IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
VW Tiguan - Mini... Touareg!
Το νέο Tiguan επαναπροσδιορίζει την κατηγορία Α-SUV. Πρόκειται για μια κορυφαία επιλογή που προσφέρει κομψότητα, υψηλή τεχνολογία, ασφάλεια, άνεση κι επιδόσεις εντός κι εκτός δρόμου.
 
Το ίδιο το όνομά του υποδηλώνει τον χαρακτήρα του. Το νέο Tiguan (Tiger+Iguana) είναι ένα δυναμικό, σπορ, compact SUV που προσφέρει απολαυστική οδήγηση και μοναδικές επιδόσεις. Γρήγορο, δυνατό, επιβλητικό και ανθεκτικό, προσαρμόζεται και αντέχει προκειμένου να ανταποκριθεί στις ανάγκες των πελατών της κατηγορίας. Το νέο Tiguan παρουσιάστηκε στους εκπροσώπους του ειδικού Τύπου του αυτοκινήτου στο φυσικό του περιβάλλον. Ως τόπος του... «εγκλήματος» ήταν η ορεινή Ναυπακτία, με τελικό σημείο προορισμού την Άνω Χώρα. Με οδήγηση σε διαφορετικά εδάφη (άσφαλτος με κίνηση σε πόλη και αυτοκινητόδρομο και χώμα), πήραμε μια πρώτη... γεύση από το νέο «μικρό Touareg».
 
Πρωτοποριακή σχεδίαση
Διατηρώντας της βασικές γραμμές του πρωτότυπου αυτοκινήτου, το Tiguan εντυπωσιάζει σχεδιαστικά. Ανάλογα με την έκδοση, το Tiguan διαθέτει ιδιαίτερα ελκυστική on-road και off-road σχεδίαση με γωνία προσέγγισης 18 και 28 μοιρών αντίστοιχα. Στην εμπρός σχεδίαση κυριαρχεί η μάσκα σχήματος V ενώ η ιδιαίτερα δυναμική σχεδίαση των φωτιστικών σωμάτων προσδίδει στο Tiguan μοναδική κομψότητα και σπορ χαρακτήρα. Οι δυναμικές γραμμές που διαπερνούν το αμάξωμα από τα εμπρός ως τα πίσω φώτα και οι, ιδιαίτερης σχεδίασης, ράγες οροφής με τις ζάντες αλουμινίου, αποπνέουν δυναμισμό, κομψότητα και σπορ χαρακτήρα. Τα πίσω φώτα ολοκληρώνουν το δυναμικό σχεδιασμό του μοντέλου, ενώ το καπό επεκτείνεται μέχρι τον προφυλακτήρα εξασφαλίζοντας πρακτικότητα κατά τη φόρτωση αντικειμένων. Στο εσωτερικό, το Tiguan χαρακτηρίζεται από υψηλή ποιότητα υλικών και εργονομική σχεδίαση. Ο οδηγός απολαμβάνει τον απόλυτη έλεγχο των λειτουργιών του αυτοκινήτου, τα όργανα του οποίου είναι τοποθετημένα με τέτοιο τρόπο ώστε να εξασφαλίζεται εργονομία και πρακτικότητα. Αλλά και οι επιβάτες του βιώνουν υψηλά επίπεδα άνεσης. Η πίσω σειρά καθισμάτων μπορεί να μετακινηθεί εμπρός/πίσω κατά 16 εκατ. προσφέροντας περισσότερη άνεση στους πίσω επιβάτες ή ικανοποιώντας την ανάγκη για μεγαλύτερο χώρο αποσκευών. Με πλήρως αναδιπλούμενο το πίσω κάθισμα σε αναλογία 60/40 αλλά και αυτό του συνοδηγού, το Tiguan ανταποκρίνεται σε οποιαδήποτε ανάγκη μεταφοράς προκύψει μέσα στα πλαίσια της καθημερινότητας.
 
