IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Επαναστατική τεχνολογία δομικών στοιχείων από την Volvo


Το Volvo Car Group έχει αναπτύξει μια επαναστατική ιδέα για ελαφριά δομικά στοιχεία αποθήκευσης ενέργειας που θα μπορούσαν να βελτιώσουν την κατανάλωση ενέργειας στα μελλοντικά ηλεκτροφόρα οχήματα. Το υλικό, που αποτελείται από ίνες άνθρακα, νανο-δομημένες μπαταρίες και υπερ-πυκνωτές, προσφέρει ελαφρύτερη αποθήκευση ενέργειας, που απαιτεί λιγότερο χώρο στο αυτοκίνητο, οικονομικά αποδοτικές επιλογές για τη δομή και είναι φιλικό προς το περιβάλλον. Στο έργο, που χρηματοδοτείται στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού ερευνητικού προγράμματος της ΕΕ, περιλαμβάνεται το Imperial College του Λονδίνου, όπου ο ακαδημαϊκός επικεφαλής εταίρος συνεργάζεται μαζί με 8 άλλους σημαντικούς συμμετέχοντες (Swerea Sicomp AB, Volvo Car Group, ETC Battery & FuelCells και Chalmers Swedish Hybrid Centre από Σουηδία, Bundesanstalt für Materialforschung und-prüfung BAM από Γερμανία, Cytec Industries prev UMECO/ACG από Βρετανία, Nanocyl - NCYL από Βέλγιο και Inasco από Ελλάδα).
 
Η Volvo ήταν ο μόνος κατασκευαστής αυτοκινήτων στο σχετικό έργο, η ομάδα του οποίου εντόπισε μια εφικτή λύση για το μεγάλο βάρος, το μεγάλο μέγεθος και το υψηλό κόστος που συνδέεται με τις μπαταρίες των σημερινών plug-in υβριδικών και ηλεκτρικών αυτοκινήτων, διατηρώντας την αποτελεσματική ικανότητα της ισχύος και των επιδόσεων. Το ερευνητικό έργο πραγματοποιήθηκε σε 3,5 έτη και πλέον παίρνει μορφή μέσα σε ένα Volvo S80 πειραματικό αυτοκίνητο. Η απάντηση βρέθηκε στο συνδυασμό από ίνες άνθρακα και μία ρητίνη πολυμερούς, δημιουργώντας ένα πολύ προχωρημένο νανοϋλικό, και διαρθρωτικούς υπερ-πυκνωτές.
 
Το ενισχυμένο σάντουιτς από ίνες άνθρακα και η νέα μπαταρία, είναι φορμαρισμένα και δημιουργήθηκαν για να ταιριάζουν γύρω από το πλαίσιο του αυτοκινήτου, όπως τα πάνελ των θυρών, του καπό του χώρου αποσκευών και τους θόλους των τροχών, ουσιαστικά για την εξοικονόμηση χώρου. Το έλασμα ινών άνθρακα στρώθηκε και σχηματίστηκε πρώτα και κατόπιν σκληρύνθηκε σε ένα φούρνο για να πήξει και να σκληρυνθεί. Οι υπερ-πυκνωτές έχουν ενσωματωθεί μέσα στο περίβλημα του συστατικού. Αυτό το υλικό μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί γύρω από το όχημα, όπου αντικαθιστά τα υφιστάμενα κατασκευαστικά στοιχεία, για να αποθηκεύει και να χρεώσει την ενέργεια.


 
Το υλικό έχει επαναφορτιστεί και ενεργοποιείται με τη χρήση Brake Energy Regeneration, στο αυτοκίνητο ή συνδέοντάς το σε μια πρίζα ηλεκτρικού δικτύου. Στη συνέχεια μεταφέρει την ενέργεια στον ηλεκτρικό κινητήρα. ο οποίος εκκενώνεται, καθώς χρησιμοποιείται γύρω από το αυτοκίνητο. Η ανακάλυψη έδειξε ότι το υλικό αυτό δεν αποθηκεύεται και φορτίζεται γρηγορότερα από τις συμβατικές μπαταρίες, αλλά μπορεί επίσης να είναι ισχυρό και εύκαμπτο. Η Volvo αξιολόγησε την τεχνολογία με τη δημιουργία εξαρτημάτων για δοκιμή και ανάπτυξη. Πρόκειται για ένα καπό του χώρου αποσκευών και ένα γενικό κάλυμμα, μέσα στο Volvo S80. Το καπό του χώρου αποσκευών είναι ένα λειτουργικό ηλεκτρικά συστατικό αποθήκευσης κι έχει τη δυνατότητα να αντικαταστήσει τις πρότυπες μπαταρίες που συναντάμε στα σημερινά αυτοκίνητα. Είναι ελαφρύτερο απ’ ό,τι ένα τυπικό καπό του χώρου αποσκευών, μειώνοντας τόσο τον όγκο όσο και το βάρος.

Η νέα ολομέλεια αποδεικνύει ότι μπορεί επίσης να αντικαταστήσει μία μπάρα, ένα ισχυρό διαρθρωτικό κομμάτι που σταθεροποιεί το αυτοκίνητο στο μπροστινό μέρος, και την μπαταρία για το σύστημα start-stop. Αυτό εξοικονομεί πάνω από 50% σε βάρος και είναι αρκετά ισχυρό ώστε να παρέχει ενέργεια στο 12V σύστημα του αυτοκινήτου. Πιστεύεται ότι η πλήρης υποκατάσταση των υπαρχόντων εξαρτημάτων ενός ηλεκτρικού αυτοκινήτου με το νέο υλικό θα μπορούσε να μειώσει το συνολικό βάρος κατά περισσότερο από 15 %. Αυτό δεν είναι μόνο οικονομικά αποδοτικό αλλά θα πρέπει επίσης να βελτιώσει τις επιπτώσεις στο περιβάλλον. Τα ηλεκτροφόρα οχήματα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στο μελλοντικό χαρτοφυλάκιο των προϊόντων της Volvo και η εταιρία θα συνεχίσει να βρίσκει και να αναπτύσσει καινοτόμες και προηγμένες τεχνικές λύσεις για τα αυτοκίνητα του αύριο.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 17/10/2013, 12:26 μμ.) 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΑΤΤΙΚΗΣ
ΥΓΡΑΕΡΙΟΚΙΝΗΣΗ BARKAS

Τοποθετήσεις Συστημάτων Υγραερίου
Πρωτοπαπαδάκη 62, 111 41 Γαλάτσι, Τηλ.: +302114110752

 
Χρήσιμα