IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
«Παιχνιδάκι» τιμών στα καύσιμα
 
Είναι πλέον σαφές ότι παίζεται «χοντρό» παιχνίδι με τις τιμές των καυσίμων. Μετά τη βουτιά 35% και πλέον της διεθνούς τιμής του πετρελαίου, οι καταναλωτές περίμεναν ότι οι αυξημένες κατά πολύ τιμές της βενζίνης στη λιανική πώληση, θα ακολουθούσαν ανάλογη πορεία. Μάταια όμως. Οι τιμές δεν κατέβηκαν ούτε 10% και ο καθένας εκ των εμπλεκόμενων στην παραγωγική και εφοδιαστική αλυσίδα, ρίχνει το «μπαλάκι» στους άλλους. Φταίει το κράτος, φταίνε οι εταιρίες, φταίνε οι μεταφορείς, φταίνε τα πρατήρια, και ο χορός καλά κρατεί. Εμείς προσπαθήσαμε να βγάλουμε μια άκρη παρατηρώντας τις τιμές που εικονίζονται στους κατά τόπους σταθμούς ανεφοδιασμού των εταιριών. Παρακολουθούσαμε τις τιμές των τελευταίων ημερών σε σχέση με τις ποσοστώσεις ανόδου ή πτώσης των διεθνών τιμών, και κυρίως, ανάμεσα σε πρατήρια που βρίσκονται σε συνεργασία με την ίδια εταιρία τροφοδοσίας.
Ο ΣΕΕΠΕ (Σύνδεσμος, Εταιριών Εμπορίας Πετρελαιοειδών Ελλάδος), μέσα από την επίσημη ιστοσελίδα του (www.seepe.gr) αφήνει υπονοούμενα ότι η ευθύνη για τις υψηλές τιμές των καυσίμων, ανήκει εξ ολοκλήρου στο κράτος, το οποίο εισπράττει τα περισσότερα χρήματα από κάθε λίτρο στη λιανική πώληση, λόγω των υψηλών φόρων. Σωστά! Δεν έχετε όμως παρά να δείτε τις σχετικές φωτογραφίες για να καταλάβετε τι γίνεται επί της ουσίας με τα καύσιμα. Επιλέξαμε διαφορετικά πρατήρια αλλά της ίδιας εταιρίας, η οποία είναι κρατικών συμφερόντων και μάλιστα από διαφορετικές περιοχές της Αθήνας, αλλά και της επαρχίας. Ας ξεκινήσουμε από αυτά της επαρχίας, και πιο συγκεκριμένα από πρατήρια ΕΚΟ στο Ηράκλειο της Κρήτης. Αυτά με τον μπλε κώνο ανήκουν σε ιδιώτες ενώ αυτά με τον λευκό κώνο ανήκουν στην εταιρία ΕΚΟ Καλυψώ ΑΕ, εταιρία που ανήκει στην ΕΚΟ, που κι αυτή με τη σειρά της είναι μέλους του ομίλου Ελληνικά Πετρέλαια, που ανήκει στο Ελληνικό Δημόσιο, του οποίου τα κέρδη σε ετήσια βάση τον κατατάσσουν ως την πιο κερδοφόρα επιχείρηση πανελλαδικά, ανεξαρτήτως δραστηριότητας. Πολύ πακέτο δηλαδή.
 