Με ισχυρούς κινητήρες
Το Tiguan είναι το μόνο SUV το οποίο εξοπλίζεται αποκλειστικά με υπερτροφοδοτούμενους κινητήρες TSI και TDI. Μεγάλη ισχύς, εξαιρετικά επίπεδα ροπής από χαμηλές στροφές και παράλληλα χαμηλή κατανάλωση, οικονομία καυσίμων και χαμηλές εκπομπές ρύπων, είναι τα χαρακτηριστικά αυτών των κινητήρων. Αρχικά, το Tiguan διατίθεται με τον καινοτόμο κινητήρα 1.4 TSI όπου εδώ αποδίδει 150 ίππους με μηχανικό υπερσυμπιεστή και στροβυλοσυμπιεστή καυσαερίων και τον 4κύλιδρο TDI της VW με τεχνολογία common rail με φίλτρο σωματιδίων DPF ο οποίος τηρεί τις προδιαγραφές Euro5 οι οποίες θα ισχύσουν από το 2009. Μεσοπρόθεσμα, το Tiguan θα εφοδιαστεί με επιπλέον 2 κινητήρες TSI κι έναν κινητήρα TDI, όλοι πρωτοεμφανιζόμενοι στη γκάμα των κινητήρων της VW. Το εύρος των TSI θα επεκταθεί με την προσθήκη δύο 4κύλινδρων κινητήρων 170 και 200 ίππων. Στη συνέχεια θα υπάρξει ένας ισχυρός TDI με 170 ίππους που θα διαθέτει επίσης καινούργια ανεπτυγμένη έγχυση common rail. Ο στόχος ανάπτυξης στην περίπτωση αυτή ήταν να δημιουργηθούν οι πιο αθόρυβοι κινητήρες πετρελαίου της κατηγορίας στο Tiguan. Και οι δύο κινητήρες πετρελαίου turbo άμεσου ψεκασμού θα πληρούν το πρότυπο Euro5 που θα αρχίσει να ισχύει από το 2009. Όλα τα Tiguan διατίθενται με μηχανικά κιβώτια 6 ταχυτήτων στον βασικό εξοπλισμό. Προαιρετικά, οι δύο ισχυρότεροι κινητήρες βενζίνης (170 και 200 ίππων), καθώς και ο TDI των 140 ίππων, μπορούν να παραγγελθούν με ένα tiptronic κιβώτιο 6 ταχυτήτων.
 
Σύστημα 4κίνησης 4MOTION
Η τελευταία γενιά της 4κίνησης 4MOTION κάνει το ντεμπούτο της στο Tiguan. Η νέα γενιά 4MOTION πληροί τα υψηλότερα πρότυπα οδηγικής δυναμικής και οδηγικής ασφάλειας στο δρόμο. Ταυτόχρονα προσφέρει βέλτιστη πρόσφυση εκτός ασφάλτου. Στην πράξη, σχεδόν καμία αισθητή πρόσθετη κατανάλωση καυσίμου, καμία επίδραση στον κινητήρα και κανένας θόρυβος λειτουργίας. Το γνωστό σύστημα συμπλέκτη πολλαπλών δίσκων Haldex ενσωματώθηκε στον πίσω κινητήριο άξονα του Tiguan, ενώ ολόκληρη η μονάδα ζυγίζει μόνο 44 κιλά. Μόλις αναπτυχθούν διαφορές ταχύτητες ανάμεσα στον μπροστινό και πίσω άξονα, ενεργοποιούνται 2 αντλίες δακτυλιοειδών εμβόλων οι οποίες αναπτύσσουν πίεση στον συμπλέκτη πολλαπλών δίσκων και ενώνουν τους 2 άξονες μεταξύ τους. Η ροπή στρέψης που μπορεί να μεταφερθεί ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος της πίεσης που ασκείται στους δίσκους του συμπλέκτη κι αυτό ελέγχει την ροή ισχύος ανάμεσα στους μπροστινούς και πίσω τροχούς σύμφωνα με τις συγκεκριμένες ανάγκες. Μόλις ο συμπλέκτης εντοπίσει μια ολίσθηση στον μπροστινό άξονα, περισσότερη ροπή στρέψης του κινητήρα εφαρμόζεται στον πίσω άξονα. Σε κανονικές συνθήκες, το 90% της ροπής μεταδίδεται στους μπροστινούς τροχούς και 10% στους πίσω. Σε ακραίες καταστάσεις, σχεδόν 100% μπορεί να μεταδοθεί στον πίσω άξονα. Επιπλέον των κορυφαίων κινητήρων TSI και TDI και το τελευταίας γενιάς σύστημα 4κίνησης 4MOTION, το Tiguan εξοπλίζεται σε όλες τις εκδόσεις του με την λειτουργία off road mode. Με το πάτημα ενός κουμπιού, το Tiguan ενεργοποιεί ένα σύνολο βοηθητικών συστημάτων τα οποία βελτιώνουν την οδηγική συμπεριφορά σε συνθήκες εκτός δρόμου. Το Downhill Driving Assistant περιορίζει την ταχύτητα ενεργοποιώντας τα φρένα σε όλους τους τροχούς σε περίπτωση κατηφορικής κίνησης σε κλίσεις μεγαλύτερες από 20% (η ταχύτητα περιορίζεται σε 8 χ.α.ώ.).
 
