IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Nissan Qashqai: Πέρα από τα όρια της εξέλιξης
Σχεδιασμένο από την αρχή, το νέας γενιάς Qashqai ξεπερνά τα εσκαμμένα σε σχεδίαση και τεχνολογία, με προηγμένη αεροδυναμική εμφάνιση, εσωτερική σχεδίαση, συστήματα πληροφόρησης και πολυμέσων πέρα από κάθε προσδοκία.
Επιμέλεια: Δημήτρης Σπυράκης
Δεν χωράει αμφιβολία ότι το Qashqai κατέχει τα σκήπτρα στην αγορά των crossover, με πάνω από 2.000.000 πωλήσεις από το 2007, όπου πρωτοεμφανίστηκε. Απευθυνόμενο στους οδηγούς της κατηγορίας C που επιζητούν περισσότερο στιλ, τεχνολογία και ενθουσιασμό στην οδήγηση, αλλά και σε εκείνους που αναζητούν μεγαλύτερες επιδόσεις, χωρίς όμως να θυσιάζεται η οικονομία, έρχεται για να επισφραγίσει την πολλή καλή πορεία του προκατόχου του, με τις πωλήσεις του στην Ελλάδα να ξεκινούν στο τέλος του Φεβρουαρίου (2014).
 
Το νέο Qashqai είναι μακρύτερο από τον προκάτοχό του, ελάχιστα χαμηλότερο και φαρδύτερο, έχοντας μια κομψή, αυθεντική όψη, διατηρώντας το στιλ του crossover, με συμπαγείς διαστάσεις και με υπερυψωμένη θέση οδήγησης. Ιδιαίτερα χαρακτηριστικά όπως το μυώδες καπό, του προσδίδουν μια premium εμφάνιση, διατηρώντας παράλληλα το ισχυρό, οπτικά, DNA που χαρακτηρίζει το μοντέλο. Στο εσωτερικό, ο πήχης έχει ανέβει πολύ ψηλά, τόσο από πλευράς ποιότητας των υλικών, όσο και στον σχεδιασμό, προσδίδοντας με αυτό τον τρόπο μια αξεπέραστη αίγλη στο αυτοκίνητο. Η ευελιξία, εξακολουθεί και παραμένει το κύριο χαρακτηριστικό στον πυρήνα του δημοφιλούς crossover.
 
Σημείο αναφοράς στο σχεδιασμό των crossover
Η 2η γενιά Qashqai θέτει ένα νέο σημείο αναφοράς στο σχεδιασμό των crossover. Έχοντας ορίσει το αρχικό, πρότυπο crossover το 2007, η Nissan προχωρά σ’ ένα νέο επίπεδο, χάρη στον τολμηρό σχεδιασμό, την εξαιρετικά προηγμένη και συνάμα έξυπνη τεχνολογία, αλλά και με αξιοσημείωτη προσοχή στη λεπτομέρεια. Σχεδιασμένο εξ αρχής, το νέο Qashqai είναι κάτι πολύ περισσότερο από μια φυσική συνέχεια του προγενέστερου μοντέλου. Το 2ης γενιάς μοντέλο, είναι κατά 20 χλστ. μεγαλύτερο, 49 χλστ. φαρδύτερο και 15 χλστ. χαμηλότερο από τον προκάτοχό του.
 
Παρά την καθ’ ύψος μείωση, τα περιθώρια για το κεφάλι των εμπρός και πίσω επιβατών, έχουν πραγματικά αυξηθεί, διατηρώντας ταυτόχρονα ανέπαφο το ύψος της υπερυψωμένης θέσης οδήγησης. Το νέο Qashqai διαθέτει εντυπωσιακή νέα εμφάνιση με δυναμικές καμπύλες, καθαρές γραμμές και εκλεπτυσμένες λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένης της επιλογής των ζαντών αλουμινίου 19 ιντσών. Μέσω των τολμηρών σχεδιαστικών επεμβάσεων, όπως το μυώδες καπό και των θόλων των τροχών, το νέο Qashqai αποπνέει μια αίσθηση δύναμης και αντοχής.
 
