IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Zenvo ST1: Ένα εκρηκτικό supercar από την Δανία
Το Zenvo ST1 έχει σχεδιαστεί για να εκφράσει την υπερβολική ισχύ και τις επιδόσεις του αυτοκινήτου. Η εταιρία Zenvo Automotive ιδρύθηκε με μόνο ένα στόχο στο μυαλό, να παράγει ένα μοναδικό, κατασκευασμένο στο χέρι, supercar.
Επιμέλεια: Δημήτρης Σπυράκης
Η έρευνα και ανάπτυξη για το πρωτότυπο ξεκίνησε το 2007. Η Zenvo Automotive ξεκίνησε τη μαζική παραγωγή του Zenvo ST1 το 2011. Το ST1 είναι μια περιορισμένη σειρά που παράγεται σε περιορισμένο διψήφιο αριθμό, μόλις 30 κομμάτια, σε ειδικούς πελάτες. Το πρώτο ST1 παραδόθηκε στον ιδιοκτήτη του το 2012. Για τους μηχανικούς και τους σχεδιαστές της Zenvo Automotive , έγινε μια σαφή λίστα κριτηρίων, για να διασφαλιστεί ότι το αυτοκίνητο δεν θα είναι μόνο ένα κομμάτι που αξίζει τον τίτλο του supercar, αλλά ένα αυτοκίνητο που θα ήταν επίσης κατάλληλο για καθημερινή χρήση. Η απόδοση έπρεπε να είναι εξαιρετική, ο σχεδιασμός μοναδικός και ο ήχος ισχυρός και επιθετικός. Αποτέλεσμα, ένα supercar που δεν είναι μόνο εξαιρετικά ισχυρό, αλλά επιτυγχάνει μια τέλεια ισορροπία μεταξύ της απόδοσης, του σχεδιασμού και του ήχου.
 
100% Made in Denmark
Τα αυτοκίνητα Zenvo έχουν αναπτυχθεί και κατασκευαστεί εξ ολοκλήρου στη Δανία. Πέραν των εντυπωσιακών του τεχνικών προδιαγραφών και της εντυπωσιακής του όψης, το ST1 είναι το αποτέλεσμα ενός ευφυούς σχεδιασμού 100% εκ Δανίας. Η ανάπτυξη και παραγωγή των supercars λαμβάνει χώρα στις σύγχρονες εγκαταστάσεις παραγωγής της εταιρίας, από την αφοσιωμένη ομάδα από σχεδιαστές, μηχανικούς και τεχνικούς. Μάλιστα, η ομάδα της φίρμας εργάζεται αυτή τη στιγμή για το σχεδιασμό και την ανάπτυξη του διαδόχου του ST1.
 
Σχεδίαση που δημιουργεί έναν μοναδικό χαρακτήρα
Ο σχεδιασμός από τους δημιουργούς τους Zenvo ήταν τέτοιος, ώστε να δώσει ως αποτέλεσμα ένα supercar που να μην μοιάζει με κανένα άλλο. Το σχέδιο έπρεπε να αναμειγνύει το επιθετικό στιλ ενός supercar με στοιχεία αγωνιστικών αυτοκινήτων. Ο σχεδιασμός του Zenvo ST1 έγινε από ελεύθερες γραμμές με ροή επιτάχυνσης, δημιουργώντας το σχήμα των θόλων των τροχών, τη γραμμή οροφής, την πλάγια γραμμή και τον κάτω πλευρικό αεραγωγό. Οι αιχμηρές γραμμές συνδέονται με μυϊκές οργανικές επιφάνειες, δημιουργώντας δραματικές αντανακλάσεις. Σε αντίθεση με τη γενικότερη σχεδιαστική θεωρία, ο σχεδιασμός του Zenvo ST1 περιλαμβάνει ένα αγωνιστικό αυτοκίνητο, εμπνευσμένο υπό την έντονη εφαρμογή της τεχνολογίας ινών άνθρακα στην κατασκευή του. Οι γραμμές και οι επιφάνειες είναι εμπνευσμένες από την μυϊκή ένταση ενός λιονταριού, που έσκυψε στο ψηλό χορτάρι έτοιμο να επιτεθεί στο θήραμά του.
 
