IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Ένας διαφορετικός Άγιος Βασίλης!


Αντί των τυπικών ευχών για καλή χρονιά και τα σχετικά, κρίναμε σκόπιμο να παρουσιάσουμε έναν διαφορετικό... Άγιο Βασίλη, που αντί δώρων, προσφέρει κάτι πολύ καλύτερο στα παιδιά, το Θείο δώρο, την ίδια την ζωή. Διαβάστε γιατί.
Του Δημήτρη Σπυράκη
Ένας διαφορετικός Άγιος Βασίλης είναι ο Δρ. Αυξέντιος Καλαγκός, ένας μοναδικός καρδιοχειρουργός που έχει ήδη τα τελευταία 11 και πλέον χρόνια δώσει το ανυπέρβλητο και μοναδικό δώρο, την ίδια την ζωή, σε 9.000 παιδιά σε ολόκληρο τον κόσμο, με μοναδική του αμοιβή, το χαμόγελο στα χείλη τους. Ο καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός, ο καλύτερος μαθητής του Μαγκντί Γιακούμπ, αποτελεί ένα ζωντανό μήνυμα ελπίδας ότι η ανθρωπιά δεν έχει χαθεί. Το όνομά του έχει συνδεθεί με τη σωτηρία πολλών καρδιοπαθών σε χώρες όπως ο Λίβανος, η Γεωργία, η Σερβία, η Κύπρος, η Ινδία, το Μαρόκο, η Αλγερία, ο Μαυρίκιος, η Μοζαμβίκη, η Ερυθραία, το Κιργιστάν, η Μαδαγασκάρη, η Βενεζουέλα, η Ουκρανία και η Μποτσουάνα.
 
Ο γιατρός των φτωχών παιδιών
Ο Έλληνας καρδιοχειρουργός Αυξέντιος Καλαγκός δεν απέκτησε τυχαία τον τίτλο του «γιατρού των φτωχών παιδιών». Αποφοίτησε από την Αμερικανική Ιατρική Σχολή της Κωνσταντινούπολης στα 23 του χρόνια και στα 40 του έγινε τακτικός καθηγητής στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης. Αργότερα ήταν ο καλύτερος μαθητής του κορυφαίου καρδιοχειρουργού Μαγκντί Γιακούμπ. Ιδρυτής του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Καρδιές για Όλους», ο Έλληνας γιατρός από την Πόλη, μαζί με την ομάδα του, δεν κάνει τίποτα άλλο από το να χειρουργεί καθημερινά δωρεάν όλα τα παιδιά στις φτωχές συνοικίες του κόσμου, μόνο και μόνο για να ξαναδεί το χαμόγελο στα χείλη τους. «Μπορεί να ακουστεί κοινότυπο, αλλά είναι αλήθεια. Η μόνη μου ανταμοιβή είναι το χαμόγελο των παιδιών που έχω σώσει και η χαρά που νιώθουν οι οικογένειές τους. Αυτά μου αρκούν», δηλώνει περήφανος μιλώντας στην εφημερίδα Espresso.
 
Ο Δρ. Καλαγκός ζει στην Υεμένη, αλλά οπουδήποτε στο κόσμο κι αν τον χρειαστούν, δηλώνει παρών. Δουλεύει 18 ώρες ημερησίως, όμως, όπως λέει ο ίδιος, δεν κοιτάει ποτέ το ρολόι του. «Στην Υεμένη, που είναι η βάση μου, χειρουργώ κάθε μήνα περίπου 40 με 50 περιστατικά. Όταν ταξιδεύω για φιλανθρωπικό σκοπό, είμαι ικανός να χειρουργήσω περίπου 50 περιστατικά μέσα σε 10 ημέρες, για να αυξήσω τον αριθμό των παιδιών που περιμένουν μήνες ή χρόνια να υποβληθούν σε επέμβαση. Υπερβαίνω τις δυνάμεις μου. Δουλεύω περίπου 18 ώρες την ημέρα και τα Σαββατοκύριακα».
 
 
Πιστεύω στον Θεό!
Ο πρώτος άνθρωπος που του έδειξε το δρόμο της φιλανθρωπίας ήταν -όπως αποκαλύπτει ο ίδιος- ο πατέρας του, κορυφαίος παθολόγος στην Κωνσταντινούπολη. «Από τα παιδικά μου χρόνια θυμάμαι ότι ο πατέρας μου, μού έλεγε να αφουγκράζομαι τον πόνο των ανθρώπων και ειδικά αυτών που ζούνε στη φτώχεια». Ερωτηθείς αν πιστεύει στον Θεό, η απάντησή του είναι αφοπλιστική. «Πρέπει να ξέρετε πως κάθε φορά που χειρουργώ πάνω από το χειρουργικό τραπέζι, δεν κάνω τίποτα άλλο από το να επικαλούμαι τον Θεό», λέει και συνεχίζει συγκινημένος: «Αμέσως μετά, όταν όλα πάνε καλά, σε κάθε ευκαιρία θαυμάζω το έργο του Θεού πάνω σε μας τους ανθρώπους. Ναι, λοιπόν, πιστεύω στον Θεό. Άλλωστε, ο παππούς μου ήταν ιερέας».
 
