IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Η Kosmocar αναλαμβάνει την αντιπροσώπευση της Skoda στην Ελλάδα


Η Kosmocar είναι η νέα εταιρία αντιπροσώπευσης, εισαγωγής και διάθεσης στην Ελλάδα των αυτοκινήτων Skoda από το τέλος Μαΐου 2016, σύμφωνα με αποκλειστική δήλωση στελέχους της Skoda Auto στο ixauto.gr στο σαλόνι της Γενεύης.
Του Δημήτρη Σπυράκη
Η Kosmocar είναι και επίσημα η νέα αντιπροσωπεία Skoda στην Ελλάδα. Η πληροφορία προέρχεται από απόλυτα αξιόπιστη πηγή, καθώς την ανακοίνωση αυτή μας έκανε ο κ. Christian Philipp, Head of Global Experience Marketing της Skoda Auto στην έδρα της εταιρίας στην Τσεχία, κατά τη συνάντηση που είχαμε στο περίπτερο της μάρκας Skoda στο 86ο διεθνές σαλόνι αυτοκινήτου της Γενεύης, την Τετάρτη 2 Μαρτίου (2016). Όταν ρωτήσαμε τον κ. Philipp για τον νέο τους εθνικό αντιπρόσωπο στην Ελληνική αγορά, εκείνος άνοιξε τον φορητό Η/Υ που είχε μαζί του και στρέφοντας την οθόνη προς το μέρος μας, είπε: «Αυτός είναι ο νέος μας αντιπρόσωπος στην Ελλάδα». Στην οθόνη εικονιζόταν το όνομα του γενικού διευθυντή της Kosmocar, κ. Στίβεν Σύρτη και τα στοιχεία της εταιρίας (Kosmocar).
 
Καμία δήλωση από την πλευρά της Kosmocar
Μερικές ημέρες πριν, σε επικοινωνία που είχαμε με τον κ. Σύρτη, δεν πήραμε καμία απάντηση σχετικά. Ο ίδιος αρνήθηκε να κάνει οποιαδήποτε δήλωση που αφορούσε τη μάρκα Skoda, παραπέμποντάς μας στην έως τώρα αντιπρόσωπο της μάρκας, Βιαμάρ. Η δήλωση του εκπροσώπου της Skoda Auto στο περίπτερο της Τσέχικη αυτοκινητοβιομηχανίας στο σαλόνι της Γενεύης (1-13 Μαρτίου 2016), έρχεται να επιβεβαιώσει και επίσημα τις πληροφορίες που είχαν διαρρεύσει από πηγές μέσα από τον όμιλο VW, που ανέφεραν την Kosmocar ως τη νέα επίσημη αντιπρόσωπο της Skoda στην Ελλάδα με την έναρξη του καλοκαιριού του 2016.
 
 
Το παρασκήνιο που προηγήθηκε
Η Βιαμάρ ΑΕ, εταιρία αντιπροσώπευσης, εισαγωγής και διάθεσης των αυτοκινήτων Skoda στην Ελλάδα για πάνω από 35 χρόνια, είχε ανακοινώσει στις αρχές Ιουνίου του 2015 τη διακοπή της συνεργασίας της με την Skoda Auto, την Τσέχικη αυτοκινητοβιομηχανία που ανήκει στον όμιλο VW. Η καταγγελία της σύμβασης μεταξύ Skoda Auto και Βιαμάρ, σύμφωνα με τους κανονισμούς (block exemption) είχε περίοδο χάριτος 2 έτη και η οριστική διακοπή της συνεργασίας μεταξύ των ανωτέρω εταιριών θα γινόταν στις 29 Μαΐου 2017. Όμως, από τον Σεπτέμβριο του 2015, πηγές από το εξωτερικό ανέφεραν ότι ο όμιλος VW σκόπευε να μεθοδεύσει μία πρόωρη διακοπή της συνεργασίας της θυγατρικής της Skoda Auto με την Ελληνική αντιπροσωπεία της μάρκας Skoda πριν εκπνεύσει το χρονικό περιθώριο των 2 ετών.
 
