IX Auto Logo

Καλώς ήρθατε στο ixauto.gr, το μοναδικό πλήρως ανεξάρτητο και απόλυτα έγκυρο μέσο ενημέρωσης για το αυτοκίνητο.


 
Σε φυλακή των ΗΠΑ πρώην μηχανικός της VW για το diesel gate


Ο πρώην μηχανικός της VW κ. James Liang, που συνεργάστηκε με τους ερευνητές στο σκάνδαλο diesel gate της Γερμανικής κατασκευάστριας, καταδικάστηκε σε 40 μήνες σε φυλακή των ΗΠΑ για το ρόλο του στη συνωμοσία αυτή.
Του Δημήτρη Σπυράκη
Ένας πρώην μηχανικός του ομίλου VW, ο οποίος συνεργάστηκε με ερευνητές στο παγκόσμιο σκάνδαλο diesel gate της αυτοκινητοβιομηχανίας, καταδικάστηκε σε 40 μήνες σε μια ομοσπονδιακή φυλακή των ΗΠΑ και πρόστιμο 200.000 δολαρίων (167.700 ευρώ) για το ρόλο του στη συνωμοσία. Ο κ. James Liang, 63 ετών, ένας Ινδονήσιος αλλά πολίτης της Γερμανίας, καταδικάστηκε στο Επαρχιακό Δικαστήριο των ΗΠΑ την Παρασκευή 25 Αυγούστου (2017) πριν από τον δικαστή Sean Cox. Ο κ. Liang, ειδικός πετρελαιοειδών που ήταν στην VW για περισσότερα από 30 χρόνια, βοήθησε τους εισαγγελείς καθώς έχτισαν την υπόθεσή τους εναντίον ανώτερων στελεχών της VW για τους υποτιθέμενους ρόλους τους σε μια παγκόσμια συνωμοσία για να εξαπατήσουν τις εκπομπές diesel. Οι εισαγγελείς δήλωσαν ότι ο κ. Liang «παρέσχε την προοπτική μιας εταιρίας που είχε χάσει τα δεοντολογικά της αθλήματα επιδιώκοντας την αύξηση του μεριδίου αγοράς και των εταιρικών κερδών».
 
Αμείλικτος ο δικαστής
Ο δικηγόρος του κ. Liang, κ. David Nixon, ζήτησε από το δικαστήριο να επιβάλει ποινή τόσο χαμηλή όσο 21 μήνες κατ’ οίκον περιορισμό, ενώ οι εισαγγελείς ζήτησαν 3 χρόνια φυλάκισης, 2 χρόνια λιγότερο από τη μέγιστη 5ετή ποινή για τη συνωμοσία. Αλλά ο δικαστής Cox δήλωσε ότι, παρά τη συνεργασία του Liang με τις αρχές, ήταν βασικός παράγοντας της ικανότητας της VW να εξαπατήσει τα πρότυπα των εκπομπών diesel ντίζελ κι ότι ήταν «πολύ πιστός» στην δια βίου εργοδότριά του, η οποία πληρώνει το ενοίκιο του σε μια τεράστια έκταση (3.600 τετραγωνικά πόδια), με σπίτι 5 υπνοδωματίων σε μια αποκλειστική περιοχή της Νότιας Καλιφόρνιας. Είπε επίσης ότι θέλει να επιβάλει μια ποινή που θα ήταν ένα μήνυμα σε άλλους εργαζόμενους της βιομηχανίας που μπορεί να ζητηθεί από τους εργοδότες τους να κάνουν παράνομες πράξεις.
 