Με το Adjustment of accelerator pedal Characteristics, έχουμε την προσαρμογή της χαρτογράφησης του ηλεκτρονικού γκαζιού για βελτιστοποίηση της απόκρισής του ανάλογα με τις συνθήκες οδήγησης. Με το EDL adjustment (ενεργοποίηση σε ιδιαίτερα μικρές τιμές ολίσθησης) έχουμε πολύ καλύτερη πρόσφυση, ιδιαίτερα όταν οι τροχοί χάνουν την επαφή με το έδαφος. Στο ABS adjustment έχουμε αύξηση της πέδησης σε δύσκολα εδάφη (χώμα, χαλίκι, κα.), ενώ μειώνεται το μπλοκάρισμα των τροχών σε ολισθηρές επιφάνειες κι έτσι μειώνεται η απόσταση φρεναρίσματος. Στο Gear pre-selection, έχουμε τη διατήρηση της επιλεγμένης ταχύτητας, ανεξαρτήτως στροφών (μόνο για αυτόματο κιβώτιο). Επίσης, το Tiguan διαθέτει σε όλες τις εκδόσεις του νέο ηλεκτρομηχανικό τιμόνι με μεταβαλλόμενη υποβοήθηση. Mε το σύστημα EPS (Electronic Power Steering) επιτυγχάνεται η υποβοήθηση του τιμονιού ανάλογα με την ταχύτητα του οχήματος και των συνθηκών κίνησής του με αποτέλεσμα την ακριβή αίσθηση του τιμονιού σε σχέση με την ταχύτητα και το οδόστρωμα, τη μείωση των κραδασμών του τιμονιού σε ανωμαλίες του οδοστρώματος και τελικά τη μείωση της κατανάλωσης καυσίμου. Εμπρός το Tiguan διαθέτει ανάρτηση McPherson που έχει ρυθμιστεί ειδικά για SUV.
 
Στα αμορτισέρ εμπρός έχει τοποθετηθεί πρόσθετος αποσβεστήρας κραδασμών ο οποίος μειώνει τους κραδασμούς σε δύσκολες συνθήκες οδήγησης. Η πίσω ανάρτηση πολλαπλών συνδέσμων είναι προσαρμοσμένη στην 4κίνηση 4MOTION με υποπλαίσιο εξ’ ολοκλήρου από ατσάλι υψηλής αντοχής. Επιπλέον το Tiguan εξοπλίζεται με ESP με σύστημα σταθεροποίησης ρυμουλκούμενου (Trailer Stabilization), δυναμικό βοήθημα εκκίνησης Auto Hold και ηλεκτρικό χειρόφρενο. Στον προαιρετικό του εξοπλισμό, το Tiguan διαθέτει μία σειρά καινοτόμων τεχνολογιών όπως συστήματα ραδιοπλοήγησης με οθόνη αφής και δυνατότητα καταγραφής μη χαρτογραφημένων περιοχών, σύστημα αυτόματης στάθμευσης Park Assist με κάμερα οπισθοπορείας, στρεφόμενους προβολείς Bi-Xenon, μηχανικό αναδιπλούμενο κοτσαδόρο (ο πρώτος της VW αποσπώμενος χωρίς να αφαιρείται με επιπλέον κόστος περίπου 800 ευρώ) και την ηλεκτρικά συρόμενη και ανακλινόμενη πανοραμική οροφή.
 
