IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Εκκίνηση από τις Αφίδνες για το πανελλήνιο πρωτάθλημα karting


Το πανελλήνιο πρωτάθλημα karting για το 2017 ξεκινάει με τον 1ο αγώνα της χρονιάς στην πίστα των Αφιδνών το Σαββατοκύριακο 4-5 Μαρτίου. Το φετινό πρωτάθλημα περιλαμβάνει 5 αγώνες, 3 στην Αττική κι από έναν σε Καλαμάτα και Σπάρτη. Ο αγώνας στην πίστα καρτ της Καλαμάτας παραμένει στη γνωστή και αγαπημένη, για αθλητές και ομάδες, καλοκαιρινή ημερομηνία. Παράλληλα, στο πρωτάθλημα του 2017 θα υπάρξει μια νέα είσοδος, καθώς στο πρόγραμμα προστέθηκε αγώνας και στην αναγεννημένη πίστα της Σπάρτης. Επιπλέον, στο πρόγραμμα της χρονιάς προστέθηκε η διοργάνωση του κυπέλλου Ελλάδας karting, θεσμού που θα διεξαχθεί σ’ έναν ξεχωριστό αγώνα στις 28-29 Οκτωβρίου, στο Νέο Ρύσιο Θεσσαλονίκης. Όλους τους αγώνες του πρωταθλήματος θα διοργανώσει το αθλητικό σωματείο ΕΛΛΑΔΑ. Ακόμη, στο πρόγραμμα του 2017 θα υπάρξουν και φιλικοί αγώνες με ιδιαίτερο χαρακτήρα, που θα ανακοινωθούν από την επιτροπή του αθλήματος της ΟΜΑΕ κατά τη διάρκεια της χρονιάς.
 
Η μεγαλύτερη αλλαγή σε σχέση με το 2016, είναι ότι οι αγώνες θα είναι πλέον διήμεροι. Τα τελευταία χρόνια, η έλλειψη συμμετοχών είχε αναγκάσει όλες τις διοργανώσεις karting να περιορίζονται σε μονοήμερα προγράμματα, παρά το ότι οι αθλητές και οι ομάδες περνούσαν έτσι και αλλιώς το Σάββατο στην πίστα, κάνοντας ελεύθερη προπόνηση. Το 2017, χάρη στην απόφαση του αθλητικού σωματείου ΕΛΛΑΔΑ να αναλάβει το σχετικό οικονομικό ρίσκο, ο αγώνας θα ξεκινά από το μεσημέρι του Σαββάτου με τα ελεύθερα δοκιμαστικά και τις κατατακτήριες δοκιμές για όλες τις κατηγορίες.
Οι Κυριακές θα είναι αφιερωμένες στους αγώνες, με τις πρωταθληματικές κατηγορίες 60 Mini, Junior, Senior, DD2 και ΚΖ2 να έχουν 2 συντομότερα προκριματικά σκέλη κι έναν μεγάλο τελικό. Ο λόγος αυτής της επιλογής έγκειται στο γεγονός ότι περισσότεροι αγώνες συνεπάγονται μεγαλύτερες συγκινήσεις, ενώ απαιτούν εξυπνότερη στρατηγική και συνεισφέρουν στην ταχύτερη αγωνιστική εξέλιξη για τους νεότερους αθλητές. Όσον αφορά στις hobby κατηγορίες, δηλαδή την Club και τη νεοσύστατη ΚΖ3, οι αγώνες θα περιλαμβάνουν ένα time attack και 2 τελικούς, διατηρώντας τη δομή που δοκιμάστηκε με επιτυχία στο τέλος του 2016. Παράλληλα, οι δυο κατηγορίες αυτές θα δίνουν για πρώτη φορά βαθμούς στο αναβαθμισμένο πρωτάθλημα ομάδων (διαγωνιζομένων).
 
 
Σε επίπεδο κατηγοριών και κλάσεων, υπάρχουν αρκετά και ενδιαφέροντα νέα ενόψει του 2017. Το πρώτο μεγάλο νέο, αφορά στην εισαγωγή της Κατηγορίας DD2 στο πρόγραμμα των αγώνων των πανελλήνιου πρωταθλήματος. Η συγκεκριμένη κατηγορία σχεδιάστηκε για να καλύπτει τις ανάγκες όσο το δυνατό περισσότερο αθλητών, με βάση τις εμπειρίες από τους αγώνες της Club Shifter καθώς κι από την παρουσία της DD2 στο Karting Super Cup. Οι αγώνες της θα περιλαμβάνουν 3 σκέλη, τα ελαστικά θα είναι MG HZi (κόκκινα), τη στιγμή που δικαίωμα συμμετοχής θα έχει ένα ευρύ φάσμα αθλητών, από τους πιο έμπειρους που συμμετέχουν με δελτίο C-Senior, ως τους λιγότερο έμπειρους με δελτίο C-Club εφόσον πληρούνται τα σχετικά κριτήρια, ενώ στην κατάταξη θα υπάρξει και επιμέρους κλάση Master για αθλητές άνω των 32 ετών. Κατόπιν πρότασης που έγινε στην συγκέντρωση ομάδων που οργάνωσε η ΟΜΑΕ, η κλάση Master θα υφίσταται από το 2017 και στην κατηγορία Senior.
 