Το μπροστινό μέρος του Zenvo ST1 είναι σχεδιασμένο γύρω από το εξαγωνικό σήμα κατατεθέν της Zenvo μάσκας, πλαισιωμένη από τους μεγάλους αεραγωγούς του εμπρός τμήματος, που χρησιμοποιείται για την ψύξη των φρένων και του κινητήρα. Οι εισαγωγές αέρα επανέρχονται, για να ελαχιστοποιήσουν την αντίσταση και την ίδια στιγμή κάνουν την πλευρική εντύπωση του αυτοκινήτου, πιο συμπαγής. Το θέμα σχεδίασης του εμπρός μέρους επαναλαμβάνεται και στο πίσω μέρος, το οποίο έχει σχεδιαστεί γύρω από το μεγάλο διαχύτη, που είναι αναγκαίος για σταθερότητα στις υψηλές ταχύτητες. Όπως και στο μπροστινό μέρος, ο κεντρικός όγκος πλαισιώνεται από μεγάλες εξόδους αέρα, εξάγοντας τον ζεστό αέρα του κινητήρα, καθώς και τη φιλοξενία της εξάτμισης και των πίσω φώτων. Η πίσω αεροτομή, υποχρεωτική για ένα αυτοκίνητο ικανό για εξαιρετικά υψηλές ταχύτητες, εν μέρει ενσωματώνεται στα πίσω φτερά. Έχει μια μοναδική αεροδυναμική σχεδίαση ακολουθώντας το κεκλιμένο σχήμα του πίσω άκρου.
 
Κινητήρας που «ξερνάει» φωτιές
Ο κινητήρας του Zenvo ST1, προδιαγραφών ρύπων Euro 5 (CO2 στα 496 γραμμ./χλμ.), εξακολουθεί να θεωρείται ένα τεχνολογικό θαύμα από πολλούς. Είναι το μοναδικό υπεραυτοκίνητο με κινητήρα που συνδυάζει σύστημα supercharger και turbocharger, σε ένα V8 σύνολο με 16 βαλβίδες και συνολική χωρητικότητα 6.800 κ.εκ. (104,8 x 99 χλστ. διάμετρος x διαδρομή), αποδίδοντας 650 ίππους στην επιλογή Wet Mode, 850 ίππους στην επιλογή Sport Mode και 1.104 ίππους στις 6.900 σ.α.λ. στην επιλογή Race Mode. Έτσι, λόγω του σχετικά χαμηλού του βάρους, η αναλογία ίππων/τόνο φτάνει τους 695 ίππους. Η εκρηκτική δύναμη συνοδεύεται κι από μία ανάλογη ροπή στρέψης, που αγγίζει τα 1.430 Nm στις 4.500 σ.α.λ. Με όλα τα παραπάνω, ακούγεται φυσιολογική μία επιτάχυνση 0-100 χ.α.ώ. σε μόλις 2,69’’ και μία τελική ταχύτητα των 375 χ.α.ώ., η οποία μάλιστα περιορίζεται σ’ αυτό το σημείο ηλεκτρονικά. Η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω τροχούς φυσικά, μέσω ενός τύπου F1 κιβωτίου ταχυτήτων 7 σχέσεων με paddle shifters για τις αλλαγές, ενώ διατίθεται και με πλήρως αυτόματο κιβώτιο. Το διαφορικό είναι Torsen, με μπλοκέ περιορισμένης ολίσθησης.
 
