IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Παράνομη η φορολογική συμφωνία της FCA στο Λουξεμβούργο λέει η ΕΕ


Σοκ προκαλεί το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αποφάνθηκε την Τετάρτη 21 Οκτωβρίου (2015) ότι η Fiat Chrysler Automobiles (FCA) επωφελήθηκε από μια παράνομη φορολογική συμφωνία με την κυβέρνηση του Λουξεμβούργου.
Του Δημήτρη Σπυράκη
Είναι ίσως η πρώτη φορά που ένας διεθνής οργανισμός όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, εκδίδει απόφαση που θέτει εκτός του νομικού πλαισίου φορολογική ενέργεια μιας αυτοκινητοβιομηχανίας, όταν αποφάνθηκε ότι Ιταλο-Αμερικανικός όμιλος κατασκευής αυτοκινήτων FCA επωφελήθηκε από μια παράνομη φορολογική συμφωνία με την κυβέρνηση του κράτους-μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης με τεράστιο εξωτερικό χρέος (σχεδόν 4 τρις δολάρια), Λουξεμβούργου.
 
Φορολογική διευκόλυνση και σε άλλες επιχειρήσεις
Στην ίδια απόφαση, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διαπίστωσε ότι η Starbucks είχε επωφεληθεί σε μια παρόμοια συμφωνία με τις Ολλανδικές αρχές, στις περιπτώσεις που είχαν σημαντικές επιπτώσεις για τη φορολόγηση των πολυεθνικών εταιριών. Η αντιμονοπωλιακή επίτροπος κα. Margrethe Vestager δήλωσε ότι όλες οι επιχειρήσεις υποχρεούνται να καταβάλουν «δίκαιο μερίδιο» και διέταξε την Ολλανδία να ανακτήσει 20-30.000.000 ευρώ σε επιστροφή φόρων από την Αμερικανική αλυσίδα καφέ. Το Λουξεμβούργο θα πρέπει να ανακτήσει ένα παρόμοιο ποσό από την Fiat Chrysler, είπε.
 
Το Λουξεμβούργο, όπου ένα μεγάλο μέρος της οικονομίας του έχει χτιστεί με την προσέλκυση πολυεθνικών εταιριών, είπε ότι διαφώνησε και επιφυλάχθηκε του δικαιώματός του να ασκήσει έφεση. Η Fiat αρνήθηκε να λάβει καμία βοήθεια από το κράτος του Λουξεμβούργου. Η Επιτροπή δήλωσε ότι η Starbucks επωφελήθηκε από μια απόφαση επιβολής φόρου -διαβεβαίωση των μελλοντικών φορολογικών επιπέδων- από τις Ολλανδικές αρχές το 2008 και η Fiat από μια απόφαση στο Λουξεμβούργο το 2012. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα φορολογητέα κέρδη για την μονάδα της Fiat του Λουξεμβούργου, θα μπορούσε να ήταν 20 φορές υψηλότερα υπό κανονικές συνθήκες της αγοράς.
 
Η κα. Vestager είπε ότι η μονάδα Fiat του Λουξεμβούργου δεν κατέβαλλε ούτε καν 400.000 ευρώ για εταιρικό φόρο του 2014 και η Ολλανδική θυγατρική της Starbucks πλήρωσε λιγότερα από 600.000 ευρώ. Το ακριβές ποσό του φόρου που πρέπει να ανακτηθεί, πρέπει τώρα να καθοριστεί από το Λουξεμβούργο και τις Κάτω Χώρες βάσει της μεθοδολογίας της Επιτροπής. Η Starbucks άμεσα δήλωσε ότι θα ασκήσει έφεση, απηχώντας την Ολλανδική κυβέρνηση και κατηγορώντας την εκτελεστική εξουσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης για σημαντικά «λάθη» κατά την εκτίμησή της.
 
 
Απόφαση που θα ταρακουνήσει τον εταιρικό κόσμο
Η κα. Vestager, μια Δανή που έχει αρνηθεί τις κατηγορίες για αντιαμερικανική προκατάληψη στη δρομολόγηση άλλων φορολογικών ανιχνεύσεων σε Apple και Amazon και στις έρευνες για τον ανταγωνισμό στην Google, φρόντισε να αποφευχθεί η προσβολή των ζηλότυπων δικαιωμάτων των κυβερνήσεων της ΕΕ, στο να θέσουν τους δικούς τους φορολογικούς συντελεστές. Το θέμα, τόνισε, ήταν οι επιχειρήσεις να αντιμετωπίζονται με διαφορετικό τρόπο μέσα στο ίδιο εθνικό σύστημα.
 
