IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Ο Ιταλικός οίκος σχεδίασης οχημάτων Pininfarina στην Ινδική Mahindra


Η Mahindra & Mahindra συμφώνησε να αγοράσει τον Ιταλικό οίκο σχεδίασης αυτοκινήτων Pininfarina, σε μια συμφωνία αξίας περίπου 168.000.000 ευρώ, υπογραμμίζοντας τις διεθνείς φιλοδοξίες της Ινδικής κατασκευάστριας οχημάτων.
Του Δημήτρη Σπυράκη
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, ο μεγαλύτερος κατασκευαστής σε επαγγελματικά αυτοκίνητα της Ινδίας, έκανε μία κίνηση που αναμφίβολα θα φέρει την εταιρία Mahindra πιο κοντά στις επιλογές των καταναλωτών σε παγκόσμιο επίπεδο, με την εξαγορά του φημισμένου Ιταλικού οίκου σχεδίασης Pininfarina, που αποτέλεσε επί δεκαετίες την «πένα σχεδίασης» της θρυλικής Ιταλικής φίρμας supercars, της Ferrari. «Τα θρυλικά διαπιστευτήρια high-end σχεδιασμού του Pininfarina θα ενισχύσουν σημαντικά τις δυνατότητες σχεδιασμού του συνόλου του ομίλου Mahindra», δήλωσε ο πρόεδρος της εταιρίας, κ. Anand Mahindra στην εταιρική ανακοίνωση. «Λαμβάνοντας υπόψη τις αυξανόμενες ευαισθησίες σχεδιασμού του σύγχρονου καταναλωτή, ο σχεδιασμός του προϊόντος θα επηρεάσει σε μεγάλο βαθμό την επιλογή του πελάτη», είπε ο κ. Mahindra.
 
 
Κίνηση για διεθνή επέκταση
Η εξαγορά του οίκου Pininfarina σηματοδοτεί το πιο πρόσφατη διεθνή επέκταση από την Mahindra, μετά την εξαγορά της Νοτιοκορεάτικής αυτοκινητοβιομηχανίας SsangYong και τη μονάδα μοτοσικλετών του Γαλλικού ομίλου οχημάτων PSA/Peugeot-Citroen. Ο Pininfarina συνεργάζεται ήδη με την εδρεύουσα στη Βομβάη Mahindra για την ανάπτυξη SUV και δούλεψε μαζί της για το Halo, το πρωτότυπο ηλεκτρικό σπορ αυτοκίνητο που παρουσιάστηκε το 2014. Η Mahindra, μαζί με την θυγατρική Tech Mahindra Ltd., θα αγοράσει ένα 76% των μετοχών από την Pincar εταιρία χαρτοφυλακίου για 25.300.000 ευρώ, ή το ισοδύναμο των 1,10 ευρώ/μετοχή, όπως δήλωσε η εταιρία με έδρα τη Βομβάη σε μία ανακοίνωση την Δευτέρα 14 Δεκεμβρίου (2015). Η Ινδική εταιρία θα προσφέρει την ίδια τιμή για το υπόλοιπο των μετοχών, η οποία έκλεισε την Παρασκευή σχεδόν 4 φορές υψηλότερα σε 4,20 ευρώ. Εκτός από την αγορά μετοχών, η Mahindra θα επενδύσει 20.000.000 ευρώ στον οίκο Pininfarina και θα παρέχει εγγύηση στους πιστωτές της ύψους 114.500.000 ευρώ.
 
 
Μία καταξιωμένη εταιρία 85 ετών
Ο οίκος Pininfarina, που ιδρύθηκε το 1930 με έδρα στο Τορίνο, έχει σχεδιάσει κλασικά αυτοκίνητα, όπως οι Ferrari 250 GT και Testarossa, καθώς και την Alfa Romeo Giulietta Spider της εποχής του 1950. Η εταιρία ήταν ασύμφορη για 10 από τα τελευταία 11 χρόνια, ενώ αγωνίζονται με το χρέος. Η εταιρία έκλεισε ένα τμήμα που κατασκεύαζε αυτοκίνητα για άλλους κατασκευαστές πριν από 3 χρόνια. Μετά τη συμφωνία με την Mahindra, ο φημισμένος σχεδιαστικός οίκος θα παραμείνει μια ανεξάρτητη εταιρία με ξεχωριστό χαρτοφυλάκιο στο Μιλάνο, σύμφωνα με την ανακοίνωση. Ο κ. Paolo Pininfarina, ο εγγονός του ιδρυτή της εταιρίας, προβλέπεται επίσης να παραμείνει πρόεδρος. Η συμφωνία αναμένεται να ολοκληρωθεί κατά το 1ο 6μηνο του 2016.
 
 
Το παιχνίδι σοβαρεύει για τους Ινδούς
Μετά την κίνηση της ομοεθνούς εταιρίας Tata Motors, με την εξαγορά της Jaguar Land Rover, η κίνηση της Mahindra με την εξαγορά της SsangYong και τώρα η κίνηση εξαγοράς του οίκου Pininfarina, δείχνει ότι οι Ινδοί κατασκευαστές έχουν ξεκάθαρα έναν διεθνή προσανατολισμό, με σκοπό την καταξίωσή τους στην παγκόσμια αυτοκινητοβιομηχανία και την ανάδειξή τους σε σημαντικό «παίκτη» της παγκόσμιας αγοράς. Ήδη η Tata Motors βλέπει τα 2/3 της κερδοφορίας της να προέρχονται από την JLR, κάτι που την βοηθάει σημαντικά να αναπτύξει και να εξελίξει και τον δικό της εγχώριο πυλώνα οχημάτων. Η Mahindra, εξειδικευμένη στα επαγγελματικά, SUV και εκτός δρόμου οχήματα, έκανε τη δική της κίνηση μέσω της ανερχόμενης SsangYong. Επίσης, διαισθανόμενη την σπουδαιότητα που παίζει η σχεδίαση στην επιλογή των αγοραστών αυτοκινήτων, έκανε μία κίνηση -την πιο σημαντική ίσως- με την εξαγορά το πιο καταξιωμένου σχεδιαστικού οίκου, του Pininfarina. Το παιχνίδι τώρα, δείχνει πως σοβαρεύει!
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 14/12/2015, 07:55 μμ.)
Δημήτρης Σπυράκης
Ανεξάρτητος αναλυτής της αυτοκινητοβιομηχανίας
dimspy@ixauto.gr 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Hyundai
ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΑΕ

Έκθεση - Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
2ο χλμ. Τρίπολης-Άργους, 221 00 Τρίπολη
Τηλ.: +302710242858, Fax: +302710241115
E-mail: tzavaras-sa@tri.forthnet.gr, Website: www.tzavaras.com.gr

 

 
Χρήσιμα