γνήσια Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων Citroen-Peugeot-Renault-Chevrolet/Daewoo
Ηρώων Πολυτεχνείου 173, 412 23 Λάρισα
Τηλ.: +302410280818, Fax: +302410289769

 
Χρήσιμα