Απόλυτα ασφαλές
Για το Tiguan η ασφάλεια είναι αδιαπραγμάτευτη. Διαθέτοντας στον βασικό εξοπλισμό όλων των εκδόσεων 6 αερόσακους (οδηγού, συνοδηγού, πλαϊνούς εμπρός), προεντατήρες ζωνών ασφαλείας με ηχητική ειδοποίηση για τους εμπρός επιβάτες, προσκέφαλα σε όλα τα καθίσματα, ESP με σύστημα σταθεροποίησης ρυμουλκούμενου (Trailer Stabilization), ABS, ηλεκτρονικό μπλοκάρισμα διαφορικού, EDL, σύστημα αντιολίσθησης τροχών ASR, σύστημα ενίσχυσης πέδησης Brake Assist, δυναμικό βοήθημα εκκίνησης Auto Hold, Off road mode με πυξίδα στην οθόνη πολλαπλών ενδείξεων και Isofix στα πίσω πλαϊνά καθίσματα και σύστημα ελέγχου πίεσης ελαστικών το αποτέλεσμα ήταν σχεδόν δεδομένο. Κορυφαία ασφάλεια στην κατηγορία του, άκαμπτη καμπίνα, χαμηλός θόρυβος στο εσωτερικό και 5 αστέρια στα crash test του EuroNCAP.
 
Εκδόσεις ανάλογα τη χρήση
Το Tiguan διαθέτει όλα όσα χρειάζονται προκειμένου να ανταποκρίνεται διαρκώς στις προκλήσεις της καθημερινότητας με ευελιξία, ισχύ και αυτοπεποίθηση. Διατίθεται σε 3 εκδόσεις εξοπλισμού (Trend, Escape, Sport), καλύπτοντας πλήρως την γκάμα αναγκών και απαιτήσεων του κοινού του. Σε όλες τις εκδόσεις, το Tiguan διαθέτει έναν εκτενή βασικό εξοπλισμό ασφαλείας (αναφέρθηκε παραπάνω) εξασφαλίζοντας κορυφαία επίπεδα ασφάλειας. Η άνεση είναι επίσης δεδομένη, με αυτόματο κλιματισμό δύο ζωνών Climatronic, ηλεκτρικό χειρόφρενο, ηλεκτρικά ρυθμιζόμενους και θερμαινόμενους εξωτερικούς καθρέπτες, ηχοσύστημα ραδιο-CD με MP3 και 8 ηχεία και υπολογιστή ταξιδίου. Με γωνία προσέγγισης 18 μοιρών και υψηλά επίπεδα άνεσης, το Tiguan Trend διαθέτει τέλεια μελετημένη εργονομία. Το Tiguan Escape με τον off road σχεδιασμό του μπροστινού μέρους έχει 28 μοίρες γωνία προσέγγισης, ειδικό προστατευτικό στο κάτω μέρος και φώτα ομίχλης. Το Tiguan Escape διαθέτει πρόσθετους αποθηκευτικούς χώρους και πλήρως αναδιπλούμενο κάθισμα συνοδηγού. Σπορ χαρακτήρας και πολυτέλεια συνυπάρχουν με τον δυναμισμό και τη δεδομένη πρακτικότητα και άνεση στην έκδοση Sport. Οι επιχρωμιωμένες γρίλιες στη μάσκα, οι 17άρες ζάντες αλουμινίου, οι ασημί χρωμιωμένες ράγες οροφής, τα φιμέ πίσω τζάμια και τα χρωμιωμένα πλαίσια παραθύρων δίνουν το στίγμα της πολυτέλειας και της μοναδικότητας. Κομψότητα και πρακτικότητα συνυπάρχουν και στο εσωτερικό του Tiguan Sport. Η οθόνη πολλαπλών ενδείξεων παρέχει ανά πάσα στιγμή σημαντικές πληροφορίες σχετικά με την τρέχουσα κατανάλωση, τη διάρκεια της διαδρομής και μέση ταχύτητα.
 