«Οι αποφάσεις στέλνουν ένα σαφές μήνυμα», δήλωσε σε δημοσιογράφους στις Βρυξέλλες. «Οι εθνικές φορολογικές αρχές δεν μπορούν να δώσουν σε καμία εταιρία, μεγάλη ή ισχυρή, ένα άδικο ανταγωνιστικό πλεονέκτημα σε σύγκριση με τους άλλους. Για περισσότερες εταιρίες, ιδίως τις μικρές και μεσαίες, ελπίζω ότι αυτό είναι ένα καθησυχαστικό μήνυμα», είπε η κα. Vestager. Ο κ. Marc Sanders του φοροτεχνικού γραφείου Taxand δήλωσε ότι η απόφαση θα ταρακουνήσει τον εταιρικό κόσμο στον βασικό του πυρήνα. «Ενώ οι πολυεθνικές δελεάστηκαν σε κράτη της ΕΕ με τις προσφορές χαμηλών φορολογικών συντελεστών ως κίνητρο, δεν γνώριζαν ότι, παρά το γεγονός ότι είχαν συμφωνία στο υψηλότερο εθνικό επίπεδο, αυτό θα έρθει πίσω και θα τους δαγκώσει μια δεκαετία αργότερα», είπε ο κ. Sanders.
 
 
Αποφασισμένη η ΕΕ να πάει το θέμα μέχρι τέλους
Προειδοποιώντας ότι «εμείς δεν σταματάμε εδώ», η κα. Vestager περιγράφει τις περιπτώσεις της Apple στην Ιρλανδία και της Amazon στο Λουξεμβούργο, όπου η Επιτροπή υποψιάζεται επίσης τις εταιρίες που επωφελούνται από τις παράνομες κρατικές επιδοτήσεις μέσω του φορολογικού συστήματος, ως «πολύ διαφορετικές». Η ίδια αρνήθηκε να πει πότε θα αποφανθεί επ’ αυτών. Έρευνες συνεχίζονται επίσης στην διευκόλυνση δεκάδων αγνώστων εταιριών της Βελγικής κυβέρνησης. «Περισσότερες περιπτώσεις μπορεί να έρθουν αν έχουμε ενδείξεις ότι οι κανόνες περί κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ δεν τηρούνται», προειδοποίησε η κα. Vestager, σημειώνοντας παράλληλα ότι υπήρξε μια ευρύτερη ΕΕ και μια παγκόσμια προσπάθεια, που συντονίζεται από τη λέσχη των πλούσιων εθνών του ΟΟΣΑ, για την πάταξη της φοροαποφυγής, με τη χρήση τεχνητών ταμειακών ροών μέσω εξαιρετικά χαμηλών φορολογικών καθεστώτων.
 
«Δεν μπορούμε να επιτύχουμε δίκαιο φορολογικό ανταγωνισμό στην Ευρώπη, με την εφαρμογή των κανόνων κρατικών ενισχύσεων της ΕΕ και μόνον. Δεν μπορούμε να το κάνουν μόνοι μας», δήλωσε η κα. Vestager. «Η καταπολέμηση της φοροδιαφυγής και της φοροαποφυγής, μπορεί να κερδηθεί μόνο με ένα συνδυασμό της εφαρμογής των κανόνων για τις κρατικές ενισχύσεις και με νομοθετικές απαντήσεις», είπε. Ειδικές προσφορές που μειώνουν τα φορολογικά ποσά των πολυεθνικών σε λίγο περισσότερο από το μηδέν, σε ορισμένες περιπτώσεις, έχουν τεθεί υπό αυστηρότερο έλεγχο, καθώς οι κυβερνήσεις αγωνίζονται ενάντια στη μείωση των εσόδων.
 
Πιέσεις για παραίτηση του προέδρου της Κομισιόν
Η Starbucks ανακοίνωσε ότι κατέβαλε έναν μέσο παγκόσμιο πραγματικό φορολογικό συντελεστή περίπου 33%. «Η Starbucks συμμερίζεται τις ανησυχίες που εξέφρασε η Ολλανδική κυβέρνηση ότι υπάρχουν σημαντικά σφάλματα στην απόφαση και σχεδιάζουμε να προσφύγουμε, δεδομένου ότι ακολουθούμε τις Ολλανδικούς κανόνες κι αυτούς του ΟΟΣΑ, διαθέσιμοι σε οποιονδήποτε», δήλωσε ένας εκπρόσωπος της εταιρίας. Ο πρόεδρος της Επιτροπής κ. Jean-Claude Junker απέρριψε εκκλήσεις για να παραιτηθεί, επειδή το φορολογικό σύστημα του Λουξεμβούργου είχε αναπτυχθεί κατά σχεδόν μια 25ετία πριν, όταν ο ίδιος υπηρέτησε ως υπουργός Οικονομικών της χώρας του και πρωθυπουργός. Από τότε που ανέλαβε καθήκοντα στην ΕΕ πριν έναν χρόνο, έχει πει ότι η Επιτροπή θα εργαστεί να θέσει διεθνείς ίσους όρους στη φορολογία των επιχειρήσεων.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 22/10/2015, 10:26 μμ.)
Δημήτρης Σπυράκης
Ανεξάρτητος Αναλυτής της Αυτοκινητοβιομηχανίας
dimspy@ixauto.gr 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Ford
ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΙΤΑΡΑΚΗΣ

Συνεργείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ - Βελτιώσεις
Πόντου 71, 164 52 Αργυρούπολη
Τηλ.: +302109958545, Fax: +302109945639, E-mail: g.pitarakis@hotmail.gr
 
Χρήσιμα