Ευρωπαϊκή πρεμιέρα στο σαλόνι της Γενεύης του 2014
Το Zenvo ST1 έκανε την Ευρωπαϊκή του πρεμιέρα με 2 αυτοκίνητα παραγωγής στη διεθνή έκθεση αυτοκινήτου της Γενεύης (4-16 Μαρτίου 2014). Το πρωτότυπο αυτοκίνητο έχει εντυπωσιάσει πολλούς πελάτες, δημοσιογράφους και οδηγούς δοκιμών από το 2009 μέχρι σήμερα (2014) και η Δανέζικη εταιρία κατασκευής αυτοκινήτων είναι υπερήφανη να παρουσιάζει τελικά τα αυτοκίνητα παραγωγής της στην Ευρώπη. Μέσα στο 2013, οι σχεδιαστές και οι μηχανικοί της Zenvo ήταν απασχολημένοι με δοκιμές, τελειοποιώντας διάφορα στοιχεία του αυτοκινήτου, ώστε να είναι έτοιμο για την παραγωγή. Πρωταρχικός στόχος για την ομάδα σχεδίασης ήταν να κάνει αναθεωρήσεις στην εσωτερική διαρρύθμιση, η οποία είναι πλέον σε τέλεια αρμονία με τον μοναδικό και ισχυρό εξωτερικό σχεδιασμό. Οι εσωτερικές χρήσεις καπιτονέ δέρματος Alcantara και κατά παραγγελία αλουμινίου υψηλότερης ποιότητας, έγιναν για να δημιουργήσουν ένα απλό αλλά αποκλειστικό περιβάλλον, έτοιμο για την πίστα, αλλά να εξακολουθεί να έχει την άνεση ενός Grand Tourer.
 
Οδηγική εμπειρία που δεν περιγράφεται
Η εταιρία υπόσχεται σε όποιον τολμήσει να βρεθεί πίσω από το τιμόνι ενός Zenvo ST1, μια πολύ ιδιαίτερη εμπειρία, καθώς ο μοναδικός σχεδιασμός, η απόλυτη απόδοση, η οικεία άνεση και η υψηλή ποιότητα, είναι ενωμένα με τρόπο που να μην υστερεί σε κανέναν τομέα. Είναι συχνά δύσκολο να περιγράψεις τις αισθήσεις και τις εμπειρίες σου στα λόγια. Το Zenvo ST1 είναι ένα από τα αυτοκίνητα που μπορεί να σε φέρει σε τέτοια κατάσταση, καθώς θα δυσκολεύεσαι, αρχικά να πιστέψεις ότι ένα τέτοιο υπεραυτοκίνητο μπορεί να οδηγείται άνετα στους ρυθμούς της καθημερινότητας, όταν την ίδια στιγμή μπορεί να σου δώσει την απόλυτη αίσθηση της οδήγησης στην πίστα.
 
Πλήρης εξατομίκευση που το κάνει ακόμη πιο μοναδικό
Σε ότι αφορά την προσαρμογή, κάθε [τυχερός] πελάτης θα πρέπει να παρουσιάζει με μια σειρά από εσωτερικές και εξωτερικές επιλογές προσαρμογής πριν από την παραγωγή του κάθε αυτοκινήτου, που του εξασφαλίζει τη δημιουργία ενός ιδιαίτερα εξατομικευμένου πραγματικού supercar. Για να διατηρηθεί η αποκλειστικότητα της ιδιοκτησίας, η εταιρία έχει υποσχεθεί έναν περιορισμένο αριθμό του ST1, μόλις 30 κομμάτια, που πωλούνται μόνο σε προ-εγκεκριμένους πελάτες. Όσοι το αποφασίσατε και θέλετε να προλάβετε να δώσετε παραγγελία για το ST1, δεν έχετε παρά να γράψετε στην εταιρία [Zenvo Automotive A/S, Rosagervej 15, DK-4720 Praestoe, Denmark], να επικοινωνήσετε στον αριθμό +4540242129, ή να στείλετε e-mail [info@zenvoautomotive.com].
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 29/03/2014, 11:15 μμ.) 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΑΡΓΟΛΙΔΑΣ
Σ. ΚΑΠΕΤΑΝΟΠΟΥΛΟΣ & ΣΙΑ ΟΕ

 Γενικό Συνεργείο Αυτοκινήτων
1ο χλμ. Άργους-Τριπόλεως, 212 00 Άργος
Τηλ.: +302751024569, Fax: +302751023768

 
Χρήσιμα