IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Αυτοκτόνησε ο πρόεδρος της JetOil Κυριάκος Μαμιδάκης!
 
Ο πρόεδρος της Ελληνικής εταιρίας πετρελαιοειδών JetOil Κυριάκος Μαμιδάκης βρέθηκε νεκρός στο σπίτι του στον Διόνυσο Αττικής από τον γαμπρό του. Αιτία του θανάτου του ήταν ο θανάσιμος τραυματισμός του από τον ίδιο!
Του Δημήτρη Σπυράκη
Ο 84χρονος Κυριάκος Μαμιδάκης, προερχόμενος από μία μεγάλη επιχειρηματική οικογένεια και ιδιοκτήτης της Ελληνικής εταιρίας πετρελαιοειδών JetOil, φέρεται ότι έβαλε τέλος στη ζωή του, καθώς δίπλα του βρέθηκε ένα όπλο ενώ ο ίδιος έφερε μόνον ένα τραύμα. Η είδηση του θανάτου του έσκασε σαν βόμβα στον επιχειρηματικό κόσμο αλλά και στον χώρο της αυτοκίνησης, καθώς η οικογένεια Μαμιδάκη είχε στο παρελθόν την αντιπροσώπευση των αυτοκινήτων Lada στην Ελλάδα. Ο Κυριάκος Μαμιδάκης, πρόεδρος της JetOil κι ο αδερφός του Νίκος (αντιπρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος), αντιμετώπιζαν προβλήματα με την εταιρία, η οποία πριν μερικές μέρες υπέβαλε αίτηση για την υπαγωγή της στο άρθρο 99 λόγω χρεών που δεν μπορούσε πλέον να καλύψει. Η εταιρία, αναφερόμενη στους λόγους που την οδήγησαν στην κατάθεση της αίτησης, σημείωνε την ανάγκη προστασίας της από τους πιστωτές της, μέχρι να υλοποιήσει το σχέδιο εξυγίανσής της.
 
Συσσωρευμένες υπέρογκες οικονομικές υποχρεώσεις
Τα προβλήματα της εταιρίας και η συσσώρευση συνολικών υποχρεώσεων 314.500.000 ευρώ προς πιστωτές, ήταν το αποτέλεσμα της ύφεση της Ελληνικής οικονομίας αλλά και της επιβράδυνσης της οικονομικής δραστηριότητας διεθνώς, που επηρέασε τη ζήτηση στον κλάδο πετρελαιοειδών όπου και δραστηριοποιείται, αλλά και στη δυστοκία των τραπεζών να χρηματοδοτήσουν τις δραστηριότητές της, κυρίως στην παροχή εγγυήσεων για την πραγματοποίηση εισαγωγών. Στο παραπάνω ποσό των υποχρεώσεων της εταιρίας, περιλαμβάνονται 184.000.000 ευρώ οφειλές προς τις τράπεζες, 87.000.000 ευρώ προς τους προμηθευτές της, 2.500.000 ευρώ στο Ελληνικό Δημόσιο, 650.000 ευρώ σε ασφαλιστικά ταμεία και 920.000 ευρώ οφειλές προς το εργατικό της δυναμικό.
 
 
Από τα ψηλά στα χαμηλά και μετά σε αδιέξοδο
Η εταιρία είχε υψηλά μερίδια στην λιανική αγορά καυσίμων, όμως αυτά άρχισαν εδώ κι έναν χρόνο να μειώνονται συνεχώς, ενώ περιορίζονταν και οι εξαγωγές της στις χώρες των Βαλκανίων, όπου διοχέτευε μεγάλο όγκο καυσίμων. Τους τελευταίους μήνες η επιδείνωση ήταν μεγάλη κι αυτό είχε ως αποτέλεσμα την σχεδόν μηδενική της παρουσία στη λιανική, ενώ παράλληλα δεν ήταν σε θέση να κάνει εξαγωγές. Σ’ αυτό το χρονικό διάστημα μεσολάβησαν προσπάθειες αναζήτησης επενδυτή, ταυτόχρονα με την κατάρτιση από τη διοίκηση της εταιρίας ενός νέου επιχειρηματικού σχεδίου, προσπάθειες όμως που δεν απέδωσαν.
 
