IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Η Apple εστιάζει στην πλήρη ή μερική εξαγορά της McLaren
Η McLaren δέχεται βροχή από αναφορές που λένε ότι η κολοσσιαία Αμερικανική εταιρία τεχνολογίας Apple, είχε κάνει μια προσέγγιση για την Βρετανική ιδιοκτήτρια της ομώνυμης ομάδας Formula 1 και κατασκευάστριας supercar οχημάτων.
Του Δημήτρη Σπυράκη
«Μπορούμε να επιβεβαιώσουμε ότι η McLaren δεν είναι σε συζητήσεις με την Apple σε σχέση με οποιαδήποτε πιθανή επένδυση», είπε ένας εκπρόσωπος της McLaren. «Όπως θα περίμενε κανείς, η φύση της μάρκας μας σημαίνει ότι έχουμε τακτικά εμπιστευτικές συζητήσεις με ένα ευρύ φάσμα εταιριών, αλλά τις κρατάμε εμπιστευτικές», συμπλήρωσε. Η Apple, η οποία έχει εργαστεί σ’ ένα ηλεκτρικό αυτόνομο αυτοκίνητο για περισσότερο από 2 χρόνια, εξετάζει την πλήρη εξαγορά της McLaren ή μια στρατηγική επένδυση, ανέφερε η οικονομική εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη 3 ανώνυμους ανθρώπους που ενημερώθηκαν για τις διαπραγματεύσεις και δήλωσαν ότι οι συνομιλίες ξεκίνησαν αρκετούς μήνες πριν. Η εταιρία είναι πιο πιθανό να κάνει μια μεγάλη επένδυση αντί της ολοκληρωτικής εξαγοράς, ανέφερε το ειδησεογραφικό πρακτορείο Bloomberg, επικαλούμενο άνθρωπο που γνωρίζει καλά το θέμα. Η Apple ενδιαφέρεται για την McLaren για την τεχνολογία, τη μηχανική ανδρεία και το δίπλωμα ευρεσιτεχνίας του χαρτοφυλακίου της, όπως ανέφερε η εφημερίδα, επικαλούμενη ανθρώπους που ενημερώθηκαν για τις συνομιλίες.
 
Πακτωλός ρευστού διαθέσιμου για επενδύσεις και εξαγορές
Η McLaren θα ήταν πιθανό να αποτιμηθεί σε 1-1,5 δις λίρες (1,16-1,73 δις ευρώ), ανέφερε η εφημερίδα. Αυτό θα την κάνει την μεγαλύτερη εξαγορά της Apple από τότε που έκανε την αγορά της Beats Electronics με 3 δις δολάρια (2,67 δις ευρώ), έναν όμιλο ακουστικής που ιδρύθηκε από τους Dr Dre και Jimmy Iovine το 2014. Η Apple είναι σε συνομιλίες με την Lit Motors, μια νεοσύστατη εταιρία στο Σαν Φρανσίσκο που κάνει μια ηλεκτρική αυτο-εξισορρόπησης μοτοσικλέτα, σύμφωνα με αναφορά των New York Times, σημειώνοντας ότι η Apple έχει ήδη προσλάβει αρκετούς πρώην μηχανικούς της Lit Motors, η οποία αρνήθηκε να σχολιάσει, σύμφωνα με το δημοσίευμα των Times. Ένας εκπρόσωπος της Apple επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει. Σε μια επικοινωνία με τους αναλυτές νωρίτερα μέσα στο 2016, ο διευθύνων σύμβουλος της Apple κ. Tim Cook πρότεινε η Apple θα κάνει περισσότερα για εξαγορές και στρατηγικές επενδύσεις. Η Apple είχε 232 δις δολάρια (207 δις ευρώ περίπου) σε μετρητά μέχρι το τέλος του Ιουνίου (2016), με περίπου 215 δις δολάρια εξ αυτών (191,5 δις ευρώ) να διατηρούνται εκτός των ΗΠΑ, είπε ο κ. Cook στους επενδυτές τον Ιούλιο (2016).
 
Περίεργη κίνηση η εξαγορά της McLaren
Πολλοί αναλυτές εικάζουν ότι η Apple θα εξαγοράσει την Tesla Motors, που θεωρείται μια καλή φίρμα, επειδή πουλάει ηλεκτρικά αυτοκίνητα με δυνατότητες αυτόνομης οδήγησης. Είναι λιγότερο προφανής η αγορά μεριδίου στη McLaren, διότι η Βρετανική εταιρία είναι περισσότερο γνωστή για τα ταχύτατα πολυτελή αυτοκίνητα που κάνει. Τι περισσότερο, η εταιρία δεν διαθέτει δυνατότητες μαζικής παραγωγής. Η McLaren μπορεί να κάνει μόνο μερικές χιλιάδες αυτοκίνητα το χρόνο, σε σύγκριση με την επικρατούσα τάση στις αυτοκινητοβιομηχανίες με διάφορα εργοστάσια, όπου το καθένα παράγει εκατοντάδες χιλιάδες αυτοκίνητα κάθε χρόνο. Ο κ. Dominic O' Brien, ένας αναλυτής με έδρα το Λονδίνο στην Exane BNP Paribas, δήλωσε ότι η απόκτηση της McLaren θα είναι μια περίεργη κίνηση για την Apple. «Δεν θα κερδίσει κλίμακα παραγωγής ή πολύ τεχνογνωσία για μαζικής παραγωγής αυτοκίνητα», είπε. «Η McLaren δεν είναι γνωστή για τα ηλεκτρικά αυτοκίνητα ή για την ικανότητά της στην αυτόνομη οδήγηση».
 
Συνεχίζεται το Project Titan της Apple
Η Apple εργάζεται πάνω σε ένα αυτόνομης οδήγησης project που ονομάστηκε Project Titan (έργο του Τιτάνα), σύμφωνα με ανθρώπους που γνωρίζουν καλά το σχέδιο. Η εταιρία προσέλαβε πρόσφατα τον πρώην επικεφαλής της μονάδας λογισμικού για την αυτοκινητοβιομηχανία της BlackBerry και συνέχισε να κάνει «επιδρομές» σε εταιρίες αυτοκινήτων για μηχανικούς με εμπειρία στο σχεδιασμό συστημάτων παραγωγής οχημάτων. Το ερώτημα, κατά τον κ. Anil Doradla, αναλυτή της William Blair & Co., είναι αν η Apple θα χρησιμοποιεί την McLaren ως «θερμοκοιτίδα τεχνολογίας» ή για να τρέξει την παραγωγή ενός αυτοκινήτου.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 25/09/2016, 06:48 μμ.) 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΕΥΒΟΙΑΣ
ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΓΙΑΝΝΟΥΤΣΟΣ

Συνεργείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ Audi-VW-Seat-Skoda
Σκύρου 21, 341 00 Χαλκίδα
Τηλ.: +302221079696, Τηλ. & Fax: +302221077304
E-mail: skodars@otenet.gr, Website: www.skoda-gianoutsos.gr

 
Χρήσιμα