IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Επένδυση της Panasonic σε εργοστάσιο μπαταριών της Tesla


Η Panasonic Corporation ενδέχεται να επενδύσει σε μια Αμερικανική μονάδα παραγωγής μπαταρίας αυτοκινήτου που προγραμματίζεται από την Tesla Motors Inc., δήλωσαν την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου (2014) πηγές εξοικειωμένες με το πρόγραμμα, με την συνολική επένδυση να υπολογίζεται από μία πηγή σε περίπου 100 δις γιεν (713.881.000 ευρώ). Η εγκατάσταση, η οποία αναμένεται να πάει σε απευθείας σύνδεση το 2017, αποτελεί μέρος του προσχεδίου της Tesla για μια πιο προσιτό ηλεκτρικό όχημα και θα είναι το πρώτο μεγάλο εργοστάσιο παραγωγής ενσωματωμένης μπαταρίας των ΗΠΑ για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα.
 
Η μετοχή της Tesla έκανε υψηλό όλων των εποχών την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου (2014), μετά από μία χρηματιστηριακή έκθεση που όρισε μία νέα τιμή-στόχο που υποδηλώνει μια αύξηση κατά σχεδόν 50% από το κλείσιμο της Δευτέρας (24 Φεβρουαρίου 2014), ενώ οι μετοχές της Panasonic πήραν 7% την Τετάρτη (26 Φεβρουαρίου 2014) σε επίπεδα ρεκόρ τριών εβδομάδων. Την περασμένη εβδομάδα, η Tesla έδωσε κάποιες αρχικές συμβουλές σχετικά με τα σχέδια για ένα εργοστάσιο μπαταριών ιόντων λιθίου, ή αυτό που αποκαλεί gigafactory, που πιθανότατα θα περιλαμβάνει την Panasonic κι άλλους προμηθευτές ως εταίρους. Είπε ότι περαιτέρω λεπτομέρειες θα ανακοινωθούν αυτήν την εβδομάδα.
 
Η Tesla αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Panasonic, κύριος προμηθευτής της αυτοκινητοβιομηχανίας σε μπαταρίες ιόντων λιθίου, είπε ότι ήθελε να επεκτείνει τη συνεργασία της με την Tesla, αλλά αρνήθηκε να σχολιάσει περαιτέρω. «Έχουμε μια σχέση συνεργασίας με την Tesla και ψάχνουμε διάφορους τρόπους για την ενίσχυση αυτής της σχέσης στο μέλλον», δήλωσε η εταιρία. Πηγές κοντά στην κατάσταση, είπαν ότι η Panasonic εξετάζει να επενδύσει στο σχέδιο gigafactory με ένα βλέμμα για επέκταση της παροχής μπαταρίας στην Tesla, όταν η τρέχουσα σύμβαση προμήθειάς της λήγει το 2017. Μία από τις πηγές πρόσθεσε ότι το έργο θα απαιτούσε πιθανώς συνολικά περίπου 100 δις γιεν.
 
«Η Panasonic ψάχνει διάφορα είδη συνεργασίας, συμπεριλαμβανομένης της ανάληψης σε μερικές από τις επενδύσεις», δήλωσε η πηγή . «Αλλά η Tesla είναι ένα επιχειρηματικό εγχείρημα, έτσι υπάρχει μία ανάγκη να είναι προσεκτικοί, εξετάζοντας τους κινδύνους». Για 100 δις γιεν αναφέρθηκε για πρώτη φορά η ημερήσια οικονομική εφημερίδα Nikkei, η οποία είπε επίσης ότι η Panasonic είχε καλέσει αρκετές Ιαπωνικές κατασκευάστριες υλικών να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα. Η Nikkei είπε ότι η μονάδα θα παράγει μικρές, ελαφριές μπαταρίες για την Tesla και μπορεί, επίσης, να προμηθεύει την Toyota Motor Corporation κι άλλες αυτοκινητοβιομηχανίες.


 
Τα κόστη των μπαταριών είναι ένα σημαντικό εμπόδιο για την ευρεία υιοθέτηση ηλεκτρικών αυτοκινήτων στις ΗΠΑ, σύμφωνα με τους αναλυτές. Το Gigafactory της Tesla θα μειώσει τις δαπάνες με την μετατόπιση των υλικών, των κυττάρων, την συναρμολόγηση και την τελική παραγωγή σε ένα σημείο. Στην τηλεδιάσκεψη για την κερδοφορία της Tesla την περασμένη εβδομάδα, ο διευθύνων σύμβουλος κ. Elon Musk, δήλωσε ότι η ηλεκτρική αυτοκινητοβιομηχανία αναμένει να χτίσει το εργοστάσιο με περισσότερους από έναν εταίρους, αλλά μία υπόθεση ήταν ότι η Panasonic, η οποία είναι σήμερα συνεργάτης της Tesla σε μπαταρίες, θα συνεχίσει να συνεργάζεται μαζί τους στο gigafactory.
 
