IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Ανταλλακτικά του ομίλου VW με ανύπαρκτη Made in Germany κατασκευή
Πώς θα σας φαινόταν αν αγοράζατε ανταλλακτικά για το αυτοκίνητό σας με επισήμανση κατασκευής Made in Germany κι ανοίγοντας τη συσκευασία διαπιστώνατε ότι όλα τα εξαρτήματα έχουν κατασκευαστεί σε άλλες χώρες, όπως η Κίνα;
Του Δημήτρη Σπυράκη
Τα τελευταία χρόνια παρατηρούμε διαρκώς στις συσκευασίες διαφόρων προϊόντων -κυρίως διατροφής- να αναφέρονται πχ. ως Ελληνικά, με Ελληνικό κωδικό barcode (520...), ενώ η χώρα κατασκευής ή παρασκευής τους να βρίσκεται αλλού, σε χώρα (ή χώρες) που δεν προσδιορίζονται επαρκώς. Σε ορισμένα προϊόντα, αναφέρεται ως τόπος παραγωγής η Ευρωπαϊκή Ένωση, που επισήμως αριθμεί 28 χώρες, με διαφορετικά ποιοτικά στάνταρ η καθεμία ή διαφορετική αίσθηση ποιότητας από τους καταναλωτές.
 
Made in -fake- Germany
Στα πλαίσια ενός εν εξελίξει ρεπορτάζ μας για τα ανταλλακτικά αυτοκινήτων στην Ελληνική αγορά, «πέσαμε» πάνω σε μία συσκευασία του ομίλου VW, που περιλαμβάνει όλα τα απαραίτητα εξαρτήματα καδένας χρονισμού για ορισμένους κινητήρες του Γερμανικού ομίλου αυτοκινήτων, που σύμφωνα με τα εμπορικά σήματα που βρίσκονται στο κουτί της συσκευασίας, αφορούν επιβατικά και επαγγελματικά οχήματα VW, καθώς και αυτοκίνητα των σημάτων Audi, Seat και Skoda. Ανοίγοντας το κουτί που είχε την επισήμανση «Made in Germany» βρεθήκαμε μπροστά σε κάτι απίστευτο! Και τα 7 συσκευασμένα εξαρτήματα που βρίσκονταν μέσα, δεν είχαν κατασκευαστεί στη Γερμανία, όπως αναφέρεται στο κουτί, αλλά 3 εξ αυτών στην Ιταλία και τα υπόλοιπα (από ένα) στις Γαλλία, Ουγγαρία, Ρουμανία και Κίνα.
 
Κατασκευασμένα στη Γερμανία μέσω... Κίνας
Η Κίνα είναι η μεγαλύτερη κατασκευάστρια χώρα του κόσμου, ανεξαρτήτως προϊόντων. Τα ποιοτικά στάνταρ πολλών προϊόντων που παράγονται στην πολυπληθέστερη (μαζί με την Ινδία) χώρα του κόσμου, διαφέρουν ανάλογα με τις προδιαγραφές που επιθυμούν να έχουν οι πολυεθνικές εταιρίες που βρίσκονται πίσω από την παραγωγή των προϊόντων αυτών. Το πολύ χαμηλό κόσμος παραγωγής και η «θυσία» μεγάλου μέρους της ποιότητας των παραγόμενων προϊόντων έχει σκοπό την διαμόρφωση μιας ιδιαίτερα χαμηλής τιμής λιανικής πώλησης. Βέβαια, υπάρχουν και οι εξαιρέσεις στην παραγωγή κάποιων προϊόντων, των οποίων η ποιότητα κατασκευής κρίνεται υψηλή και η τιμή τους επίσης. Όμως, αυτό που έχει επικρατήσει στην αντίληψη της πλειοψηφίας των καταναλωτών, είναι ότι η ποιότητα των περισσότερων -αν όχι όλων- προϊόντων που παράγονται στην Κίνα, δεν είναι η αναμενόμενη.
 
Οι προδιαγραφές ποιότητας σε διαφορετικά σημεία παραγωγής
Η αίσθηση ποιότητας όλως των παραγόμενων προϊόντων δεν γίνεται άμεσα και εύκολα αντιληπτή, καθώς σε πολλά παραγόμενα προϊόντα δεν είναι ούτε ορατή, ούτε αισθητή δια της αφής. Αυτό έχει να κάνει κυρίως με εξαρτήματα που έχουν ως βάση κατασκευής τους διάφορα μέταλλα. Όμως, υπάρχει διαφορά και σε μεταλλικά κατασκευάσματα, καθώς τα μέταλλα ως πρώτη ύλη, δεν προέρχονται από τα ίδια ακατέργαστα ορυκτά. Δηλαδή, το αλουμίνιο του οποίου η εξόρυξη γίνεται στο Δίστομο (Άσπρα Σπίτια) της Βοιωτίας, είναι από τα καλύτερα σε ποιότητα στον κόσμο κι ασφαλώς διαφέρει σε απόλυτες προδιαγραφές από άλλα αντίστοιχα μεταλλεύματα που προέρχονται από εντελώς διαφορετικό υπέδαφος.
 