 
Αν συγκρίνουμε τις τιμές στα πρατήρια του Ηρακλείου Κρήτης θα δούμε ανεπαίσθητες διαφορές μεταξύ των βενζινών για τα Ε.Ι.Χ. αυτοκίνητα και σημαντικές στα υπόλοιπα καύσιμα (Super βενζίνη και πετρέλαιο. Μόλις 0,6 λεπτά στην αμόλυβδη (1,193 έναντι 1,199) και 0,2 λεπτά στη Super αμόλυβδη (1,397 αντί 1,399), αλλά 7,2 λεπτά στο πετρέλαιο (1,299 αντί 1,227) και 4,5 λεπτά στη Super βενζίνη (1,339 αντί 1,294). Πώς εξηγείται αυτό, όταν όλα τα πρατήρια της ίδιας εταιρίας σε μία συγκεκριμένη περιοχή, αγοράζουν από τον ίδιο προμηθευτή; Το πρατήριο με τον μπλε κώνο βρίσκεται αρχές της λεωφόρου Ηρακλείου-Μοιρών, δρόμος που χρησιμοποιείται κυρίως από βαριά επαγγελματικά οχήματα και αγροτικά φορτηγάκια. Όλα τα παραπάνω, στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι πετρελαιοφόρα ή παλαιάς, συμβατικής τεχνολογίας, άρα χρησιμοποιούν πετρέλαιο ή/και Super βενζίνη. Το άλλο πρατήριο, με τον λευκό κώνο, βρίσκεται στη λεωφόρο Ικάρου, που συνδέει το αεροδρόμιο με την πόλη του Ηρακλείου και είναι δρόμος με συχνότερη διέλευση Ε.Ι.Χ. αυτοκινήτων. Μπορεί οι τιμές της αμόλυβδης βενζίνης να είναι χαμηλότερες και εδώ, όμως οι μεταξύ τους διαφορές είναι σχεδόν ανύπαρκτες (0,2-0,6 λεπτά σημαίνει 0,68-2,04 παλαιές αξέχαστες δραχμές), σε αντίθεση με τα άλλα καύσιμα, που η διαφορά βγάζει μάτι (4,5-7,2 λεπτά ίσον 15,33-24,53 δραχμές).
 
 
Ας περάσουμε και στα προάστια της Αθήνας. Εδώ οι διαφορές δείχνουν ξεκάθαρα το παιχνίδι τιμών των εταιριών, αλλά και του κράτους. Το πρατήριο με τον μπλε κώνο βρίσκεται στη λεωφόρο Αλίμου στον Άλιμο και το αντίστοιχο με τον λευκό στη λεωφόρο Αργυρουπόλεως στην Αργυρούπολη. Δείτε τις τιμές και βγάλτε τα δικά σας συμπεράσματα. Αρκεί να αναφέρουμε ότι η μεταξύ τους διαφορά στη Super αμόλυβδη είναι 11,3 λεπτά (38,5 δραχμές) σε βάρος του πρατηρίου ΕΚΟ Καλυψώ (λευκός κώνος), ενώ στην αμόλυβδη 2,2 λεπτά (7,5 δραχμές) σε βάρος του άλλου πρατηρίου. Για δώστε μας απάντηση τώρα κ. Πετριανίδη (πρόεδρος ΣΕΕΠΕ) για το ποιος ευθύνεται για τις ανεξέλεγκτες τιμές των πρατηρίων υγρών καυσίμων; Αξίζει εδώ να σημειώσουμε ότι σ’ αυτό το παιχνίδι έχει μπει εδώ και η ΕΤΕ (Εθνική Τράπεζα), προσφέροντας 5% επιστροφή χρημάτων για χρήση μίας συγκεκριμένης πιστωτικής κάρτας της για την πληρωμή καυσίμων από τα πρατήρια ΕΚΟ. Κι επειδή δεν τα κάνει για το «καλό» της... μαμάς της, θα βγάζει κι αυτή άλλο ένα 2-3%, στα σίγουρα. Άρα περιθώρια προς τα κάτω στις τιμές υπάρχουν πολλά. Απλά, δεν μας τα δίνουν.
 
Δημήτρης Σπυράκης
  
Σας Προτείνουμε
Αν ενδιαφέρεστε για Hyundai
ΤΖΑΒΑΡΑΣ ΑΕ

Έκθεση - Συνεργείο - Φανοποιείο/Βαφείο - Ανταλλακτικά/Αξεσουάρ
2ο χλμ. Τρίπολης-Άργους, 221 00 Τρίπολη
Τηλ.: +302710242858, Fax: +302710241115
E-mail: tzavaras-sa@tri.forthnet.gr, Website: www.tzavaras.com.gr

 

 
Χρήσιμα