IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Hamilton και Rosberg στην 1η σειρά εκκίνησης του F1 GP του Καναδά


Ο πιλότος της Mercedes, Lewis Hamilton, πέτυχε στις κατατακτήριες δοκιμές του Grand Prix της Formula 1 στον Καναδά την 44η pole position της καριέρας του στο Μόντρεαλ, με τα πολύ μαλακά ελαστικά P Zero Red της Pirelli, όπως ακριβώς έκανε και στο Μονακό. Ο ομόσταυλός του Nico Rosberg, ολοκλήρωσε το μονοπώλιο της Mercedes στην 1η σειρά της εκκίνησης. Οι ομάδες δεν έχουν πολλές δυνατότητες να συνηθίσουν με την απόδοση των πολύ μαλακών ελαστικών, με το FP2 της Παρασκευής (5 Ιουνίου 2015) να διακόπτεται από βροχή και το FP3 το πρωί του Σαββάτου (6 Ιουνίου 2015) να καθυστερεί με κόκκινες σημαίες. Ως αποτέλεσμα, υπήρξαν μια σειρά από άγνωστα στοιχεία, καθώς οι ομάδες πήγαιναν στα προκριματικά, με την Lotus του Romain Grosjean να αναδεικνύεται ταχύτερη στο Q1, χρησιμοποιώντας τα πολύ μαλακά ελαστικά.
 
Παρά το γεγονός ότι δεν υπήρχε βροχή το Σάββατο, οι θερμοκρασίες παρέμειναν εύκρατες στην περιοχή των 35 βαθμών Κελσίου στην πίστα. Αυτή η διαφορά μεταξύ των συνθηκών της πίστας την Παρασκευή και το πρωί του Σαββάτου, έκανε δύσκολο να κατανοήσουν πλήρως οι ομάδες την φθορά των ελαστικών. Με υψηλές θερμοκρασίες για την ημέρα του αγώνα, αυτό το σχέδιο θα μπορούσε να αλλάξει την αντίληψη για τις αναμενόμενες στρατηγικές στον αγώνα. Οι οδηγοί της Mercedes, καθώς και οι Kimi Raikkonen (Ferrari) και Valtteri Bottas (Williams), ήταν οι μόνοι οδηγοί που περάσαν το Q1 χρησιμοποιώντας μόνο τα μαλακά ελαστικά. Για το υπόλοιπο των κατατακτήριων δοκιμών, οι οδηγοί χρησιμοποίησαν μόνον τα πολύ μαλακά ελαστικά.
 
Με τέτοιο ρυθμό στα μονοθέσια και στην ανάπτυξη των ελαστικών, ο χρόνος της pole position του 2014, είχε ήδη σπάσει στα πρώτα λεπτά του Q2, τόσο από τον Hamilton όσο και από τον Rosberg. Το τελικό top-10 στο Q3 εστιάστηκε πάλι από τη μάχη μεταξύ των οδηγών της Mercedes, με τον Hamilton να μειώνει τον δείκτη αναφοράς ακόμη περισσότερο, αμέσως μετά το τέλος του σκέλους. Η βροχή της Παρασκευής σήμαινε ότι η πίστα είναι πλυμένη από την επιφάνεια γόμας, καθιστώντας την ολισθηρή στην αρχή της ημέρας (Σάββατο) κι έδινε τους ταχύτερους χρόνους στο τέλος κάθε σκέλους. Στο FP3, το οποίο διακόπηκε από 2 περιόδους κόκκινης σημαίας το πρωί του Σαββάτου, ο Rosberg πήγε σχετικά ταχύτερα με τα πολύ μαλακά ελαστικά, θέτοντας έναν χρόνο 1’15’’660.
 
«Ως συνήθως, ο Καναδάς έχει παράσχει απρόβλεπτες κατατακτήριες [δοκιμές], ακόμη και με εντελώς ξηρό καιρό. Οι ομάδες στις κατατακτήριες δεν έτρεξαν τόσο πολύ με τα πολύ μαλακά ελαστικά όπως θα ήθελαν, κάτι που επηρέασε σαφώς τις προετοιμασίες τους», δήλωσε ο κ. Paul Hembery, αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli. «Έχουμε μια μικρότερη διαφορά απόδοσης μεταξύ των δύο γομών απ’ ό,τι βλέπουμε στους περισσότερους αγώνες, περίπου 0,8’’, κι αυτό ανοίγει πραγματικά περισσότερες δυνατότητες για την στρατηγική, καθώς υπάρχουν μια σειρά από διαφορετικούς τρόπους προσέγγισης του αγώνα, χωρίς να διακινδυνεύσουν υπερβολική απώλεια χρόνου. Η φθορά και η υποβάθμιση είναι χαμηλή, έτσι μια στρατηγική ενός pit-stop είναι δυνατή, αλλά μια στρατηγική 2 pit-stop είναι πιθανώς καλή».

Οι επιλογές ελαστικών και οι επιφανειακές συνθήκες στον Καναδά, σημαίνει ότι είναι δυνατή μια ποικιλία διαφορετικών στρατηγικών. Ωστόσο, μια στρατηγική ενός pit-stop φαίνεται πολλή πιθανή στο τέλος των κατατακτήριων δοκιμών, παρότι είναι βιώσιμη και μία στρατηγική 2 στάσεων. Μια στρατηγική 2 pit-stop για τον αγώνα των 70 γύρων είναι πιθανό να εξελιχθεί με εκκίνηση στα πολύ μαλακά ελαστικά, με αλλαγή και πάλι σε πολύ μαλακή γόμα στον 15ο γύρο και με τα μαλακά ελαστικά στο τελευταίο pit-stop στον 40ό γύρο. Μια σειρά από παραλλαγές αυτής της στρατηγικής είναι επίσης δυνατή, συμπεριλαμβανομένης της λειτουργίας με μαλακή γόμα στο ενδιάμεσο stint. Η εκκίνηση του αγώνα θα δοθεί στις 3:00 μμ. τοπική ώρα, 9:00 μμ. ώρα Ελλάδας.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 07/06/2015, 03:40 μμ.) 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΑΤΤΙΚΗΣ
AUTO GAS LINES - ΑΦΟΙ ΑΓΓΕΛΗ - Ν. ΠΑΠΑΧΑΡΑΛΑΜΠΟΥΣ ΟΕ

Τοποθετήσεις Συστημάτων Υγραερίου & Φυσικού Αερίου (Dilorenzo-Stefanelli)
Συνεργείο Αυτοκινήτων (εξειδίκευση Ford)
Λεωφ. Αθηνών 179, 124 61 Χαϊδάρι
Τηλ. & Fax: +302105822253, Website: www.autogaslines.gr

 

 
Χρήσιμα