IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Mitsubishi Space Star: Ασκούμενος πολίτης
Ένα καθαρόαιμο αυτοκίνητο πόλης έλειπε από τη γκάμα της Mitsubishi. Ακολουθώντας την τυποποιημένη «συνταγή» των κατασκευαστών και με ένα δανεικό όνομα από πρόγονό του, γεννήθηκε το νέο Space Star, ως ασκούμενος πολίτης.
Του Δημήτρη Σπυράκη
Το γεγονός ότι ένα λιλιπούτιο αυτοκίνητο ονομάζεται Space Star, προκαλεί εντύπωση, από το γεγονός ότι το όνομά του παραπέμπει στους χώρους που διαθέτει. Κάπως έτσι είχε δοθεί πριν από χρόνια η ονομασία σε ένα άλλο μοντέλο της Ιαπωνικής μάρκας, που παρήχθη μεταξύ 1998 και 2005 από το εργοστάσιο NedCar στην Ολλανδία. Ήταν ένα 5θυρο συμπαγές μοντέλο της μικρομεσαίας κατηγορίας (Segment-C), με πραγματικά «διαστημικούς» (space) χώρους, για τις διαστάσεις του. Η αλήθεια είναι ότι η ονομασία του μίνι μοντέλου είναι Mirage, αλλά επιλέχθηκε η ονομασία Space Star για την αγορά της Ευρώπης. Όπως και να ’χουν τα πράγματα, εμείς οδηγούμε το νέο μικρό της Mitsubishi και αφήνουμε πίσω μας το θέμα της ονομασίας. Έτσι «βαφτίστηκε» από τον δημιουργό του κι έτσι το δεχόμαστε.
 
Ο μαθητής της πόλης
Ο τίτλος του θέματος δεν επιλέχθηκε τυχαία. Το μικρό Space Star δεν μπορούμε να πούμε ότι θα κέντρισε το ενδιαφέρον εξ αρχής. Η αλήθεια είναι ότι περιμέναμε κάτι παραπάνω, όσον αφορά την ποιότητα και την γενικότερη αίσθηση της παραδοσιακής Ιαπωνικής άνεσης και πολυτέλειας που χαρακτηρίζει ασφαλώς και την Mitsubishi. Δεχόμαστε το γεγονός ότι στην κατηγορία των μίνι αυτοκινήτων πόλης ευρείας αποδοχής το κόστος μετράει πολύ, αλλά κάθε κατασκευαστής έχει θεσπίσει τα δικά του ποιοτικά στάνταρ, και νομίζουμε ότι το Space Star υπολείπεται του επιπέδου της μάρκας.
 
Πέραν αυτού, το Space Star ήρθε για να «διαβάσει» την πόλη και να εξελιχθεί από τη ζωή ανάμεσα στους δρόμους και τα σοκάκια της αστικής ρουτίνας της μετακίνησης. Και το λέμε αυτό γιατί η κίνηση αυτή της Mitsubishi δεν έγινε ως μία «φωτοβολίδα» αλλά για να τεθούν οι βάσεις στις οποίες θα χτίσει το μέλλον της, απέναντι στον ανταγωνισμό της μίνι κατηγορίας, που σίγουρα είναι πολύ σκληρός. Τα ατού στα οποία θα βασιστεί το Space Star απέναντι στους αντιπάλους του, είναι η ευελιξία του, η σπιρτάδα του κινητήρα του, η χαμηλή κατανάλωση και η επάρκεια χώρων για 4 ενήλικες [ο 5ος θα «υποφέρει» λίγο] με τα απαραίτητα ψώνια στο χώρο αποσκευών.
 
Γεννημένο για πολλά χιλιόμετρα
Το Space Star μπορεί να δημιουργήθηκε για τις αστικές ανάγκες μετακίνησης, όμως δεν διστάζει σε αποστολές μεγάλων αποστάσεων. Κι όσο βλέπαμε ότι η έλλειψη δισταγμού στα πολλά χιλιόμετρα εξακολουθούσε, τόσο περισσότερο το... προκαλούσαμε. Ταξιδέψαμε αρκετά και μάλιστα για πολλά χιλιόμετρα πέρα από την άνεση του εθνικού οδικού δικτύου. Περάσαμε από τα ιστορικά Ιωάννινα, όπου κάναμε και μία στάση στις νέες εγκαταστάσεις της μάρκας στην πόλη, της Κ. Γκαρτζονίκας ΑΕΒΕ [9ο χλμ. Ε.Ο. Ιωαννίνων-Αθηνών], του μοναδικού επίσημου εμπόρου στην ευρύτερη περιοχή της Ηπείρου [ίσως και ακόμη πιο πέρα]. Μεταβήκαμε στην Ηγουμενίτσα και περάσαμε απέναντι στην Κέρκυρα.
 