«Το εργοστάσιο είναι πραγματικά εκεί για να υποστηρίξει τον όγκο του αυτοκινήτου 3ης γενιάς», δήλωσε ο κ. Musk. «Θέλουμε να έχουμε την μηχανική και τα εργαλεία να αποδίδουν καρπούς την ίδια στιγμή με το εργοστάσιο giga. Είναι ήδη μέρος μιας στρατηγικής, μία συνδυασμένη προσπάθεια». Η Tesla δημοσίευσε καλύτερα από τα αναμενόμενα αποτελέσματα για το 4ο 3μηνο και είπε ότι οι παραδόσεις του ηλεκτρικού πολυτελούς sedan της, του Model S, θα αυξηθεί περισσότερο από το 55% το 2014, σε περισσότερα από 35.000 οχήματα.
 
Οι μετοχές της Καλιφορνέζικης εταιρίας Palo Alto, η οποία ιδρύθηκε το 2003, αυξήθηκαν 19% την Τρίτη 25 Φεβρουαρίου (2014), σε υψηλό ημέρας όλων των εποχών με τιμή διαπραγμάτευσης 259,20 δολάρια (189,40 ευρώ) ανά μετοχή, μετά τον ορισμό νέας τιμής-στόχου από την Morgan Stanley για τη μετοχή σε 320 δολάρια (233,90 ευρώ) ανά μετοχή, από 153 δολάρια (111,80 ευρώ). Οι μετοχές της Tesla έκλεισαν με αύξηση 30,35 δολάρια (22,2 ευρώ) ή 14%, σε 248 δολάρια (181,20 ευρώ) στο Nasdaq. Οι μετοχές της Panasonic αυξήθηκαν σχεδόν 7% το πρωί της Τετάρτης (26 Φεβρουαρίου 2014) στο Τόκιο, σε επίπεδα-ρεκόρ τριών εβδομάδων, στα 1.279 γιεν (9,10 ευρώ).
 
Ο κ. Adam Jonas, αναλυτής της Morgan Stanley, είπε στην έρευνά του ότι το δυναμικό για τη μείωση του κόστους της μπαταρίας μέσω της αύξησης του όγκου πωλήσεων θα μπορούσε σχεδόν να διπλασιάσει την μετοχή της Tesla, της παγκόσμιας αγοράς αυτοκινήτου, σε 0,9% το 2028. Η Tesla παραμένει στο top-pick της επιχείρησης στον τομέα των αυτοκινήτων των ΗΠΑ. «Η Tesla είναι μια εξαιρετικά φιλόδοξη επιχείρηση που πλημμυρίζει την αγορά με ευχάριστα στη οδήγηση ηλεκτρικά αυτοκίνητα και ο πονοκέφαλος [που προκαλεί] στους ανταγωνιστές μπορεί να μην έχει τέλος», είπε.

Ο κ. James Albertine, αναλυτής της Stifel, είπε ότι το gigafactory θα μπορούσε να είναι πολύ περισσότερο από μια ευκαιρία αυτοκινήτων, καθώς η Tesla θα μπορούσε να έχει μια πολύ πιο σημαντική ευκαιρία για τον εφοδιασμό της αγοράς με συστήματα αποθήκευσης ενέργειας. Ο ίδιος εκτιμά πως το εργοστάσιο θα πάρει 2-3 χρόνια για να κάνει και να απαιτήσει μια έγχυση κεφαλαίου 5-6 δις δολάρια (3,654-4,385 δις ευρώ). «Ενώ παραμένουμε αρνητικοί για τις μετοχές της Tesla πάνω από τα 200 δολάρια (146,20 ευρώ) όπως μια αυτοκινητοβιομηχανία ΚΑΕ (κατασκευαστής αρχικού εξοπλισμού), η δυνατότητα αποθήκευσης ενέργειας απαιτεί μια ευρύτερη προοπτική και θα μπορούσε κάλλιστα να δικαιολογήσει ρεύμα, αν όχι υψηλότερα επίπεδα αποτίμησης», είπε.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 27/02/2014, 01:01 πμ.) 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΑΤΤΙΚΗΣ
ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΣ ΜΠΑΡΚΑΣ

Συνεργείο & Ανταλλακτικά Αυτοκινήτων (Audi, VW, Seat, Skoda)
Αετοφωλιάς & Πρεμένης 20, 111 47 Αθήνα (Πανόραμα Γαλατσίου)
Τηλ.: +302102913987, Fax: +302102130018
E-mail: opel.mparkas@gmail.com
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.
 
Χρήσιμα