Τα ΜΜΕ στην διαμόρφωση της αίσθησης ποιότητας στους καταναλωτές
Και τώρα θα γίνουμε αυστηροί με τον ίδιο μας τον κλάδο. Πολλά ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, πέρασαν (ορισμένα με το αζημίωτο) την εντύπωση ότι τα Γερμανικά προϊόντα είναι κορυφαία σε ποιότητα και τα περισσότερα εξ αυτών αποτελούν μέτρο σύγκρισης στην κατηγορία τους. Φυσικά αυτό δεν συμβαίνει σε όλα τα (πραγματικά) Γερμανικής κατασκευής προϊόντα. Μεγαλύτερη απόδειξη στον κλάδο του αυτοκινήτου, είναι το γεγονός ότι όλες οι αυτοκινητοβιομηχανίες της Γερμανίας προσφέρουν στους αγοραστές των προϊόντων τους εγγύηση 2 ετών (με απειροελάχιστες ίσως εξαιρέσεις), την ελάχιστη που επιβάλλεται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, είτε με ελεύθερα χιλιόμετρα είτε με όριο τα 100.000.
 
Άλλοι εξωχώριοι κατασκευαστές, προσφέρουν για τα μηχανικά μέρη των δικών τους οχημάτων, εγγύηση έως και 7 έτη και χιλιόμετρα σχεδόν διπλάσια. Το απλό ερώτημα που γεννάται τώρα στον μέσο καταναλωτή, είναι, γιατί οι εγγυήσεις των ποιοτικά καλύτερων Γερμανικών προϊόντων (αν δεν πρόκειται για μύθο αλλά για την πραγματικότητα) είναι αισθητά μικρότερες σε σχέση με τις αντίστοιχες κατασκευαστών από άλλα κράτη και κυρίως των Ιαπώνων και Νοτιοκορεατών. Μήπως τελικά η κορυφαία ποιότητα κατασκευής σε πολλά προϊόντα πάει... περίπατο, προς χάρην της αύξησης της κερδοφορίας και των ιδίων κεφαλαίων, τώρα που το παγκόσμιο τραπεζικό σύστημα αποκαλύπτει τις αδυναμίες του και υστερεί στο να χρηματοδοτεί αφειδώς τους κατασκευαστικούς κολοσσούς;
 
Εξαπάτηση του αγοραστικού κοινού
Με εμπειρία δεκαετιών στη δημοσιογραφία του κλάδου του αυτοκινήτου, ποτέ δεν έτυχε να βρεθούμε μπροστά σε κάτι τέτοιο. Πάντα οι κατασκευαστές αυτοκινήτων ήταν πολύ προσεκτικοί και απόλυτα τυπικοί σε όποια δραστηριότητά τους. Ασφαλώς και υπήρχαν λάθη ή παρατυπίες από την πλευρά τους κατά καιρούς, όμως τα πράγματα πλέον έχουν αρχίσει να ξεφύγουν. Ο όμιλος VW εμπλέκεται στο μεγαλύτερο σκάνδαλο εξαπάτησης των ρυθμιστικών αρχών στον έλεγχο των εκπομπών ρύπων των οχημάτων του από τον Σεπτέμβριο του 2015, ενώ και η Mitsubishi αποκάλυψε ότι για σχεδόν δύο δεκαετίες οι μετρήσεις κατανάλωσης που όριζε για τα μοντέλα της δεν ήταν απόλυτα σωστές. Το να δηλώνεις ως τόπο κατασκευής των προϊόντων σου τη χώρα-έδρα σου και στο περιεχόμενο της εκάστοτε συσκευασίας τελικά να δηλώνεις διαφορετικά σημεία παραγωγής, μπορεί να μην υπονομεύει τις προδιαγραφές ποιότητας που οφείλεις ή δηλώνεις ότι πληροίς, όμως εξαπατάς τους καταναλωτές. Η σοβαρότητα του θέματος μας οδηγεί σε εμβάθυνση του ρεπορτάζ και στην ενημέρωση των αρμόδιων αρχών (Γενική Γραμματεία Καταναλωτή).
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 05/06/2016, 11:18 μμ.) 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Alfa Romeo
ΜΟΥΣΤΑΚΑΣ ΑΕ

Έκθεση - Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
Κουτουμάτσα Αρχαίας Κορίνθου, 201 00 Κόρινθος
Τηλ.: +302741076100, Fax: +302741074155
E-mail: moustakas@kor.forthnet.gr
 
Χρήσιμα