Προηγμένη αεροδυναμική
Το αεροδυναμικό προφίλ του νέου Qashqai, εκτός του ότι προσφέρει μια δυναμική, νέα εμφάνιση ,έχει και πολύ μεγάλη αποτελεσματικότητα στην κύλιση, χάρη σε ένα συντελεστή οπισθέλκουσας που διαμορφώνεται στο 0,32. Κατά τη δημιουργία του νέου μοντέλου, οι ομάδες σχεδιασμού και κατασκευής του, μελέτησαν κάθε επιφάνειά του με κάθε λεπτομέρεια. Από τα εμφανή στοιχεία του, όπως η αεροτομή οροφής, αλλά και από εκείνα που δεν γίνονται αντιληπτά με γυμνό μάτι, όπως το επίπεδο πάτωμα, το νέο Qashqai διαθέτει μερικά απ’ τα πιο προηγμένα αεροδυναμικά στοιχεία που συναντά κανείς σε ένα οικογενειακό αυτοκίνητο. Το αποτέλεσμα είναι μειωμένη αντίσταση, χαμηλότερες εκπομπές CO2, αισθητά χαμηλότερη κατανάλωση καυσίμου και μεγαλύτερη σταθερότητα σε υψηλές ταχύτητες.
 
Μια άλλη καινοτομία που κάνει ντεμπούτο με το νέο Qashqai, είναι το σύστημα Active Grille Shutter. Με το συγκεκριμένο, τεχνολογικά έξυπνο, σύστημα, μεγιστοποιείται η αεροδυναμική απόδοση του νέου μοντέλου, με το κλείσιμο της ροής του αέρα από τις γρίλιες, εφόσον αυτό δεν απαιτείται για την ψύξη του κινητήρα. Το κλείστρο στη μάσκα ενεργοποιείται αυτόματα σε ταχύτητες πάνω από 30 χ.α.ώ. και ανοίγει αυτόματα μόνο όταν οι αισθητήρες ανιχνεύσουν ότι ο κινητήρας χρειάζεται ψύξη. Το σύστημα τοποθετείται ως στάνταρ στα πετρελαιοκίνητα μοντέλα με χειροκίνητο κιβώτιο ταχυτήτων.
 
Άνετο και λειτουργικό εσωτερικό
Άνεση, συνδεσιμότητα και έλεγχος, 3 απ’ τα βασικά στοιχεία που υπογραμμίζουν το σχεδιασμό και το ύφος της καμπίνας του νέου Qashqai. Όπως και τα υπόλοιπα μέρη του αυτοκινήτου, έτσι και το εσωτερικό του νέου μοντέλου συνδυάζει καινοτόμες τεχνολογίες που παρέχουν απλές λύσεις, με βάση την κοινή λογική, για τις καθημερινές προκλήσεις. Έχοντας την  περισσότερη εμπειρία στην κατηγορία των crossover από οποιαδήποτε άλλη μάρκα, η Nissan είναι σε πλεονεκτική θέση για να θέσει νέα πρότυπα στην εργονομία και την άνεση.
 
Η καμπίνα του νέου Qashqai, σχεδιάστηκε και κατασκευάστηκε έχοντας στο επίκεντρο τον οδηγό του. Τα αναρίθμητα συστήματα άνεσης, ευκολίας, αλλά και ασφάλειας του αυτοκινήτου, έχουν μελετηθεί και επανασχεδιαστεί, προκειμένου να προσφέρουν στον οδηγό, εύκολη πρόσβαση σε όλα τα κύρια χειριστήρια. Ο οδηγός του νέου Qashqai είναι σε θέση να προσαρμόσει απόλυτα τις λειτουργίες του αυτοκινήτου, με βάση τις ανάγκες του, ενώ και το μενού αλλά και η οθόνη εμφανίζουν με ακρίβεια κι απλό τρόπο στον οδηγό, όλα τα απαραίτητα δεδομένα, δίνοντας τη δυνατότητα χειρισμού και ελέγχου από τα ενσωματωμένα χειριστήρια στο τιμόνι.
 
