IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Pole position του Nico Rosberg για το GP της F1 στο Abu Dhabi


Ο οδηγός της Mercedes, Nico Rosberg, πέτυχε την 6η σερί του pole position και τελευταία της σεζόν στην πίστα Yas Marina Circuit στο Abu Dhabi, μετά από τις κατατακτήριες δοκιμές νωρίς το απόγευμα με την πτώση της θερμοκρασίας στην πίστα, το Σάββατο 28 Νοεμβρίου (2015). Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την αύξηση των επιδόσεων σε κάθε σκέλος, που σημαίνει ότι οι γρηγορότεροι χρόνοι ήρθαν στο τέλος κάθε σκέλους. Το χρονοδιάγραμμα των τελευταίων γύρων των προκριματικών ήταν απολύτως αναγκαίο, σε έναν αγώνα όπου η νίκη έχει έρθει μόνον μία φορά από την εξωτερική πλευρά της μπροστινής σειράς.
 
Πολλά από τους οδηγούς πήγαν κατ’ ευθείαν στα πολύ μαλακά ελαστικά στο Q1, τα οποία είναι περίπου 1,2’’ ταχύτερα απ’ ό,τι τα μαλακά ελαστικά, τα οποία έχουν επίσης προταθεί στο Abu Dhabi. Ως αποτέλεσμα, σχεδόν όλοι οι οδηγοί στο τελικό top-10 δεν έχουν κανένα εναπομείναν νέο σετ πολύ μαλακών ελαστικών για τον αγώνα, με την πιο ανθεκτική μαλακή γόμα να αναμένεται να είναι το πιο ευνοημένο ελαστικό του αγώνα. Ο Kimi Raikkonen (Ferrari), αφού ήταν ο μόνος οδηγός που χρησιμοποίησε μόνον τα μαλακά ελαστικά στο Q1, έσωσε ένα σετ νέων πολύ μαλακών ελαστικών για τον αγώνα. Θα ξεκινήσει από τη 2η σειρά της εκκίνησης, παράλληλα με τον Sergio Perez (Force India) ο οποίος πέτυχε τον 4ο καλύτερο χρόνο.
 
Από το Q2, όλα οι οδηγοί χρησιμοποίησαν τα πολύ μαλακά ελαστικά, κάποιοι μάλιστα με περιορισμένη χρήση για να σώσουν όσο πιο πολύ φρέσκια γόμα από αυτά για το σημαντικότερο Q3. Οι θερμοκρασίες στην πίστα συνέχισαν να μειώνονται σε όλο το Q3, με τους οδηγούς της Mercedes να απολαμβάνουν ένα σαφές πλεονέκτημα, καθώς πάλεψαν για την pole position. Η φθορά των ελαστικών και η υποβάθμιση παρέμεινε σύμφωνα με τις προσδοκίες καθ’ όλη τη διάρκεια των δοκιμών κατάταξης, χωρίς φθορά που να δείχνει ότι η πίστα έχει εξελιχθεί με περισσότερη γόμα στην επιφάνεια. Αυτό καθιστά πιθανό ότι οι περισσότεροι οδηγοί θα υιοθετήσουν στρατηγική με 2 pit-stops κατά τη διάρκεια του αγώνα, ξεκινώντας με τα πολύ μαλακά ελαστικά και στη συνέχεια θα έχουν 2 stint με τα μαλακά ελαστικά.
 
Οι θερμοκρασίες στην πίστα ήταν περί τους 30 βαθμούς Κελσίου κατά τη διάρκεια των κατατακτήριων δοκιμών, με παρόμοιες συνθήκες να αναμένονται στον αγώνα το βράδυ της Κυριακής 29 Νοεμβρίου (2015). Αυτό επιτρέπει μια ποικιλία στρατηγικών στον αγώνα, ειδικά για τους οδηγούς που βρίσκονται εκτός θέσης στην γραμμή εκκίνησης. Οι περισσότεροι οδηγοί αναμένεται να κάνουν 2 στάσεις κατά τη διάρκεια των 55 γύρων του Abu Dhabi. Η πιο πιθανή στρατηγική είναι η εκκίνηση με τα πολύ μαλακά ελαστικά και η αλλαγή σε μαλακά στον 10ο και στον 32ο γύρο. Μία στρατηγική με 3 στάσεις είναι θεωρητικά η πιο γρήγορη επιλογή, εκκινώντας με τα πολύ μαλακά ελαστικά και στη συνέχεια αλλάζοντας σε μαλακά στον 7ο, στον 23ο και στον 39ο γύρο, αλλά αυτό εξαρτάται από την ύπαρξη ενός μονοθέσιου που να είναι αρκετά γρήγορο να προσπεράσει και να αποκτήσει θέση στον αγώνα, σε περίπτωση κίνησης.

«Για άλλη μια φορά, το Abu Dhabi μας έδωσε εντυπωσιακές κατατακτήριες δοκιμές κάτω από τα φώτα. Είδαμε κάποιες διαφορετικές στρατηγικές στο χώρο εργασίας στις κατατακτήριες, με τον Kimi Raikkonen να είναι ο μόνος οδηγός που χρησιμοποίησε μόνον τα μαλακά ελαστικά στο Q1, πριν από τη συμπλήρωση μόνον ενός γύρου με τα πολύ μαλακά ελαστικά στο Q2», είπε ο κ. Paul Hembery, αγωνιστικός διευθυντής της Pirelli, λίγο μετά τις κατατακτήριες δοκιμές. «Τα επίπεδα υποβάθμισης είναι ακριβώς εκεί που θα τα περιμέναμε να είναι σ’ αυτό το χρονικό σημείο, χάρη στην εξέλιξη της πίστας που αναμένεται μέσα στο Σαββατοκύριακο. Αυτό σημαίνει ότι είναι δυνατή μια ευρεία ποικιλία στρατηγικών, αλλά θα περιμένουμε οι περισσότεροι οδηγοί να σταματήσουν 2 φορές. Με τις θερμοκρασίες στην πίστα να πέφτουν σε όλο τον αγώνα, το pit-wall θα πρέπει να παρακολουθεί την κατάσταση και ίσως προσαρμόσει τη στρατηγική για τις συνθήκες όπου θα κυμαίνονται», δήλωσε ο κ. Hembery.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 28/11/2015, 08:36 μμ.) 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Honda
Κ. ΓΚΑΡΤΖΟΝΙΚΑΣ ΑΕΒΕ

Έκθεση - Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
9ο χλμ. Ε.Ο. Ιωαννίνων-Αθηνών, 455 00 Ιωάννινα
Τηλ.: +302651085204, +302651085205, Fax: +302651090098

 

 
Χρήσιμα