Τα συνολικά χιλιόμετρα ήταν πάνω από 1.000 και μάλιστα σε μικρό χρονικό διάστημα και με διαφορετικές καιρικές συνθήκες [ευτυχώς χωρίς χιόνι και χαλαζόπτωση, αλλά σχεδόν όλα τα άλλα, μέχρι και παγετό]. Το Space Star δεν έδειξε καμία υστέρηση, αποδεικνύοντας ότι δεν αρέσκεται αποκλειστικά και μόνο στα χιλιόμετρα της πόλης, αλλά είναι έτοιμο να υπηρετήσει τον κάτοχο-οδηγό του σε ό,τι του ζητήσει. Κι αυτό ακούγεται καλό, λαμβάνοντας το γεγονός ότι τα μίνι μοντέλα δεν αγοράζονται πλέον στις μέρες μας ως 2ο ή 3ο αυτοκίνητο μέσα στην οικογένεια, αλλά επιλέγεται και ως το μοναδικό μέσο μετακίνησης, που σημαίνει ότι οι απαιτήσεις οδηγού και επιβατών είναι μεγαλύτερες.
 
Ζωηρός και οικονομικός κινητήρας
Μιας και δεν πρόκειται για αυτοκίνητο επιδόσεων, το να κάνεις μια ξεχωριστή ενότητα για τον κινητήρα ενός αυτοκινήτου πόλης με τόσο περιορισμένες διαστάσεις, ίσως ακούγεται υπερβολικό. Κι όμως, το Space Star διαθέτει μία γκάμα δύο 3-κύλινδρων κινητήρων, 1.0 και 1.2 λίτρων με 71 και 80 ίππους αντίστοιχα, υψηλόστροφους θα λέγαμε, που παρόλα αυτά είναι ζωηροί όταν το απαιτήσουν οι συνθήκες και οικονομικοί σε όλες τις καταστάσεις. Το γεγονός αυτό έχει να κάνει και με το περιορισμένο βάρος, κοντά στα 850 κιλά [κενό]. Ο κινητήρας της δοκιμής μας ήταν ο 1.000άρης, ο οποίος τα πήγε περίφημα, αναλογικά με τις απαιτήσεις της κατηγορίας του αυτοκινήτου.
 
Με αξιώσεις και περιθώρια για βελτιώσεις
Αν και μετράει ελάχιστο χρονικό διάστημα στην αγορά της Ευρώπης [κι ακόμη λιγότερο στην Ελληνική αγορά], το Space Star μπορεί να συμπεριλαμβάνεται στα μικρά ενδιαφέροντα αυτοκίνητα πόλης, όμως η Mitsubishi δεν το προίκισε όσο θα έπρεπε, ιδιαίτερα όσον αφορά την εξωτερική του σχεδίαση. Αν και υπάρχει μία συγκεκριμένη σχεδιαστική φιλοσοφία που διακατέχει όλη τη γκάμα της μάρκας, με χαρακτηριστικό γνώριμο την τραπεζοειδή μάσκα, κάτι τέτοιο δεν υφίσταται στο Space Star. Η σχεδίαση παίζει σημαντικό ρόλο στην μίνι κατηγορία, καθώς εδώ βρίσκονται οι περισσότεροι αγοραστές νεαρής ηλικίας, οι οποίοι διακατέχονται από έντονα συναισθήματα που τους γεννάει το design. Σε γενικές γραμμές, το Space Star δεν παρουσιάζει ελλείψεις, αν και θέλει ένα λίγο πιο σαφές τιμόνι και σίγουρα, βελτίωση στην ποιότητα, για να έρθει πιο κοντά στα υψηλά πρότυπα της Mitsubishi.
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 02/02/2014, 10:05 μμ.)
Mitsubishi Space Star
Διαστάσεις (Μήκος x Πλάτος x Ύψος): 3,71 x 1,665 x 1,49 μέτρα
Μεταξόνιο & Μετατρόχια Ε/Π: 2,45 & 1,43/1,415 μέτρα
Χώρος αποσκευών: 235 λίτρα
Βάρος: 845 κιλά
Κυβισμός: 999 κυβικά εκατοστά
Διάμετρος x Διαδρομή: 75 x 75,4 χλστ.
Σχέση συμπίεσης: 11,5:1
Μέγιστη ισχύς (ίπποι): 71/6.000 σ.α.λ.
Μέγιστη ροπή (Nm): 88/5.000 σ.α.λ.
Επιτάχυνση 0-100 χ.α.ώ.: 13,6’’
Τελική ταχύτητα: 172 χ.α.ώ.
Κατανάλωση σε συνδυασμένο κύκλο: 4 λίτρα/100 χλμ.
Ρεζερβουάρ: 35 λίτρα

Εκπομπές ρύπων CΟ2: 92 γραμμ./χλμ.
 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΕΥΒΟΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ

Συνεργείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ Audi-VW-Seat-Skoda
Σκύρου 21, 341 00 Χαλκίδα
Τηλ.: +302221079696, Τηλ. & Fax: +302221077304
E-mail: skodars@otenet.gr, Website: www.skoda-gianoutsos.gr

 
Χρήσιμα