IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Σε 11.000.000 οχήματα το παράνομο λογισμικό στους VW κινητήρες diesel


Διαστάσεις παγκόσμιας «επιδημίας» παίρνει το θέμα με το παράνομο λογισμικό στους κινητήρες diesel της VW, αφού περίπου 11.000.000 οχήματα σε όλο τον κόσμο επηρεάζονται, καθώς το σκάνδαλο που ξεκίνησε στις ΗΠΑ διευρύνεται.
Του Δημήτρη Σπυράκη
Εξετάσεις έδειξαν ότι το λογισμικό ελέγχου των εκπομπών που ήταν ενσωματωμένο σε μοντέλα των ΗΠΑ που βρέθηκαν να παραβιάζουν τους κανόνες της χώρας για καθαρό αέρα, έχει επίσης χρησιμοποιηθεί και σε άλλα diesel αυτοκίνητα του ομίλου VW, όπως αναφέρει η ίδια η εταιρία σε ανακοίνωσή της την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου (2015). Ο Γερμανικός όμιλος αυτοκινήτων σχεδιάζει να αναιρέσει 6,5 δις ευρώ κατά το 3ο 3μηνο του 2015 για την κάλυψη των δαπανών για την αντιμετώπιση του ζητήματος. Το ποσό των προβλέψεων που χρειάζεται, θα μπορούσε να αλλάξει, καθώς η έρευνα συνεχίζεται, δήλωσε η VW.
 
Αναπροσαρμογή του στόχου κερδών για το 2015
«Οι στόχοι κερδών του ομίλου για το 2015 θα πρέπει να προσαρμοστούν αναλόγως», δήλωσε η VW, χωρίς να παράσχει περαιτέρω λεπτομέρειες. Η VW ήδη οδηγείται σε λειτουργικό περιθώριο 5,5-6,5% για το 2015, σε σύγκριση με το 6,3% το 2014. Είπε ότι οι διατάξεις που έθεσε στο περιθώριο, ήταν για να καλύψει τις παρεμβάσεις των υπηρεσιών που απορρέουν από το σκάνδαλο των εκπομπών, καθώς και άλλες προσπάθειες για να ξανακερδίσει την εμπιστοσύνη των πελατών της, αλλά δεν είπε εάν μέρος των χρημάτων θα μπορούσε να πάει προς πιθανές κυρώσεις που μπορεί να έχει να πληρώσει.
 
Το σκάνδαλο διευρύνεται
Πετρελαιοκίνητα αυτοκίνητα με κινητήρες με κωδική ονομασία Type ΕΑ 189 που κατασκευάστηκαν σε περίπου 11.000.000 μοντέλα VW σε όλο τον κόσμο, έχουν δείξει μια αξιοσημείωτη απόκλιση σε επίπεδα εκπομπών μεταξύ δοκιμής και χρήσης του οδικού δικτύου, είπε η εταιρία, η οποία αντιμετωπίζει ποινές μέχρι και 18 δις δολάρια στις ΗΠΑ (16,125 δις ευρώ), μετά την αποδοχή στην εξαπάτηση των δοκιμών εκπομπών των αυτοκινήτων diesel. Η Γερμανία, η Γαλλία, η Νότια Κορέα και η Ιταλία, ήταν μεταξύ των χωρών που είπαν την Τρίτη 22 Σεπτεμβρίου (2015) ότι θα εξετάσουν περαιτέρω τις αποκαλύψεις, ότι η VW «νόθευσε» τα πετρελαιοκίνητα οχήματα για να περάσει τις δοκιμές εκπομπών στις ΗΠΑ. Αυτό έρχεται αφού και το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ, ξεκινά την δική του έρευνα για το θέμα, σύμφωνα με δύο Αμερικανούς αξιωματούχους εξοικειωμένους με την έρευνα.
 
Σε ελεύθερη πτώση η μετοχή της VW
Οι μετοχές της VW έπεσαν κατακόρυφα 20% την Τρίτη 22 του μήνα, μετά από πτώση 19% μια μέρα πριν (Δευτέρα 21 Σεπτεμβρίου 2015). Η μετοχή της έχει υποχωρήσει 41% μέσα στο 2015. Ο Γερμανός υπουργός Μεταφορών κ. Alexander Dobrindt, δήλωσε στην εφημερίδα Bild σε συνέντευξη που δημοσιεύθηκε την Τρίτη (22 Σεπτεμβρίου 2015) ότι έχει διατάξει ελέγχους των εκπομπών των πετρελαιοκίνητων μοντέλων της VW στη Γερμανία. Το Ιταλικό υπουργείο Περιβάλλοντος ζήτησε από την VW διαβεβαιώσεις ότι έχει τηρήσει τους κανόνες εκπομπών για τα αυτοκίνητα που πωλούνται στην Ιταλία. Η Νότια Κορέα ανακοίνωσε ότι θα ελέγξει αν η Γερμανική αυτοκινητοβιομηχανία συμμορφωθεί με τα δικά της πρότυπα ρύπανσης.

Και οι αντιδράσεις κλιμακώνονται. Ο υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας, κ. Michel Sapin, έκανε έκκληση για μια μεγάλη πανευρωπαϊκή έρευνα στις αυτοκινητοβιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένων και των Γαλλικών, στον απόηχο των αποκαλύψεων. «Κρίνεται απαραίτητο», δήλωσε ο κ. Sapin στον ραδιοσταθμό Europe 1. «Εμείς πρέπει να το κάνουμε σε Ευρωπαϊκό επίπεδο, επειδή η αγορά είναι Ευρωπαϊκή με τους Ευρωπαϊκούς κανόνες», είπε. Η εκτελεστική επιτροπή του εποπτικού συμβουλίου της αυτοκινητοβιομηχανίας συνεδριάζει την Τετάρτη 23 Σεπτεμβρίου (2015) για να συζητήσει την κρίση, είπαν οι άνθρωποι που είναι εξοικειωμένοι με το θέμα.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 22/09/2015, 09:17 μμ.)
Δημήτρης Σπυράκης
Ανεξάρτητος Αναλυτής της Αυτοκινητοβιομηχανίας 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Volkswagen
ΙΩΑΝΝΗΣ ΦΙΛΙΠΠΑΙΟΣ ΑΕ

Έκθεση - Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Ιερά Οδός 165, 122 42 Αιγάλεω Αττικής
Τηλ.: +302105157940, Fax: +302105157939
E-mail: vwinfo@filippaios.gr, Website: www.filippaios.gr

 

 
Χρήσιμα