IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Ο Nico Rosberg με Mercedes στην pole position στο GP των ΗΠΑ


Χρησιμοποιώντας τα P Zero Yellow μαλακά ελαστικά, ο Nico Rosberg με Mercedes πήρε την pole position για το GP των ΗΠΑ στο Austin (Ώστιν) του Τέξας, με χρόνο μόλις 0,3’’ πιο γρήγορο απ’ τον αντίστοιχο της περασμένης σεζόν [2013]. Η επίδοση του Rosberg (1’36’’067) ήρθε ακριβώς στο τέλος του 3ου σκέλους των κατατακτήριων δοκιμών (Q3), σπάζοντας άνετα τον χρόνο της 1ης θέσης για την εκκίνηση του 2013 (1’36’’338), όταν τα μονοθέσια είχαν μεγαλύτερους κινητήρες και περισσότερη κάθετη δύναμη (downforce). Οι καιρικές συνθήκες έγιναν πιο θερμές στη διάρκεια της ημέρας, με το Q3 στους 22 βαθμούς Κελσίου στο περιβάλλον και στους 36 βαθμούς στην πίστα. Τόσο η μαλακή όσο και η μεσαία γόμες, ήταν σε θέση να φτάσει γρήγορα τις ιδανικές θερμοκρασίες λειτουργίας τους. Στις κατατακτήριες δοκιμές (Σάββατο 1η Νοεμβρίου 2014), η διαφορά στην μεταξύ τους απόδοση ήταν λίγο περισσότερο από 1’’.
 
Με μόλις 18 μονοθέσια για τον αγώνα, οι κατατακτήριες δοκιμές πήρε μια ελαφρώς διαφορετική μορφή απ’ ό,τι συνήθως, με 4 μονοθέσια να αποβάλλεται στο Q1 κι άλλα 4 στο Q2. Η Red Bull του Sebastian Vettel επέλεξε να μην τρέξει μετά το Q1, επειδή μια ποινή σημαίνει ότι ο ίδιος θα μπορούσε να αρχίσει από τα pits σε κάθε περίπτωση. Ο Γερμανός πιλότος και υφιστάμενος παγκόσμιος πρωταθλητής, ολοκλήρωσε μόλις έναν γύρο για τα μαλακά ελαστικά στο Q1, που σημαίνει ότι θα έχει μια πλήρη κατανομή των ελαστικών για τον αγώνα. Κατά συνέπεια, ο Vettel θα είναι σε θέση να επωφεληθεί από ένα ευρύ φάσμα επιλογών στρατηγικής για τον αγώνα, με 3 στάσεις που είναι θεωρητικά ο πιο γρήγορος τρόπος. Ωστόσο, οι περισσότεροι οδηγοί αναμένεται να χρησιμοποιήσουν στρατηγική 2 pit stops, μία στάση επιπλέον απ’ την πιο δημοφιλή επιλογή του 2013, με μεσαία και σκληρά ελαστικά τότε. Οι ελεύθερες δοκιμές το πρωί του Σαββάτου ήταν από τις πιο ψυχρές όλης της σεζόν, με τον Lewis Hamilton στα 0,8’’ διαφοράς από τον ομόσταυλό του με μαλακά ελαστικά.
 
«Αν έπρεπε να περιγράψω τις κατατακτήριες δοκιμές με μια λέξη θα έλεγα: Γρήγορες! Η αυξημένη ταχύτητα σε σύγκριση με το 2013 δεν προέρχεται μόνο από τις μαλακότερες γόμες που χρησιμοποιούνται αυτό το έτος [2014], αλλά κι από το γεγονός ότι οι ομάδες πραγματικά παίρνουν περισσότερα απ’ τα μονοθέσια, καθώς πλησιάζουμε στο τέλος της σεζόν», είπε ο αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli, κ. Paul Hembery. «Όπως ήταν αναμενόμενο, η θερμική υποβάθμιση πρόκειται να είναι ένας απ’ τους βασικούς παράγοντες εδώ, ανοίγοντας μερικές διαφορετικές δυνατότητες από άποψη στρατηγικής. Παρ’ όλα αυτά, πιστεύουμε ότι οι περισσότερες ομάδες θα επιλέξουν 2 pit stops, αν και μια γρήγορη στρατηγική θα ευνοούσε 3 pit stops. Με τον τρόπο που εξελίχθηκαν τα προκριματικά, θα πρέπει να έχουμε έναν πολύ ενδιαφέρον αγώνα αύριο», συμπλήρωσε ο κ. Hembery.

Μια στρατηγική με 3 pit-stops είναι θεωρητικά η πιο γρήγορη για την κούρσα των 56 γύρων, αλλά η πιθανή ταλαιπωρία είναι η κυκλοφορία, γι’ αυτό θα λειτουργήσει μόνο για τα γρήγορα αυτοκίνητα, τα οποία είναι σε θέση να προσπεράσουν για να ρίξουν γύρο. Η ταχύτερη στρατηγική είναι η εκκίνηση με μαλακή γόμα, αλλαγή σε επίσης μαλακή στον 12ο γύρο, μαλακή και πάλι στον 25ο γύρο και στη συνέχεια η μέση γόμα στον 38ο γύρο. Η ταχύτερη στρατηγική με 2 pit stop είναι να ξεκινήσει κανείς με την μαλακή γόμα, να αλλάξει σε μέση γόμα στον 14ο γύρο και στη συνέχεια να βάλει και πάλι την μέση γόμα στον 35ο γύρο. Για εκείνους που εκκινούν εκτός 10άδας, που έχουν τη δυνατότητα να ξεκινήσουν με την μέση γόμα, μια στρατηγική που είναι σχεδόν γρήγορη είναι να βάλουν μαλακά ελαστικά στον 22ο γύρο και ξανά την μέση γόμα στον 36ο γύρο. Μια μακρά 1η αλλαγή με την μέση γόμα έχει το πλεονέκτημα να αποκτήσει κανείς θέσεις στον αγώνα, καθώς εκείνοι που αρχίζουν με μαλακά ελαστικά πηγαίνοντας στα pits, ο μισός αγώνας με την μαλακή γόμα θα πρέπει να τους δώσει επίσης ένα πλεονέκτημα ταχύτητας.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 02/11/2014, 05:51 μμ.) 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΑΤΤΙΚΗΣ
MS AUTO- ΜΗΝΑΣ ΣΟΥΛΗΣ

Γενική Εμπορία Αυτοκινήτων (Πολυτελή/Off-Road)
Ηρώων Πολυτεχνείου 77, 163 42 Ηλιούπολη
Τηλ.: +302109960860, +302109911001, Fax: +302109911902
E-mail: msauto@otenet.gr, Websites: www.msauto.gr, http://msauto.car.gr
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.
 
Χρήσιμα