Πριν το τέλος του 2015, οι φήμες για πρόωρη διακοπή της συνεργασίας της Skoda με την Βιαμάρ κορυφώθηκαν, όταν πηγές ανέφεραν ότι άνθρωποι της Kosmocar (αντιπροσωπεία των εμπορικών σημάτων Audi, Bentley, VW και Ducati του ομίλου VW στην Ελλάδα), αναζητούσαν χώρο για την στέγαση του διοικητικού προσωπικού του νέου επιχειρηματικού βραχίονα της εταιρίας, που θα χειριστεί το εμπορικό σήμα Skoda στην Ελληνική αγορά. Στα μέσα Ιανουαρίου του 2016, ένας εκπρόσωπος της Βιαμάρ επιβεβαίωσε στο ixauto.gr ότι η εταιρία είναι σε στάδιο αναζήτησης νέων δραστηριοτήτων στο χώρο του αυτοκινήτου, κάτι που είχε αναφερθεί στην ανακοίνωση Τύπου που είχε κάνει η Βιαμάρ τις πρώτες ημέρες του Ιουνίου του 2015, σχετικά με την καταγγελία της σύμβασής της με την Skoda Auto, ενώ δεν επιβεβαίωσε αλλά ούτε διέψευσε τις μέχρι τότε πληροφορίες, περί συζητήσεων μεταξύ της Βιαμάρ και του ομίλου VW για πρόωρη λύση της συνεργασίας Βιαμάρ και Skoda Auto. «Γνωρίζω κάποια πράγματα, αλλά δεν μπορώ να μιλήσω», είχε πει ο εκπρόσωπος της Βιαμάρ στο ixauto.gr.
 
 
Στενή σχέση συνεργασίας του ομίλου VW με την Kosmocar
Η σχέση του ομίλου VW με την Kosmocar είναι (πλέον) πολλή στενή. Η πετυχημένη Ελληνική εταιρία ξεκίνησε πριν από πολλές δεκαετίες με την αντιπροσώπευση των αυτοκινήτων VW. Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του 1970 ανέλαβε και την μάρκα Audi. Στη συνέχεια, η πορεία της εταιρίας ήταν εκπληκτική και η οικογένεια Μανδήλα είχε πλέον διεισδύσει αρκετά στις επιχειρηματικές δραστηριότητες του ομίλου VW, με πιο σημαντική την μετοχική της σχέση με το εργοστάσιο της VW στη Νιγηρία. Μάλιστα, η VW ήταν «αδρανής» για αρκετά χρόνια στην Κεντροαφρικανική αναπτυσσόμενη χώρα και μόλις το 2015 αποφάσισε να επενδύσει και πάλι στις αγορές της Μαύρης ηπείρου, ενεργοποιώντας και πάλι στη Νιγηρία την παραγωγή αυτοκινήτων.
 
Την δεκαετία του 2000 η Kosmocar επέκτεινε κι άλλο τις δραστηριότητές της στο χώρο του αυτοκινήτου με την ανάληψη της αντιπροσώπευσης στην Ελλάδα της υπερπολυτελούς μάρκας Bentley του ομίλου VW, ενώ στο τέλος της δεκαετίας αυτής πιστοποιήθηκε και ως επίσημη τεχνική εκπρόσωπος της μάρκας Lamborghini. Το 2014, όταν ο όμιλος VW προέβη στην εξαγορά της φημισμένης μάρκας σπορ μοτοσικλετών Ducati, με «κινηματογραφική» ταχύτητα άλλαξε η εταιρία αντιπροσώπευσης της Ducati στην Ελλάδα με νέα εκπρόσωπο της μάρκας την Kosmocar.

Μετά την ανάληψη της μάρκας Skoda το 2016 και τις φήμες που αναφέρουν ότι ο κ. Δημήτρης Καββούρης, επί σειρά ετών υπεύθυνος για την μάρκα Audi στην Ελληνική αγορά, μετέβη στη Νιγηρία για ανάληψη δραστηριοτήτων εκεί για λογαριασμό της επιχειρηματικής οικογένειας Μανδήλα, εύλογα μας κάνει να διερωτόμαστε αν -τελικά- ο όμιλος VW συμμετέχει στο μετοχικό σχήμα της Kosmocar, είτε με μειοψηφικό είτε με πλειοψηφικό ποσοστό και μεθοδεύει σταδιακά με τον τρόπο αυτό την συσσώρευση όλων των εμπορικών σημάτων του γιγαντιαίου Γερμανικού ομίλου αυτοκινήτων στην Kosmocar στο προσεχές μέλλον. Αργά ή γρήγορα θα το μάθουμε.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 03/03/2016, 07:28 μμ.) 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Ford
ΕΛΦΟΡ - Δ. ΧΑΛΒΑΤΖΗΣ - Γ. ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ ΟΕ

Έκθεση - Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Λιοσίων 302 (Τρεις Γέφυρες), 111 45 Αθήνα
Τηλ.: +302105719168, Fax: +302105712965
Έκθεση - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Στρατηγού Καλλάρη 71, 104 45 Κάτω Πατήσια
Τηλ.: +302108310800, Fax: +302108318222
E-mail: echalvatzis@yahoo.gr, Website: www.elfor.gr
 
Χρήσιμα