«Μου φαίνεται ότι σίγουρα δεν θέλατε να απομακρυνθείτε απ’ αυτόν τον τρόπο ζωής στη Νότια Καλιφόρνια, μ’ αυτόν τον τρόπο ζωής και το εισόδημα αυτό... που θα ήταν το σωστό πράγμα», ανέφερε ο δικαστής Cox και συνέχισε: «Κατά την άποψή μου, αυτό είναι ένα σοβαρό έγκλημα και συνεπάγεται μια τεράστια απάτη στον Αμερικανό καταναλωτή, την οποία γνωρίζατε, και παίζατε κάποιο ρόλο». Τον Μάρτιο, η VW κρίθηκε ένοχη με 3 κακουργηματικές κατηγορίες, βάσει σύμβασης για την επίλυση των χρεώσεων των ΗΠΑ, ότι εγκατέστησε μυστικό λογισμικό σε οχήματα για να εξαπατήσει τις δοκιμές εκπομπών ρύπων των πετρελαιοκινητήρων της.
 
 
Ποινές φυλάκισης και σε άλλα στελέχη της VW
Ο κ. Oliver Schmidt, πρώην στέλεχος της VW, έκρινε ένοχος σε ομοσπονδιακό δικαστήριο στο Ντιτρόιτ σε σχέση με το σκάνδαλο. Αντιμετωπίζει έως και 7 χρόνια φυλάκισης και πρόστιμο ύψους έως και 400.000 δολαρίων (335.430 ευρώ) μετά την είσοδό του στη συνωμοσία για να παραπλανήσει τους ρυθμιστικούς φορείς των ΗΠΑ και να παραβιάσει τους νόμους περί καθαρού αέρα. Ο κ. Schmidt θα καταδικαστεί στις 6 Δεκεμβρίου (2017). Στο δικαστήριο την Παρασκευή το πρωί, ο δικαστής Cox είπε ότι έλαβε υπόψη την περίπτωση του Schmidt στην πρόταση του Liang. Οι εισαγγελείς των ΗΠΑ έχουν κατηγορήσει μέχρι στιγμής 8 σημερινά και πρώην στελέχη της VW στη συνωμοσία. Μαζί με τους κκ. Schmidt και Liang, οι κατηγορούμενοι συμπεριλαμβάνουν τον κ. Heinz-Jakob Neusser, τον πρώην επικεφαλής της εξέλιξης της μάρκας VW και δύο πρώην επικεφαλής ανάπτυξης κινητήρων, τους κκ. Jens Hadler και Richard Dorenkamp. Η VW είπε σε μια δήλωση ότι συνεχίζει να συνεργάζεται με τις έρευνες του Υπουργείου Δικαιοσύνης για τη συμπεριφορά των ατόμων κι ότι δεν θα ήταν σκόπιμο να συζητήσει θέματα προσωπικού.
 
(Το θέμα αυτό αναρτήθηκε την 26/08/2017, 11:25 μμ.)


Ο πρώην μηχανικός της VW κ. James Liang που κρίθηκε ένοχος για το σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων της VW
Ο πρώην μηχανικός της VW κ. James Liang που κρίθηκε ένοχος για το σκάνδαλο των εκπομπών ρύπων της VW
Βαριά ποινή φυλάκισης αναμένεται και για τον κ. Oliver Schmidt, πρώην στέλεχος της VW
Βαριά ποινή φυλάκισης αναμένεται και για τον κ. Oliver Schmidt, πρώην στέλεχος της VW

 
Σας Προτείνουμε
Στον Νομό ΑΤΤΙΚΗΣ
ALEVIZOPOULOS AUTECH

Service, Μηχανικές Εργασίες, Ανταλλακτικά, Ελαστικά, Ευθυγράμμιση, Ηλεκτρολογικά, Αναβαθμίσεις, Φανοποιΐα, Βαφές, Μικροεπισκευές Αμαξώματος, Ηλεκτρονική Διάγνωση, Διεκπεραιώσεις ΚΤΕΟ
Πειραιώς 34, 183 46 Μοσχάτο, Τηλ.: +302104819763, Fax: +302104830295
E-mail: alevizopoulos@outlook.com, Website: www.autech.gr
Ακολουθήστε μας στο Ubiz. Κατεβάστε δωρεάν την εφαρμογή.
 
Χρήσιμα