Έρχεται όμως κάποια στιγμή στη ζωή, όπως λέει ο Δρ. Καλαγκός, που όλοι οι άνθρωποι νιώθουν πως κάποια πράγματα είναι υπεράνω των δυνάμεών τους. «Θυμάμαι πριν από 9 χρόνια, είχα χειρουργήσει ένα δύσκολο περιστατικό στη Μοζαμβίκη. Ένα παιδί 3 ετών με καρδιακή ανεπάρκεια, το οποίο όμως απεβίωσε 3 ημέρες μετά την επέμβαση κι ενώ νοσηλευόταν στην εντατική μονάδα. Όταν πήγα να συζητήσω τις αιτίες του θανάτου με τη μητέρα του, έμαθα έκπληκτος ότι αυτή η γυναίκα ήταν έγκυος 7 μηνών και μόλις πριν από 2 μήνες είχε χάσει και τον σύζυγό της. Είχε πουλήσει τα πάντα για να μπορέσει να μεταφέρει το άρρωστο παιδί της από το χωριό στην πρωτεύουσα, στο ιατρικό μας κέντρο, ενώ ταυτόχρονα την είχαν εγκαταλείψει φίλοι και συγγενείς. Το κλάμα και ο πόνος αυτής της γυναίκας που δεν είχε χρήματα ούτε για να θάψει το παιδί της με έκαναν να καταλάβω, με τον πιο σκληρό τρόπο, τι σημαίνει ζωή», λέει ο Δρ, Καλαγκός.
 
«Της έδωσα αμέσως όλα μου τα χρήματα, όλο μου το μισθό και ζήτησα από τον διευθυντή του ιατρικού κέντρου να της δώσει δουλειά στο μαγειρείο της μονάδας, όπως και έγινε. Σήμερα είναι ευτυχισμένη. Γέννησε τελικά 2 παιδάκια και συνεχίζει μέχρι σήμερα να δουλεύει στο ίδιο κέντρο. Είναι αυτές οι συνθήκες στις χώρες του Τρίτου Κόσμου που μου δίνουν την εντύπωση πως ορισμένα πράγματα εξακολουθούν να είναι υπεράνω των δυνάμεών μου, όμως ποτέ δεν λυγίζω. Βέβαια, για να αλλάξουν οι συνθήκες ζωής και το βιοτικό επίπεδο σε αυτές τις χώρες πρέπει οι μεγάλες δυνάμεις να δουν διαφορετικά τις αιτίες της φτώχειας», δήλωσε ο Δρ. Καλαγκός.
 
 
Η ευτυχία της προσφοράς
Παρά το γεγονός ότι έχει βραβευτεί δεκάδες φορές από διεθνείς οργανισμούς και ιδρύματα, όπως ο ίδιος λέει, δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο τις συνήθειές του και το χαρακτήρα του. «Σας λέω μετά λόγου γνώσεως πως όλα αυτά τα χρόνια, όσο ακριβώς προχώρησα σε επιστημονικό και σε φιλανθρωπικό επίπεδο, άλλο τόσο προσπαθώ να είμαι ταπεινός κι αυτό είναι το μεγαλύτερο ιδανικό στη ζωή», λέει ο Δρ. Καλαγκός. Τι κι αν έχει θυσιάσει το χρόνο του και την οικογενειακή του ζωή; Εκείνο που έχει σημασία -όπως λέει- είναι να είσαι χρήσιμος για τον διπλανό σου. Κι αυτό προσπαθεί να μεταλαμπαδεύσει και στα 2 του παιδιά, τις ελάχιστες ώρες που είναι κοντά τους.

Όμως, ο Δρ. Καλαγκός δεν έχει μόνο τον Κωνσταντίνο και τον Αλέξανδρο, τα φυσικά του παιδιά. Έχει ως παιδιά του και 9.000 φτωχά παιδιά, που δεν είχαν πρόσβαση στη δημόσια και δωρεάν υγεία των χωρών που ζούσαν, στα οποία χάρισε αφιλοκερδώς το δικαίωμα να αναπνέουν και να μπορεί η καρδούλα τους να χτυπάει κανονικά. Συνεχιστές του δικού του φιλανθρωπικού και επιστημονικού έργου του, ευτυχώς -όπως λέει- υπάρχουν, και είναι όλοι όσοι διαδίδουν το έργο του στα πέρατα της Γης. Γιατί αν θέλεις να είσαι ένας πραγματικός σύγχρονος Άγιος Βασίλης, πρέπει να δίνει απλόχερα τη ζωή στους συνανθρώπους σου με όποιο τρόπο. Είτε με τον δικό του, είτε απλά και μόνο διαδίδοντας το ομολογουμένως Θεάρεστο έργο του. Καλή χρονιά σε όλους!
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 25/12/2014, 11:29 μμ.) 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Honda
ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΓΚΙΟΥΛΜΠΑΛΟΓΛΟΥ

Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
(Τοποθετήσεις συστημάτων υγραερίου αυτοκίνησης)
Τατοΐου 64, 144 51 Μεταμόρφωση Αττικής
Τηλ.: +302102817216, +302102827157, Fax: +302102825539
E-mail: r64lou@otenet.gr, Website: www.r64lou.gr
 
Χρήσιμα