Στο στάδιο του σχεδιασμού, οι μηχανικοί χρησιμοποίησαν προηγμένες τεχνικές από την ιατρική επιστήμη και τη NASA, για ανάλυση της πίεσης και της ροής του αίματος στο κάτω μέρος της πλάτης των επιβατών. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα, τη δημιουργία εξαιρετικά προηγμένων καθισμάτων, που προσφέρουν ειδική υποστήριξη χάρη στα επιπλέον μαξιλάρια στις περιοχές της λεκάνης, της οσφυϊκής χώρας και της πλάτης, δίνοντας περεταίρω άνεση σε μεγάλες αποστάσεις. Το Qashqai διαθέτει πολλές λεπτομέρειες για ευκολία και άνεση στους επιβάτες του. Η θύρα USB είναι προσβάσιμη από όλους τους επιβάτες, ενώ οι ποτηροθήκες έχουν πλέον αρκετό βάθος για να φιλοξενούν και  μπουκάλια, χωρίς να ενοχλούν τον οδηγό κατά την αλλαγή των ταχυτήτων. Η χρήση του ηλεκτρονικού χειρόφρενου απελευθερώνει επίσης πολύτιμο χώρο στην καμπίνα, αλλά και το νέο σύστημα ατμοσφαιρικού φωτισμού της καμπίνας, προσδίδει μια ζεστασιά και premium αίσθηση στο εσωτερικό του.
 
Φωτιστικά σώματα με προβολείς LED
Στο εμπρός μέρος του νέου Qashqai, η Nissan ενσωματώνει μερικά από τα πιο προηγμένα τεχνολογικά χαρακτηριστικά που υπήρξαν ποτέ στην κατηγορία των crossover. Όλα τα μοντέλα διαθέτουν φώτα ημέρας LED, ενώ ορισμένες εκδόσεις είναι εξοπλισμένες με ακόμα πιο προηγμένη τεχνολογία , με πλήρη φωτισμό LED, τόσο στη χαμηλή όσο και στην κύρια δέσμη των προβολέων πορείας. Σε απόλυτη συμφωνία με το όραμα της Nissan για ενσωμάτωση της τελευταίας λέξης της τεχνολογίας στα οχήματά της με τρόπο ωφέλιμο και πρακτικό, η χρήση των προβολέων LED αντί για Xenon, είναι κάτι παραπάνω από μια αναβάθμιση. Οι προβολείς LED παράγουν αφενός ένα πιο άσπρο, πιο ευκρινές φως, με 50% λιγότερη ενέργεια συγκριτικά με τις λάμπες Xenon, αφετέρου το φως που αποδίδουν είναι πιο κοντά στο χρώμα με το φωτός του ήλιου με αποτέλεσμα να υπάρχει καλύτερη ορατότητα τη νύχτα.
 
Ακόμα πιο μεγάλη πρακτικότητα
Η ευελιξία είναι άλλος ένας τομέας όπου το νέο Qashqai υπερέχει. Ο χώρος αποσκευών έχει χωρητικότητα 430 λίτρων χωρίς να αναδιπλωθούν τα πίσω καθίσματα, 20 λίτρα πιο πολλά σε σχέση με το προηγούμενο μοντέλο. Αυτό βάζει το νέο Qashqai ακόμη πιο μπροστά από τους αντιπάλους του στην κατηγορίας C, καθώς αυτοκίνητα όπως το Ford Focus και το VW Golf, προσφέρουν σημαντικά λιγότερο χώρο για τις αποσκευές των επιβατών τους. Οι επιβάτες μπορούν επίσης να απολαύσουν περισσότερο χώρο, τόσο στο κεφάλι όσο και στα πόδια. Η αύξηση του πλάτους στο νέο Qashqai, έδωσε τη δυνατότητα για μεγαλύτερο χώρο για τους ώμους των επιβατών, ενώ ο πλήρης επανασχεδιασμός στο άνοιγμα της πόρτας, καθιστά την πρόσβαση από και προς, πιο εύκολη από ποτέ.
 
Η ευελιξία στον χώρο φόρτωσης των αποσκευών έχει επίσης βελτιωθεί, καθώς η πίσω πόρτα ανοίγει κατά 150 χλστ. υψηλότερα, ενώ περιλαμβάνεται κι ένα σύστημα διπλού διαχωριστικού του πατώματος, που έχει σχεδιαστεί για να παρέχει ένα ευέλικτο και ευπροσάρμοστο χώρο φόρτωσης. Το συγκεκριμένο σύστημα, αποτελείται από 2 αναστρέψιμες πλάκες που μπορούν να ανυψωθούν ή να χαμηλώσουν εντός του χώρου φόρτωσης, παρέχοντας 16 διαφορετικούς συνδυασμούς, με σκοπό τη μεγιστοποίηση του διαθέσιμου όγκου. Επιπλέον, το διαχωριστικό αυτό μπορεί εύκολα να τοποθετηθεί σε κάθετη θέση, προσφέροντας ένα ιδανικό μέγεθος χώρου για να συγκρατούνται τα καθημερινά ψώνια. Τέλος, αυτά τα διαχωριστικά έχουν 2 όψεις, μια πλαστική και μια με μοκέτα, προκειμένου να τα χρησιμοποιούν οι επιβάτες, ανάλογα με το είδος των αποσκευών που φορτώνουν.
 