Ένα ακόμη σημαντικό νέο, είναι η θέσπιση της Κατηγορίας KZ3, που αποτελεί συνένωση της KZ2 Plus με την Club Shifter (χωρίς τη DD2) σε ένα ενδιαφέρον πακέτο. Σε σχέση με την ΚΖ2, η νέα κατηγορία θα αποτελείται από 2 αγώνες μικρότερης διάρκειας (μήκους 12 χλμ.) με μειωμένο κόστος συμμετοχής (80 ευρώ), ελάχιστο βάρος 185 κιλά, ελαστικά ίδια με της DD2, ενώ θα είναι δυνατή η συμμετοχή με δελτίο αθλητή C-Club για όσους πληρούν τα σχετικά κριτήρια ή με C-Senior για τους πιο έμπειρους. Μια επιπλέον διαφοροποίηση σε σύγκριση με το 2016, αφορά στα ελαστικά της κατηγορίας Club, που θα είναι νέα. Από το 2017 έως το 2019, τα ελαστικά που θα χρησιμοποιούνται στην κατηγορία θα είναι Dunlop RS1 (Slick) και Dunlop KT14 W13 (βροχής).
 
 
Επειδή όλα τα παραπάνω προϋποθέτουν την καλύτερη δυνατή οργάνωση, έμφαση θα δοθεί στα στελέχη των αγώνων και στην εμπειρία που αυτά θα διαθέτουν. Σ’ αυτό το πλαίσιο, ο Ιταλός Alessandro Ferrari αναλαμβάνει το γενικό πρόσταγμα ως προς τους αλυτάρχες στον 1ο αγώνα της χρονιάς, ενώ στη συνέχεια θα παραβρεθεί σε όσους αγώνες επιτρέψει το πρόγραμμά του. Επιπλέον, το σώμα των αγωνοδικών θα ενισχυθεί με έμπειρα στελέχη που θα ενταχθούν σταδιακά στους αγώνες, ενώ περισσότερο θα είναι το προσωπικό στους χώρους τεχνικού ελέγχου, ζύγισης, ελαστικών και στο park ferme.
 
Το αναλυτικό πρόγραμμα των αγώνων του πρωταθλήματος για το 2017 έχει ως εξής: Αυλαία έχουμε στο Kartodromo Αφιδνών που φιλοξενεί τους 2 πρώτους αγώνες (4-5 & 25-26 Μαρτίου) κι ακολουθεί αγώνας στο Sparta Racing Circuit στη Λακωνική πρωτεύουσα, την Σπάρτη, 6-7 Μαΐου. Αμέσως μετά, ακολουθεί η πίστα San Nicolas Circuit στη Μεσσηνιακή πρωτεύουσα Καλαμάτα στις 25-26 Ιουνίου και το πρωτάθλημα του 2017 ολοκληρώνεται με τον 5ο και τελευταίο αγώνα του θεσμού και πάλι στο Kartodromo Αφιδνών στις 2-3 Σεπτεμβρίου. Ο ένας και μοναδικός αγώνας για το κύπελλο της χρονιάς θα γίνει στο Drive Park στο Νέο Ρύσιο, στη Θέρμη Θεσσαλονίκης 28-29 Οκτωβρίου.

Η επιτροπή της ΟΜΑΕ για το άθλημα, προκειμένου να στηρίξει την σημαντική προσπάθεια που γίνεται για την ανάπτυξη του karting στη Θεσσαλονίκη, εισηγήθηκε στην επιτροπή αγώνων τη διεξαγωγή του αγώνα του νεοσύστατου θεσμού από το αθλητικό σωματείο ΑΣΠΙΣ -αίτημα που έγινε δεκτό- ενώ αμφότεροι βρίσκονται σε διαρκή επικοινωνία για τη διεξαγωγή φιλικών αγώνων στη διάρκεια του 2017 στην πίστα Drive Park της Θεσσαλονίκης σύμφωνα με τις προδιαγραφές της ΟΜΑΕ. H επιτροπή karting της ΟΜΑΕ ευελπιστεί αυτές οι πρωτοβουλίες, σε συνδυασμό με το πάθος των ανθρώπων της περιοχής, να πυροδοτήσουν ακόμη μεγαλύτερη πρόοδο στην ανάπτυξη του karting στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη Βόρεια Ελλάδα. Τα τελευταία 2 χρόνια συγκεντρώνεται μεθοδικά πλήθος και είναι δεδομένο ότι αν η προσπάθεια συνεχιστεί με το ίδιο σθένος, η συνέχεια θα είναι ακόμη καλύτερη.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 05/03/2017, 01:26 μμ.) 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΑΤΤΙΚΗΣ
ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΘΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Συνεργείο - Ανταλλακτικά (Fiat, Lancia, Alfa Romeo, Abarth)
Ταξίλου 53, 157 71 Άνω Ιλίσια (Αθήνα)
Τηλ.: +302107750832, Fax: +302107750833
E-mail: pthanopoulos@ath.forthnet.gr, Website: www.fiatservizio.gr
 
Χρήσιμα