Τα προβλήματα της JetOil ήταν γνωστά στην αγορά των πετρελαιοειδών εδώ και πολύ καιρό και αποδίδονται, τόσο στην ύφεση που έχει αφαιρέσει συνολικά από την αγορά το 30% του τζίρου της, όσο και σε λανθασμένες εμπορικές επιλογές της διοίκησης της εταιρίας σε βάθος χρόνου, οι οποίες θα μπορούσαν να μην είχαν οδηγήσει στο ίδιο αποτέλεσμα, αν δεν μεσολαβούσε η σκληρή οικονομική συγκυρία εν μέσω της οποίας βρέθηκε η χώρα μας. Η JetOil, στην προσπάθειά της να διεισδύσει περισσότερο στην αγορά καυσίμων και πετρελαιοειδών, το 2010 εξαγόρασε τις εταιρίες Dracoil και El Petrol, διευρύνοντας το δίκτυο των πρατηρίων της, κάτι που όπως φάνηκε στην πορεία, δεν απέδωσε καρπούς.
 
 
Σε μη αναστρέψιμη κατάσταση με διαρκή ύφεση
Η αγορά πετρελαιοειδών εδώ και αρκετούς μήνες θεωρούσε την κατάσταση της εταιρίας μη αναστρέψιμη, καθώς οι συνθήκες που διαμορφώνονται στην αγορά δεν άφηναν κανένα περιθώριο βελτίωσης. Η αρνητική αυτή εξέλιξη είναι σε μεγάλο βαθμό αποτέλεσμα και της βαθιάς ύφεσης που εξακολουθεί να βρίσκεται η αγορά καυσίμων. Οι πιέσεις που έχει υποστεί ο κλάδος είναι πολύ μεγάλες πλέον. Τα πρατήρια των εταιριών του κλάδου έχουν συρρικνωθεί κατά περίπου 2.500 τα τελευταία 6 χρόνια κι εκτός από τις πολύ μικρές εταιρίες, τώρα πια δοκιμάζονται και οι αντοχές μεγαλύτερων εταιριών. Η ζήτηση τον Ιούνιο (2016) ήταν ιδιαίτερα ανησυχητική, καθώς η μείωση στις βενζίνες προσέγγισε σε ποσοστό το 13% και στο πετρέλαιο κίνησης το 6-7%. Τέλος, μέχρι τη στιγμή της ανάρτησης του εν λόγω άρθρου, τόσο η εταιρία JetOil όσο και η οικογένεια του εκλιπόντος δεν είχε προβεί σε καμία επίσημη ανακοίνωση σχετική με το δυσάρεστο αυτό συμβάν.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 03/07/2016, 09:04 μμ.)


Ένα από τα εκσυγχρονισμένα πρατήρια της JetOil
Ένα από τα εκσυγχρονισμένα πρατήρια της JetOil
Ο Κυριάκος Μαμιδάκης
Ο Κυριάκος Μαμιδάκης
Οι εγκαταστάσεις της JetOil στο Καλοχώρι
Οι εγκαταστάσεις της JetOil στο Καλοχώρι
Χειρόφρενο για τα φορτηγά της JetOil
Χειρόφρενο για τα φορτηγά της JetOil
Άγκυρα για τα πλοία της JetOil
Άγκυρα για τα πλοία της JetOil

 
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Mitsubishi
ΑΦΟΙ ΛΕΛΕΚΑΚΗ ΟΕ

Έκθεση - Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
2ο χλμ. Ιεράπετρας-Γρα Λυγιάς, 722 00 Ιεράπετρα Κρήτης
Τηλ.: +302842024190, +302842080245, +302842089173, Fax: +302842026424
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.
 
Χρήσιμα