Με πολλές τεχνολογικές καινοτομίες
Το νέο Qashqai είναι γεμάτο καινοτόμες τεχνολογίες. Προσφέρει στον οδηγό ένα ολοκληρωμένο πακέτο προηγμένων τεχνολογικά χαρακτηριστικών, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο, κάθε πτυχή στην οδήγηση. Το σύστημα Safety Shield συμπληρώνεται και από τα συστήματα Αποφυγής Μετωπικής Σύγκρουσης (Front Collision Avoidance),  Υποστήριξης της Προσοχής του Οδηγού (Driver Attention Support), καθώς και της αναγνώρισης των σημάτων κυκλοφορίας (Traffic Sign Recognition), σε συνδυασμό και με άλλες βοηθητικές λειτουργίες, όπως το Έξυπνο Σύστημα Στάθμευσης, που λύνει τα χέρια του οδηγού μέσα στην πόλη.
 
Η καινοτομία συνεχίζεται με τη νέα γκάμα κινητήρων του νέου Qashqai. Κάθε κινητήρας χρησιμοποιεί υπερσυμπιεστή, ώστε οι εκπομπές ρύπων και η κατανάλωση καυσίμου να διατηρηθούν σε εκπληκτικά χαμηλά επίπεδα, διατηρώντας παράλληλα εξαιρετικές επιδόσεις. Οι εκπομπές CO2 είναι κορυφαίες για την κατηγορία και ξεκινούν από 99 γραμμ./χλμ., ενώ και το βάρος του νέου Qashqai, είναι σε αρκετές από τις εκδόσεις μειωμένο κατά 40 κιλά, παρόλο τον σημαντικά επιπρόσθετο εξοπλισμό του. Εκτός από τις εκδόσεις με κίνηση στους εμπρός τροχούς, το νέο Qashqai διατίθεται και με το σύστημα 4-κίνησης ALL-MODE 4x4-i. Σ’ ό,τι αφορά το σύστημα μετάδοσης, το νέο Qashqai εφοδιάζεται με κιβώτιο 6 ταχυτήτων, ενώ υπάρχουν και συγκεκριμένες εκδόσεις με το ολοκαίνουργιο αυτόματο κιβώτιο Xtronic.
Με προδιαγεγραμμένη επιτυχία
Σχεδιασμένο και κατασκευασμένο στην Ευρώπη, για την Ευρώπη, το νέο Qashqai έχει δημιουργηθεί από τους ειδικούς του Nissan Design Europe,  σε συνεργασία με το Nissan Technical Centre Europe και κατασκευάζεται στο εργοστάσιο της Nissan, στο  Σάντερλαντ της Βρετανίας. Επιρροές στον σχεδιασμό και την κατασκευή του, έχει επίσης δεχθεί και από σχεδιαστές και μηχανικούς της Nissan στην Ιαπωνία. Η μέχρι τώρα πορεία του 1ης γενιάς μοντέλου, σε συνδυασμό με τη μεγάλη εξέλιξη που υπέστη το 2ης γενιάς μοντέλο, αφήνει βάσιμες ελπίδες για μία ανάλογη εμπορική επιτυχία για τη Nissan, επιτυχία που την έχει μεγάλη ανάγκη, στα πλαίσια της γενικότερης προσπάθειας της συμμαχίας Renault-Nissan, για μία συνολική θετική της οικονομική πορεία.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 18/01/2014, 04:43 μμ.) 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΑΤΤΙΚΗΣ
Β. ΠΑΠΑΛΟΥΔΗΣ ΑΕ

Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων, Είδη Φανοποιΐας & Μηχανικά Μέρη
Αθηνών 208, 124 61 Χαϊδάρι
Τηλ.: +302105822227, +302105822228, +302105822229
Fax: +302105822437, +302105822501
Αρκαδίας, θέση Μακρύ Λιθάρι (Κεντρική Αποθήκη), 193 00 Ασπρόπυργος
Τηλ.: +302105572183-4
E-mail: papaloudis@hol.gr, Website: www.papaloudis.gr
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.
 
Χρήσιμα