Το Tiguan διαθέτει μία πλούσια γκάμα προαιρετικού εξοπλισμού. Οι τεχνολογίες κορυφαίου επιπέδου του Tiguan περιλαμβάνουν το πρώτο σύστημα υποβοήθησης στάθμευσης (Park Steering Assistant) που χρησιμοποιείται σε ένα SUV παγκοσμίως. Η λειτουργία Park Assist πραγματοποιεί αυτόματο ελιγμό σε ένα χώρο παρκαρίσματος παράλληλο προς την κίνηση αυτοκινήτου. Ο οδηγός απλά ενεργοποιεί τα πεντάλ γκαζιού, φρένου και συμπλέκτη. Το Tiguan μετακινείται στο χώρο που έχει προηγουμένως μετρηθεί, με τη βοήθεια αισθητήρων. Μόλις ο οδηγός επέμβει χειροκίνητα στην διαδικασία, η λειτουργία Park Assist απενεργοποιείται. Το σύστημα αυτό στοιχίζει επιπλέον μόνο 375 ευρώ. Ένα βασικό στοιχείο του συστήματος ραδιοπλοήγησης είναι η κάμερα οπισθοπορείας (πάνω από την πινακίδα κυκλοφορίας) και μεταδίδει την εικόνα στην οθόνη. Η διαδρομή εμφανίζεται κι αυτή στην οθόνη χρησιμοποιώντας γραμμές προσανατολισμού που αντιστοιχούν στις συγκεκριμένες κινήσεις του τιμονιού.
 
τεχνικά χαρακτηριστικά - επιδόσεις
μοντέλο
Tiguan 1.4 TSI
Tiguan 2.0 TDI
Μήκος
4,227 μέτρα
4,227 μέτρα
Πλάτος
1,809 μέτρα
1,809 μέτρα
Ύψος
1,686 μέτρα
1,686 μέτρα
Μεταξόνιο
2,604 μέτρα
2,604 μέτρα
Μετατρόχια Ε/Π
1,57/1,57 μέτρα
1,57/1,57 μέτρα
Χώρος αποσκευών
505-1.510 λίτρα
505-1.510 λίτρα
Βάρος
1.546 κιλά
1.590 (1.610) κιλά
Κυβισμός
1.390 κ.εκ.
1.968 κ.εκ.
Διάμετρος x διαδρομή
76,5 x 75,6 χλστ.
81 x 95,5 χλστ.
Ισχύς (ίπποι/σ.α.λ.)
150/5.800
140/4.200
Ροπή (Nm/σ.α.λ.)
240/1.750-4.000
320/1.750-2.500
0-100 χ.α.ώ.
9,6’’
10,5’’ (10,7’’)
Τελική ταχύτητα
192 χ.α.ώ.
186 (182) χ.α.ώ.
Γωνία προσέγγισης
18/28 μοίρες
18/28 μοίρες
Γωνία ράμπας
20 μοίρες
20 μοίρες
Γωνία διαφυγής
25 μοίρες
25 μοίρες
Απόσταση από το έδαφος
200 χλστ.
200 χλστ.
Κατανάλωση εκτός πόλης
7,0 λ./100 χλμ.
5,9 (6,3) λ./100 χλμ.
Μικτή κατανάλωση
8,4 λ./100 χλμ.
7,2 (7,5) λ./100 χλμ.
Κατανάλωση στην πόλη
10,6 λ./100 χλμ.
9,4 (9,7) λ./100 χλμ.
Ρεζερβουάρ
64 λίτρα
64 λίτρα
Εκπομπές ρύπων (CO2)
199 γραμμ./χλμ.
189 (199) γραμμ./χλμ.
( ) επιδόσεις και χαρακτηριστικά της έκδοσης Tiptronic. 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Mercedes
ΘΩΜΑΣ ΤΖΟΓΑΝΗΣ & ΣΙΑ ΟΕ

Συνεργείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Θεομήτορος 60 & Έλλης Αλεξίου 4, 173 42 Αγ. Δημήτριος
Τηλ.: +302109855513, Τηλ. & Fax: +302109851192
E-mail: tzoganis.mbservice@gmail.com
Δείτε μας στο παγκόσμιο χρυσό οδηγό AiYellow.
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.
 
Χρήσιμα